Va povesteam de curand ca Chef Joseph Hadad planuieste sa deschida un nou restaurant, de data aceasta o braserie care sa fie mai accesibila oamenilor si un loc in care si-a propus sa adune retete de poveste si inspirate de copilaria lui. Saptamana aceasta a avut loc si inaugurarea CAJU, braserie primitoare si un restaurant in care preparatele au mereu si-o pvoeste in spate. Sa aflam mai multe despre noul CAJU din Bucuresti.
Conceptul braseriei Caju este casual, cu preparate la preturi accesbile, care se adreseaza unor paliere variate de clienti, este locul unde Joseph si-a propus sa aduca la masa gusturile din copilaria sa, cu puternice influente nord africane. Denumirea “Caju” este simbolica, reprezentand pasiunea lui Joseph pentru gastronomie, precum si detaliile care fac diferenta in gatitul preparatelor.
Joseph Hadad a lucrat la meniul Caju timp de aproape de 3 luni. Meniul include in jur de 40 de preparate impartite intre gustari reci, gustari calde, fel principal si cateva retete de desert create chiar de chef, intentia fiind de a acoperi cat mai multe gusturi cu aromele si mirodeniile specifice bucatariei mediteraneene.
“Visam demult sa deschid o braserie in centrul orasului, in care sa aduc in atentia gurmanzilor mancarea copilariei mele, o simfonie de arome si condimente si totodata atat de simpla. Am vrut sa ajung si la oamenii care nu vin sa manance la Joseph, sa dau posibilitatea cat mai multora, nu numai celor cu venituri mari, sa manance preparatele facute de mine. Sunt fericit ca momentul inaugurarii coincide cu ziua mea de nastere, asadar un motiv de dubla bucurie pentru mine si satisfactie personala si profesionala”, a declarat Joseph Hadad.
Calatoria in lumea gusturilor incepe inca de la intrarea in braserie, unde au fost asezate cuptoarele in care se va coace focaccia marocana, cu ierburi aromatice. Meniul include si preparate populare, insa toate au amprenta persoanala a chefului. Acesta va include burger de vita cu cartofi prajiți, fettuccine cu somon a la creme aromat cu vermut, gnocchi de cartofi cu castane confiate si sos din legume cu un pic de trufe, tagliatelle cu creveti sau ragu de momite de vitel cu ciuperci si legume cu sos demi-glace, iar la desert ravioli de ananas cu creme patisier si spuma de vanilie sau tarta de ciocolata cu sos de mango si crumble de ciocolata crocanta.
“Imi doresc enorm sa ajung la cat mai multi oameni cu gusturile pe care le creez, iar ei sa se simta la Caju ca acasa. In meniul de la Caju, am pus toate emotiile si toate amintirile dragi in perioada meselor savurate cu familia mea. Se regasesc in meniu si retete vechi de sute de ani, reinterpretate de mine intr-o maniera moderna”, a mai spus Joseph Hadad.
Pe langa acestea, se servesc preparate specifice din Magreb, de la zacusca marocana din rosii cu usturoi, la tajine mugrabi, gatit timp de sapte ore sau malabi, desert arabesc pe baza de lapte, smantana, scorțisoara, nucsoara, sirop de rodie si apa de trandafiri.
In fiecare marti, la Caju se pregateste couscous de pui in stil clasic, din Fes, Maroc, orasul in care a locuit mama lui Joseph Hadad inainte de a se muta in Israel. Totodata, vinerea este ziua in care se serveste peste haraimi, tot in stil marocan, cu rosii, harissa de ardei capia, usturoi si lamai confiate. Totul se va prepara insa in restaurant, de la carnea tocata pentru burgeri, la paste si la sosuri.
Localul este amplasat in centrul Bucurestiului, pe o strada pitoreasca (Nicolae Golescu 16) in spatele Ateneului Roman, o zona simbol ce reprezinta una dintre atractiile principale ale orasului. Proiectul de design a fost realizat de Grosu Art Studio, arhitectii Victor Grosu si Adrian Ianculescu venind cu o propunere de reamenajare extrem de creativa, ce este inscrisa in prezent pe platforma internationala archilovers.com.
Spatiul are 3 zone, cea centrala care reuneste 14 mese si este dominata de un tavan curbat din lemn, fiecare masa avand lustra dintr-un mix de ceramica si metal. In dreapta intrarii se afla o zona speciala, unde gurmanzii pot vedea cum se pregateste live painea marocana, in centrul spatiului fiind amplasata o masa tip bar care a fost elaborata special pentru acest local.
In dreapta barului, in spate, se afla o zona mai intima, ce reuneste 7 mese care pot fi reorganizate pentru petreceri de diferite dimensiuni. Zonele sunt separate de o biblioteca din metal plina cu vinuri selecte. Materialele folosite sunt lemnul, metalul, betonul, caramida, faianta lucioasa neagra si alba, iar canapelele au un design custom si sunt imbricate in stofa. Scaunele, mesele, lustrele si lampile tip edisson sunt iconice pentru o locatie tip braserie.
La subsolul spatiului a fost amenajata o „biblioteca“ de vinuri stil crama, cu o masa de sase locuri, unde pot lua masa cei care isi doresc mai multa intimitate.
Caju are o capacitate de aproximativ 60 de persoane, iar in primavara va amenaja o terasa in stil frantuzesc, cu 40 de locuri. Pe perioada iernii, fumatorii vor avea un loc amenajat, prevazut cu sistem de incalzire. Stilul localului este realizat in traditiile unei braserii internationale, stil care reuneste combinatii lemn, metal si caramida, accentuate de lumini deosebite care pot schimba radical atmosfera localului, de la romantic seara pina la business la pranz.
Poze CAJU by Joseph Hadad: