SSAM, sau, pe numele lung, “The SSAM – Healthy Food & Grill” e unul dintre putinele restaurante coreene din Bucuresti, deschis in noiembrie 2012 intr-o casa nou construita in Pipera. Doi coreeni care vand solare in Romania s-au gandit sa monteze cateva in apropiere de Ploiesti, ca sa demonstreze clientilor cat de rentabil e sa cresti legume acolo. Si cum nu puteau sa manance atatea legume cat se faceau acolo, s-au gandit sa faca un restaurant in care sa le foloseasca, si cu atat mai mult cu cat unul dintre cei doi e si un bun bucatar, care stie o multime de retete de-ale lor, coreene.
Asadar, tinand seama ca bucataria coreeana e considerata sanatoasa (cica nu exista coreeni grasi), la modul general, si ca ei garanteaza si ca produsele lor sunt cultivate si crescute cinstit, s-au simtit indreptatiti sa spuna ca SSAM e un restaurant cu « healthy food ». Deocamdata nu avem motive sa nu-i credem. De fapt, SSAM se pare ca e numele unui fel de mancare sau al unei salate, deci ceva care sa sublinieze si mai mult afirmatia cu mncarea sanatoasa.
Casa cu etaj nu e nici mica, nici mare, nici frumoasa, dar nici urata, insa are o gradina frumoasa in fata si o curte cu un fel de livada in spate, cu aer de viata la tara, foarte placut. Amenajarea din interior e destul de neinspirata, rece, austera, culori violente. Terasa acoperita din livada, insa, e frumoasa, au si un fel de foisor la fel de placut. Acolo au mese cu gratare cu carbuni incorporate, in mijloc, in care promit ca se vor intampla lucruri nemaivazute in Bucuresti, arome si gusturi unice. Si au si un loc de joaca pentu copii. Sa vedem, deocamdata inceputul pare promitator. Daca nu ar fi avut aceasta terasa in livada, cred ca le-as fi pus o nota si mai mica la ambianta, mai ales ca locul era cam pustiu.
Mancarea de la SSAM e coreeana, adica ceva despre care nici eu si nici foarte multi bucuresteni nu pot spune daca e ceea ce trebuie sa fie, daca e bine sau nu facuta, ci doar daca e buna la gust sau nu. Si mancarea de la SSAM a fost pe gustul meu, in mare parte, cu exceptia catorva garnituri sau adjuvante atat de iuti incat nici nu pot fi descrise. Cel mai bun a fost ceva intre pizza si omleta, cu un fel de blat din faina de cartofi, cu multe legume si cu ceva fructe de mare. Si supa buna, vita cu legume preparata direct pe masa, pe o plita electrica, desertul la fel. Bauturile sunt ciudate si probabil ca putini reusesc sa renunte cu totul la vinul si la berea pe care le stim pentru a incerca asa ceva. Eu am gustat din ceva ce era recomandat drept un fel de bere coreeana, un lichid alb si consistent, din care nu am luat mai mult de o inghititura.
Preturile sunt destul de mici la SSAM, poate si din cauza locatiei, care cere mai putine cheltuieli. Serviciul a fost foarte bun, cu un sef de restaurant vesel si vorbaret, care m-a facut deja un mic cunoscator in ale bucatariei si obiceiurile coreene si cu o chelnerita adorabila, cu ochi frumosi.
The SSAM e, deci, un restaurant la care puteti merge nu numai atunci cand vreti sa descoperiti bucataria coreeana, ci si cand vreti sa stati mai mult timp pe o terasa intr-o gradina de casa de la tara, cu pomi, multa verdeata si copii care se pot juca in voie in jur. Sigur, si sa conduca altcineva, pentru ca ar fi pacat de o astfel de iesire fara un pahar de vin necoreean in fata…
(poza e de pe www.deviantart.com)
**