Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > PRIN ORAȘ > CE MÂNCĂM > Pentru tine, care este gustul copilăriei?
  • CE MÂNCĂM

Pentru tine, care este gustul copilăriei?

  • Autor : Alexandra Tiron
  • Data publicare : 31 mai, 2022
  • Data modificare : 7 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

La fel cum unele mirosuri îți trezesc instant amintiri și emoții, la fel unele mâncăruri au gustul copilăriei și te portă direct înapoi în timp, în bucătăria bunicii sau a mamei. Pentru toți cei vor să se simtă din nou copii, măcar preț de o cină, preparatele de mai jos sunt biletul pentru o călătorie pe aleea amintirilor.

Portrait of happy young woman taking baking out of oven, her daughter looking at tasty sweets, people wearing casual clothing, sitting on floor in kitchen, cooking together. Imagine reprezentativa pentru gustul copilăriei
Foto user18526052 / Freepick

Om fi îmbrățișat noi cu entuziasm bucătăriile internaționale, dar gustul de acasă nu se compară cu nimic! Drept dovadă, un studiu de la finalul anului trecut realizat de tazz și D&D Research arăta că 81% din români asociază ingrediente specifice cu gustul copilăriei, ceea ce sugerează că relația lor cu mâncarea nu se bazează doar pe aspecte precum valoare nutrițională, dar contează foarte mult și aspectul emoțional.

Ce mâncare ne amintește de copilărie?

În materie de gusturi de acasă, același studiu a scos la iveală că într-adevăr există un mix de preparate și ingrediente care aduc aminte instantaneu de copilărie. De exemplu, scorțișoara este ingredientul cel mai asociat cu gustul copilăriei și este urmată de lapte, brânzeturi, cartofi și fructe de grădină. La capitolul deserturi, plăcinta cu mere sau brânză reprezintă gustul inconfundabil de copilărie, alături de clătite și gogoși sau gomboți.

Nelipsite din preferințele sunt și conservele pregătite în casă (castraveți murați, gogoșari și zacuscă), la fel și gemurile și dulceața. Cât despre aperitive, gustul copilăriei se află în cârnați, carne afumată (13%) și salam. Iar dintre brânzeturi, telemeaua de vacă e number 1, urmată de telemeaua de oaie și brânza de burduf.

Regăsește gustul copilăriei în preparatele de la restaurant

Fiecare dintre noi are un fel de mâncare ce îl duce cu gândul la anii copilăriei. Și pentru fiecare e diferit. Poate ție asta îți evocă orezul cu lapte, pentru alții e prăjitura mamei sau sarmalele bunicii. Ori chifteluțele marinate și gogoșile aromate… Chiar dacă astăzi, când mergem la restaurant, suntem tentați să alegem tot felul de preparate elaborate sau exotice, câteodată ni se face poftă de o mâncare simplă, care să ne facă să ne simțim din nou copii. De asta am ales astfel de câteva mâncăruri, deși sigur ar fi meritat să fie mult mai multe pe listă. Și îți spun și la ce restaurante le-am mâncat.

Răcitură

Zexe Zahana

imagine cu sala de mese de la Zexe Sahana, cu fete de masa albe si mese de 4 locuri, cu o cupola di geam deasupra

Zexe a devenit un restaurant-simbol pentru tot ce înseamnă mâncare românească tradițională, boierească. E un adevărat brand, o marcă a bucătăriei locale autentice. La ei în bucătărie sunt readuse la viață tot felul de rețete vechi – de la tuslama, măduvă în os, momițe, tocănițe și multe alte delicatese românești. Așa că sunt mari șanse să găsești tot felul de preparate care au gustul copilăriei pentru tine.

Eu m-am oprit la răcitură de curcan fiartă îndelung și spumată des, pentru a rămâne clară și îmbietoare. „Tremurici” îi ziceam în copilărie și îmi plăcea grozav să o vadă așezată pe farfurii sau în castronașe 😊. Cu ochiul mi-a făcut și fasolea făcăluită, pusă la muiat decuseară, fiartă în apă ce se schimbă de 3 ori, dreasă cu zeamă de usturoi, sare și ornată cu solzișori de ceapă trasă în puțin ulei cu boia dulce. Iar tocănița de vițel e grozavă! Tocăniță răzășească, adaptare a unei rețete culese și publicată de Radu Anton Roman.

Aș mai fi zis că poți începe cu o țuică, pălincă sau vișinată, să-ți deschizi apetitul, dar nu știu cât se potrivește asta cu „gustul copilăriei” 😊

Rezervă o masă la Zexe Zahana

  • fasole făcăluită, cu gustul copilăriei, dela Zexe Zahana
    Fasole făcăluită
  • răcitură de curcan cu oua de prepelita de la Zexe Zahana
    Răcitură de curcan
  • tocanita de vitel cu o bucata de mamaliga, cu gustul copilăriei
    Tocăniță de vițel

MBS

Caru’ cu Bere

terasa de la Caru cu bere din Bucuresti, acoperita, cu oameni asezati la mese

Caru’ cu Bere e un alt restaurant recunoscut pentru oferta de mâncare tradițională. Și la câți turiști străini îi trec pragul,  e bine că așa au ocazia să facă cunoștință cu ceva din cultura noastră. La ei se păstrează cu tradiție gustul autentic românesc al sarmalelor, ciorbei de fasole în pâine, iahniei de fasole cu cârnați bine afumați și nu numai.

Dar eu m-am oprit la clasica MBS, adică mămăliguță cu unt, brânză telemea și smântână alături de ou ochi prăjit în tigaie. În unele seri când nu era vreme de gătit, asta era soluția mamei pentru o cină din care să nu rămână nimic în farfurie. Și tot la capitolul „gustul copilăriei” aș încadra chifteluțele marinate în sos de roșii, care mie îmi amintesc de mamaia mea. Și ea tot cu piure ni le făcea, la fel ca și aici. Plus cașcavalul pane (care mamei i se împrăștia mereu prin tigaie – ceea ce nu e cazul aici) și tochitura moldovenească cu mămăligă și brânză rasă care, așa cum de „ne-regim” e ea, e taaare bună!

Rezervă o masă la Caru’ cu Bere

  • Chifteluțe marinate cu gustul copilăriei la Caru cu Bere
    Chifteluțe marinate
  • MBS de la Caru cu bere
    MBS
  • Tochitură moldovenească cu mamaliga ou prajit si branza rasa, preparat cu gustul copilariei de la Caru cu Bere
    Tochitură moldovenească

Fasole cu cârnați afumați

Taverna Sârbului

Iarna, după ce se făceau cârnații de casă, era de nelipsit și o fasole zdravănă. E drept că acum nu e iarnă și temperaturile astea n-au nimic de-a face cu răcoarea, dar până la urmă poftele nu țin cont de anotimp. Așa că dacă îți trece prin minte gândul la fasole cu cârnați afumați, treci pe la Taverna Sârbului. Sunt foarte gustoase și fasolea, și cârnații de casă! Nu sunt ei un restaurant tradițional românesc, dar au multe dintre mâncărurile noastre consacrate. Una din ele, tot din registrul „gustul copilăriei” (pentru mine, cel puțin) e și Musacaua cu carne de porc, sau Spanacul cu usturoi și ouă ochiuri – oul ală prăjit era felul mamei de a mă păcăli să mănânc „verzitura” de spanac care, o fi fost el sănătos, dar nu era printre preferatele mele.

Rezervă o masă la Taverna Sârbului

  • Spanac cu usturoi și ouă ochiuri, cu gustul copilăriei, de la Taverna Sârbului
    Spanac cu usturoi și ouă ochiuri
  • Musaca de la Taverna Sârbului
    Musaca
  • Fasole cu cârnați afumați, cu gustul copilăriei, de la Taverna Sârbului București
    Fasole cu cârnați afumați

Hamsii și saramură

Restaurant Ancora

terasa de la restaurant Ancora din Bucuresti, cu mese din lemn si scaune albe, un manunchi de stuff ca decor, gazon si lacul Herastrau ce se vede in fundal

Când vine vorba de pește (și fructe de mare) Restaurant Ancora e una dintre cele mai bune cherhanale din București. Și e un loc care arată și foarte bine, fiind chiar pe malul lacului Herăstrău. Chef Ivan Florin, unul dintre bucătarii foarte respectați de la noi, face o treabă excelentă iar meniul este foarte bogat și variat – găsești preparate din pește cherhana, mediteraneene, dar și fructe de mare foarte bune. Au zacuscă de pește, salată de icre foarte bună și un borș de pește grozav! Știu că nu e pe gustul oricui, dar mi-e mi-a plăcut întotdeauna și bunica mea făcea o ciorbă minunată. Și tot de la ea îmi amintesc de peștele prăjit în mălai pe care îl mâncam cu mult mujdei, sau de saramura de pește despre care cred și acum că îți trebuie ceva măiestrie să o faci cum trebuie (iar la Ancora chiar e bună). Hamsiile prăjite îmi amintesc de concediile la mare, la Mamaia, iar plăchia de prietena mea cea mai bună din copilărie, a cărei bunică facea o plăchie foarte bună – la Ancora o fac din burtă de crap file (ca și saramura Dobrogeană), cu ceapă, roșii, ardei kapia și ardei iute, usturoi și cimbru.

Rezervă o masă la Restaurant Ancora

  • Borș de pește la Ancora restaurant București, un preparat cu gustul copilăriei
    Borș de pește
  • tigaie metalica in care a fost preparata plăchie din pește in sos rosu, cu legume și verdeață - gustul copilăriei
    Plăchie
  • Hamsii prăjite pe un platou alb, mu mujdei langa
    Hamsii prăjite

Pui țărănesc înnăbușit în mujdei, cu cartofi prăjiți,

Restaurant Vatra

terasa de la Restaurant Vatra, amenajata rustic cu mobilier de lemn si muscate decorative

Restaurantul Vatra s-a deschis în 2001 ani și de la bun a fost un loc în care bucătăria tradițională românească a fost plăcut completată de autenticitatea decorului transilvănean. Cu mușcate roșii la ferestre, mobilier rustic și mâncare tradițională, terasa este o combinație fermecătoare de tradiție și confort!

La ei am mâncat un pui țărănesc înnăbușit în mujdei, cu cartofi prăjiți. Păi dacă nici asta nu are gustul copilăriei, atunci ce?! Are exact aroma vacanțelor de vară de la țară, când te parfumai bine de tot cu usturoi de îți era și rușine să mai deschizi gura (vorba vine „rușine”!). Și tot de la ei mi s-au părut foarte gustoase sărmăluțele în foi de viță. Cu multă smântână, desigur, că doar așa se mănâncă cum trebuie!

Rezervă o masă la Restaurant Vatra

  • pui țărănesc înnăbușit în mujdei, cu cartofi prăjiți la restaurant Vatra, preparat cu gustul copilăriei
    Pui țărănesc înnăbușit în mujdei, cu cartofi prăjiți
  • Sărmăluțe în foi de viță cu mamaliga, gustul copilăriei
    Sărmăluțe în foi de viță

Parizer pane

Mântuleasa 40

terasa de la mantuleasa 40, cu foisoare sub care se afla mese si in spate o casa cu etaj

Asta chiar că e o amintire de demult (pentru unii chiar inexistentă, probabil). Dar parizerul pane are ceva nostalgic, fără îndoială! Ba chiar și-a făcut locul în restaurante de fine dining de pe la noi și au avut un succes fantastic. Eu nu te trimit acum la fine dining, dar îți spun că găsești parizer pane la Mântuleasa 40. Un loc tare prietenos și relaxat, cu o terasă răcoroasă, numai bună pentru timp de vară. Și tot la ei găsești și carne la garniță, ciulama de ciuperci și creier pane (eu recunosc că nu mă dau în vânt după el, dar la noi în familie era mereu primit cu urale, ca să zic așa).

Rezervă o masă la Mântuleasa 40

  • Carne la garniță cu mamaliga, gustul copilăriei, la Mantuleasa 40
    Carne la garniță
  • Ciulama de ciuperci cu mamaliga
    Ciulama de ciuperci
  • Parizer pane cu cartofi prajiti, gustul copilăriei
    Parizer pane

Macaroane cu brânză

Lacrimi și Sfinți

sala de mese de la restaurant Lacrimi si sfinti, amenajat traditional

Cu toții știm cât de pasionat de bucătăria românească este Mircea Dinescu. Așa că nu e de mirare că în restaurantul lui, Lacrimi și Sfinți, vei regăsi aromele specific românești, în preparate care mai tradiționale, care mai reinterpretate și reașezate. Iar decorul spune în sine o poveste românească plină de istorie!

Au multe mâncăruri gustoase și poate macaroanele cu brânză nu ar fi neapărat prima ta alegere. Dar pentru că vorbim de gustul copilăriei, mie asta mi-a evocat porția de macaroane aurii crocante, cu trei feluri de brânză, rumenite la tigaie. Iar pârjoalele cu piure sunt bune-bune! „Pârjoale de Doamne Ajută” le spun ei și sunt din carne de gâscă, vită și porc, cu piure cu pătrunjel și mentă, maioneză de capere și zeamă de portocale. Au și „Pârjoale cuvioase”, adică varianta de post, cu dovlecel, varză și ceapă, legate cu ou de țară și trase în tigaie, apoi servite cu sos de iaurt. Iar la desert, încearcă plăcinta cu mere. Mărul, o fi el păcătos, dar măcar e sincer, din fructele confiate s-a evaporat toată vrăjeala și-a rămas esența dulce și aromată, iar sosul parfumat de vanilie care te invită să tăvălești fiecare îmbucătură e pregătit in-house și desăvârșit de scorțișoară.

Rezervă o masă la restaurant Lacrimi și Sfinți

  • Macaroane cu brânză in farfurie alba, la  restaurant Lacrimi și Sfinți București
    Macaroane cu brânză
  • Pârjoale cu piure cu gustul copilăriei
    Pârjoale cu piure
  • Plăcintă cu mere, cu gustul copilăriei, la restaurant Lacrimi și Sfini București
    Plăcintă cu mere

Papanași și socată

Stadio

terasa de la Stadio Park, cu oameni asezati la mese

Întotdeauna am fost papanași. Încă de copil, când mergeam cu ai mei prin vacanțe, țin minte că papanașii erau nelipsiți din meniurile restaurantelor, dar și din farfuria mea la desert. Numai că la Stadio am găsit o variantă îmbunătățită. Știi gogoșica aceea mai mică care stă moț, de obicei, și pe care se bate toată lumea? Ei bine, la Stadio papanașii vin sub formă de o grămăjoară numai din astfel de gogoșele mici, crocante și gustoase, care înoată în smântână din abundență și dulceață de afine.

Înainte însă de a te repezi la desert, servește un aperitiv: au o salată de vinete „cum nu ai mâncat niciodată”, vorba lor – din vinete coapte românește, cu maioneză de casă cu chives, ardei copți și chutney de roșii. Iar de băut, nu rata socata de casă, acum, cât e (căci nu o găsești în meniu decât în sezon.)

Rezervă o masă la Stadio Park / Union / Unirii

  • Socată de casă in pahare cu paie, la restaurantele Stadio
    Socată de casă
  • Papanași cu multa smantana si dulceata, cu gustul copilăriei, la Stadio București
    Papanași
  • Salată de vinete pe care o mananca cineva dintr-un bol, cu paine prajita
    Salată de vinete

Tort de biscuiți și gogoși

La Mama

terasa de la restaurant La Mama, cu copertine si oameni asezati la mese

Tortul de biscuiți era una din prăjiturile care se făceau de la noi în casă. Probabil pentru că era ieftin și ingredientele se găseau ușor. Dar puse laolaltă, cu biscuiții bine legați și acoperiți de o cremă delicioasă, ieșea un desert grozav de bun. Am găsit în meniu la restaurantele La Mama și mi-a plăcut. Și tot la ei am găsit gogoși pufoase și aromate – și ele printre primele locuri în preferințele personale și la fel, unul din deserturile care au gustul copilăriei.

Cât despre felurile principale, să știi că au ficăței la tigaie cu usturoi și vin de casă și dovlecei pane cu sos de smântână și usturoi. O bunăciune!

Rezervă o masă la La Mama

  • Ficăței la tigaie una din mâncărurile cu gustul copilăriei
    Ficăței la tigaie
  • Gogoși pufoase, gustul copilăriei
    Gogoși
  • Tort de biscuiți in sectiune, la restaurant La Mama
    Tort de biscuiți

Ar mai fi de povestit și sunt multe mâncăruri gustoase, cu gustul copilăriei, cărora le cerem scuze că nu le-am menționat. Chiar și așa, aș vrea să te întreb care ar fi pentru tine mâncarea pe care o asociezi imediat cu gustul de acasă. Dă-ne un semn pe mail!  

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • carne la garnita
  • chiftelute marinate
  • fasole cu carnati
  • fasole facaluita
  • gustul copilariei
  • gustul de acasa
  • macaroane branza
  • mancare cu gustul copilariei
  • mancare de acasa
  • mancare de cand eram mici
  • mancarea copilariei
  • Mantuleasa 40
  • MBS
  • musaca
  • parizer pane
  • racitura
  • Restaurant Vatra
  • socata
  • spanac cu oua ochi
  • tocanita de vitel
  • tochitura moldoveneasca
  • zexe
Citește și
De unde poți comanda masa de Crăciun. Locuri care aduc acasă gustul sărbătorilor
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • SHOPPING
De unde poți comanda masa de Crăciun. Locuri care aduc acasă gustul sărbătorilor
Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
Avem Black Friday în restaurante?
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Avem Black Friday în restaurante?
Dulciuri de Halloween, înfiorător de bune. Trick or treat?
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • SHOPPING
Dulciuri de Halloween, înfiorător de bune. Trick or treat?
Ce este sando, sandvișul japonez care a ajuns în București
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Ce este sando, sandvișul japonez care a ajuns în București
Cei mai buni bagels din București?
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Cei mai buni bagels din București?
Noutăți din meniurile de toamnă ale restaurantelor. Am găsit o grămadă de bunătăți!
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Noutăți din meniurile de toamnă ale restaurantelor. Am găsit o grămadă de bunătăți!
Plăcintă cu dovleac, gomboți cu prune, tartă cu mere: de unde am comandat cele mai bune deserturi de toamnă
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • DINE IN
Plăcintă cu dovleac, gomboți cu prune, tartă cu mere: de unde am comandat cele mai bune deserturi de toamnă
Snack Culture în București: unde te oprești când iei prânzul pe fugă
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Snack Culture în București: unde te oprești când iei prânzul pe fugă
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.