La cât de bogată e toamna în fructe și legume, ar fi și păcat să nu le regăsim în farfurii! Așa că mi-am tras pe mine trenciul de detectiv culinari și am cules câteva noutăți din meniurile de toamnă de pe la restaurante.
Pentru un om pasionat de mâncare și gastronomie, schimbarea sezonului e un moment pe-atât de așteptat pe cât e, probabil, lansarea noilor colecții ale brandurilor de îmbrăcăminte pentru un fashion addict. Și e tare fain să descoperi ce idei le mai vin chefilor, cum integrează ingredientele de sezon în preparate grozave, sau pur și simplu ce propuneri noi adaugă în meniuri… Nu e musai să fii un foodie ca să citești mai departe… E suficient să poftești la ceva bun și să-ți alegi ceva ce-ți face cu ochiul din aceste noutăți din meniurile de toamnă. Unele restaurante schimbă complet preparatele, altele doar punctează cu noi feluri de mâncare.
Uite câteva selecții din „catalogul” de toamnă.
Noutăți din meniurile de toamnă ale restaurantelor
Bunătăți alese
- Pentru început, uite o recomandare care e, totodată, o invitație de a descoperi ceva nou. Sciccheria a introdus de curând în oferta sa și un meniu de mic dejun. Prima Colazione este un concept inspirat din rețetele clasice italiene, care include atât preparate sărate cât și produse dulci, din care te poți răsfăța în fiecare dimineață. Au o mulțime de bagles (ca de exemplu, Bagel cu somon fumé și craime fraiche), frittata, salată și granola. Plus croissante delicioase, pancakes, biscuiți și prăjituri. Lor li se adaugă fresh-uri și smoothies, răcoritoare și, desigur, tot felul de rețete de cafea foarte bune! Găsești aici meniul.
- Și Hiro Bay a introdus, nu demult, brunch-ul de duminică (între 12:00 și 16:00). Și e de-a dreptul… regal! Un adevărat ospăț, cu mesele pline de bunătăți. De la aperitive, la feluri principale și deserturi, oferta este atât de bogată și de apetisantă, încât îți va fi dificil să alegi sau să te rezumi la doar câteva preparate! Găsești aici toate informațiile.
- Bucătăria.localfood are o variantă de meniu denumit „Toamnă la Obor”. Așa cum ne-au obișnuit, țin cont de sezon și folosesc ingrediente vedetă de pe tarabele din piață, în mâncărurile lor delicioase. Așa se face că a apărut în farfurii dovleacul copt cu miere și cimbru, telemea de capră, ulei aromatizat cu busuioc, aceto balsamic și crutoane cu usturoi. Ori mușchiulețul de porc umplut cu prune uscate și cremă de brânză de burduf, piure de dovleac și semințe de dovleac prăjite. Stai cu ochii pe paginile lor de social media să vezi ce bunătăți pun la cale pentru fiecare weekend (vin mereu cu propuneri noi).
De curând au avut și un eveniment foarte frumos, alături de Adriana Sodoholeanu, și au pus pe masă rețete gătite după prima carte de bucate tipărită la noi, în 1841, scrisă de Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi). Unele rețete au rămas în meniu, precum zalatină de gutui și crocant de migdale, sau Bou de modă cu spănac de curechi vânăt – mușchi de vită împănat cu slănină, jambon și tocătură de rădăcinoase cu varză roșie opărită și călită cu castane.
- Am selectat câteva noutăți din meniurile de toamnă și de la Le Bab. Și sunt ceva – de la arome marocane, la shimeji tempura. Mergi în locația din Charles de Gaulle să încerci mielul marocan, amestecat cu caise uscate, măsline verzi, vin alb și dressing de tahini, acoperit cu migdale prăjite și coriandru. Sau somonul așezat confortabil pe un caviar de vinete incredibik de aromat, înăbușit în sauce vierge. Foarte bun este și labneh-ul cu caponata de vinete, iar la desert e musai de încercat french toast cu un coulis de prune și scorțișoară, ori tiramisu cu portocale și tahini.
- Și la Switch.Eat brunch-ul a primit un upgrade. Așa că weekendul vine cu „What about brunch” (între 11:00 și 16:00). Meniu cu ouă benedict, preparate „signature”, dish-uri asiatice si deserturi fingerlickin’! De exemplu, Mie Goreng cu pui sau creveți. Adică noodles cu ou, muguri de fasole, varză albă, ou ochi, ceapă verde și usturoi, sambal oelek (sos indonezian de ardei iute), ulei de susan, ketchup, sos de soia și bami goreng mix. Sau supa Tom Yum, tradițională thailandeză, făcută după standardele thai de iuțime (adică foarte picantă). Ori Granola on Steroids 😊. Găsești aici meniul.
- La Paninaro, noul meniu este unul de tapas, adică o varietate mai mare de gustări. Zic ei că ideea le-a venit pentru ca noi să putem încerca mai multe preparate, fără a face risipă de mâncare, dar și pentru o experiență mai interesantă. Recomandă a se consuma 3 preparate de persoană. Au, de exemplu, Mâncărușă în pită (veggie) cu omletă umplută cu cașcaval si burduf, sos dulce picant, ceapă prăjită, cimbru, salată verde si ceapă frecată cu sare, sumac și boia afumată, servită în chiflă brioche, cu cartofi prăjiți proaspeți. Sau cremă de telemea cu sfeclă roșie coaptă (veggie), ori salată de vinete. Asta ca să ai câteva exemple…
- Toamna asta, Energiea s-a pus pe testat gusturi noi în bucătărie. Și așa au apărut o mulțime de bunătăți în meniul lor, cu legume și ingrediente de sezon. Preparate care să ne aducă aminte de mâncarea aia pe care o pregăteau mamele noastre toamna, când se umplea piața de legume. Ca de exemplu, salată cu halloumi cu legume coapte și grâu fiert, ori salata cu leguminoase și păstrăv afumat. Super gustos mi s-a părut și antricotul de vită, iar mușchiulețul de porc gătit sous-vide e… altceva! La desert, e musai de încercat Para însiropată, cu cremă de unt și mascarpone, foietaj crocant și fulgi de migdale. Sau Sticky toffee cake cu prune și curmale, sos de caramel și frișcă.
- La 15A a apărut în meniu un burger cu oaie de-li-cios! Are chiflă artizanală glazurată cu semințe de dovleac, patty de oaie savuros, usturoi pentru un zvâc de aromă, castraveți murați, salată fresh, ceapă caramelizată, iaurt, mentă și lângă au azvârlit cartofi wedges proaspeți. În meniul lor cel de toate zilele.
- Și la Berăria Gambrinus au un burger inedit. Bulz Burger e reinterpretarea celebrului preparat românesc, într-o formă ce pune în valoare fiecare ingredient. Texturile se îmbină superb, iar fiecare îmbucătură subliniază gustul tradițional al bulzului.
- Mergi la Balls, în fiecare marți după ora 18:00, pentru a savura Crêpe Suzette (clătite franțuzești cu portocale, unt, caramel și lichior). Iar la Miez Brutărie Artizanală găsești prăjitură cu prune – cât timp vor avea fructe proaspete, și ea va sta în vitrină.
- Din „raftul de băuturi” am ales cocktailurile de toamnă de la Mița Biciclista. La ei, fiecare mix are o poveste! Un amestec de mirosuri și gusturi analizate, testate și create în propriul laborator de mixologie. Totul e făcut cu ingrediente naturale, cu materii prime cumpărate din Obor și de la producători locali. De exemplu, poți încerca Poached Pear – cu cognac, gin, pară, orgeat de nuci (un sirop franțuzesc) și vermot. Sau Lychee Negroni ori Valley of Pisco (cu pisco, zahăr, lămâie și lichior de zmeură).
- Și încheiem cu o ceașcă aromată de la Boiler. Fiindcă e toamnă, confort season e ON. Așa că vin cu o propunere perfectă: Masala Latte. E cu ghimbir, cardamon, scorțișoară, piper, cuișoare, anason, fenicul, lapte (de vacă, de mazăre sau de ovăz) și un pic de scorțișoară. E și kid-friendly!
Restaurante care au schimbat „foaia”
Ca de obicei, restaurantele de fine dining sunt cele care dau tonul în materie de artă culinară. Și asta cu atât mai mult cu cât una din regulile de căpătâi ale unui astfel de local este de a găti cât mai mult pe bază de ingrediente locale, de sezon.
- Așa e cazul la Soro.lume, spre exemplu. Aici se gătește doar la foc deschis, în cuptoare tradiționale – cum e ogeacul oltenesc sau cuptor bucovinean, spre exemplu. Pe chef Mihai Iosif Toader ai mari șanse să-l întâlnești în piață, la Obor, în căutare de legume proaspete. Iar meniul gândit de el e sezonal, îl schimbă în funcție de ce apare la tarabe. Chiar de curând anunțau că lucrează la meniul de toamnă și că apar noi preparate în meniu (pe lângă preparatele lor faimoase, ca Balmoșul ars în unt cu smântână afumata și ciuperci de pădure). Dacă treci pe-acolo, te poți delecta cu Supă armenească cu hurut și păstăi fermentate. Sau cu Porc glazurat, gătit peste noapte în cuptorul cu lemne cu glazură de oase, sos de usturoi copt în jar, varză în trei texturi și pudră de tarhon.
- Și de la NOUA. Bucătărie Românească am ales câteva noutăți din meniurile de toamnă. Ca de exemplu, Peștele fanariot – Corvină maturată 7 zile, cu frunză de smochine, măcriș și papușă de salate. Sau Morcovul de toamnă al Grădinii Corbilor – un morcov semi-copt cu o cremă de brânză și decorat cu arpacaș expandat, cu miere, flori de morcov și pătrunjel. Ori lotus de miel, excelent! Ca desert, te vei delecta cu „Gusturi de lapte” cu izmă și pepene, Gălușcă cu prune stinsă cu palincă și Variațiuni de fructe de pădure. Numai mergi să savurezi meniul de degustare – e o bucurie gustativă!
- Și la Kaiamo s-a schimbat meniul. Și ne-am obișnuit ca la ei totul să aibă un substrat, ca și cum mâncarea este un manifest, modul de a-și exprima filozofia. De data aceasta e vorba despre „ Senses. Tangibility.”. Au 2 variante de tasting menu „clasice” (unul de 9 și altul de 11 preparate), dar și 2 meniuri de autor (cu 15 sau 20 de preparate). Uite și un exemplu: „Sus-Shi-Jos” – un nigiri românesc (așa cum îi spune chef Radu Ionescu), cu orez gătit lent și șorici sous vide. De ce românesc? Pentru că… „Nu am călătorit până acum în Japonia. E una din dorințele mele cele mai mari și visul meu de mai mulți ani. Nu știu nimic despre sushi. Adevăratul sushi. Cultura sa, profunzimile, aroma, istoria, moștenirea, onoarea. Nu mi-aș putea permite niciodată să încerc a crea sushi tradițional japonez fără a învăța meșteșugul de la înșiși maeștrii din Japonia. (…) Așadar, aceasta este povestea unui nigiri românesc, care își așteaptă biletul de avion spre Japonia”.
- La Hambar poate fi privit ca „definiția” bunului gust, din toate punctele de vedere. Nu doar că locația în sine este fabuloasă, iar experiența este una cu totul aparte, dar și bucătăria lui chef Alexandru Dumitru este ireproșabilă! O bucătărie neo-românească, în care ingredientele de sezon vin laolaltă în farfurii spectaculoase. Au schimbat meniul (care este exclusiv de degustare) săptămâna trecută pentru a întâmpina toamna cum se cuvine. Iar preparatele sunt… povești ce se așteaptă descoperite.
- Continuăm în același ton de fine dining și ajungem la The Artist, cel mai bun restaurant din România în 2023 (declarat astfel, timp de al treilea an consecutiv, de către World Culinary Awards). Restaurantul oferă o experiență fără cusur, de fiecare dată! Mâncarea este excelentă, deopotrivă gustoasă și creativă, serviciile sunt de nota 10, iar atmosfera e specială. Merită să te răsfeți cu o masă la ei! Încă de la începutul lunii septembrie, The Artist a introdus noi preparte în meniu. Ca de exemplu, brioșă umplută cu rață confit, cu salată de varză roșie, cartofi dulci și merișoare. Sau sfeclă și țelină coapte, cu avocado, brânză brie românească, nuci și smochine. Ori pui coquelet BBQ cu crochetă cu chorizo, gulaș de vinete, murături și ardei gras.
Dacă vrei să descoperi și alte restaurante de top din București, aruncă un ochi și pe articolul despre restaurante etalon pentru nouă bucătărie românească. Acolo poți citi pe larg și despre câteva dintre restaurantele prezentate aici.