La cât de bogată e toamna în fructe și legume, ar fi și păcat să nu le regăsim în farfurii! Așa că mi-am tras pe mine trenciul de detectiv culinari și am cules câteva noutăți din meniurile de toamnă de pe la restaurante.

Pentru un om pasionat de mâncare și gastronomie, schimbarea sezonului e un moment pe-atât de așteptat pe cât e, probabil, lansarea noilor colecții ale brandurilor de îmbrăcăminte pentru un fashion addict. Și e tare fain să descoperi ce idei le mai vin chefilor, cum integrează ingredientele de sezon în preparate grozave, sau pur și simplu ce propuneri noi adaugă în meniuri… Nu e musai să fii un foodie ca să citești mai departe… E suficient să poftești la ceva bun și să-ți alegi ceva ce-ți face cu ochiul din aceste noutăți din meniurile de toamnă. Unele restaurante schimbă complet preparatele, altele doar punctează cu noi feluri de mâncare.
Uite câteva selecții din „catalogul” de toamnă.
Noutăți din meniurile de toamnă de la restaurante din București
Preparate noi în meniuri
Hai să o luăm cu începutul și să vedem mai întâi cu ce bunătăți noi au venit restaurantele pentru pofticioși…
- Molf (deli & vinutz) spre exemplu, tocmai ce a introdus în meniu un sedviș cu cârnați. Noi știm deja că Chef Mălai face niște sendvișuri care îți resetează complet conceptul pe care îl aveai despre sendviș (Reubenul e de vis!), dar stai să-l încerci și pe ăsta! Ei s-au mai jucat cu acest concept și uite că acum a intrat în meniu. E cu cârnați de casa, dulceață de ceapă și salată de varză roșie. Șiii… au și băuturi cu must (cocktailuri). De exemplu, must roșu cu gin, vermouth, mentă și scorțișoară afumată. Uite cum a fost una din vizitele noastre la ei (vezi reel).
- Un burger nou a apărut și la Noa Steakhouse. Mai exact, Pulled Pork Burger: slow-cooked, cu o cărniță fragedă și buă, în chiflă praspătă. Ne-a plăcut, nimic de zis! Iar dacă treci pe acolo, încearcă și noul Salmon Set (sushi), Fried Baby Calamari sau Beef Kushiyaki (frigărui de vită în stil japonez, preparate la Robata Grill). Și să știi că au steak-uri foarte bune!
- Tot din seria „sendviș&burger”, să zicem așa, vine și sendvișul cu rață de la Zmoke. Rață confiată la tigaie (crocantă și fragedă), cu pâine coaptă de ei, mix de varză, dulceață de ardei și portocale. Sau poate preferi Ribzilla, un burger din coaste de porc, bacon crocant, castraveți murați trași la tigaie cu sos de chili și ceapă murată. E fresh și super gustos. Ori un gyros de miel confiat. Noi și ele.



- Rață găsim și în meniul nou de la Sciccheria, doar că de data asta în forma ei mai elegantă. Un piept de rață fraged și plin de aromă italiană (că doar nu degeaba e unul dintre cele mai bune restaurante italienești din București). Au introdus mai multe noutăți în meniul din Pipera, în curând și în locația din Rosetti. Ah, și încă ceva: au introdu vitrina cu pește proaspăt: îți alegi ce vrei și aia ți se pregătește.
- Un preparat nou am găsit și în meniul de cină de la DeSoi. Vorbim de Cocoșel de pădure maturat la jar, cu porumb aromatizat, păstârnac la grătar și sos de inimi și pipote. Gândit de Head Chef Mugur Rusnac, pregătit prin mai multe tehnici de gătire și cu atenție la detalii. Un mix super interesant și gustos, zicem noi.
- Mosafir a schimbat de curând meniul, pentru de sezonul rece. O poveste complet nouă, cu gusturi de sezon, texturi, vinuri și combinații care redau bucuria de a găti, a gusta și a fi împreună la masă. Dar hai să-ți dau și câteva exemple. Terina de porc făcută din cap, urechi și picioare de porc, trasă ușor la tigaie cu bulion de roșii. O textură bogată și aromată, echilibrată de sosul de gogonele picant și de muștar artizanal, servită cu pâine de la Casa del Pan. Sau Șnițel pentru „Mosafiri”. Din pulpă de pui marinată în iaurt, boia dulce și usturoi, prăjită până la crustă crocantă și interior fraged. Se servește cu piure fin de cartofi, aromatizat cu dafin, varză proaspătă de la Obor, kimchi fermentat natural și un ketchup de casă – făcut din gogoșari și prune uscate. Fă-le o vizită să descoperi toate bunătățile. Și încă ceva: meniul Mosafir vine cu două wine pairings pentru fiecare preparat.



- Și pentru că Mosafir e rudă bună cu Bucătăria.localfood, aceeași recomandare, de a descoperi meniul săptămânal, merge și către ei. Un comfort food cu ce e proaspăt în piață. De exemplu, săptămâna asta au Gutuie coaptă cu sirop de brad și crocant din nucă și biscuiți. Perfect combo cu un rachiu de gutui. Sau poate vrei o Tartă rustică cu rădăcinoase (morcov, păstârnac, țelină, praz) și brânză de burduf…
- La Hashtag Pub găsești în perioadă asta un desert suuuper gustos: Ștrudel cu prune și nuci, servit cu un sos fin de vanilie. E plin de fructe, fraged, cu aroma aceea distinctă de „parfum de toamnă”. Mergi în timpul săptămânii să profiți de meniul de prânz, sau în weekend, când au meniuri speciale (se schimbă săptămânal). Au avut ca „teme” comfort food suprem, weekend cu de Jacket Potato, „All day omlette” și multe altele. Urmărește-i pe Insta, că anunț acolo ce urmează.
- La început de toamnă B3ton a introdus câteva preparate noi în meniu. Și toate arată bine, iar gustul pe măsură. De exemplu: Dirty Cheddar Burger (scăldat, la propriu, în brânză), arancini, creveți saganaki, beef tagliata, sau ceafă de porc slow cooked, cu sos de ciuperci. Mai au și altele, dar le descoperi tu când mergi să iei masa acolo.



Noutăți la brunch & lunch
Pentru că am găsit o mulțime de preparate noi și super faine pentru brunch, am decis să le dedicăm o secțiune aparte. Dacă îți plac diminețile târzii în weekend sau prânzurile luate pe îndelete, atunci asta e pe gustul tău!
- Unul din locurile noastre preferate pentru brunch în București e Mano Bocca. Pe lângă faptul că au niște panini sezanționali (must try burrata sau porchetta panino) au și niște dishuri interesante în meniul de brunch. Iar pe final de vară au venit cu noutăți: turkish eggs (ușor picante și cremoase), avocado toast și protein bowl (cu avocado și creveți). Trece-i pe listă!
- Duminica e zi de brunch și la Ierbar. Mai exact, all day brunch. Ritual săptămânal, mereu cu ceva nou, după sufletul și creativitatea echipei (anunță pe Insta ce urmează). De exemplu, au avut Onion Bahji, Crochete de rață cu mayo de ceapă arsă, Ierburger cu barabule, sau ouă turcești în turtă și clătite bănățene cu smochine. În plus, au trecut și ei la meniul de toamnă/iarnă. Au o mulțime de bunătăți, de la butter chicken, la Ierburger suculent, cu barabule cu usturoi, sau camembert pe grătar cu miere fermentată.
- Și tot pentru brunch-ul duminical mai avem o propunere. La Bryo toast-ul e out, waffles are in. Asta înseamnă că au un nou meniu de waffles în variante foarte interesante, dulci și sărate. De exemplu, pe partea dulce ai matcha tiramisu waffles, apple pie sau varianta cu fructe de pădure. Pe sărat, au cu ouă benedict: cu ardei copți, sau cu somon, avocado și capere, ori cu cartofi mov. Și mai au și alte bunătăți. Mergi să vezi!



- Și Ruka Izakaya a lansat meniu de brunch. O selecție de preparate japoneze autentice, de la platouri proaspete de sushi și sashimi, până la boluri calde și reconfortante de ramen și delicatese creative de fuziune. În plus, au chef nou (pe Valentin Ungureanu) care vine cu tot felul de idei (și preparate) fresh. De exemplu, somon cu sos de șofran.
- Last but not least… Dumicat a introdus meniu de prânz. De data asta nu vorbim de weekend, ci de cursul săptămânii. Inspirat din meniul de bază, e disponibil de marți până vineri (între 12.00 și 15.00). Poți alege „zama zilei plus un dumicat” (de exemplu sardele marinate sau castraveți murați pane) sau „zama zilei plus un fel principal” (de exemplu Picioci de pe Valea Izei sau Mâncărușă în pită). Dacă opțiunile nu-ți convin, ai 20% reducere la restul meniului.


Din restaurantele de (casual) fine dining
De obicei, schimbarea de sezon înseamnă și o schimbare completă de meniu în restaurantele de renume. Că sunt de super fine dining sau că adoptă o poziționare ceva mai casual, cu siguranță fac parte din avangarda Capitalei.
- De pe 3 septembrie, NOUA a lansat un nou meniu, inspirat de ultima oprire din Caravana „România în farfurie” și de recolta sfârșitului de vară. După două luni de prospecții în Dobrogea, au venit cu un meniu care pleacă de la ingredientele și produsele producătorilor din zonă. Sarma din foi de smochin cu piperchi, frigăruie de mici cu rapane, iahnie tătărească cu mărar, colțunași cu smântână afumată și icre de șalău, țigaretă de babușcă și plătică cu cremă de semințe de floare soarelui… și multe alte preparate absolut speciale.
- Kaiamo celebrează 7 ani într-o manieră cu totul deosebită, așa cum sunt și ei. 7 evenimente conceptuale, 7 cine tematice care aduc câte un fragment de istoria restaurantului. Pe 9 octombrie are loc penultima cină din serie. Un moment cu tema „Balamouk”, care „ne transpune în mahalaua Bucureșteană, la început de secol XX, o perioadă a contrastelor, a influențelor gastronomice și muzicale cu un echilibru atât de fragil, delicat și inedit, încât punerea sa în scena zilelor contemporane era, în viziunea noastră, piesa lipsă din întreg omagiul adus Bucureștilor de Altădată, dar și a celui de astăzi, care ne găzduiește de 7 ani de zile”. Va fi cu taraf și muzică lăutărească, cu ficați de gâscani și icre fandosite, șalău la jar, miei, pui și cocoșei. „Beutură și Belșug”. Pentru biletem trimite-le un e-mail sau intră la ei pe site.


- Vara aceasta, KANÉ a anuțat o schimbare de direcție. Odată cu preluare bucătăriei de chef Vlad Pădurescu, a venit și un nou meniu – mai accesibil, dar la fel de rafinat. O experiență sezonieră Farm to Table, care transformă ingredientele locale în arome fine și surprinzătoare.„De la legume simple, precum sfecla sau țelina, la plante sălbatice culese cu grijă și brânzeturi artizanale, transformate cu tehnică și atenție în preparate vibrante și elegante. Ne extindem privirea și spre Balcani, de unde selectăm cu grijă peștele și carnea”. Fiecare preparat pornește de la o schiță desenată de mână și prinde formă prin viziune și măiestrie, până devine o experiență culinară memorabilă.
- Chiar dacă noi ne-am „grăbit” puțin, trebuie neapărat să menționăm aici și restaurante ca éto sau L’Atelier Relais & Chateaux. Zic că ne-am grăbit pentru că la momentul articolului știm că urmează o schimbare de meniuri la cele două restaurante. Doar că mai avem de așteptat o săptămână-două până ni le dezvăluie. Până atunci stăm cu ochii pe ei și promitem să revenim cu un update când știm ce bunătăți ne propun toamna aceasta.
Later edit: cum am promis, am revenit :). Și la fel a revenit și L’Atelier cu meniul de toamnă, unde ingredientele locale, aromele pământii și măiestria atentă se întâlnesc într-o armonie discretă. Fiecare preparat spune o poveste despre autenticitate, despre legătura cu locul și cu ritmul naturii. Din meniu: Piept de Raţă Glazurat cu Lavandă şi Miere, „Saramură” Dobrogeană de Homar sau Wagyu a la Cluj.



Dacă ai poftă de ceva asiatic…
… ai de unde alege. De la apariții noi ca sando (un tip de sendviș japonez), la meniuri elaborate, uite ce-am ales pentru tine.
- Ziceam de sando… A apărut în meniu la Sanki Ramen. Sandviș din pâine pufoasă de lapte, carne gătită cu grijă și mult sos tonkatsu, să fie suculent. O altă noutate la ei e și Tan Tan Sanki Ramen. Știm deja că sunt maeștrii la ramen, deci e de încercat și noua variantă.
- La Hushimo au băgat Paneer Butter Masala și Chow Fun Beef (cu noodles, vită, puțin lime și puțin chili). Și la Ni Shibo (fratele mai mic) au apărut noutăți în meniul de toamnă: Cheesy Mazemen Beef Bricket (un tip de ramen servit fără supă, cu noodles amestecați cu brisket de vită afumată și cu ou moale). Și Karaage Chicken (un fel de dried chicken japonez).
- Yoshi Izakaya vine cu un Discovery Set ca o călătorie atent curatoriată prin universul sushi-ului. Setul adună la un loc o varietate de tipuri de sushi și arome, de la legume fresh la bucăți delicate de pește, fiecare pregătită într-un stil aparte. Mergi dincolo de ceea ce cunoști deja și descoperi texturi, combinații și expresii noi ale tradiției sushi.



- Nu e chiar vorba de meniu, dar e ceva nou ce se întâmplă la Papila: o serie de evenimente sub umbrela Saturday Brew. În fiecare sâmbătă, barista locali pasionați fac takeover, aduc boabele lor preferate și pregătesc pentru noi toți cafele remarcabile. Pe lângă cafea, vin însă și cu extra ceva bun. Ca de exemplu sandos, sau patiserie proaspăt făcută.
- Baruka Ramen s-a întors la BistroLanka. În fiecare duminică, ramen autentic, tradițional. Adică două boluri care te poartă direct în Japonia. Tantanmen tradițional (carne de porc tocată, cu tahini–miso cremos și ulei de chili Sichuan) și Sapporo Miso Ramen (carne de porc tocată, cu porumb dulce și unt, într-un bulion aromat de miso). În fiecare duminică de la 12:00 – 20:00.


La final, desertul
Cea mai dulce parte vine la final. Dacă ești orice numai genul care sare peste desert nu, uite ce deserturi și patiserii delicioase și fresh apărute în vitrine am găsit.
- Bakings (pe care îi adorăm!), tocmai ce au adus noile bunătăți de toamnă. Încep să le facă weekendul ăsta (de pe 3 octombrie) și vor fi prezente până la finalul lunii (în fiecare sfârșit de săptămână). Cruffin cu caramel și cardamom, Danish cu zacuscă de casă și telemea, Papillon cu smochine. Superbe! Weekendul ăsta fac și Super Placinta cu Dovleac BaKings! În meniul patiseriilor de octombrie rămân și Pain Suisse cu brânză și spanac, Dublu copt cu cremă de migdale, Croissant Superbe și Pain au chocolat. Le comanzi din timp și le ridici de la ei.
- Nu știu dacă ai încercat Brownie Croissant de la Angeline Cake Boutique, dar dacă nu… nu știi ce-ai ratat! E o fuziune decadentă între finețea croissantului franțuzesc și intensitatea unui brownie. Aluatul crocant și foarte fraged ascunde un miez de brownie, cremă fină și insert de fructă. Au mai multe feluri: cu cremă de fistic și insert de caisă, cu ciocolată și vișină, cu matcha și zmeură, cu vanilie… o nebunie!
- Și la Mița Biciclista toamna vine cu viennoiserie franțuzite. Chausson aux pommes, Cinnamon Roll și Like a Croissant cu Nocciola dau semnalul noului sezon. Și e de abia începutul, pentru că urmează tot felul de bunătăți surpriză. În magazinul lor, și în braserie.



- Mini Babka, cel mai nou desert Pain Plaisir, e semn că am intrat în sezonul rece. Dacă nu mai ai răbdare până la cozonacii de Crăciun, ai aici varianta ajutătoare. Îmbină aluatul fin, moale și aerat, cu panglici generoase de ciocolată neagră. Bunuț!
- La Mara Mura, toamna înseamnă prăjituri de sezon și băuturi noi. De exemplu, Choux-ul cu cremă de fistic și jeleu de smochine. Sau eclerul cu fistic și prăjitura cu mere. La ei a făcut senzația Matcha Tiramisu (un mix între prăjitură, lăsată să se „tăvălească” în matcha). Iar acum au introdus și Pistachio și Banana Pudding Matcha. A reapărut și instagramabila ciocolată caldă, dar și latte-urile aromate (Pumpkin Spice Oat Latte & Pumpkin Spice Oat Vanilla Latte).


- Și de la Ikai am cules o mulțiiime de noutăți. Croissante delicioase: ca Autumn Quince Croissant sau Smashed Pistacchio Croissant. Smoothie Bowl cu banane, matcha, nutella și croissant bites cu migdale și fistic – ceva bun de tot. Băuturi cozy cu ciocolată caldă și Hojicha, în diverse variante ca ciocolată neagră cu peanut butter și crumble de alune sau ciocolată caldă cu dulceață de trandafiri și scorțișoară (dar au mai multe variante). Plus limonade și cocktailuri calde.
- Ultima, dar nu cea din urmă recomandare din lista cu noutăți din meniurile de toamnă merge către French Revolution. Proaspăt apărut în vitrină este eclerul cu tiramisu, cu straturi de mascarpone, cafea și vanilie, prinse într-un aluat choux fin și încheiate cu grijă. Și nu știu dacă ai observatm, dar au lansat și propria colecție de ciocolată. Patru sortimente, patru povești: Blonde, Blanc, Haiti și Madagascar. Create pentru ei de Alain Chartiei, artizan ciocolatier.


Q&A rapid, despre meniurile de toamnă
Ce fructe și legume sunt în sezon acum?
Mere, pere, prune, gutui, struguri, dovleac, sfeclă, varză, conopidă, morcovi, țelină și multe altele. Toamna e cea mai bogată perioadă pentru ingrediente locale.
Ce înseamnă „meniu sezonier”?
Un meniu care se schimbă periodic pentru a folosi ingrediente care sunt proaspete și abundente într-o anumită perioadă a anului.
Cât de des își schimbă restaurantele meniurile?
Variază de la un loc la altul. Unele fac update la fiecare sezon (de 3-4 ori pe an). Dar sunt și restaurante care adaugă mici surprize săptămânal, mai ales în funcție de ce găsesc proaspăt.
De ce restaurantele folosesc ingrediente de sezon?
Pentru că sunt mai aromate, mai proaspete, adesea mai accesibile ca preț și ajută la reducerea risipei și a costurilor de aprovizionare.
E clar… toamna nu se schimbă doar frunzele, ci și meniurile. De la ramen și sendvișuri, până la fine dining și patiserii, Bucureștiul are gust! Ține minte: multe dintre aceste preparate sunt disponibile doar sezonier. Așa că profită de ocazie, descoperă-le acum și spune-ne care a fost preferatul tău.
Și tot în ton cu sezonul avem aici o listă de prăjituri de toamnă pe care să ți le comanzi acasă când e frig, ai poftă de comfort food plouă și nu vrei să ieși din casă: Plăcintă cu dovleac, gomboți cu prune și tarte cu mere.