Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Jurnal de calatorie – importanta D.O.C.
  • Arhivă articole

Jurnal de calatorie – importanta D.O.C.

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 10 noiembrie, 2013
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

L’Aubrac; Natura pura si stele Michelin

Aubrac

Chiar daca stabilirea unui scop inalt poate fi motivanta, idealizarea excesiva nu favorizeaza dezvoltarea sustenabila, pentru ca scapa din vedere pasii prin care s-a ajuns la performanta, creand o prapastie intre ideal si o stare de fapt care nemultumeste profund. Pentru ca totul a inceput de undeva, in locurile in care in prezent a fost atins un nivel inalt de cultura si prosperitate, vom auzi de conducatori, administratori, clerici, sau comunitati care si-au depasit limitele propriului confort, pentru un scop superior.

Un exemplu de astfel de pas, este crearea unui produs cultural aparte, in regiunea franceza Aubrac, care in trecut nu a avut deloc notorietatea si oportunitatile de azi. Acestea au fost create in timp, cu determinare si efort. Regiunea este un platou de roca vulcanica si granit. Intreaga zona seamana cu un desert… verde. Cu o altitudine medie de 1200 m, densitatea populatiei este foarte mica, cel mai important oras, Laguiole, avand 1300 de locuitori. Izolarea in care au trait comunitatile din Aubrac in trecut, le-a impins la o viata austera si la a folosi cat mai eficient resursele si eforturile.

In evul mediu, asemenea multor teritorii europene, Aubrac a fost foarte tulburat de disputele nobiliare si in plus, de vitregia naturii si de bandele de hoti, atrase de Via Podiensis, drumul folosit de pelerini, catre Santiago de Compostela.

In contrast complet cu caracterul izolat al regiunii si cu drumul pelerinilor medievali, in 2004 a fost inaugurat Viaductul Millau, cel mai inalt pod din lume, care masoara 343 m in inaltime, intrecand astfel Turnul Eiffel. Recunocut ca etalon al tehnicii si arhitecturii moderne, viaductul obtine in anul 2006, titlul Outstanding Structure Award, acordat de prestigioasa organizatie International Association for Bridge and Structural Engineering, titlu oferit numai celor mai importante structuri din lume.

Intre 1764 si 1770, in actualul departament Lozere din Aubrac, populatia a fost terorizata de un monstru misterios, cu caracteristicile unui lup urias, facand din agricultura in camp deschis, un risc mortal. Localnicii au platit cu multe vieti omenesti determinarea de a scoate vacile la pasunat, dar situatia disperata a facut ca regele Louis XV sa trimita vanatori profesionisti in sprijinul comunitatii. In urma interventiei regale, numarul pradatorilor a fost imputinat, iar in timp au disparut complet.

Dupa secole de crestere selectionata, datorita eforturilor sustinute ale localnicilor si calugarilor francezi, la sfarsitul secolului XIX, a luat fiinta standardul oficial al rasei bovine, 100% pura, numita Aubrac. Aceasta rasa a contribuit substatial la independenta de resurse de hrana a comunitatilor izolate, iar apoi la prosperitatea zonei. Astazi este una dintre cele mai calitative rase de vaci de carne din lume, purtand eticheta DOC (Denumire de Origine Controlata) si o valoare culturala si economica foarte mare.

David Contant - chef francaisInitial, aceasta rasa era crescuta pentru lapte si carne, dand o celebra branza, care poarta numele orasului Laguiole. Insa, dupa cel de-al doilea razboi mondial, nu a reusit sa aiba acelasi randament economic cu vacile olandeze si elvetiene. In aceasta perioada, rasa a cunoscut un declin considerabil, dar apoi a fost reorientata exclusiv si cu mare succes, catre productia de carne. In prezent sunt 10.000 de exemplare din aceasta rasa bovina, numai in Franta, iar numarul lor este in plina crestere. Un asemenea succes se datoreaza atentiei cu care sunt crescute animalele, in privinta spatiului de repaus, miscarii, apei si cantitatii de lumina, dar, cel mai important, in privinta hranei. Spre deosebire de majoritatea fermelor de productie a carnii de vaca, unde alimentatia este orientata in functie de sporul cantitativ, bazandu-se pe porumb, concentrate, aditivi si antibiotice, vacile Aubrac sunt hranite numai cu iarba de pe pasunile platoului, esentiala pentru sanatatea animalelor si pentru calitatea carnii.

Chiar daca branza Laguiole este inca in productie, orasul nu a dat numai ei celebrul nume. Acesta este si numele cutitului traditional local, o adevarata bijuterie de inalta calitate functionala.

Produsele locale sunt promovate din 1999, in orasul Laguiole, de hotel-restaurantul lui Michel Bras, originar din Aubrac, ajutat de fiul sau, Sebastien. Aceasta afacere de familie, nu este nici pe departe una modesta, pentru ca restaurantul Michel Bras are 3 stele Michelin si este clasat pe locul 7 in lume.

Iata cum, intr-o regiune care in trecut era o zona de tranzit periculoasa, se poate crea o valoare culturala inestimabila. Lupta pentru supravietuire si mai tarziu agricultura de subzistenta, au culminat cu crearea unei rase de vaci eficiente, creadu-si, astfel, o baza pentru ascensiunea economica prin turism si agricultura de inalt nivel, carnea vacii de Aubrac devenind preferata celor mai rafinate gusturi in gastronomie. Localnicii nu au uitat cum au ajuns aici, au pastrat metodele traditionale si au folosit natura ca pe cel mai important aliat. Astfel, astazi sunt un etalon in agricultura si gastronomie, dar mai ales in determinare.

David Contant - chef francais 1

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Citește și
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Citește articolul
  • Arhivă articole
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Citește articolul
  • Arhivă articole
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Citește articolul
  • Arhivă articole
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Citește articolul
  • Arhivă articole
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Citește articolul
  • Arhivă articole
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.