Ți-e foame? Îți propun 3 rețete chef-isticate. Sigur una se potrivește cu „măruntaiele“ de prin frigiderul tău! Burger de ton roșu, mușchi de porc cu sos de smântână și soia, supă cu creveți și lapte de cocos. Care dintre astea ți-a trezit papilele? Hai să vezi ce ușor se fac!
La mine când foamea e mare, se întâmplă ca și lenea să fie la fel de mare. Oricât de bună ar fi mâncarea la care se gândește stomacul meu în clipa aceea, nimic nu mă poate scoate din casă. Pentru că drumul până la bucătărie e scurt, torn vin în pahar și mă apuc de gătit. Am pentru tine azi 3 rețete WOW de care orice chef bucătar ar fi mândru. Și pe care sigur le vei mai face odată ce le descoperi gustul. Nu sunt doar savuroase și prezentabile, ci sunt și foarte ușor de făcut și niciuna nu are nevoie de mai mult de 30 de minute. Haide, aruncă un ochi la cele 3 rețete chef-isticate.
3 rețete chefi-isticate, ușoare și super gustoase
#1 BURGER DE TON ROȘU CU AVOCADO
Burgerii sunt la mare modă zilele astea. Tonul roșu, însă, e un pește scump, dar are o carne senzațională. Bucătarii zic că e perfect transformat în friptură făcută pe plită, acompaniat de niște legume cât mai simplu preparate. Dar dacă încerci tonul roșu sub formă de burger, jur că nu-l mai faci friptură! Lângă burgerul de ton roșu nu merg cartofii pai, ci, mai degrabă, o salată din frunze verzi (rucola, baby spanac, varză chinezească), stropită din belșug cu zeamă de lămâie.
Ingrediente (pentru 2 porții):
- 2 felii de ton roșu
- câteva frunze de mentă
- câteva frunze de busuioc
- câteva frunze de ceapă verde
- roșii cherry (tăiate felii)
- 1 lingură de sos BBQ
- 1 lingură de ulei de măsline
- frunze de rucola
- 1 avocado bine făcut
- 2 chifle
- piper
- sare
Mod de preparare:
- Toacă bine carnea de ton, frunzele de mentă, de busuioc și pe cele de ceapă.
- Amestecă-le pe toate și adaugă sosul BBQ. Gustă și mai pune sare după gustul tău.
- Încinge plita. Modelează burgerii de ton, unge-i cu ulei de măsline și frige-i până devin maronii. Apoi scoate-i pe o hârtie de copt.
- Pe plita încinsă, prăjește chiflele tăiate în jumătate, câteva minute sau până când se înnobilează cu sucul lăsat de carne.
- Asamblează burgerii: pune pe chifle puțin sos BBQ, apoi rucola (se potrivește și salată verde), roșiile tăiate felii, burgerii de ton și feliile de avocado. Presară piper proaspăt și pune capacul chiflei. Poftă mare!
#2 MUȘCHIULEȚ DE PORC CU SOS DE SMÂNTÂNĂ ȘI SOIA
Următoarea din lista mea de rețete chef-isticate asta este atât de gustoasă, pe cât de ușor se face. Recomand să folosești mușchiulețul acela mic de la porc, nu cotlete, căci mușchiulețul se face mai repede și carnea este mult mai moale. Va avea un sos delicios, combinația dintre smântâna dulce și sosul de soia este o nebunie! Iar ciupercile sunt în sosul ăsta mici surprize gastronomice care te vor convinge că rolul acestui ingredient este să facă papile gustative să danseze.
Ingrediente (pentru 2 porții):
- 1 mușchiuleț de porc
- vreo 10 ciuperci champignon mai mici
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură bună de unt (nu te sfii să pui cu mâna largă, untul face sosul cremos)
- 1 lingură și jumătate de sos de soia
- 3 linguri de smântână pentru gătit (dulce)
- 1mână de baby spanac
- 1 lingură ulei
- piper
- pare
Mod de preparare:
- Taie mușchiulețul în felii cât degetul tău de groase. Sărează-le și piperează-le.
- Încinge uleiul într-o tigaie mare (un wok ar fi perfect!). Adaugă ciupercile (pălăriile și piciorușele întregi sau dacă sunt foarte mari, taie-le în bucăți mărișoare) și sotează-le la foc iute. Apoi scoate-le din tigaie.
- Pune în tigaie feliile de carne și rumenește-le pe ambele părți. Cam 2 minute pe fiecare parte.
- Când carnea e rumenită, ia tigaia de pe foc și pune ciupercile înapoi în tigaie. Adaugă usturoiul zdrobit și amestecă să parfumezi carnea.
- Adaugă untul și amestecă până ce se topește și prinde toată carnea și ciupercile.
- Pune iar pe foc și adaugă smântâna și sosul de soia. Pune și câteva frunze de babay spanac. Când sosul devine vâscos, e timpul să iei tigaia de pe foc. Dacă lași mai mult, se taie sosul.
- Servește cu orez fiert.
Tip: cotletul de porc nu e rău, Doamne ferește, dar carnea aia are nevoie de mai mult timp de fierbere. Dacă ai doar cotlet, trebuie rumenit și fiert bine (adaugi apă), înainte de a adăuga smântâna.
#3 SUPĂ CU CREVEȚI ȘI LAPTE DE COCOS
Are o puternică tentă asiatică datorită ingredientelor: ghimbirul, sosul de pește, sosul de soia. Unde mai pui că e gata în 30 de minute, iar combinația de arome este genială. Poți adăuga tăiței de orez, dar numai dacă vrei. Oricum gustul este desăvârșit și fără ei. Încearcă!
Ingrediente (pentru 2 porții):
- 500 g de creveți proaspeți (pot fi și congelați)
- 250 ml de lapte de cocos neîndulcit (1 conservă)
- 1 morcov mediu
- 1 deget de ghimbir
- 3 fire de ceapă verde (opțional)
- 2 căței de usturoi
- 2-3 roșii cherry
- frunze de pătrunjel
- ulei de măsline
- 2 linguri sos de pește
- 1 lingură sos de soia
- piper
- 1 linguriță de curry
- ardei iute sau fulgi de chili
- sare
Mod de preparare:
- Dă morcovul și ghimbirul de răzătoare, toacă frunzele de ceapă și de pătrunjel și usturoiul. Pune-le pe toate la călit în uleiul încins.
- Când s-au înmuiat, adaugă creveții, sosul de soia, cel de pește, roșiile tocate. Nu lăsa mai mult de 2 minute.
- Stinge cu laptele de cocos și lasă la fiert 15 minute.
Dacă vrei ca supă să fie cu tăiței de orez, fierbe-i separat!
Dacă ți-au plăcut rețetele mele, află că mai știu multe altele cu care să te răsfeți sau să impresionezi invitații. La fel de gustoase, de ușor de făcut și de rapide. Și sunt gata să le împart cu tine!
Iar dacă vrei să încerci mai multe rețete chef-isticate, inspiră-te din rețetele celor mai mari bucătari români, pe care le-am adunat în colecția Romania’s Greatest Chefs(le poți descărca gratuit!).