Povara kilogramelor în plus acumulate de Sărbători încă se simte. Afurisita îngrășare se produce rapid, pe când slăbirea este o îndelungată luptă. Dacă ai de gând să urmezi un regim, uite câteva diete populare. Ai grijă, însă, nu toate sunt recomandate (ba unele chiar trebuie evitate!).
Toți căutăm metode de a scăpa rapid de surplusul kilogramele. Căutăm diete populare, care să nu fie atât de dure încât să renunțăm la ele după două zile și, de preferat, cu alimente care ne și plac. Cam greu toate la un loc, ca să nu zic imposibil, că ar fi descurajant.
E plin internetul de diete, care mai de care. Dar nu toate sunt diete echilibrate, care să nu-ți pună sănătatea în pericol. Dovada faptului că oamenii sunt interesați de dietele existente o face numărul impresionant de căutări pe Google. Am aruncat și noi o privire în globul de cristal (aka Google Trends) și uite care au fost anul trecut cele mai căutate, cele mai populare, în ce constau ele și cât sunt de sănătoase. Sau nu…
Diete populare în 2023
Dieta Nupo
Dieta Nupo a apărut… de niciunde. Și pentru că unele persoane publice, unele vedete, au susținut că au slăbit repede și ușor cu ea, a suscitat un interes uriaș. Dieta Nupo este o metodă de pierdere în greutate care presupune consumul unor produse alimentare comercializate sub brandul cu același nume, Nupo. Produse cu conținut scăzut de calorii și bogate în proteine. Practic sunt niște shake-uri, batoane și gustări proteice. Și se consumă fie ca înlocuitori ai meselor obișnuite, fie ca suplimente alimentare. Și deloc puține: vreo 5-6 pe zi… Scopul dietei este de a determina organismul să intre într-o stare de cetoză, în care va arde grăsimile, nu carbohidrații, pentru a obține energie. Prin creșterea nivelului de proteine din corp, dieta Nupo promite menținerea masei musculare.
Ce spun studiile clinice cu privire la eficiența dietei?
Unul dintre ele, publicat în Journal of Obesity, care a implicat 62 de subiecți supraponderali și a durat 12 săptămâni, a arătat că dieta Nupo este mai eficientă în reducerea procentului de grăsime corporală decât o dietă convențională. Un alt studiu, publicat în Journal of Nutrition and Metabolism, a examinat efectele dietei Nupo asupra markerilor de sănătate cardiovasculară și metabolism la femei supraponderale. Rezultatele au arătat că aceasta a dus la reducerea semnificativă a tensiunii arteriale și a nivelului de glucoză din sânge, dar nu a avut efecte semnificative asupra altor markeri de sănătate cardiovasculară.
Dieta cu lapte
Această dietă presupune consumul de lapte degresat (până la doi litri pe zi) timp de o lună. Chipurile, așa pierzi din kilograme. Nutriționiștii nu sunt deloc încântați de aceasta dietă. Dimpotrivă! Și argumentează prin faptul că un consum exclusiv de lapte va duce la pierderea unor nutrienți esențiali din organism (magneziu, fier, niacină, acid folic și vitaminele C, D și fibre) și la probleme digestive.
Dieta Cambridge
Printre diete populare e și dieta Cambridge. În acest caz, mesele sunt înlocuite cu produse controlate în privința caloriilor. Iar aportul total zilnic de calorii crește treptat pe măsură ce treci prin diferitele etape ale dietei, în timp. Prin reducerea semnificativă a caloriilor, dieta funcționează ca o dietă ketogenă, determinând intrarea organismului în cetoză. În absența carbohidraților pentru energie, organismul începe să ardă grăsimile stocate. Iar asta duce la o scădere a greutății. Dieta are șase etape și caloriile totale cresc treptat de la aproximativ 500 la 1200 kcal pe zi înainte de a ajunge la etapa de întreținere.
Există 35 de produse dietetice Cambridge, inclusiv tăiței, supe, terci, shake-uri și batoane. Toate sunt prezentate ca fiind echilibrate din punct de vedere nutrițional și au 200 de calorii sau mai puțin.
Dieta Scandinavă
Această dietă se bazează pe măsurarea în palmă a porției de mâncare. Fiecare masă trebuie să conțină porții cu patru tipuri de produse: o mână de proteine (somon, ouă, pui, curcan, sardine, brânză de vaci), o mână de carbohidrați (cartofi, orez, paste, pâine), două mâini de legume și o lingură de ulei de măsline. Dieta nordică este considerată una dintre cele mai sănătoase.
Dieta Natman
Cunoscută și sub denumirea de „dieta stewardesa”, aceasta promite o scădere în greutate cu 4 kilograme în 4 zile. Dieta se bazează pe eliminarea tuturor grăsimilor (bune și rele), a alimentelor cu amidon și a zaharurilor rapide. Carbohidrații și produsele lactate sunt, de asemenea, interzise. Același lucru este valabil și pentru condimente. Cu alte cuvinte, ar trebui să consumi doar fibre și proteine. Micul dejun este întotdeauna același și este format din cafea sau ceai fără zahăr și o jumătate de grepfrut.
Dieta Coman
Printre aceste diete populare e și una autohtonă. Este un plan alimentar dezvoltat de nutriționistul român Mihaela Coman și se bazează pe principii nutritive echilibrate. Aceasta include proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase, fibre, vitamine și minerale esențiale. Se încurajează consumul de mese mai mici și mai frecvente, pentru a menține nivelurile de energie constante și pentru a evita supraalimentarea. Accentul este pus pe legume, fructe, carne slabă, pește, cereale integrale și lactate sărace în grăsimi. Un alt aspect important este consumul adecvat de apă, respectiv minim doi litri pe zi.
Dieta Balerina
Se concentrează pe alimente cu conținut scăzut de calorii și bogate în proteine, ceea ce promite o scădere ponderală cu un kilogram pe zi.
Exemplu de meniu:
- ora 08:00 – o cană de cafea fără zahăr și fără lapte
- ora 10:00 – doua ouă fierte (poți pune pe ele sare sau zeamă de lămâie)
- ora 12:00 – un pahar de suc de roșii
- ora 14:00 – 100 de grame de carne slabă la grătar sau o felie de pâine prăjită
- ora 16:00 – un măr
- ora 18:00 – 100 de grame de brânză de vaci
Este foarte important ca mesele să fie servite la ore fixe, să existe o pauză de câte două ore între ele, iar ultima masă să fie cu trei ore înainte de culcare. Se recomandă consumul de ceai verde neîndulcit.
Dieta cu ouă fierte
Dieta cu ouă fierte este o dietă la modă, care presupune consumul mai multor porții de ouă fierte pe zi. Asta împreună cu alte proteine slabe, legume fără amidon și fructe cu conținut scăzut de carbohidrați. Este însă o dietă extrem de restrictivă, dificil de urmat și, în general, ineficientă.
Deși există mai multe variante ale dietei, aceasta implică de obicei consumul fie de ouă, fie de alt tip de proteine slabe la fiecare masă. Precum și de legume fără amidon și una până la două porții de fructe cu conținut scăzut de carbohidrați pe zi.
La micul dejun se consumă cel puțin două ouă, împreună cu o porție dintr-o legumă fără amidon (cum ar fi roșiile sau sparanghelul). Plus un fruct cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi grapefruitul. Prânzul și cina constau în legume fără amidon și fie ouă, fie o porție mică de alt tip de proteine slabe, cum ar fi puiul sau peștele.
Atenție! Dezavantajele dietei cu ou fiert depășesc potențialele sale beneficii!
Dieta Rina
E una din „all time” diete populare! O dietă de 90 de zile care, combinată cu un stil de viață activ, oferă șansa obținerii unor rezultate impresionante și a îmbunătățirii sănătății generale. Poate fi adaptată în funcție de nevoile și preferințele individuale, oferind posibilitatea de a experimenta și a găsi combinațiile alimentare care ți se potrivesc cel mai bine. După parcurgerea celor patru zile ale ciclului, acesta se reia, de 22 de ori, ceea ce înseamnă 88 de zile. Ultimele două zile din cele 90 sunt considerate zile de „răsfăț”, în care te poți bucura de alimentele preferate, dar consumate fără exagerare.
Ziua 1 – proteine: carne slabă de pui, curcan, vită, pește, fructe de mare, ouă, brânza slaba și leguminoase.
Ziua 2 – amidon: se vor consuma alimente bogate în amidon, cum ar fi cartofi, orez integral, paste integrale și legume bogate în amidon.
Ziua 3 – carbohidrați: fructe, cereale integrale, pâine integrală și alimente bogate în fibre.
Ziua 4 – vitamine: legume si fructe.
Dieta Toman
Ca și dieta Nupo, și aceasta se bazează pe niște produse speciale care poartă denumirea de Toman. Produse bogate în proteine, anumite legume ce conţin fibre și băuturi care ajută la hidratare şi la curăţarea corpului de toxine. Programul de slăbit constă în cinci mese pe zi și patru etape. În prima etapă, care durează 14 zile, se pierd până la 5 kg. Regula este să începi în fiecare zi cu un produs Toman dulce şi să o închei cu un produs Toman sărat. Cantitatea de sare consumată trebuie să fie dublă (!!) faţă de cât consumi în mod normal, pentru a-ți asigura aportul de minerale.
În primele două săptămâni NU se face sport pentru a evita fluctuaţiile de zahăr în sânge. Nu se iau vitamine şi suplimente alimentare şi trebuie să consumi psyllium (tărâțe care reduc pofta de mâncare) pentru a ajută metabolismul la digestie. Intervalul dintre mese trebuie să fie între 1,5 şi 3 ore.
Gata lista cu diete populare (a nu se citi și sănătoase, totodată). Decizia aparține fiecăruia, dar înainte de a o lua pe acest drum, nu uita că cel mai sănătos lucru pe care îl poți face e să adopți o dietă corectă și echilibrată, zi de zi. Nu spera în soluții magice, ci ai răbdare și ia-o ușor. De ajutor, spre exemplu, îți pot fi aceste aplicații care numără caloriile. Sau consumă alimente care taie foamea. Succes!