Cornel Ilie: Piața restaurantelor din România mi se pare una dintre piețele cel mai la zi cu ceea ce se întâmplă afară.
La cei 42 de ani ai săi, Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, se poate consider un om împlinit. Are o familie foarte frumoasă (de curând i s-a născut al doilea copil) și o trupă de succes. Când spui Vunk, îți vin în minte instant acorduri din hituri precum „Noi o scoatem la capăt” și „Regele Șoselelor” și parcă îi vezi pe membrii trupei plecați pe drumuri tot timpul, la fel ca în videoclip. De curând, pe 16 octombrie, trupa Vunk a aniversat 25 de ani de la primul concert și au marcat momentul cu un mare concert, „Deja Vu”, la Sala Polivalentă. Tot atunci, Cornel și-a lansat și cartea autobiografică „Deja Vu”.
Și pentru că merge prin atâtea locuri în turnee, noi eram curioși să știm ce, cum și unde mănâncă printre și după repetiții.
Restograf: În general, ești atent la ce mănânci sau ești pofticios/gurmand?
Cornel Ilie: Sunt pofticios și mănânc orice, la orice oră, fără să țin seama de vreo regulă legată de dietă sau să am vreun stres în privința asta. Știu cum funcționez și am norocul să nu-mi fac griji din cauza asta, a atenției legate de cât și ce mănânc. Fiind mult plecat pe drumuri prin țară, nu pot să am un program fix de mese, așa că m-am obișnuit să pot mânca la orice oră – asta însemnând chiar și prăjituri la miezul nopții 🙂
Restograf: Când ești în turnee, ce mănânci? Cum alegeți localul? Sau intrați în primul restaurant ieșit în cale?
Cornel Ilie: De preferat este să alegem locurile în care putem găsi mâncare specifică zonei în care suntem. Mergem pe recomandările prietenilor din acel loc sau întrebăm pe Facebook sau Instagram unde găsim un restaurant bun. În cele mai multe dintre orașe știm deja să mergem la punct fix.
Restograf: Când aveți concert și faceți multe repetiții, cu ce vă umpleți bateriile în pauze și de unde? Comandați, mergeți la bistrouri/restaurante etc.?
Cornel Ilie: Lichide multe, iar mie-mi place să am fructe la mine. Zmeură, afine sau piersici sunt preferatle mele în materie de energizare. Asta pentru pauzele mici, pentru că atunci când vine vorba de pauza de masă, comandăm de la un restaurant. Eu prefer sushi sau chinezesc.
Restograf: Noaptea, după repetiții/concerte, nu ți se face foame? Ce găsești prin frigider dacă ești în București?
Cornel Ilie: În primul rând, caut o bere rece:) Pe urmă, mai mult ceva de poftă, nu de foame neapărat. Dar, culmea, în special caut ceva dulce.
Cornel Ilie: Poalele-n brâu, grișul cu lapte sau ardeii copți mă transportă în copilărie.
Restograf: Ce ingrediente/preparate nu îți lipsesc din casă în general?
Cornel Ilie: În general, preparatele făcute în casă – zacuscă, griș (sunt fan!), magiun de prune, paste, mălai etc.
Restograf: Care sunt preferințele tale culinare?
Cornel Ilie: Nu pot să mă abțin să nu comand ton la grătar de fiecare dată când îl găsesc într-un meniu. Sushi sau fructe de mare – aș mânca toată viața, dar sunt înnebunit și după ardei umpluți.
Restograf: Ai preparate care să funcționeze pentru tine precum madlenele lui Proust?
Cornel Ilie: Plăcintele „Poale-n brâu”, grișul cu lapte sau ardeii copți mă transportă instantaneu în copilărie, în bucătăria unde gătea mama cu zâmbetul pe buze.
Restograf: La polul opus, ce nu ai mânca sub nicio formă?
Cornel Ilie: Orice este picant. Nu îmi place să mânânc iute sau picant, pentru că nu mai simt gustul adevărat al preparatului acela. În rest, orice este permis.
Restograf: Care a fost cel mai neobișnuit/ciudat preparat încercat până acum?
Cornel Ilie: Am mâncat gândaci acum doi ani, când am fost în concursul Fort Boyard. Erau uscați, crocanți și foarte mari. Nimic nu mă crede că erau buni la gust! 😊
Cornel Ilie: Apar multe restaurante, cu din ce în ce mai multe specificuri și tot mai multe sunt interesante ca design interior sau concept vizual.
Restograf: Cât de des iesiți în familie la restaurant? Aveți niște locuri preferate?
Cornel Ilie: Locuiesc la vreo 30 km în afara Bucureștiului, așa că nu mai ies atât de des la restaurante. Cel mai des merg în White Horse sau în La Belle Epoque.
Restograf: Când vă alegeți locurile de ieșit, care sunt criteriile?
Cornel Ilie: Acum, având doi copii (Zara de aproape 4 ani și Cezar, care este bebeluș), ne alegem locurile în funcție de cât de prietenoase sunt pentru copii. Iar dacă au și ceva amenajat de joacă, cu atât mai bine! Pe lângă asta, mie nu prea-mi place să să mă întind la mese lungi, așa că pentru mine este important și cât de repede vine mâncarea.
Restograf: Cea mai frumoasă cină romantică a fost…
Cornel Ilie: Acasă 😊
Restograf: Ai avut și experiențe mai neplăcute?
Cornel Ilie: Am pățit-o de multe dăți, ori să fie mâncarea stricată, ori atitudinea angajaților să fie nepotrivită. Nu sunt un tip mofturos și nici nu mă enervez ușor, dar când se întâmplă să nu-mi placă ceva, încerc să-mi fac știută părerea. În general, am văzut că așa cum este patronul unui local, așa sunt și angajații.
Restograf: Cum vezi piața restaurantelor din România?
Cornel Ilie: De neoprit. Apar foarte multe, cu din ce în ce mai multe specificuri și tot mai multe sunt foarte interesante ca design interior sau concept vizual. Mi se pare una dintre piețele cel mai la zi cu ceea ce se întâmplă afară.