De jumatate de an exista in Bucuresti un spatiu in care poti sa-ti destinzi si creierii, si papilele gustative, de multe ori in acelasi timp. E locul ala hip in care te tot intorci, sa vezi ce nebunii a mai inventat bucataria, la ce evenimente se mai strange lumea sau ce lucrari sunt atarnate temporar pe peretii industrial nouveau.
Vorbim despre Energiea – Stabiliment de informare si experiment urban – provoked by Grolsch. Energiea este in egala masura pub si hub urban, un loc care imbina lejeritatea si relaxarea vorbelor langa un pahar cu energia evenimentelor din zona artistico-culturala urbana, toate intr-un decor deconstruit, cu o personalitate puternica, ce poarta semnatura arhitectului Cristian Corvin.
Ma numesc Experimentalist.ro si-mi place Energiea. (E pozitiva.)
Energiea invita la socializare. La bar, la masa, pe banca, la canapele, pe pasarela, langa, in spatele sau in fata DJ-ului. Bei un Grolsch, ti se face foame. Perfect, tocmai au schimbat meniul. Bucataria din Energiea e contemporana, bazata pe principiile gastronomiei sanatoase, cu preparate housemade, fara adaosuri artificiale.
In manifesto-ul Energiea, Raluca Șosa (owner) scrie asa: Am deschis bucataria de la Energiea cu un pariu clar in minte si o miza sanatoasa: sa inventam un meniu de bistro sau pub care sa fie cat mai aproape de slow food si o gastronomie etica. Etica, da, stiu ca pare un cuvant mare, dar merita sa-l iei in calcul cand vine vorba de metabolismul tau.
Din ce am gustat pana acum, Raluca si intreaga trupa de bucatari s-au tinut de cuvant. O supa crema de dovleac cu rozmarin, o salata tomnateca de radacinoase, un pastrav intreg la cuptor cu sos de capere sau un sufleu de ciocolata sunt, pe rand, niste bucatele de ambrozie a zeilor.
Mai important e ca ambrozia zeilor e buna atunci cand mesteresti la ceva creativ. E clara treaba, creativii si-au gasit masa si casa buna. Energiea face si ea parte din locatiile experimentaliste, si sta de vorba cu fanii pe noua platforma pentru creativii romani, www.experimentalist.ro, acolo unde sinapsele sunt mereu infometate.