Astăzi este Halloween și oriunde întorci privirea, dai de câte un dovleac fioros. Dar dacă te uiți dincolo de rolul său decorativ, ai să descoperi că este și un aliment foarte sănătos.
N-o fi Halloween-ul o sărbătoare autohtonă, dar a prins tare bine și pe la noi. E adevărat că n-ai să vezi copii colindând pe stradă, strigând „trick or treat”, în schimb vei găsi o mulțime de locuri – mall-uri, magazine și restaurante – amenajate tematic. Dacă și tu ai terminat de sculptat dovlecii și ți-ai decorat casa, nu arunca pulpa. Gătește-o! Are o mulțime de beneficii pentru sănătate, iar preparatele au o aromă aparte și sunt foarte gustoase.
Noi îți spunem care sunt acele beneficii despre care îți vorbeam, iar la final îți recomandăm și câteva preparate pe bază pe dovleac, pe care le poți găsi în restaurante din București.
Beneficiile dovleacului
- Te ajută să slăbești
Dovleacul este bogat în fibre care ajută digestia și mențin senzația de sațietate mai mult timp. Ca idee, o porție de dovleac conține aproximativ nouă grame de fibre, adică mai mult decât două felii de pâine integrală. Dacă ești la dietă, este un aliment perfect deoarece, așa cum spuneam, este foarte sățios și are puține calorii – doar 20 de calorii la 100 de grame. În plus, îți satisface pofta de dulce, fără ca apoi să te simți vinovat că ai cedat tentației.
- Îmbunătățește vederea
Minunata culoare portocalie a dovleacului este dată de conținutul mare de beta-caroten, care este transformat de organism în vitamina A. Aceasta este esențială pentru sănătatea ochilor și ajută retina să absoarbă și să proceseze lumina. O singură cană cu dovleac conține 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A. În plus, conține luteină și zeaxantină, doi antioxidanți despre care se crede că previn cataracta și degenerescența maculară (macula este o zonă a retinei care ne permite să vedem detaliile fine).
- Întărește imunitatea
Dacă tot suntem în plin sezon de viroze, n-ar strica să consumăm mai multe alimente care fortifică organismul. În această categorie intră și dovleacul – și asta tot datorită vitaminei A, care ajută organismul să lupte cu infecțiile, virusurile și bolile contagioase. În plus, dovleacul conține aproximativ 20% din necesarul zilnic de vitamina C, care te ajută să te recuperezi mai ușor odată ce ai răcit.
- Înfrumusețează tenul
Antioxidanții și beta-carotenul despre care vorbeam mai devreme protejează pielea de razele UV, cele care cauzează riduri (asta nu înseamnă că înlocuiește o cremă de protecție solară). Îți poți face o mască pentru față dintr-un sfert de cană de dovleac pasat, un ou, o lingură de miere și una de lapte. Las-o să acționeze 20 de minute, apoi spală-te pe față cu apă călduță.
- Scade riscul de cancer
Studiile arată că oamenii care au o dietă bogată în beta-caroten ar putea avea un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer, precum cel de prostată sau pulmonar. În plus, vitaminele A și C sunt un fel de „apărători” celulari, care acționează ca un scut și protejează celulele de radicalii liberi care pot cauza cancer.
Dovleacul în bucate
Și dacă tot am stabilit că este un aliment foarte sănătos, hai să vedem acum și cum l-am putea mânca. Pe lângă clasicul dovleac copt sau plăcintă de dovleac, să știi că un desert foarte bun este și cheesecake-ul cu… dovleac, bineînțeles. Sau încearcă o supă cremă, salate de legume, risotto, paste, ca garnitură la friptură și multe altele.
Noi am gustat din câteva preparate pe care le oferă restaurantele bucureștene și îți recomandăm și ție să le încerci.
Supă cremă de dovleac cu trufe, Il Locale
Situat în parcul Herestrău, cu vedere la lac, Il Locale este un restaurant italian în care rețetele tradiționale se îmbină cu metodele moderne de gătit și ingredientele de cea mai bună calitate. Drept urmare, se mănâncă foarte bine. Pentru toamnă, chef-ul milanez Alex Bignotti a venit cu o propunere interesantă în meniu: supă cremă de dovleac, cu trufe. Cu o textură fină și o aromă excelentă, aceasta este alegerea noastră de la capitolul supe, pe care ți-o recomandăm cu drag.
Rezervă o masă la Il Locale
Trio de ravioli cu sos de trufe, Studio 80
Studio 80 este un restaurant în care poți savura cu adevărat preparate fine. Situat în Băneasa, în apropierea grădinii zoologice, localul elegant are un meniu internațional, cu influențe meditareneene, dar și asiatice. Nouă ne-a atras atenția acest trio de paste ravioli umplute cu fructe de mare, dovleac cu amaretto și ricotta cu spanac în sos de smântână cu trufe. Un preparat cu totul deosebit, care îți va încânta papilele gustative!
Rezervă o masă la Studio 80
Granada, La Samuelle
Cu un meniu creativ, care te invită la o călătorie culinară în jurul lumii, cu reţete internaţionale reinterpretate de bucătarul şef Sami Corodianu şi o atmosferă primitoare şi confortabilă, restaurantul „La Samuelle” este locul care va satisface poftele gastronomice și ale celor mai împătimiţi gurmanzi. Fiecare preparat are denumirea unui oraș sau a unei destinații turistice, iar noi îți recomandăm să încerci Granada, un medalion din mușchi de capră cu piure de dovleac și muguri de pin. Este foarte bun!!
Clătite cu dovleac, Madame B – Tea & Pancake House
Și pentru că nicio masă nu este completă fără un desert care să te răsfețe, fă o oprire la Madame B, locul în care poți savura o clătită delicioasă (fie ea dulce sau sărată), într-o atmosferă plăcută, cu muzică relaxantă. Sunt multe tipuri de clătite pe care am fi vrut să le încercăm – de la cele cu somon, până la cele cu lavandă sau cu Nutella, bezele și scorțișoară. Însă ne-am oprit la cele cu dovleac copt, nucă, scorțișoară și caramel. Și crede-ne, sunt pe atât de bune pe cât de bine arată!
Rezervă o masă la Madame B – Tea & Pancake House