Câți dintre voi nu sar peste micul dejun, în graba de a vă îmbrăca pentru birou sau de a vă apuca de task-urile zilnice, urgente, parcă toate, imediat ce vă treziți, chiar dacă lucrați remote? Am auzit multe persoane spunând nu mănâncă dimineața din astfel de motive sau că nu pot mânca efectiv la primele ore. Probabil și din cauza faptului că așa s-au obișnuit.
Însă, nu e nevoie să fii specialist în nutriție să conștientizezi că micul dejun îți dă energia de care ai nevoie nu doar în prima parte a zilei, dar asigură buna funcționare a organismului toată ziua. Iar dacă este healthy, de preferat, te ajută să pierzi și în greutate, pentru că dă sațietate și nu mai ești tentat să ronțăi diverse și să mănânci mai mult spre seară, spun cei care se pricep în nutriție.
Dacă graba de dimineață pare a fi o scuză când nu mănânci acasă, o oprire rapidă la o cafenea, o brutărie artizanală, un bistro poate fi tentantă, mai ales dacă treci pe lângă un loc care miroase bine. Cu atât mai mult cu cât poți lua ceva la pachet și mânca la birou. Dacă până acum câțiva ani, nu multe localuri aveau mic dejun, acum au cele mai multe, mai ales cele din preajma clădirilor de birouri și din zone cu trafic intens. Iar oferta e variată și preparatele aspectuoase, încât e greu să nu ți se facă poftă de ceva. Și chiar nu ai o scuză să nu mănânci.
Preparate de breakfast în trend
Ca preparate “pe val”, am observat în ultimul timp, la cafenelele, bistro-urile și restaurantele cu specific urban-casual-comfort-food, că din majoritatea, nu lipsesc ouăle Benedict, sandwich-urile Croque madame și Croque monsieur, variante de omlete și preparate cu ou din bucătăriile lumii. Pe lângă sandwich-uri clasice sau îmbogățite, toast-urile healthy cu avocado, semințe, germeni sunt din ce în ce mai vizibile. În variantele mai gourmet, apar trufe, piept de rață, sparanghel, anghinare ș.a.
Iar pe partea de dulce sunt aproape nelipsite granola cu iaurt, fructe, miere și alte toppinguri, pancakes-urile și croissantele.
Restaurantele mai pe stil clasic au și ele corespondentele balcanice sau românești cu ouă în fel și chip și mic dejunuri complete cu diferite variante de pâine, brânzeturi, roșii, șuncă, măsline unt, dulceață ș.a.
Idei de mic dejun în București
“Energia o prinzi la micul dejun. Începe zilele cu ceva bun de tot, sănătos, proaspăt și organic”, spun cei de la Pio Bistro, exact ce spuneam mai sus vis-a-vis de energia dată de prima masă a zilei. Ouăle organice în mai multe preparate, shakshuka, pancakes și granola sunt câteva idei:
Ouă Benedict – brioșă englezească de casă, spanac tras la tigaie, două ouă poșate, sos hollandaise, piper cayenne
Avocado and poached egg toast – toast cu piure de avocado, ouă poșate, semințe de mac și germeni
Shakshuka – sos de roșii cu ou, brânză feta, toast, pătrunjel
Micul dejun complet Rustic breakfast are pâine de casă cu maia, roșii, măsline grecești, feta, brânză Gruyere maturată și gem de casă.
Iar Matcha Pancakes sunt printre cele mai instagramabile feluri de mic dejun: două clătite (verzi) cu ceai Matcha, carpaccio de ananas, merișoare, căpșuni, sirop homemade de fructe și condimente, frișcă roz și fistic.
Micul dejun la Nor, cel mai înalt restaurant din București (etajul 36 al clădirii Sky Tower), te poartă într-o incursiune prin bucătăriile lumii, dacă vrei să variezi de la zi la zi sau să încerci ceva mai atipic. Găsești aici printre altele:
Dezmăț – tigaie cu ouă ochiuri, pancetta, cartofi prăjiți, cașcaval, pătrunjel, roșii, ceapă roșie caramelizată
Dimineață elvețiană cu avocado – amestec tradițional elvețian de ouă și cartofi roșii, parmezan, roșii cherry, cașcaval, tempura de avocado
Savoir faire – croissant cu omletă cu ciuperci, cașcaval, piept de rață, spanac, roșii cherry
Nori – croissant cu iaurt grecesc, fructe confiate, sirop de arțar, semințe coapte
Că vorbeam de preparate instagramabile, un desert spectaculos e Nor deasupra unui cuib de ciocolată – trei texturi de ciocolată sub un nor din vată de zahăr. Poate fi o alegere bună de ridicat glicemia, în orice moment al zilei.
Rezervă o masă la Nor Sky Casual Restaurant
Aici am găsit una dintre cele mai generoase oferte de mic dejun, de la croissante și budincă de chia cu lapte de cocos, fructe și miere, la varianta completă Full continental – croissant, pâine prăjită, șuncă, cașcaval, iaurt, granola de casă, dulceață, nutella.
Categoria Eggs & Sandwiches are 9 feluri de ouă, însoțite de baghetă: poșate, ochiuri, omlete, scrambled eggs etc.:
Ouă poșate cu somon afumat și sparanghel la gratar
Omletă provencală cu ciuperci porcini, anghinare, trufe
Tortilla cu cartofi, bacon, spanac, ceapă, ardei roșii
Papară oltenească cu praz, roșii cherry, piept de rață (pentru 2 persoane)
Iar secțiunea Pastries are croque madame, croque monsieur, brioșă, bagel și sandwich cu diferite umpluturi.
Mai există și opțiunea de a alege cum să ți se pregătească ouăle – prăjite, fierte, omletă ș.a. precum și diferite toppinguri suplimentare.
Rezervă o masă la Fratellini Bistro
Brutăria artizanală din Academiei dă posibilitatea de a-ți alege toppingurile pentru pâine – pastrami, tonnato, baba ganoush, blue cheese ș.a.
Ouăle Benedict, scrambled cu brioșă, diferitele omlete, quiche-urile cu roșii cherry și telemea sau cu spanac, telemea și bacon, salate precum Cobb, dar și Fitness, sandwich-urile Bagle Brie, Pannini cu Pui, Focaccia vegetariană sunt printre opțiuni. Din meniul de cafea ai ce alege – espresso, latte, cappuccino vienez, flat white ș.a. Iar din variatele patiserii și dulciuri e destul de greu să nu te tenteze ceva.
Rezervă o masă la Boutique Du Pain
Restaurantele City Grill au mai multe variante de mic dejun complet.
Mai pe stil tradițional, Mic dejun Bună dimineața are ouă ochiuri sau omletă, șuncă de Praga, cașcaval, unt, măsline, roșii, baghetă.
Iar Mic Dejun Urban are două ouă poșate, somon afumat, cremă de avocado, roșii cherry, salată mix, pâine de casă. Toate au inclusă o băutură la alegere dintre cafea, ceai și lapte.
Pentru că am pornit de la rolul micului dejun pentru buna funcționare a organismului, încheiem explicând un pic – cum spuneam, nu e nevoie să fii specialist în nutriție să conștientizezi că, atunci când te trezești, nivelul de zahăr din sânge e scăzut. Ai nevoie ca atât creierul, cât și mușchii să funcționeze optim.
Breakfastul îl ajută să se ridice, iar dacă nu îți iei nutrienții de aici, energia ta va fi scăzută. Așa că vei fi tentat să o hrănești cu lucruri mai mult sau mai puțin sănătoase în cursul zilei. Însă acestea nu mai sunt transformate în energia de care ai nevoie peste zi și nu se mai digeră așa bine seara.
În plus, sunt mult mai mari șansele ca la micul dejun să mănânci sănătos și să îți iei vitaminele, proteinele și fibrele din lactate, carne, cereale, fructe, legume. Poți mânca și ceva dulce, dacă îți e poftă, chiar dacă nu e tocmai indicat pentru că energia furnizată de dulciuri durează puțin. Dar, să nu fim mai catolici decât papa, cei mai mulți poftim la dulciuri și măcar “nu se depun” așa dimineața ca și cum ar fi mâncate seara. Astfel, ai energie și îți ții astfel apetitul sub control fără a exagera mai târziu.
Conform www.webmd.com, sunt studii care arată că oamenii care mănâncă micul dejun sunt mai slabi decât cei care îl sar, datorită acestor motive.