La fel cum unele mirosuri îți trezesc instant amintiri și emoții, la fel unele mâncăruri au gustul copilăriei și te portă direct înapoi în timp, în bucătăria bunicii sau a mamei. Pentru toți cei vor să se simtă din nou copii, măcar preț de o cină, preparatele de mai jos sunt biletul pentru o călătorie pe aleea amintirilor.
Om fi îmbrățișat noi cu entuziasm bucătăriile internaționale, dar gustul de acasă nu se compară cu nimic! Drept dovadă, un studiu de la finalul anului trecut realizat de tazz și D&D Research arăta că 81% din români asociază ingrediente specifice cu gustul copilăriei, ceea ce sugerează că relația lor cu mâncarea nu se bazează doar pe aspecte precum valoare nutrițională, dar contează foarte mult și aspectul emoțional.
Ce mâncare ne amintește de copilărie?
În materie de gusturi de acasă, același studiu a scos la iveală că într-adevăr există un mix de preparate și ingrediente care aduc aminte instantaneu de copilărie. De exemplu, scorțișoara este ingredientul cel mai asociat cu gustul copilăriei și este urmată de lapte, brânzeturi, cartofi și fructe de grădină. La capitolul deserturi, plăcinta cu mere sau brânză reprezintă gustul inconfundabil de copilărie, alături de clătite și gogoși sau gomboți.
Nelipsite din preferințele sunt și conservele pregătite în casă (castraveți murați, gogoșari și zacuscă), la fel și gemurile și dulceața. Cât despre aperitive, gustul copilăriei se află în cârnați, carne afumată (13%) și salam. Iar dintre brânzeturi, telemeaua de vacă e number 1, urmată de telemeaua de oaie și brânza de burduf.
Regăsește gustul copilăriei în preparatele de la restaurant
Fiecare dintre noi are un fel de mâncare ce îl duce cu gândul la anii copilăriei. Și pentru fiecare e diferit. Poate ție asta îți evocă orezul cu lapte, pentru alții e prăjitura mamei sau sarmalele bunicii. Ori chifteluțele marinate și gogoșile aromate… Chiar dacă astăzi, când mergem la restaurant, suntem tentați să alegem tot felul de preparate elaborate sau exotice, câteodată ni se face poftă de o mâncare simplă, care să ne facă să ne simțim din nou copii. De asta am ales astfel de câteva mâncăruri, deși sigur ar fi meritat să fie mult mai multe pe listă. Și îți spun și la ce restaurante le-am mâncat.
Răcitură
Zexe Zahana
Zexe a devenit un restaurant-simbol pentru tot ce înseamnă mâncare românească tradițională, boierească. E un adevărat brand, o marcă a bucătăriei locale autentice. La ei în bucătărie sunt readuse la viață tot felul de rețete vechi – de la tuslama, măduvă în os, momițe, tocănițe și multe alte delicatese românești. Așa că sunt mari șanse să găsești tot felul de preparate care au gustul copilăriei pentru tine.
Eu m-am oprit la răcitură de curcan fiartă îndelung și spumată des, pentru a rămâne clară și îmbietoare. „Tremurici” îi ziceam în copilărie și îmi plăcea grozav să o vadă așezată pe farfurii sau în castronașe 😊. Cu ochiul mi-a făcut și fasolea făcăluită, pusă la muiat decuseară, fiartă în apă ce se schimbă de 3 ori, dreasă cu zeamă de usturoi, sare și ornată cu solzișori de ceapă trasă în puțin ulei cu boia dulce. Iar tocănița de vițel e grozavă! Tocăniță răzășească, adaptare a unei rețete culese și publicată de Radu Anton Roman.
Aș mai fi zis că poți începe cu o țuică, pălincă sau vișinată, să-ți deschizi apetitul, dar nu știu cât se potrivește asta cu „gustul copilăriei” 😊
MBS
Caru’ cu Bere
Caru’ cu Bere e un alt restaurant recunoscut pentru oferta de mâncare tradițională. Și la câți turiști străini îi trec pragul, e bine că așa au ocazia să facă cunoștință cu ceva din cultura noastră. La ei se păstrează cu tradiție gustul autentic românesc al sarmalelor, ciorbei de fasole în pâine, iahniei de fasole cu cârnați bine afumați și nu numai.
Dar eu m-am oprit la clasica MBS, adică mămăliguță cu unt, brânză telemea și smântână alături de ou ochi prăjit în tigaie. În unele seri când nu era vreme de gătit, asta era soluția mamei pentru o cină din care să nu rămână nimic în farfurie. Și tot la capitolul „gustul copilăriei” aș încadra chifteluțele marinate în sos de roșii, care mie îmi amintesc de mamaia mea. Și ea tot cu piure ni le făcea, la fel ca și aici. Plus cașcavalul pane (care mamei i se împrăștia mereu prin tigaie – ceea ce nu e cazul aici) și tochitura moldovenească cu mămăligă și brânză rasă care, așa cum de „ne-regim” e ea, e taaare bună!
Rezervă o masă la Caru’ cu Bere
Fasole cu cârnați afumați
Taverna Sârbului
Iarna, după ce se făceau cârnații de casă, era de nelipsit și o fasole zdravănă. E drept că acum nu e iarnă și temperaturile astea n-au nimic de-a face cu răcoarea, dar până la urmă poftele nu țin cont de anotimp. Așa că dacă îți trece prin minte gândul la fasole cu cârnați afumați, treci pe la Taverna Sârbului. Sunt foarte gustoase și fasolea, și cârnații de casă! Nu sunt ei un restaurant tradițional românesc, dar au multe dintre mâncărurile noastre consacrate. Una din ele, tot din registrul „gustul copilăriei” (pentru mine, cel puțin) e și Musacaua cu carne de porc, sau Spanacul cu usturoi și ouă ochiuri – oul ală prăjit era felul mamei de a mă păcăli să mănânc „verzitura” de spanac care, o fi fost el sănătos, dar nu era printre preferatele mele.
Rezervă o masă la Taverna Sârbului
Hamsii și saramură
Restaurant Ancora
Când vine vorba de pește (și fructe de mare) Restaurant Ancora e una dintre cele mai bune cherhanale din București. Și e un loc care arată și foarte bine, fiind chiar pe malul lacului Herăstrău. Chef Ivan Florin, unul dintre bucătarii foarte respectați de la noi, face o treabă excelentă iar meniul este foarte bogat și variat – găsești preparate din pește cherhana, mediteraneene, dar și fructe de mare foarte bune. Au zacuscă de pește, salată de icre foarte bună și un borș de pește grozav! Știu că nu e pe gustul oricui, dar mi-e mi-a plăcut întotdeauna și bunica mea făcea o ciorbă minunată. Și tot de la ea îmi amintesc de peștele prăjit în mălai pe care îl mâncam cu mult mujdei, sau de saramura de pește despre care cred și acum că îți trebuie ceva măiestrie să o faci cum trebuie (iar la Ancora chiar e bună). Hamsiile prăjite îmi amintesc de concediile la mare, la Mamaia, iar plăchia de prietena mea cea mai bună din copilărie, a cărei bunică facea o plăchie foarte bună – la Ancora o fac din burtă de crap file (ca și saramura Dobrogeană), cu ceapă, roșii, ardei kapia și ardei iute, usturoi și cimbru.
Rezervă o masă la Restaurant Ancora
Pui țărănesc înnăbușit în mujdei, cu cartofi prăjiți,
Restaurant Vatra
Restaurantul Vatra s-a deschis în 2001 ani și de la bun a fost un loc în care bucătăria tradițională românească a fost plăcut completată de autenticitatea decorului transilvănean. Cu mușcate roșii la ferestre, mobilier rustic și mâncare tradițională, terasa este o combinație fermecătoare de tradiție și confort!
La ei am mâncat un pui țărănesc înnăbușit în mujdei, cu cartofi prăjiți. Păi dacă nici asta nu are gustul copilăriei, atunci ce?! Are exact aroma vacanțelor de vară de la țară, când te parfumai bine de tot cu usturoi de îți era și rușine să mai deschizi gura (vorba vine „rușine”!). Și tot de la ei mi s-au părut foarte gustoase sărmăluțele în foi de viță. Cu multă smântână, desigur, că doar așa se mănâncă cum trebuie!
Rezervă o masă la Restaurant Vatra
Parizer pane
Mântuleasa 40
Asta chiar că e o amintire de demult (pentru unii chiar inexistentă, probabil). Dar parizerul pane are ceva nostalgic, fără îndoială! Ba chiar și-a făcut locul în restaurante de fine dining de pe la noi și au avut un succes fantastic. Eu nu te trimit acum la fine dining, dar îți spun că găsești parizer pane la Mântuleasa 40. Un loc tare prietenos și relaxat, cu o terasă răcoroasă, numai bună pentru timp de vară. Și tot la ei găsești și carne la garniță, ciulama de ciuperci și creier pane (eu recunosc că nu mă dau în vânt după el, dar la noi în familie era mereu primit cu urale, ca să zic așa).
Rezervă o masă la Mântuleasa 40
Macaroane cu brânză
Lacrimi și Sfinți
Cu toții știm cât de pasionat de bucătăria românească este Mircea Dinescu. Așa că nu e de mirare că în restaurantul lui, Lacrimi și Sfinți, vei regăsi aromele specific românești, în preparate care mai tradiționale, care mai reinterpretate și reașezate. Iar decorul spune în sine o poveste românească plină de istorie!
Au multe mâncăruri gustoase și poate macaroanele cu brânză nu ar fi neapărat prima ta alegere. Dar pentru că vorbim de gustul copilăriei, mie asta mi-a evocat porția de macaroane aurii crocante, cu trei feluri de brânză, rumenite la tigaie. Iar pârjoalele cu piure sunt bune-bune! „Pârjoale de Doamne Ajută” le spun ei și sunt din carne de gâscă, vită și porc, cu piure cu pătrunjel și mentă, maioneză de capere și zeamă de portocale. Au și „Pârjoale cuvioase”, adică varianta de post, cu dovlecel, varză și ceapă, legate cu ou de țară și trase în tigaie, apoi servite cu sos de iaurt. Iar la desert, încearcă plăcinta cu mere. Mărul, o fi el păcătos, dar măcar e sincer, din fructele confiate s-a evaporat toată vrăjeala și-a rămas esența dulce și aromată, iar sosul parfumat de vanilie care te invită să tăvălești fiecare îmbucătură e pregătit in-house și desăvârșit de scorțișoară.
Rezervă o masă la restaurant Lacrimi și Sfinți
Papanași și socată
Stadio
Întotdeauna am fost papanași. Încă de copil, când mergeam cu ai mei prin vacanțe, țin minte că papanașii erau nelipsiți din meniurile restaurantelor, dar și din farfuria mea la desert. Numai că la Stadio am găsit o variantă îmbunătățită. Știi gogoșica aceea mai mică care stă moț, de obicei, și pe care se bate toată lumea? Ei bine, la Stadio papanașii vin sub formă de o grămăjoară numai din astfel de gogoșele mici, crocante și gustoase, care înoată în smântână din abundență și dulceață de afine.
Înainte însă de a te repezi la desert, servește un aperitiv: au o salată de vinete „cum nu ai mâncat niciodată”, vorba lor – din vinete coapte românește, cu maioneză de casă cu chives, ardei copți și chutney de roșii. Iar de băut, nu rata socata de casă, acum, cât e (căci nu o găsești în meniu decât în sezon.)
Rezervă o masă la Stadio Park / Union / Unirii
Tort de biscuiți și gogoși
Tortul de biscuiți era una din prăjiturile care se făceau de la noi în casă. Probabil pentru că era ieftin și ingredientele se găseau ușor. Dar puse laolaltă, cu biscuiții bine legați și acoperiți de o cremă delicioasă, ieșea un desert grozav de bun. Am găsit în meniu la restaurantele La Mama și mi-a plăcut. Și tot la ei am găsit gogoși pufoase și aromate – și ele printre primele locuri în preferințele personale și la fel, unul din deserturile care au gustul copilăriei.
Cât despre felurile principale, să știi că au ficăței la tigaie cu usturoi și vin de casă și dovlecei pane cu sos de smântână și usturoi. O bunăciune!
Ar mai fi de povestit și sunt multe mâncăruri gustoase, cu gustul copilăriei, cărora le cerem scuze că nu le-am menționat. Chiar și așa, aș vrea să te întreb care ar fi pentru tine mâncarea pe care o asociezi imediat cu gustul de acasă. Dă-ne un semn pe mail!