Toată lumea e în pregătiri pentru Paște, zilele astea. Pe lângă partea de „bucătăreală”, mai e și partea de curățenie de care trebuie să te ocupi. Și, uneori, cel mai bun produs de curățare este chiar cel pe care-l ai în cămară. Hocus-pocus preparatus, uite soluții naturale de curățenie – amestecuri ușor de făcut, pentru o casă curată-lună!
De la spray-uri de curățare universale pentru blaturile de bucătărie, la creme de curățat pentru cabinele de duș și gresia din baie, până la soluții de lustruire pentru podeau din lemn de esență tare – toate pot fi făcute din produse de uz casnic. Te poți folosi de soluții naturale de curățenie, pe bază de oțet, bicarbonat de sodiu, peroxid și uleiuri esențiale anti stres (de exemplu). Aceste alternative naturale la produsele chimice de curățat sunt la fel de eficiente și mai au un plus: sunt mai blânde cu corpul nostru (mai ales cu cel al copiilor și animăluțelor de companie), dar și cu mediul înconjurător.
Soluții naturale de curățenie, cu ingrediente… din cămară
#1. Soluție de curățare pentru baie
Nu e deloc complicat să prepari o soluție naturală universalp de curățare pentru baie. Una care să spele la fel de bine cada și cabina de duș, precum și gresia. Pune într-un borcan o cană și jumătate de bicarbonat de sodiu, adaugă ½ de cană cu apă caldă, 1/2 de cană cu săpun lichid și două linguri de oțet alb distilat.
BONUS: pentru suprafețe murdare rău, adaugă zeama de la o lămâie în amestecul de mai sus.
#2. Înălbește și scoate petele rezistente la alte produse de curățare
Petele de pe hainele albe pe care nu ai reușit să le scoți cu niciun alt produs de scos pete, pot deveni din nou curate folosind următorul amestec. În 4, 5 litri de apă fierbinte pune o cană de detergent pulbere pentru mașina de spălat vase și o cană de înălbitor obișnuit (nu ultra sau concentrat). Amestecă ingredientele de mai sus într-un vas de oțel inoxidabil, plastic sau email (nu aluminiu). Pune la înmuiat îmbrăcămintea timp de 15-20 de minute. Dacă pata încă persistă, poți lăsă mai mult la înmuiat, apoi spală haina ca de obicei.
#3. Soluție de curățare pentru covoare
Urme de lăbuțe cu noroi pe covorul din sufragerie? Uite o idee: pune o linguriță de detergent incolor de vase într-o cană cu apă caldă. Lasă pata să se usuce, apoi toarnă amestecul peste pată. Timp de acționare – 10 minute. Apoi freacă până ce dispare pata.
Pentru pete mai complicate de atât, cum ar fi vin roșu sau urină de la animăluțul de companie, îți recomand această rețetă, diferită pentru covoarele deschise la culoare față de cele de culori închise:
- Pentru covoare deschise la culoare ai nevoie de bicarbonat de sodiu, 2 linguri de peroxid de hidrogen și 1 lingură de detergent lichid de vase. Și faci așa: dacă pata este proaspătă (cum ar veni, acum s-a produs), șterge locul cu un șervet absorban. Nu apăsa, pentru că altfel pata poate intra mai adânc în firele covorului. Presară apoi bicarbonat de sodiu în așa fel încât acesta să acopere întreaga pată. Lasă să acționeze 10 minute. Apoi aspiră. La final, amestecă celelalte două ingrediente de mai sus și toarnă pe pată, lasă câteva minute, apoi șterge.
- Pentru covoare de culori închise ai nevoie de sare și apă rece. Dacă pata este proaspătă, faci la fel ca mai sus, mai întâi ștergi pata. Apoi pui sare pe ea și lași așa câteva minute. Apoi clătești cu apă rece. Poți repeta dacă nu iese din prima.
#4. Spray de curățare pentru toată casă
Avem ceva produse de curățenie naturale și pentru… aproape orice. Poți face un spray care spală blaturi, chiuvetă, corpuri de iluminat și multe altele. Amestecă în 400 ml de apă fierbinte, ½ cană de oțet alb, 15 picături de ulei esențial de grepfrut, 10 picături de ulei esențial de lavandă și șapte picături de ulei esențial de lămâie. Pune într-o sticlă cu pulverizare. Asta-i tot.
Chiuveta se curăță foarte bine și dacă folosești 1/2 cană bicarbonat de sodiu, 1/4 cană sare, 10-15 picături ulei esențial de lămâie sau portocală, 1/2 cană oțet alb distilat și apă fierbinte. Presară bicarbonatul de sodiu în chiuvetă și adaugă sarea. Amestecă bine. Adaugă uleiul esențial de lămâie sau portocală și amestecă din nou. Toarnă oțetul în chiuvetă și lasă-l să se dizolve timp de câteva minute. Se va forma o spumă. Apoi toarnă apă fierbinte în chiuvetă și folosește o perie sau o lavetă pentru a curăța bine toată suprafeța.
#5. Detergent multifuncțional, fără oțet
Oțetul, lămâia și alte ingrediente acide pot lăsa urme – sau pete mate – pe suprafețele moi. Ca de exemplu pe marmură. Sau pot eroda siliconul care etanșează blaturile de bucătărie. Pentru un spray mai blând, dar care încă își face treaba, combină ¼ de cană cu vodcă, 2¾ de cană cu apă distilată (apa obișnuită de la robinet poate lăsa urme din cauza calcarului), ¼ de linguriță cu ulei esențial de lavandă și 1/8 de linguriță cu ulei esențial de arbore de ceai. Pune amestecul într-o sticlă cu pulverizator.
#6. Soluție pentru curățarea geamurilor și vitrinelor
Habar n-aveai, spune drept, că cel mai tare ingredient pentru geamuri curate și vitrine strălucitoare este amidonul de porumb. Pune într-un castron adânc o cană cu apă fierbinte și o ceașcă de spirt. Apoi adaugă 4 linguri de amidon de porumb. Pune amestecul într-o sticlă cu pulverizator și după pulverizare, șterge cu o cârpă din microfibră.
#7. Soluție pentru curățarea podelelor din lemn de esență tare
Tot ce ai nevoie pentru a-ți face podeaua din lemn să strălucească este puțin detergent de vase. Pune două linguri de detergent de vase într-o găleată cu 3 litri de apă caldă și șterge podeaua.
Sau fă un amestec din 1/2 cană oțet alb distilat, 1/2 cană ulei de măsline sau ulei de in, 2 litri de apă călduță, 15-20 de picături de ulei esențial (opțional, pentru a da un miros plăcut). Această soluție de curățare este sigură pentru podelele din lemn, nu conține substanțe chimice dure și poate fi folosită în mod regulat pentru a menține podelele din lemn frumoase și strălucitoare.
#8. Soluție de curățare pentru oțel inoxidabil
Din nou, detergentul de vase face minuni. Adaugă-l în apă, într-o sticlă cu pulverizator, apoi șterge suprafața cu o cârpă curată din microfibră respectând direcția liniilor de finisare ale suprafeței metalice.
Dacă vrei doar soluții de curățenie naturale, atunci uite și o altă variantă. Amestecă 1/2 cană de oțet alb distilat cu 1/2 cană de ulei de măsline, 1/4 cană de suc de lămâie proaspăt stors, 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu și 2 litri de apă călduță.
#9. Soluție de curățare a cuptoarelor
Amestecă detergent lichid de vase, bicarbonat de sodiu, sare grunjoasă și oțet alb distilat pentru a obține o pastă groasă, ca o cremă. Pentru a „șterge“ și mirosurile de untură arsă din cuptoare, poți adăuga trei până la patru picături de ulei esențial de vanilie sau lavandă. Apoi, aplică pasta în interiorul cuptorului și las-o să acționeze câteva ore sau chiar peste noapte. Apoi, cu un burete, freacă bine. La final, pulverizează în cuptor oțet alb și șterge încă o dată cu o cârpă curată.
#10. Soluții naturale de curățare a cuptoarelor cu microunde
Pune în interiorul cuptorului cu microunde un bol umplut cu un amestec format din ¼ de cană de oțet alb și o cană de apă. Apoi încălzește amestecul timp de cinci minute la cea mai mare temperatură pe care o oferă cuptorul. Odată ce bolul s-a răcit, înmoaie o cârpă în lichid și folosește-o pentru a șterge pereții interiori ai cuptorului.
O altă variantă e să amesteci o cană de apă, 1/2 cană de oțet alb distilat, sucul de la o jumătate de lămâie și 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu. Într-un recipient, amestecă apa, oțetul și sucul de lămâie. Apoi adaugă bicarbonatul de sodiu și amestecă bine. Pune recipientul în cuptorul cu microunde și pornește-l 3-5 minute, până când soluția începe să fiarbă și se formează abur. Lasă soluția să stea în cuptorul cu microunde timp de încă 5-10 minute pentru a se răci puțin, apo șterge cu o lavetă murdăria de pe pereții cuptorului.
#11. Cum prepari o soluție de igienizare pentru scurgerea chiuvetei din bucătărie
Amestecă bicarbonat de sodiu, oțet alb și ulei esențial de arbore de ceai într-un castron mic. Toarnă amestecul pe scurgerea chiuvetei din bucătărie și lasă să acționeze câteva zeci de minute. Înainte de a deschide robinetul pentru clătirea țevilor, pune și o picătură de ulei esențial de portocale.
#12. Soluție pentru curățarea vasului de toaletă
Pentru o toaletă curată, amestecă o cană de bicarbonat de sodiu cu 15 picături de ulei esențial de arbore de ceai și 15 picături de ulei esențial de lămâie sau portocale. Lasă amestecul să stea în vas timp de 30 de minute, apoi freacă vasul cu o perie de WC înainte de a clăti.
#13. „Curățarea“ aerului – o idee de odorizator de cameră
Pentru a adăuga o aromă plăcută oricărei încăperi a casei, pune o cană de apă fierbinte într-o sticlă cu pulverizator. Apoi adaugă o mână de frunze de salvie proaspăt tocate, o cană de oțet alb distilat și ¼ de linguriță de sare. Ține amestecul într-un loc răcoros și întunecat timp de 12 ore înainte de a-l folosi.
O altă idee e să combini 1/2 cană de apă fiartă cu 1/2 cană de alcool izopropilic. Adaugi apoi și 15-20 picături de ulei esențial de lavandă, amesteci din nou și pulverizezi în cameră, pe covoare, perne sau lenjerii de pat. Uleiul esențial de lavandă are un miros plăcut și este cunoscut pentru proprietățile sale de reducere a stresului și îmbunătățire a calității somnului. Alcoolul izopropilic ajută la disiparea rapidă a mirosului și la evaporarea apei, în timp ce apa fiartă ajută la amestecarea ingredientelor.
#14. Odorizant pentru saltele și pantofi
Bicarbonatul de sodiu este un odorizant extraordinar de eficient pentru saltelele atinse de mirosul de mucegai și pentru pantofii urât mirositori (inclusiv papucii de casă). Pur și simplu se presară bicarbonat de sodiu pe suprafața saltelei sau în interiorul pantofilor și lăsăm să stea cel puțin câteva ore. Pentru saltele și alte mobilier tapițat, aspirați apoi pulberea; pentru pantofi, scutură afară.
#15. Soluții naturale de curățenie pentru petele galbene de la subraț și urmele de transpirație de pe perne
Știi petele alea urâte care apar la subraț după ce transpiri într-un tricou alb de toată frumusețea? Ăla al tău, preferat… Ei bine, nu e pierdut. Chiar dacă ai încercat înălbitoare și soluții de scos pete, mai încearcă și varianta asta: sacrifică niște vodcă (da’ una bună, nu orice fel de vodcă!). Pulverizează direct pe pată, până umezești bine de tot zona, apoi lasă câteva minute bune înainte de a băga la spălat. Operațiune care funcționează și în cazul altor lucruri îngălbenite, cum ar fi pernele care poartă urme de transpirație.
O altă soluție e să amesteci într-un recipient mai mare 1 cană de apă caldă, cu 1/2 cană de oțet alb distilat și 1 linguriță de sare. Așază hainele cu pete de transpirație în recipient și lăsă-le să se înmoaie timp de cel puțin o oră (sau peste noapte pentru petele mai persistente). După înmuiere, scoate hainele din soluție și clătește-le bine cu apă curată. Apoi le poți băga la mașină.
Și dacă ai terminat de făcut curat, ce zici să te apuci de cumpărat? 😛 Rămânem în zona pregătirilor de Paște și îți recomandăm și câteva locuri de unde poți cumpăra pască delicioasă.