Indiscutabil, Ziua Îndrăgostiților este una dintre cele mai aglomerate din an, în industria restaurantelor. Fie că te pregătești pentru varianta „împrumutată”, Valentine’s Day, sau mizezi pe autohtonul Dragobete, ar trebui să te pregătești din timp.
De la harta meselor, până la managementul rezervărilor și multe alte, trebuie să ții cont de mai multe aspecte dacă vrei să te organizezi cum trebuie.
După o lună de ianuarie în care (probabil), lucrurile au mers ceva mai lent în restaurant decât de obicei, e timpul să-ți aduni din nou forțele. Turează motoarele, pregătește meniurile și încinge cuptoarele! Nu mai e mult până la Ziua Îndrăgostiților și, desigur, vrei să atragi cât mai mulți porumbei (a se citi cupluri) în localul tău.
Cum să te organizezi pentru Ziua Îndrăgostiților
Partea bună este că, statistic vorbind, este una dintre cele mai aglomerate zile din an. Și mai bine este că Sf. Valentin pică într-o vineri (pe 14 februarie), iar Dragobetele luni (pe 24 februarie). Asta înseamnă că restaurantul poate fi plin de oaspeți un weekend întreg.
Noi îți dăm 5 sugestii despre cum să profiți la maxim de această ocazie și să optimizezi capacitatea localului tău.
1. Regândește așezarea meselor
În medie, majoritatea oaspeților fac rezervare la restaurant cam cu 10 zile înainte de Ziua Îndrăgostiților. Însă aproximativ 20% se hotărăsc pe ultima sută de metri unde să ia o cină romantică. Tocmai de aceea, dacă nu ai rezervate deja toate mesele cu câteva zile înainte, este o idee bună să lași rezervările deschise chiar până pe 14 februarie (respectiv 24 februarie).
Ar trebui să ții cont de faptul că majoritatea oaspeților sunt cupluri care vor face o rezervare pentru două, maxim 4 persoane (asta în cazul în care vor să ia masa cu încă un cuplu de prieteni). Tocmai de aceea e bine să regândești în avans așezarea meselor. Asta pentru a eficientiza capacitatea restaurantului și a primi cât mai multe cupluri.
Cu Restograf manager lucrurile sunt foarte simple! Te ajutăm să-ți creezi harta personalizată a meselor, așa încât să profiți la maxim de spațiul de care dispui. Practic, în softul de management, se face o hartă în care „desenăm” și plasăm mesele exact ca în restaurantul tău (inclusiv numărul de locuri). Apoi tu le aloci oaspeților în momentul în care primești o rezervare și îți apar în sistem ca fiind ocupate.
2. Gestionează cât mai bine (și ușor) rezervările
Pe măsură ce se apropie „marele eveniment”, optimizează rezervările pentru a reduce numărul meselor neocupate. Cu sistemul de management al rezervărilor din Restograf manager este foarte simplu să ții evidența oaspeților și a meselor. Astfel vei ști câte rezervări (mai) poți accepta – în funcție de gradul de ocupare, orele de rezervare și timpul petrecut la masă de oaspeți. Indiferent că primești rezervări din online, de pe aplicații mobile, rețele sociale, walk-in sau telefonice. Practic, poți gestiona în timp real rezervările, în funcție de hărțile personalizate ale meselor. În plus, astfel ușurezi și munca managerilor de local, dar obții și statistici despre cei care te vizitează. Toate rezervările vor fi stocate în același sistem și le vei putea accesa oricând ai nevoie, de oriunde, fără a-ți face griji că vei uita sau rătăci vreuna.
Reține însă un detaliu: este posibil ca oaspeții să petreacă mai mult timp la masă decât în cazul unei zile obișnuite. Dacă ai colectat date din anii trecuți, planifică rezervările în funcție de aceste informații. Dacă nu, acum e momentul perfect să începi!
3. Plănuiește ceva special și promovează-ți ideea
De Ziua Îndrăgostiților toți vor să „vrăjească” acea persoană specială din viața lor. Tu pune-le la dispoziție praful magic – adică acel ceva extra pentru ca cina la restaurant să fie cu adevărat specială.
Și asta pornind de la meniu. Ia în calcul preparate speciale, afrodisiace (ca de exemplu, stridii), un plating haios (cum e un desert în formă de inimă), ciocolată și, bineînțeles, cocktailuri speciale și vinuri sau spumante. Pune-ți creativitatea la treabă și alătură denumiri tematice preparatelor . Ca de exemplu… Bruschetta Lui Cupidon, Paste à la Doamna și Vagabondul, Înghețată Mă Topesc După Tine sau un Love Potion Cocktail .
Pe lângă meniu, gândește-te și la un gest frumos care să-ți surprindă oaspeții. Poate fi vorba de ceva simplu, precum un mic buchet de flori sau o cutie cu bomboane de ciocolată la fiecare masă. Sau organizează ceva mai elaborat – de exemplu un trio de violoniști sau muzică live (romantică, bineînțeles).
Odată ce ai hotărât planul de bătaie, promovează-ți ideea cât mai intens pe canalele de social media – astfel vei atrage și mai mulți oaspeți în restaurant.
4. Instruiește personalul
Sunt multe de pus la punct pentru Ziua Îndrăgostiților. Și cu siguranță ultimul lucru pe care ai vrea să-l faci într-o zi aglomerată în restaurant ar fi să dai indicații personalului. Tocmai de aceea, selectează bucătarii cu cea mai mare experiență, la fel și ospătarii care să servească la mese în acea zi. Înainte de asta poartă o discuție cu ei așa încât să știe totul despre preparatele speciale sau despre momentele deosebite care au fost organizate. De asemenea, atrage-le atenția asupra oaspeților VIP care și-au făcut rezervare (din nou, acesta este un alt beneficiu pe care îl ai dacă folosești Restograf manager – persoane selectate de tine, cărora să le acorzi statut de VIP în funcție de criteriile alese de tine).
Scopul este ca, la final, să poți livra o experiență perfectă celor care iau masa în restaurant. Nu vrei ca ei să simtă că-i grăbești să, dar nici nu vrei să stea mai mult decât ar trebui.
5. Nu uita decorațiunile!
Nu e nevoie să cheltui foarte mulți bani pentru a crea o atmosferă romantică în restaurant. Poți găsi tot felul de ornamente și la prețuri accesibile. Cu o lumânare pe masă nu ai cum să dai greș și creează un cadru foarte intim. La fel câțiva trandafiri în vază sau petale pe masă, ori flori roz, roșii și albe. Sau poți folosi o tablăde afișaj tip blackboard pe care să scrii cu creta diverse mesaje drăguțe. Cu siguranță ai un om talentat în echipa de marketing care să vină cu idei potrivite. Iar dacă nu, internetul este întotdeauna o bună sursă de inspirație… vizuală. Important este să nu pici în extrama cealaltă și să exagerezi cu decorațiunile.