Cumva ascunse, numai de gurmazii locului știute, adevărate nestemate culinare își fac treaba ascunse printre văile și dealurile României. Astăzi luăm drumurile patriei în încercarea de a-ți recomanda locuri în care tradițiile culinare se păstrează ca în vremurile de odinioară. Și, nu știu cum se face, dar mâncarea asta autentică ni se oferă în niște locuri care au rămas nealterate de trecerea timpului. Hai să descoperi câteva restaurante ascunse prin sate, puncte gastronomice locale care servesc mâncare tradițională.
7 restaurante asunse prin sate, unde se mănâncă senzațional!
Viscri 32
Restaurantul din Șura Albă
Viscri este un sat transilvănean încremenit în timp, care se află în comuna Bunești, județul Brașov. Cam o oră de mers cu mașina din Brașov spre Sighișoara. Locul a devenit un reper pe harta lumii după ce prințul Charles a cumpărat o casă aici, în 1996 și a lăudat frumusețea nealterată a satului. Fundația patronată de prințul Charles s-a ocupat de renovarea bisericii și a altor câteva case din zonă.
Casa Albastră, de pe strada principală, la numărul 32, oferă camere pentru oaspeți. Iar în spatele ei, e o șură veche care a fost transformată în restaurant. Casa și șura au fost cumpărate în 2016 de doi tineri faini, care au dat viața la oraș pe traiul la țară. Mara și Alexu, avocat și designer, au restaurat mobila, ferestrele, zidurile de piatră și au construit sobe pictate. Au refăcut hambarul din lemn, construit încă din 1869, transformându-l în Șura Albă unde au deschis un mic restaurant Slow Food. Ingredientele sunt adunate de la familii de producători din zonă, iar rețetele sunt gătite ca pe vremea bunicii Marei (unele, ușor reinterpretate), dar bucate sunt grozave și, poate, datorită atmosferei de tihnă și prieteni din jur.
Oamenii locului gătesc zilnic un meniu scurt la care, dacă vrei să ajungi, trebuie să-ți faci rezervare dacă vrei să prinzi loc. Meniul în sine (vezi linkul de mai sus) este o pagină de istorie culinară tradițional transilvăneană, mai ales că Mara și Alexu și explică anumite preparate cu denumiri vechi – cum ar fi ciorba ardelenească de varză cu afumătură, lucicoș.
📍 Strada Principală 32, Viscri
Kibuț
Cooperativa de mâncare
La 36 km de Reșița, într-un sat așezat pe o muchie de deal, niște oameni pun masa în stil tradițional, cu mâncare cinstită. Gărâna se numește satul din comuna Brebu Nou, județul Caraș-Severin, locul unde se află restaurantul Kibuț.
Ducând mai departe comuniunea dintre mâncarea bună, artă, concerte și dragostea pentru cărți, gazdele de la Kibuț sunt aceeași care te așteptau în Timișoara, la restaurantul Musiu.
„Un creuzet de idei, exact ca fratele Musiu (restaurantul nostru din Timișoara, onorat în 2018 și 2019 de către ghidul gastronomic Gault & Millau și pe care l-am închis odată cu mutarea noastră la munte), Kibuț-ul adună oameni fini în jurul șemineului, iarna, ori la umbra deasă a brazilor din grădină, în lunile calde. Găzduim expoziții de artă, concerte, o bibliotecă pentru cei care ne calcă pragul și un restaurant.
În bucătărie se coc plăcinte și pâini vrednice, după vechi rețete românești, așezate pe foi de varză ori frunze de nuc, în cuptorul cu lemne (cum altfel?!), se pregătesc zacuști, dulcețuri, siropuri, murături, rânduite mai apoi, cu grijă, în pivniță, splendide mâncăruri din amintiri… Practicăm și puțină filosofie, ne dedăm la rafinate încercări gastronomice, spume savante, creme simandicoase, deserturi care ne amintesc de copilărie, cercetăm bucătăria locală, ne dedăm la foraging, culegem, cercetăm, încercăm… Pe unele dintre acestea le găsiți la rubrica «borcane».”
Miska
Specialități ungurești autentice
Următoarea oprire în drumul nostru printre restaurante de la sate, ne poartă în județul Arad. Misik Enre este proprietarul și bucătarul restaurantului. El a studiat la școala de bucătari din Bekescsaba, apoi a lucrat prin mai multe restaurante din Ungaria. Casa țărănească, veche de peste 150 de ani, în care se află astăzi restaurantul Miska, a primit-o moștenire de la socrii. Este momentul în care Enre s-a întors în România și și-a deschis propria bucătărie, în 2019.
Miska se află în satul Dorobanți, aproape de granița cu Ungaria. Oferă un meniu simplu, dar autentic, într-o casă complet renovată. Ciorba de pește e renumită și e făcută după o rețetă de la Szeged. Meniul cuprinde și tradiționalul gulyaș, ciolan, friptură țigănească și ciorbă de burtă. La Enre poți mânca pită unsă cu untură, boia și ceapă roșie, ca în copilărie. Dar și slănină făcută pe foc, rulada de șuncă și chiftelele umplute cu ouă.
Punctul gastronomic LuciAna
Mâncare tradițională din Țara Hațegului
Limonadă cu mentă. Plăcintă cu căpșuni. Tocăniță de rață cu găluște. Cornulețe cu nucă și dulceață. Scoverzi. Mâncare pe foc de lemne, în ceaun, pe plită de sobă veche. Hmmm…
Unchiul Luci și tușa Ana, de unde numele de LuciAna, vă așteaptă în Densuș să vă răsfețe ca în copilărie. Și când le treci pragul, zici că ai intrat în bătătura bunicii. Cât timp tușa Ana nu se mai astâmpără să aducă bucate pe masă, unchiul Luci deapănă povești întreținând focul. Dincolo de masă se întinde, mare și verde, livada tihnită din spatele casei. Pe care oamenii locului au împodobit-o cu hamace, șotroane pe iarbă, băncuțe, numai bune să-ți tragi sufletul între felurile principale și minunatele deserturi ale tușei Ana.
Un fel de tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, căci cel mai greu e să te ridici să pleci… Chiar dacă știm vorba aceea care spune „călătorului îi șade bine cu drumul”. Dar du-te să-i cunoști, să le guști bucatele, și-apoi te hotărăști tu dacă pleci sau rămâi. Îi găsești în satul Densuș, pe strada principală, la nr. 36, în Hațeg.
📍 Densuș, Strada Principală, nr. 36 Hațeg
Sarea-n bucate
Restaurantul din vie
În Turda, foarte aproape de salina Turda Durgău, în mijlocul unor dealuri acoperite cu viță-de-vie, se află restaurantul, crama și pensiunea Sarea-n bucate. Situat la confluența dintre istorie și legendă, restaurantul pune în comun tradiția culinară și ospitalitatea specific ardelenească.
Specialiști ai bucătăriei ardelenești, concentrată în mare măsură pe mâncărurile preparate la ceaun, restaurantul nu se dezminte nici când vine vorba de deserturi, meșteșugit alcătuite. Păstrează tradiția gustului autentic, dar mai mereu, preparatele lor sunt prezentate și în forme moderniste. Toate felurile de mâncare gătite sunt preparate cu alimente proaspete din grădina proprie sau cumpărate direct de la localnici. Dacă ești în zonă și ți s-a făcut poftă de varza á la Cluj, friptura de Turda sau renumitul gulaș de vită… descalecă! Fă o plimbare prin vie și așază-te la una dintre mesele de pe terasă pentru a savura gustul mâncărurilor tradiționale în lumina apusului de soare.
📍 Str. Dealul Viilor nr. 2, lângă Salina Turda, Turda
Conacul Secuiesc
Tradiții străvechi la farfurie
O pensiune extravagantă de munte, într-un sat care își păstrează tradițiile străvechi și unde specialitățile locale sunt vestite și peste hotare. Gulașului, spre exemplu, i-a mers vestea în țară și peste hotare. Iar brânzeturile de pe platouri sunt produse la fabrica Torockoi, situată la doar un kilometru depărtare.
Aș mai zice și de ciorba albă cu tarhon și afumătură, ori de friptura conacului care vine la farfurie cu un sos de brânză maturată de la fabrica locală. Și să nu uit de friptura țigănească servită cu un „pian” de slăninuță pârjolită la foc! Tocănița de ciuperci proaspete, clătitele cu carne de pui… toate sunt grozave! Lasă loc pentru gomboții cu prune și mac. Și dacă mai poți, vâră-ți lingurița, măcar de poftă, în tăițeii de casă cu nucă și în laptele de pasăre.
Casa Ilinca
Punct Gastronomic Local în Deltă
La ei totul a pornit de la un concept relativ nou în România, acela de punct gastronomic local. Practic, mănânci în casa unui localnic, din ce îți pun ei pe masa. Pentru că povestea este despre bucuria de împărtăși savoarea preparatelor locale, gătite cu mult suflet. Meniul e conceput zilnic și nu e făcut ca să-ți dea prea multe alegeri, ci mai mult ca să știi ce mănânci. Totul e gătit de ei, din produsele din gospodărie sau locale, iar mâncare e musai tradițională. Și are un preț fix
Ce poate fi mai frumos decât să iei un prânz pescăresc în aer liber, într-o curte plină de verdeață, cu o căsuță superbă? Să stai la umbra nucului și să mănânci fix așa cum se obișnuiește prin partea locului?
Cum spuneam, meniul se schimbă. Dar îți putem da un exemplu. Totul începe cu aperitive – icre de crap, chifteluțe din pește, scrumbie marinată, zacuscă din crap, hamsie marinată, novac afumat, brânză de capră, legume. Urmează storceagul ( din sturion si somn). Apoi o saramură cu legume și mămăligă, desertul (de exemplu, ștrudel de mere cu înghețată) și ai și o cafea. Alteori fac ciorbă de pește, plăchie, biban pe plită, ciorbă de perișoare din pește, somn și multe alte bunătăți.
Totul într-un cadru absolut feeric, unde Ana și Laurențiu, gazdele, abia așteaptă să-și spună povestea… culinară.
Sperăm că în vara aceasta, în călătoriile tale, vei avea ocazia să treci și pe la aceste restaurante de la sate, care cu siguranță te vor farmeca! Iar dacă vrei și alte recomandări din zona bucătăriei românești, de data aceasta în variantă modernă, uite și 7 restaurante din ţară, etalon pentru bucătăria românească modernă.