Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
  • REPERE

Ingrediente din bucataria Zexe – de vorba cu Amalia Consulea, bucatarul de la zahana si cherhana

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 8 iulie, 2015
  • Data modificare : 12 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Daca nu stiti povestea Zexe si doar aruncati un ochi in meniul zahanalei cu fudulii, momite, falcute de vitel, ceafa de Mangalita si alte asemenea, ati crede ca in bucatarie e un domn care gateste de cand se stie pentru musteriii hanului. Astfel, mai mare va va fi mirarea cand veti afla ca maestrul Zexe e o doamna in toata regula, pe numele ei Amalia Consulea. Sotul ei, Alexandru, o zice un pic altfel, mai deocheat: “nimeni nu crede ca tipa asta cu cracii astia lungi face mancarea aia”. Dar Amalia chiar e creierul operational din bucataria Zexe, bucatarul care nu se fereste sa testeze, sa improvizeze si sa experimenteze cu mancarea.

amalia zexe

Amalia spune ca nu intelege cum un bucatar poate ramane ancorat in prepararea acelorasi tipuri de preparate pentru prea mult timp. A observat asta chiar de la bucatarii de la care a invatat ea sa gateasca. Dupa ce a furat meserie, a observat ca “profesorii” ei nu voiau sa evolueze, faceau ce stiau si aia era. In schimb ea a preluat controlul corabiei culinare de la Zexe, a studiat cartile vechi de bucate adunate de Academia Gastronomica, a testat retetele traditionale, s-a jucat cu ingredientele si cu mancarea asa cum era ea gandita in anii 1800-1900 si a ajuns sa creeze meniul de la Zahanaua Zexe, fiind acum in acelasi proces si la cherhana.

Amalia nu a urmat vreun curs anume de gatit. Totul a venit pur si simplu natural. A invatat de la mama ei sa faca niste retete, cele pe care le face o mama acasa, iar pe unele de la bunica ei de la care a invatat despre legume, mirodenii si radacinoase. Dar abia cand a ajuns prima oara in bucataria unui restaurant a aflat ca exista si altfel de retete: “abia atunci am aflat ca dintr-un muschi de vita poti sa faci si biftec tartar, de exemplu. Or pana atunci nu auzisem de acest preparat. Tot asa si cu buletele de cascaval, nu stiam ca poti gati cascavalul asa sau ca poti sa incorporezi nautul in anumite preparate”.

amalia zexe 2

Amalia a intrat in bucatarie mai mult de curiozitate, apoi statea si analiza felurile pe care bucatarii i le prezentau lui Alexandru la deschiderea primului Zexe. Cand a vazut plafonarea mentorilor ei, s-a hotarat sa preia tot ce tine de creativitatea din bucatarie si asa a ajuns sa reinventeze feluri indragite de romani care acum pot fi degustate la Zahanaua Zexe si, mai nou, si la cherhana.

Tot pe inspiratie a invatat sa gateasca si pestele. Dupa ce a vazut ca in mai toate restaurantele pestele e gatit la fel, la gratar sau cu mult sos, ea s-a gandit sa testeze si alte metode de preparare a pestelui. Acum deja e cunoscuta la Obor si negustorii ii recomanda exact ce peste sa cumpere si pe care sa-l lase la tarabe.

zexe cherhana (8)

Cumva, cumva, Amalia pare sa convinga intregul public ca a fost facuta sa gateasca. Ea e modesta cand vine vorba despre asta, vorbind despre pasiunea ei ca un har care s-a nimerit asupra ei. In schimb, sotul ei, Alexandru, nu contenea din a-i aduce laude cand i-am cunoscut noi. Pe langa aprecierile legate de mancare, tot el ne-a povestit si despre un dar special pe care il mai are Amalia, si anume acela de a-si da seama de ingredientele si reteta unui preparat doar din a-l degusta. Ca un exemplu, ne-a povestit de un episod haios cu master chef-ul Florin Dumitrescu: “eram la Florin la restaurant, ne-am prezentat si i-am spus ca noi suntem de la Zexe. El a intrebat cine gateste la noi, eu i-am aratat-o pe Amalia. Nu i-a venit sa creada si a intrebat-o cum sunt gatiti melcii pe care tocmai ii comandaseram. Si incepe Amalia sa-i deguste si spune ca au niste unt, patrunjel, sare, piper, ca i-a fiert in putina sampanie si tot asa. Si Florin insista, <<si mai ce?>>. Mai degusta Amalis si zice: <<si putin absint>>. Atunci am vazut un om care s-a golit de sange si de atunci a ramas cu emotie de fiecare data cand o vede pe Amalia”.

Membrii Consulea spun ca sunt flatati cand vad ca altii le copiaza meniul pentru care ei muncesc atat de mult, li s-a intamplat chiar sa vada copy paste de preparat cu preparat intr-un alt restaurant. Dar asta ii onoreaza cumva, lasandu-i pe ceilalti jucatori sa-si faca de cap, moment in care isi schimba ei meniul. Si asta tot ca sa respecte politica Zexe: ambitia de a fi cel mai bun. Iar notarea Amaliei o puteti face degustand preparatele de la Zahana si de la Cherhana.

Voi ati degustat mancarea conceputa de Amalia?

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Citește și
Sip Coffee & Wine Bar: cafenea diurnă, winebar nocturn. Două lumi într-un singur loc
Citește articolul
  • REPERE
Sip Coffee & Wine Bar: cafenea diurnă, winebar nocturn. Două lumi într-un singur loc
éto – restaurantul de fine dining care iese din tipare
Citește articolul
  • REPERE
éto – restaurantul de fine dining care iese din tipare
Fior di Latte: 10 ani de La Dolce Vita în inima Bucureștiului
Citește articolul
  • REPERE
Fior di Latte: 10 ani de La Dolce Vita în inima Bucureștiului
Călătorii și Farfurii @ Speedcast Restograf #1
Citește articolul
  • REPERE
Călătorii și Farfurii @ Speedcast Restograf #1
Meet the Lady Chefs: 15 doamne ale bucătăriei românești
Citește articolul
  • REPERE
Meet the Lady Chefs: 15 doamne ale bucătăriei românești
DAAS Epta România, soluții complete pentru industria HoReCa
Citește articolul
  • Management
  • REPERE
DAAS Epta România, soluții complete pentru industria HoReCa
Speedcast Restograf #6, cu Dani Oțil
Citește articolul
  • REPERE
Speedcast Restograf #6, cu Dani Oțil
Speedcast Restograf #5, cu Costin Gache
Citește articolul
  • REPERE
Speedcast Restograf #5, cu Costin Gache
Speedcast Restograf #2: o discuție „la cafea” cu Răzvan Burlacu (DROPSHOT)
Citește articolul
  • REPERE
Speedcast Restograf #2: o discuție „la cafea” cu Răzvan Burlacu (DROPSHOT)
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.