Știai că ziua de 7 iulie este Ziua Internațională a Ciocolatei? Adevărul e că merită să aibă o zi care îi este dedicată, ținând cont câți fani are! Dacă și tu pui pe primul loc în clasamentul deserturilor o prăjitură cu ciocolată, avem câteva recomandări de prin meniurile restaurantelor din București.
Dacă te numeri printre cei cărora le plac dulciurile, atunci știi prea bine cât de greu este să refuzi un desert cu ciocolată! Și, Doamne, câte tentații de acest fel există!
Ciocolata este extrem de versatilă și stă la baza unei adevărate „enciclopedii” de rețete construite în jurul acestui ingredient principal. Cu aroma sa intensă, unică, poate fi integrată cu succes în orice tip de desert – fie el cremos, crocant sau… înghețat.
Scurtă poveste despre ciocolată
Despre ciocolată s-au făcut filme, s-au scris cărți și s-au spus multe. Și se știe cu siguranță că este unul din alimentele care te pot face să te simți mai bine când ești ceva mai trist, spre exemplu. Dar știi cum se obține, de fapt? Este fabricată din fructele arborilor de cacao, care sunt originari din America Centrală și de Sud. Fructele se numesc păstăi și fiecare conține aproximativ 40 de boabe de cacao. Boabele sunt uscate și prăjite pentru a crea boabe de cacao.
Cercetătorii au găsit dovezi privind alimente pe bază de cacao datând din urmă cu câteva mii de ani (se pare că a apărut în America Centrală acum circa 4000 de ani). În Europa a fost adusă pe la 1500, când Cristofor Columb a adus boabele de cacao în Spania, și a devenit un important și valoros bun de schimb. După ce spaniolii au descoperit cacaua, au vrut să o țină secretă, însă rețeta de preparare a boabelor s-a răspândit în timpul Inchiziției. Inițial, ciocolata era savurată mai ales sub formă de băutură, pentru ca apoi să fie transformată și în capsule sau pudră.
Conrad Van Houten este cel care a inventat presa de cacao, care elimina aproape jumătate din grăsimea naturală (untul de cacao) din băutura de ciocolată. Această inovație a deschis epoca modernă a ciocolatei, care a ajuns să fie produsă mai ieftin și să fie mai bună.
Unde ieși la o prăjitură cu ciocolată, în oraș
Am aruncat pentru tine un ochi prin meniurile restaurantelor din București și iată ce prăjituri cu ciocolată am găsit (deși cu siguranță sunt mult mai multe care ar merita menționate, ne vom opri la 10 dintre ele).
NOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CIOCOLATĂ
Chiar așa se numește desertul semnătură de la restaurantul NOR Sky Casual Restaurant. Amplasat tocmai la etajul 36 al clădirii Sky Tower din Floreasca (pe str. Barbu Văcărescu nr. 201, chiar lângă Promenada Mall), restaurantul promite să ofere o experiență la superlativ, din toate punctele de vedere. Și reușește nu doar pentru că priveliștea este fantastică și atmosfera deosebită, dar au și un meniu inspirat din faimoasele bucătării ale lumii, cu preparate foarte bune.
Dacă le faci o vizită, încearcă Nor deasupra unui cuib de ciocolată, faimosul lor desert, un spectacol meteo pe cerul gurii, cu trei texturi de ciocolată sub un nor din vată de zahăr. Pe cât este de original, pe atât de mega-extra-delicios este!
Rezervă o masă la NOR Sky Casual Restaurant
Poirot
Nu, nu este vorba de celebrul inspector din romanele Agathei Christie, ci de o prăjitură cu ciocolată cu blat Joconde, nuci caramelizate, mousse lejer din ciocolată neagră și inserție de pere. Poirot un desert perfect pentru iubitorii de ciocolată, pe care îl găsești la Zexe Braserie, una dintre cele mai bune cofetării (și nu doar atât) din București, foarte cochetă, de pe bulevardul Aviatorilor.
Zexe Braserie a apărut în 2016, din dorința cofetarului Ana Consulea de a reda savoarea cofetăriei românești și de a le arăta românilor ce cofetărie minunată avem. Și ce s-a întâmplat a fost că a luat rețete istorice de prăjituri românești (de e istorice de prăjituri românești, uitate de foarte multă exemplu „Take Ionescu” sau „Carmen Sylva”), uitate de foarte multă lume, și le-a „revizitat” într-un mod original și foarte contemporan. Pe lângă asta, mai au și o serie de deserturi cosmopolite (franțuzești sau chiar rusești), dar și înghețată artizanală cu arome unice pe piață.
Rezervă o masă la Zexe Braserie
Desert Savart
Savart este un restaurant cu specific gourmet contemporan, situat în centrul Bucureștiului, (lângă Ateneul Român, pe Str. George Enescu nr.2-4), unde Manuela Paraschivescu, chef și co-owner Savart, îşi pune în scenă propria viziune culinară, creând un meniu eclectic, cu influențe din toată lumea. Manuela a absolvit prestigioasa academie culinară franceză Grégoire Ferrandi şi s-a format profesional în bucătării de restaurante cu două stele Michelin. Așa că nu e de mirare că la Savart vei găsi nu doar un loc foarte frumos (cu o terasă foarte drăguță!), dar și mâncare neașteptată și foarte plăcută.
„Admirăm în continuare foarte mult bucătăria franceză (fabulos de creativă), facem totul de la zero și gătim gourmet cu cele mai proaspete ingrediente pe care le alegem de la producători locali. Pentru că ne place să combinăm elemente, arome, savori, texturi, culori și să oferim altceva, de negăsit în altă parte. Nu doar un ospăț de sărbătoare, o sărbătoare a aromelor!”
Restul vine de la sine. Și uneori puțină ciocolată ajută. Voluptoasă. Fină ca mătasea. Somptuoasă. Cum e Savart, prăjitura cu ciocolată de suflet a restaurantului. Are un blat de cacao, cremă de castane și rom, cremă de cafea și praline, și ganache de ciocolată. Yummy!
Rezervă o masă la Restaurant Savart
A 18-a minune
Un alt restaurant care oferă o priveliște de nota 10 este și 18 Lounge. Situat la ultimul etaj (al 18-lea) din clădirea City Gate South Tower din Piața Presei Libere, 18 Lounge este al doilea cel mai înalt restaurant din București. Arhitectura inedită cu un perete format din geamuri neîntrerupte îți oferă o vedere minunată din cea mai verde zonă a orașului (perfect pentru poze instagramabile).
Și dacă tot a venit vorba de poze care prind bine pe rețelele sociale, un desert spectaculos din meniul lor este A 18-a minune, cu ciocolată, învăluită în nori. Un desert de strâns like-uri și de lins pe degete de bun ce e!
Butoiaș cu ciocolată caldă
Știm că vara e și despre bere. Multă bere bună și reeecee. Așa că dacă plănuiești o ieșire pe la Caru’ cu Bere, ne-am gândit să-ți atragem atenția și asupra unuia dintre deserturile din meniu. Știm că berea nu prea are treabă cu ciocolată, dar na… poate ieșiți mai mulți prieteni și e bine să știi că există câte ceva pe gustul fiecăruia. Da, de obicei la Car răsună butoaiele cu bere. Însă, în meniu au un nou desert: butoiaș cu ciocolată caldă. Și sigur caramelul sărat, înghețata de vanilie și fructele proaspete te vor face să mai ceri o porție!
În plus, în meniu au mai multe torturi făcute în casă, spre exemplu tortul Joffre, cu ciocolată și vișine, care și el este delicios!
Rezervă o masă la Caru’ cu Bere
Amethyst Surprise
Enunțul problemei: se dă o sferă de ciocolată care ascunde înăuntru o surpriză cremoasă, așezată frumos pe o bază tot cu multă ciocolată. Întrebare: ce se întâmplă cu acea sferă în momentul în care se toarnă peste ea o cremă lichidă de vanilie, fierbinte? Răspuns: se topește și surpriza este dezvăluită! Apoi toate elementele de farfurie se combină și se amestecă și rezultă un desert decadent! Combinația de arome și texturi este fabuloasă și, atenție, riscă să dea dependență!
Iar dacă vrei să iei și tu problema în mâinile proprii, mergi în vizită la Amethyst Sky Bar și sigur nu vei regreta. PS: priveliștea merită toți banii! Îi găsești pe Bdul. Unirii nr.47C, în cadrul Union Plaza Hotel.
Rezervă o masă la Amethyst Sky Bar
Duo mousse de ciocolată
Aria TNB este unul dintre cele mai de succes restaurante din oraș, mereu plin de oaspeți. Și nu e de mirare, pentru că este locul ideal unde poți petrece momente speciale sub cerul Bucureștiului, admirând apusul sau luminile orașului. Restaurantul se află la kilometrul 0 de la Universitate, chiar pe acoperișul Teatrului Național, și oferă o priveliște fantastică, panoramică, asupra Capitalei!
În plus, au o selecție foarte diversă de preparate creative, la care poți asorta un cocktail sau o băutură fină. Propunerea de prăjitură cu ciocolată: Duo mousse de ciocolată, un desert ușor și foarte gustos!
Tartă de ciocolată și praline
Dacă vrei să evadezi un pic din aglomerația orașului și să te și mai răcorești puțin, merită să faci o vizită la Restaurant Diplomat, într-un loc încărcat de istorie. Puțin știu că vila centrală din cadrul Clubului Diplomat a fost construită de celebrul arhitect Ion Mincu, și că pe vremuri atrăgea protipendada din întreaga Europă. Ulterior, clubul a găzduit Restaurantul „Diplomat”, locul în care bucureștenii serveau prânzul și se bucurau de priveliștea oferită de Parcul Herăstrău, apoi reveneau în oraș spre seară sau își continuau plimbarea pe jos, pe aleile umbrite si răcoroase ale parcului.
Aproape 100 de ani mai târziu, restaurantul păstrează atmosfera locului, dar are și o notă modernă, fiind în continuare unul dintre locurile emblematice ale Capitalei. La ei am găsit o prăjitură cu ciocolată excelentă: tartă de ciocolată și praline, bezea de căpșune cu yuzu (un citric asiatic).
Rezervă o masă la Restaurant Diplomat
Glob de ciocolată
Dacă ajungi la The Mark Restaurant&Pub pe Calea Griviței (nr 84-98) vei remarca contrastul plăcut pe care locația îl aduce în zona Gara de Nord. În interior te așteaptă un mix de elemente eclectice cu design modern, dar și cu note clasice, iar la exterior ai o terasă generoasă, umbrită. Este un loc perfect în care să îți petreci pauza de prânz (mai ales că în jur sunt multe clădiri de birouri, inclusiv cea care găzduiește restaurantul) și unde să revii în serile cu muzică live și weekendurile cu atmosferă chill, de socializare.
În meniul lor am găsit acest Glob de ciocolată umplut cu cremă de mascarpone și vișine, servit pe gheață carbonică, care nu doar că arată fabulos, dar este și foarte gustos! O prăjitură cu ciocolată excelentă, pe care merită s-o încerci.
Rezervă o masă la The Mark Restaurant&Pub
Chocolate Lava Cake
Nu puteam încheia seria de recomandări fără să menționăm și faimoasa Lava Cake. Prăjitura este o combinație ingenioasă și creativă între tortul de ciocolată clasic și un sufleu sofisticat. Aparent neimpresionant la prima vedere, lucrurile se schimbă complet odată cu prima linguriță pe care o iei! Pentru ca „Vulcanul de ciocolată” să fie considerat a fi perfect, exteriorul trebuie să fie solid și rumen, iar inima desertului trebuie să ascundă o ciocolată încă lichidă, cu gust intens.
Nouă ne place Chocolate Lava Cake de la restaurantele Stadio, o combinație artistică cu suflet cald din ciocolată neagră, așezată grațios lângă înghețată de vanilie. Cu un extreior crocant și o inimă caldă, de ciocolată, desertul e fix cât trebuie de dulce și de mare. Vine în compania unei cupe de înghețată (foarte bună și ea!), pe un pat crocant de-li-cios!
Rezervă o masă la Stadio Union / Stadio Unirii / Stadio Park
Citește și: