După ce rata de incidență a trecut de 6 la mie în tot mai multe localități – ceea ce ar fi însemnat închiderea restaurantelor – în ultimele zile au fost mai multe declarații că acest ordin ar urma să fie schimbat. Acum este oficial: CNSU a hotărât că restaurantele rămân deschise indiferent de rata de incidență. Însă cu anumite condiții.
CNSU a adoptat joi seara o hotărâre prin care se stabilesc restricțiile obligatorii în localitățile în care rata de incidență depășește 6 la mie. Printre cele mai importante decizii se numără obligativitatea de a purta mască și în spații deschise, faptul că școlile rămân deschise indiferent de rata de incidență, precum și decizia de a permite în continuare anumite activități, însă doar pentru cei vaccinați sau cei care au avut COVID-19.
Hotărârea a fost adoptată în sedința de Guvern de sâmbătă, 02 octombrie.
Restaurantele rămân deschise
Cluburile și barurile se închid, dar restaurantele rămân deschise (inclusiv în interiorul centrelor comerciale) până la 50% din capacitatea maximă, însă doar pentru cei vaccinați (pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare) sau care au trecut prin boală în ultimele 6 luni (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2). De asemenea, hotărârea face referire la „toți participanții” , ceea ce înseamnă că și angajații localurilor trebuie să se înscrie în aceste condiții.
Restaurantele vor putea funcționa până la ora 24:00.
În București, vineri, rata de incidență a ajuns la 7,68 la mia de locuitori.
Atenție! Testele COVID nu mai asigură accesul clienților. Au fost excluse persoanele testate din categoria celor pentru care nu se impun restricții. Cu alte cuvinte, accesul la restaurant (precum și la alte activități) nu va mai fi permis celor care se prezintă cu un test negativ (fie el antigen sau PCR).
Condițiile prevăzute nu se aplică copiilor cu vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.
Pentru a intra în vigoare, măsurile trebuie adoptate în ședința de Guvern. Programată inițial pentru astăzi, a fost amânată pe sâmbătă.
Premierul Florin Cîțu spune că această decizie a fost luată deoarece este mai sigură și pentru că cei testați se pot îmbolnăvi și ajunge la ATI: „Deci rămâne trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces. Ni se spune de la specialişti că este mai sigură această variantă, cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI, există acest risc mai mare, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala şi atunci, pentru cei trecuţi prin boală sau sunt vaccinaţi riscurile sunt mai mici, chiar dacă se infectează din nou”, a declarat premierul la TVR. „Este o decizie care înseamnă un fel de managementul riscului, de a reduce riscul pentru aceste persoane să se îmbolnăvească şi apoi să aibă complicaţii”, a adăugat Florin Cîțu.
Activitățile care rămân deschise în aceste condiții sunt:
- restaurantele, cinematografele, instituțiile de spectacole și/sau concerte, instituțiile de cultură;
- evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive etc.) cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior, dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori;
- concertele sunt permise doar cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie;
- cursurile de instruire și workshop-uri, conferințe;
- competițiile sportive, sălile de sport și fitness, jocurile de noroc, piscinele interioare, locurile de joacă, sălile de jocuri.
Alte măsuri importante
- Localitățile cu incidență de peste 6 la mie intră în carantină în weekend (vineri, sâmbătă și duminică). Astfel, circulația între orele 20:00 și 05:00 se face doar cu declarație pe propria răspundere. Sunt exceptați de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare și cei care au trecut prin boală. În localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.
- Școlile rămân deschise indiferent de rata de incidență. Vor fi închise clase sau școli, individual, în funcție de apariția cazurilor de COVID, iar decizia va aparține școlii. Elevii și cadrele didactice vor fi testați cu teste de salivă non invazive – rămâne de stabilit dacă o dată sau de două ori pe săptămână. Premierul Florin Cîţu a declarat la TVR că testarea elevilor va fi efectuată de personalul din cabinetele şcolare, la cerere de către DSP-ul din localitate sau într-o clinică agreată de părinte şi a precizat că şcolarii care nu se testează vor continua cursurile online.
- Purtarea măștii de protecție devine obligatorie și în spațiile deschise în localitățile în care rata de infectare este de peste 6 la mie.
Textul integral al Hotărârii îl regăsești aici.
Citește și: