De când cu avocado toast (și tot felul de alte variante de sandviciuri), ouăle poșate au devenit extrem de populare. Cu gălbenuș moale și albuș ferm, fără a fi prăjite, sunt excelente. Și poate pare simplu de făcut, dar e nevoie de câteva mici trucuri ca să-ți iară bine și să nu se împrăștie prin oală…
Dacă cele mai multe tipuri de preparate au fost „inventate” fie de vreun bucătar iscusit, fie dintr-o întâmplare, despre ouăle poșate nu se poate spune că au un „părinte”. Nu există o persoană anume sau o dată exactă a apariției acestui mod de preparare. Gătitul ouălor în apă sau abur este o metodă veche, folosită în bucătăriile tradiționale din diferite părți ale lumii, de-a lungul istoriei.
Ce sunt ouăle poșate?
Ouăle poșate sunt parte a bucătăriei tradiționale și pot fi găsite în diverse culturi culinare. Inclusiv noi, românii, avem această metodă de preparare numită însă, popular, „ochiuri în apă”.
Ouăle poșate sunt în general, fie servite într-o combinație denumită ouă Benedict (pe pâine prăjită, cu jambon și sos olandez), fie alături de somon, biscuiți cu unt, cu iaurt și usturoi (rețetă turcească) sau îmbogățind o pizza. Dar pe cât de populare sunt ouăle poșate în restaurante, pe atât sunt de ușor și de făcut acasă.
Fierte în apă până când albușurile se întăresc dar gălbenușurile rămân moi, ouăle poșate au o textură moale, cu un gălbenuș care se desface ușor și curge. Spre deosebire de omletă, care conține adesea brânză sau unt, ouăle poșate nu au adaos de grăsime.
Cum să le prepari
- Umple o cratiță adâncă cu apă și încălzește-o la foc mediu spre mic, până apa ajunge la o temperatură de 76°C. Această temperatură este ideală pentru alimentele delicate cum sunt ouăle și peștele. Altfel s-ar destrăma dacă sunt lovite de bulele turbulente ale apei care fierbe.
- Adaugă o lingură de oțet alb în apă. Aciditatea adăugată va crește viteza cu care proteinele se denaturează, determinând albușurile să se întărească rapid. Astfel vor forma un mănunchi strâns în jurul gălbenușului (adică se coagulează).
- Sparge un ou într-un castron mic, rezistent la căldură. Acest pas suplimentar facilitează eliberarea blândă a oului în apa fierbinte. Folosind o lingură, amestecă apa fierbinte într-o mișcare circulară pentru a crea un vârtej în centrul vasului cu apă. Coboară rapid bolul cu oul în centrul vârtejului și înclină-l pentru a lăsa oul să alunece în apă. Apa care se învârtește va înfășura albușul în jurul gălbenușului.
- Lasă ouăle să se gătească, netulburate, până când se întăresc albușurile, dar gălbenușul este încă moale. Adică vreo trei minute. Scoate oul din vasul cu apă folosind o lingură cu fantă, astfel încât să se scurgă excesul de apă. Tamponează oul pe un prosop de hârtie pentru a absorbi apa de la suprafață și apoi pune-l pe felia de pâine prăjită sau direct pe farfurie, ori pe preparatul alături de care va fi servit.
Vrei să le prepari din timp?
Singura problemă a ouălor poșate ar fi aceea că, dacă e nevoie să prepari mai multe, va necesita mai mult timp. Nu prea poți face mai multe ouă poșate deodată, ci pe rând, unul câte unul. În cazul în care ai mai mulți invitați și vrei să le servești așa ceva, ca să nu te surprindă musafirii în bucătărie, le poți prepara în avans și să le păstrezi până la momentul servirii. Pentru asta, trebuie să le transferi într-un vas cu apă cu gheață, pentru a opri procesul de gătire. Le poți păstra la frigider, în apă rece, până a doua zi. Înainte de servire nu va trebui decât să le scufunzi într-un vas cu apă fierbinte, aproximativ 30 de secunde, pentru a le reîncălzi.
Variante de servire
Cei mai mulți obișnuiesc să servească ouăle poșate la micul dejun. Și cel mai adesea în combinația despre care am amintit deja, cu pâine prăjită, jambon sau bacon și sos olandez.
Însă nu este nimic greșit dacă ele vor fi consumate la prânz sau la cină, ca masă ușoară. De exemplu cu o garnitură de legume, cum ar fi sparanghel prăjit sau praz înăbușit în unt. Nu este nimic înjositor pentru oul poșat să fie consumat împreună cu o mămăliguță cremoasă!
Mai pot fi servite pe pat de spanac, urzici sau avocado (varianta sănătoasă și plină de nutrienți). Sau într-un sandwich, adăugându-i-se brânză, roșii sau sosul preferat. Ori în salate (salată verde sau de legume), chiar și alături de cartofi prăjiți (de ce nu?!). Sau numai cu sos (de roșii, pesto sau sos de iaurt).
Acestea sunt doar câteva idei, dar versatilitatea ouălor poșate permite o varietate mare de combinații culinare. Poți adapta fără nicio frică, în funcție de preferințele personale și de ingredientele disponibile.
Ce zici? Te încumeți să le faci? Iar dacă vrei să afli și alte trucuri utile în bucătărie, uite cum se face ceapa caramelizată sau cum să gătești somonul ca să-ți iasă perfect.