Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > PRIN ORAȘ > CE MÂNCĂM > Hai în oraș, într-o călătorie a gusturilor de altădată! Savurează rețete vechi, neschimbate
  • CE MÂNCĂM

Hai în oraș, într-o călătorie a gusturilor de altădată! Savurează rețete vechi, neschimbate

  • Autor : Laura Udrea
  • Data publicare : 2 septembrie, 2022
  • Data modificare : 7 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Dor de gustul de acasă? Noi am plecat într-un periplu prin restaurantele din București să vedem unde găsim preparate de altădată. Iată unde poți savura cea mai bună mâncare gătită după rețete vechi, neschimbate.

saramura dobrogeana de crap, de la restaurant Ancora, unde gasesti retete vechi, neschimbate
Saramură dobrogeană de crap, Restaurant Ancora

De unde ești și ce te reprezintă? De multe ori, mâncarea de acasă este cea care ne definește. Gustul acela cu care ne-am făcut mari. Amintirea celor mai mici detalii. Coaja aspră de pâine caldă înmuiată în sosul papricașului. Pereții fierbinți ai blidului de lut pe care îi ignorai cu o strâmbătură, lăsându-te învăluit în miresmele borșului de pește al bunicii în vacanțele de vară. Ori balmoșul bunicului care cobora toamna de la stână și ne făcea în curte, pe pirostrii, un „tort“ de mămăligă cu brânză și smântână de ne lingeam pe degete la lumina focului. Și-acum mi-aduc aminte zâmbetele prietenilor din copilărie luminate de flăcările focului! A, și pandișpanul cu vișine al mamei, care mă făcea să mă întreb de fiecare dată de ce vișinul nostru nu făcea tot atâtea vișine câte făcea cireșul…

Restaurante unde te poți răsfăța cu mâncare făcută după rețete vechi, neschimbate

Într-o zi m-am trezit cu toate gusturile astea pe limbă și-am plecat să le găsesc în București. Ne-o plăcea mâncarea nouă, adusă de pe alte continente, dar vine o zi când simți nevoia să te resetezi. Să te întorci acasă.

Pandișpan cu vișine și piersici umplute, deserturile copilăriei

– la Zexe Braserie–

femeie care taie intr-o farfurie o bucata de pandispan de visine, facut după rețete vechi, neschimbate, la Zexe Braserie București

Dacă ajungi la Zexe Braserie, nu ai cum să te oprești la un singur desert care să-ți reîmprospăteze amintirile din copilărie. În meniul lor am găsit și pandișpanul cu vișine al mamei (numai că desertul de aici se putea numi, fără doar și poate, vișine cu pandișpan, căci fructele câștigaseră clar în fața aluatului – încă o dorință îndeplinită!) dar și piersicile umplute cu cremă. Uitasem de ele, dar le-am găsit aici și brusc mi-au revenit în memoriile sărbătorile de demult, cu mese întinse, cu toți alături.

Rezervă o masă la Zexe Braserie

prajituri piersici unplute, la Zexe Braserie, desertul copilăriei

NU RATA și alte locuri cool din București unde poți gusta deserturi cum numai în copilărie mai găseai:

  • tortul de biscuiți și gogoșile pufoase de la La Mama;
  • lapte de pasăre la Băcănia Veche – Delicatese & Grădină;
  • găluște cu prune sau caise la Tartelicious (nu le au mereu, așa că urmărește-i pe social media să vezi când le fac).

Aromele peștelui pregătit după rețete vechi

– la Ancora Restaurant –

close up cu ciorba iute de midii si rapane la restaurat Ancora

La Restaurantul Ancora, m-am lăsat vrăjită de vorbele lui chef Florin Ivan și am încercat ciorba iute cu midii și rapane. „E o rețetă veche de-a lui Radu Anton Roman, culeasă din Dobrogea. E genială când se mai răcește vremea, că e și fierbinte și iute! Pun ardei iute, mult, ardei capia și ardei gras verde. Mult leuștean, ceapă și, spre final, câteva roșii bine coapte.” Înghit în sec. Din fericire puțin, căci de îndată ce termină chef Florin să mă încânte auditiv, poposește ciorba iute aburindă pe masă și încep. După ce o mai acresc puțin cu oțetul primit. Am învins!

tigaie cu saramura de crap, facut după rețete vechi, neschimbate„Saramura dobrogeană de crap o fac după o rețetă de-a lui tataie care a trăit în Satu-Nou. Treceam cu bacul ca să ajung la el, la țară… îmi amintesc puțin de atunci. Dar rețeta asta mi-a rămas în cap, nu știu cum… Cu roșii coapte, cu ardei iute copt. Iar după ce roșiile se coc, se decojesc și se zdrobesc pur și simplu în mână, așa… Ardeiul copt curățat se pune în zeama de roșii, se adaugă mult usturoi, ardeiul iute, sare. A, și peștele făcut neapărat la plită, fript, nu prăjit și aruncat în saramura pregătită. Lăsat 20 de minute, cât să-și împrumute gusturile, și e gata!“

Rezervă o masă la Restaurant Ancora

Dacă ești crescut pe baltă sau ți-e dor de copilăria ta cu iz de mâncăruri din pește, NU RATA:

  • storceag la Restaurant Herăstrău;
  • zacusca de pește de la Taverna La Zavat;
  • somonul de Dunăre cu legume în sos de ghimbir de la Zexe Herăstrău.

Lume, lume, Soro.lume mi-a ostoit dorul de balmoș à la bunicu’ (da’ reinterpretat!)

– la Soro.lume –

 

colaj foto cu MBS si balmos de la restaurant Soro.lume, rețete vechi romanesti

În Mătăsari, într-o veche casă boierească, chef Mihai Toader și Melinda Teohari au amenajat un loc ca la început de vremuri. În curte la Soro.lume se împrietenesc perfect un ogeac oltenesc cu țest, un cuptor moldovenesc pe lemne, o plită mănăstirească, o zonă de grătar și o afumătoare ardelenească. Tot în curte, în stil open fire, se gătește toată mâncarea sub privirile pofticioșilor. Încearcă balmoșul din ușa stânii cu caș afumat, burduf de putină, smântână afumată și unt ars. Arată altfel decât cel din copilărie, dar e ce trebuie!

La Soro.lume nu te pierzi printre preparatele din meniu, dar toate sunt culese din țara noastră și reinterpretate în bucătăria lor. A, și citește bine: MBS la ei nu e mămăligă-brânză-smântână. E măr ars în pălincă, brânză de burduf și smântână. Totul acoperit de un sos de caramel cu pălincă. E desert! Ți-am zis că interpretează totul. Merită să le treci pragul.

Tarta cu rubarbă, desertul începutului de toamnă

– la Paul Bistro –

farfurie cu o felie de tarta cu rubarba la Paul Bistro Bucuresti

N-aveam cum încheia ziua fără tarta cu rubarbă, pe care mama ne-o făcea spre sfârșitul vacanței de vară, aproape de începerea școlii. Suculentă, cu gust acrișor, tarta asta (mama îi zicea prăjitură) mă făcea să strâng din dinți când se împrăștiau aromele pe cerul gurii. Rețeta o avea de la tante Greta, vecina cu care împărțeam fundul curții unde creșteau, Dumnezeu știe cum, câteva tije de rubarbă roșii. Prima mea experiență cu planta asta a fost exact acolo, lângă gardul din uluci, când mi s-a dat să mușc din tulpina ațoasă și acrișoară. Seamănă cu tulpinile de țelină apio, numai că e roșie. Tante Greta o învățase pe mama să prepare prăjitura cu rubarbă, compoturi și siropuri și să acrească ciorbele cu ea. Mama o ținea și la congelator.

Tarta cu rubarbă de la Paul Bistro este doar una dintre rețetele tradiționale românești pe care le găsești aici. În perioada sărbătorilor de Paște și de Crăciun, brutăriile Paul își îmbogățesc meniul cu o gamă de preparate tradiționale printre care și pasca, un desert specific meselor festive de la români.

Ți-am făcut poftă de preparate făcute după rețete vechi, românești? Rezervă online o masă prin Restograf și fuga în oraș să te delectezi cu bunătăți. Descoperă și alte restaurante tradiționale din București!


Citește și:

  • Pentru tine, care este gustul copilăriei?
  • Daniel Pălici, bucătarul care dă glas propriei bucătăriei creative, la Grai

  • Unde mâncăm cea mai bună pizza din București

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • gustul copilariei
  • mancare traditionala
  • pandispan cu visine
  • Paul
  • preparate traditionale
  • restaurante romanesti
  • restaurante traditionale
  • retete de altadata
  • retete traditionale
  • retete vechi
  • saramura de peste
  • tarta rubarba
  • zexe braserie
Citește și
De unde poți comanda masa de Crăciun. Locuri care aduc acasă gustul sărbătorilor
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • SHOPPING
De unde poți comanda masa de Crăciun. Locuri care aduc acasă gustul sărbătorilor
Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
Avem Black Friday în restaurante?
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Avem Black Friday în restaurante?
Dulciuri de Halloween, înfiorător de bune. Trick or treat?
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • SHOPPING
Dulciuri de Halloween, înfiorător de bune. Trick or treat?
Ce este sando, sandvișul japonez care a ajuns în București
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Ce este sando, sandvișul japonez care a ajuns în București
Cei mai buni bagels din București?
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Cei mai buni bagels din București?
Noutăți din meniurile de toamnă ale restaurantelor. Am găsit o grămadă de bunătăți!
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Noutăți din meniurile de toamnă ale restaurantelor. Am găsit o grămadă de bunătăți!
Plăcintă cu dovleac, gomboți cu prune, tartă cu mere: de unde am comandat cele mai bune deserturi de toamnă
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • DINE IN
Plăcintă cu dovleac, gomboți cu prune, tartă cu mere: de unde am comandat cele mai bune deserturi de toamnă
Snack Culture în București: unde te oprești când iei prânzul pe fugă
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Snack Culture în București: unde te oprești când iei prânzul pe fugă
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.