Asa a inceput povestea.
Hello, It’s about “Top Chef”, a TV show where the most talented 24 chefs in the country are fighting for the first title “Top Chef Romania”. The prize is 50.000 euro and a training course in France, in a Michelin star restaurant. Everything in Top Chef will be at its best, the jury, competitors, samples, ingredients, equipment, accessories, outer locations, and especially the set. We are filming form 20 september to 30 october, 3 days per week. The days are not established yet, that’s why, in this periode you should be on our disposal. If you are interested we invite you to come for a discussion with our producers on 31 august (friday) or 3 september (Monday), in Baneasa, “Inav” building, 4th floor, Ficusului 44A street. We are going to be there the whole day so you can come any time. In attachment below you will find a questionare wich must be fill in by you with some personal data. If it’s possible you can send me also your CV. I’m waiting for your response! Thank you and I hope to have you in our show!
Antena 1 – Madalina
Mi-am exprimat parearea, cu diferite ocazii, despre show-ul TV de bucatarie, care s-a incheiat week-end-ul trecut, anume Top Chef, sau Toc Chef, cum prefer eu sa ii spun, nu de alta, dar, din motivele pe care vi le voi descrie in continuare, nu consider ca notiunea de top este chiar potrivita.
Nu obisnuiesc sa vorbesc din auzite, deci ceea va voi povesti, sunt concluzii si relatari din implicarea mea directa in acest spectacol TV, mai precis, in faza de preselectie a lui. Chiar daca, privind inapoi, sunt foarte bucuros ca nu m-am asociat acestei productii, chiar in modul in care s-a desfasurat, inainte de a incepe, promovarea acesteia, suna extrem de promitator, in special avand in vedere standardul la care se desfasoara acest format, in Europa si SUA.
Am aflat din intamplare, din mediul online, despre demararea productiei Top Chef. M-a mirat faptul ca mediatizarea preselectiei era aproape absenta. Am contactat producatorii spectacolului TV, pentru a participa la acesta. Nu am cerut niciun privilegiu de vreun fel. La momentul in care i-am contactat, juriul fusese deja stabilit, deci imi ramanea doar varianta de a participa in calitate de concurent. Parea sa fie interesant, competitia aducand alaturi dintre cei mai buni bucatari ai Romaniei (incluzand bucatarii straini din tara si diaspora romana).
M-am prezentat la preselectie, cu asteptari potrivite unei astfel de competitii de prestigiu. Am ajuns intr-un loc in care nimic nu trada legatura cu o competitie culinara de anvergura. A fost o prima impresie rece, intr-un spatiu industrial si impersonal, fara caracterul si identitatea anuntate. Pentru candidatii din provincie, nu era nici macar un serviciu de catering, nici macar un scaun. Aspect foarte important, atat timp cat ora 11:00, anuntata, s-a transformat in 12:30… Toate acestea ma fac sa ma indoiesc de imaginea promovata, si de legatura cu formatul original al show-ului.
In ciuda primelor impresii create, eram motivat si de perspectiva de a imi promova propriul program, prin participarea mea in aceasta competitie si anume, promovarea produselor naturale romanesti, si dezvoltarea unei scoli culinare in Romania.
Sunt chemat in camera de casting, in care erau doua persoane din echipa de productie si juriul. Acolo ma astepta urmatoarea surpriza: nu era nicio unealta de bucatarie prin care concurentii care se prezentau la acest casting, sa isi demonstreze abilitatile. Care ar putea fi, atunci, criteriile de preselectie? Dau mana cu membrii echipei de productie si cu membrii juriului, pe care ii cunosteam dinainte: Nicolai Tand, Tudor Constantinescu si Joseph Hadad. Singura problema, este ca aceasta competitie, este prima, dintre toate formatele Top Chef, care este jurizata de non-chef-i. In nicio competitie culinara, eu nu am fost jurizat decat de chef-i, or Tudor Constantinescu are formatie de patissier, iar Nicolai Tand, de ospatar. Oricat de repectabile ar fi aceste meserii sau afacerile pe care acesti domni le conduc si intr-adevar sunt, pana la urma chef-ii jurizeaza chef-i. In special, pe cel mai bun chef al Romaniei. Eu, in calitate de chef cuisinier nu mi-as permite sa jurizez o comptitie de ospatari sau patissier-i.
In cadrul preselectiei, la intrebarea despre motivatia mea pentru participarea in aceasta competitie culinara, le-am spus depre promovarea produselor naturale romanesti si despre intentia de a dezvolta o scoala culinara in Romania, accentul pe calitate, finete, creatie si cum acest TV show ar putea avea un rol educativ atat al personalului calificat din domeniu, cat si al publicului larg. Totul nu a durat mai mult de 7-8 minute. Mi-au urat bun venit in competitie, dupa care ne-am salutat la fel de politicos, urmand sa aflu detaliile “maine”. Aceasta preselectie a fost filmata, deci exista dovada a ceea ce zic, in arhiva Antenei 1. Dupa 24 de ore, nimic. Doar dupa 5 zile, timp in care eu mi-am anulat angajamentele profesionale pe care le aveam in perioada filmarilor, soseste un e-mail de la Antena 1, in care mi se explica faptul ca prezenta mea, in calitate de concurent, in aceasta competitie, ar distruge concurenta, din cauza unei “diferente imense” intre mine si ceilalti candidati. Altfel spus, ma considerau mult prea bun, in comparatie cu cei mai buni chef-i ai Romaniei. Prin urmare, imi confirma aparitia episodica, ca guest chef, in cadrul competitiei. Avand in vedere ca imi anulasem angajamentele profesionale intr-o perioada de varf in aceasta bransa, le trimit un raspuns in care imi exprim nemultumirea in legatura cu situatia creata. De atunci… liniste.
Pentru concurenti, exista un contract cu clauze de confidentialitate, dar si de exclusivitate. Adica, chef-ii nu aveau voie sa participle, in acelasi timp, la alta competitie culinara. Atunci, de ce a fost, oare, preogramata productia spectacolului TV, Top Chef, in aceeasi perioada cu Olimpiada Culinara, un eveniment major in calendarul acestui domeniu. Pe care dintre cele doua competitii este de asteptat ca un chef roman sa o aleaga? Nu a fost prezent niciun castigator al Golden Chef, competitie a Federatiei Bucatarilor din Romania, niciun membru al fostei echipe a Restaurantului Heritage, un reper al bucatariei gastronomice din Romania, cum ar fi, fosta mea sous-chef, Marie, acum in Franta sau Daniel Stoenescu, locul 6 in competitia Bocusse D’Or, sectiunea catering, nici membrii importanti ai diasporei romane, ca Loredan Gargalac, care este pe cale de a castiga steaua Michelin. Acestia sunt numai cativa posibili purtatori ai titlului de cel mai bun bucatar al Romaniei. Sunt sigur ca fiecare dintre noi stim chef-i de mare valoare si va invit sa ii mentionati, pentru ca efortul lor trebuie recunoscut. Nu pot sa nu ma intreb: Este posibil ca cel mai bun sa nici nu fi ajuns in competitie? A fost el/ea dorit/a, in aceasta competitie?
Cat despre concurentii care au ajuns in competitie, ar fi fost de preferat sa invete termenii tehnici, in primii ani de formare profesionala, nu intr-o competitie de top. Atunci cand nu se folosesc termenii tehnici sau se folosesc gresit, nu putem spune ca am vazut profesionisti la televizor. In afara de patru concurenti, ceilalti nu au intrat, cu adevarat, in competitie. O victorie amara pentru castigator.
Aceeasi impresie o avem si cand vedem, ca sponsor al competitiei, Knorr si Coca-Cola. Indiferent de preferintele culinare in interiorul bucatariei familiei, in bucataria profesionala care se respecta, ar trebui promovata alta imagine. Nu face decat sa amplifice confuzia mesajului: bucatarie profesionista, de gospodine, sau fast-food? Fiecare trage concluzia proprie. Nu prea au inteles nimic nici amatorii de semipreparate sau hamburger-i, dar nici cei ce se asteptau la gastronomie. Poate ca asta explica si audienta scazuta. Un asemenea show, nu pune Romania pe harta. Va invit sa urmariti acelasi format, produs in Franta, Germania, sau SUA. Aici, eu am inchis televizorul dupa al doilea episod.
Sper ca acest punct de vedere, exprimat in mod transparent, nu ca preselectia Top Chef, sa lamureasca toate suspiciunile legate de asa-zisele remarci subiective sau malitioase pe care le-as fi facut pana acum.
Dupa toate acestea, inca nu mi-am pierdut speranta in profesionistii adevarati in domeniul bucatariei acestei tari si nici intr-o bucatarie gastronomica romaneasca autentica, care are toate premisele sa existe. Ci dimpotriva! Trebuie doar sa le dam o sansa si sa incepem sa facem lucrurile temeinic, nu numai pentru spectacol.
Culinary regards,
David Conatnt
(poze de pe www.deviantart.com)
*