Caracatiță, creveți, scoici, midii și câte și mai câte! Toate fac deliciul unei mese de vară perfecte! Dacă și tu eși fan fructe de mare, îți recomandăm câteva terase la care vei găsi niște preparate delicioase. Așa că hai să iei masa în oraș!
Termenul de fructe de mare este unul general și include în aceeași familie o mulțime de animale marine mici. De la faimoasele caracatițe, calamari, creveți și langustine, la popularele scoici sau midii și până la delicatese precum homari, stridii, crabi, raci sau melci.
Privite multă vreme drept opțiuni exotice, fructele de mare au câștigat o popularitate imensă în ultimii ani! E drept că și pe litoralul nostru se găseau astfel de preparate gustoase, însă pe măsură ce numărul turișitilor în Grecia și Italia a crescut, cererea a devenit tot mai mare și la noi în țară.
Restaurante la care găsești niște fructe de mare excelente
Astăzi găsești fructele de mare în meniul multor restaurante locale. Însă nu peste tot vei găsi preparate proaspete, făcute după rețete ca la malurile Mediteranei. De aceea, noi am vrut să îți recomandăm câteva terase la care găsești niște fructe de mare cu adevărat gustoase!
Sardin
Sardin este un restaurant cu aer mediteranean, specific pescăresc și bucătărie responsabilă. Și probabil unul din locurile în care vei mânca printre cele mai bune fructe de mare din București (fără exagerare!). Și asta din două motive. Unul ar fi că se aprovizionează, în funcție de sezonalitate, cu pește și fructe de mare sălbatice, de captură. Adică foarte proaspete! Al doilea, creativitatea și priceperea lui Chef Dani Prodan și a echipei foarte bune din bucătărie, care prepară absolut totul local (până și pâinea sau pastele). Chef Dani este un mare fan al bucătăriei mediteraneene și a urmat cursuri de specializare în Italia, la Venezia. Iar asta își spune cuvântul!
Vara aceasta au un meniu foarte bun de sezon, care include „Sautè di cozze” – midii din Marea Neagră în sos de vin alb sau de roșii, picant, o salată de fructe de mare excelentă, linguine cu vongole sau cu raci, sau un „Gran tagliere di pesce per due”, un festin de savurat în doi, cu file de lup de mare, file de barbun, creveți, calamari, langustine și midii din Marea Neagră. Plus multe alte preparate gustoase!
Găsești restaurantul pe Bd. Mircea Vodă 39H, în apropierde de Timpuri Noi.
PS: inclusiv decorul este unul marin, foarte reușit!
La Finca by Alioli
Intrăm de data aceasta în zona bucătăriei spaniole. Mai exact, cu bucate valenciene și andaluze adevărate. La Finca by Alioli este restaurantul unei familii de români care, după ce au petrecut opt ani în Spania, au decis să se întoarcă acasă și să deschidă acest local în care rețetele tradiționale spaniole se îmbină cu atmosfera specifică acestei țări pentru a crea o experiență culinară desăvârșită!
Gătesc pe bază de ingrediente mereu proaspete, aduse din Spania, și tot ce iese din bucătărie are un gust grozav! Așa că dacă vrei să vezi cum e gustul unei Paella autentice (considerat internațional drept preparatul național al Spaniei), aici e locul în care să vii! Încearcă „Paella de marisco”, cu creveți, midii, calamari sau „Paella Alicantina”, cu sepie, calamari și creveți decorticați, ori o „Paella cu homar”. Sau comandă o porție de „Gambas al ajillo”, cu creveți, ardei chilli, usturoi și pătrunjel, sau „Sepie la grătar cu sos de migdale”. Toate sunt atât de bune încât e greu să ne oprim la o singură recomandare! Mai au și alte preparate cu fructe de mare, dar cel mai bine e să le descoperi chiar tu!
La Finca by Alioli se află pe Grigore Alexandrescu nr. 77, în centrul Bucureștiului.
Rezervă o masă La Finca by Alioli
BistroMar
BistroMar este unul dintre cele mai populare locuri din București atunci când vine vorba de pește și fructe de mare proaspete! Genul acela de restaurant micuț, cu un bucătar profesionist în adevăratul sens al cuvântului (Cătălin Jernoiu), cu mesele mereu pline și cu un renume de top. BistroMar este, de fapt, un restaurant-pescărie, cu o vitrină extrem de generoasă, plină cu tot felul de specialități marine proaspete. Și când spun specialități, ia-o ad literam. Pentru că aici găsești unele dintre cele mai deosebite specii de pește și fructe de mare, care provin din toate colțurile lumii. De la specii marine proaspete, aduse din Grecia, Italia, Spania, Danemarca, Norvegia, Irlanda, Franța, Portugalia, până la produse ambalate, congelate, din origini îndepărtate – SUA, Rusia, Africa de Sud, India, Argentina. Printre specialitățile vedetă se numără caracatița proaspătă, calamarul, dar și tonul roșu proaspăt, dorada regală sălbatică, lupul de mare, pește spadă, creveții sălbatici de Argentina, stridii, St. Jacques, langustine sau caviar.
Sunt ușor de găsit, în Piața Floreasca, pe str. Banul Antonache nr. 41.
Dancing Lobster
Dacă tot ne-am plimbat prin Grecia, Italia și Spania, era musai să ajungem, cel puțin la nivel culinar, într-o altă țară cu o bogată tradiție în preparate din pește și fructe de mare: Portugalia. Dancing Lobster este un restaurant rafinat, cu specific portughez și arome autentice. Preparatele din peşte şi fructe de mare sunt pregătite de o echipă de bucătari sosiţi chiar din inima Portugaliei, experţi ai meniurilor concepute cu creativitate. Pagina de cultură gastronomică portugheză scrisă de Jose Gaspar la Dancing Lobster te va purta pe malul Atlanticului așa încât să te bucuri de pește și fructe de mare cum doar în Algarve poți mânca!
Și încă ceva: produsele sunt proaspete, aduse săptămânal din Portugalia.
Sunt multe preparate gustoase în meniu și e greu să ne oprim la doar câteva recomandări. Dar îți vom spune că la ei găsești stridii de mare portugheze, „Ostra Portuguesa”, homar albastru european și crab din Oceanul Atlantic, niște platouri cu fructe de mare excepționale, preparate tradiționale (ca de exemplu „Cataplana” sau „Pastéis de Bacalhau”), preparate deosebite (precum pate din carne de crab) și multe, multe feluri de pește.
Dancing Lobster se află în Floreasca, pe str. Glodeni 3, Clădirea C22.
Rezervă o masă la Dancing Lobster
Cherhanaua Ancora
Ce faci când temperatura din termometru depășește cu mult 30 de grade? Îți rezervi o masă pe malul lacului Herăstrău, la Cherhanaua Ancora și te simți ca la mare! La ei vei găsi tot felul de specialități din pește și fructe de mare, aduse de la Marea Neagră direct la tine în farfurie (asta după ce trec o tură prin mâna specialiștilor din bucătărie).
Poți alege meniul cherhanalei, bazat pe bunătăți românești – include de la icre de știucă sau zacuscă cu sturion, la hamsii, midii de tot felul, rapane la tigaie (melci de mare), borș tradițional pescăresc și multe, multe sortimente de pește de la Marea Neagră și de apă dulce. Sau poți alege meniul mediteraneean, unde fructele de mare tronează (caracatiță, creveți, calamari, dar și alte specialități grecești).
Ca să ajungi la Cherhanaua Ancora, intră în Parcul Herăstrău din Șoseaua Nordului nr 7-9.
Rezervă o masă la Cherhanaua Ancora
Fior di Latte
Fior di Latte este unul din cele mai bune restaurante cu specific italian, unde totul este făcut ca la carte! Un restaurant-bistro cochet, cu un strop de fine dining, un local cu o bucătărie rafinată și inventivă. În meniu au multe preparate autentic italiene și chiar dacă fructele de mare nu sunt neapărat în centrul atenției (pentru că și toate celelalte sunt foarte gustoase), cu siguranță merită menționate în acest articol! Alege un platou de fructe de mare pe grătar, pe care se merită să-l savurezi pe îndelete! Bucură-te de gustul inconfundabil al tentaculelor cărnoase de caracatiță stropite cu ulei de măsline, de rafinamentul calamarului si de frăgezimea creveților stropiți cu lămâie. E fiesta!
Sau încearcă caracatița la grătar, cu sos de cartofi și sparanghel – o asociere neobișnuită de gusturi, un preparat care se înscrie în categoria surf & turf, ori creveții picanți cu măsline, roșii și usturoi, provocator și picant (dar nu atât de fierbinte încât papilele gustative să nu simtă rafinata asociere de gusturi).
Dacă vrei să îi vizitezi pe terasă, mergi în Bd. Primăverii nr 19-21.
Rezervă o masă la Fior di Latte
Osteria Zucca
În trecut, osteria era un loc în care italienii se adunau să socializeze și să bea o carafă de vin. Ideea de bază era cea de socializare, de a pierde timpul la un pahar de vin în compania prietenilor. Cu timpul lucrurile au evoluat și osteriile au început să servească și câteva preparate simple, rustice, de casă (de multe ori, în absența unui meniu). Iar oaspeții erau serviți cu mâncare gătită în funcție de ingredientele care se găseau la piață în ziua respectivă. În ziua de azi, majoritatea osteriilor servesc și mâncare, multe dintre ele chiar la nivelul unui restaurant în toată regula. Astfel de localuri își păstrează, însă, aspectul tradițional, iar preparatele respectă și ele rețetele originale.
Așa este și în cazul Osteria Zucca, un restaurant cu un aer tradițional și o atmosferă tipic italiană, dar și mâncare cât se poate de autentică! Este un loc care și-a câștigat renumele pentru calitatea produselor, iar mare parte din ingrediente sunt și ele importate din Italia.
La capitolul fructe de mare au o ofertă foarte bogată și bună. Spre exemplu, la ei poți încerca un „Carpaccio di gamberi” foarte gustos, supă de fructe de mare proaspete, tot felul de paste în amestec cu creveți, baby calamari sau scoici, dar și un platou de fructe de mare, foarte bun!
Îi găsești pe str. Jean Louis Calderon nr. 41.
Rezervă o masă la Osteria Zucca
Nikos Greek Taverna
Nu puteam încheia fără a-ți recomanda și un restaurant grecesc! Atunci când mergi la Nikos Greek Taverna e ca și cum ieși din casă să mergi în oraș și te trezești de parcă te-ai teleportat într-o tavernă de la malul mării Egee. Atomsfera e foarte primitoare iar meniul este complex, 100% autentic grecesc (chiar și Chef-ul e grec)! Totul este preparat după reţete originale, din zona de nord a Greciei, cu o mare atenţie în ceea ce priveşte selecţia ingredientelor de cea mai bună calitate, importate de acolo în marea lor majoritate. Mirosul mirodeniilor autentice şi gustul excelent, te vor convinge cu siguranță!
Dacă mergi să iei masa la ei, încearcă musai mixul de fructe de mare (cu caracatiță, calamar prăjit, calamar umplut, creveți, salată de crab și legume), calamarul cum îți place ție (prăjit, grill sau umplut), caracatița la grătar ori sardinele în stil grecesc. Sunt foarte bune!
Nikos Greek Taverna are două locații deschise în București: în Centrul Vechi, pe str. Șelari nr. 16, și la Piața Alba Iulia, pe Bd Burebista nr. 2.
Rezervă o masă la Nikos Greek Taverna Centrul Vechi / Burebista
Descoperă și alte recomandări: