Spaghetele se numără, cu siguranță, printre primele preparate pe care ai învățat cum să le faci. Dar asta nu înseamnă automat că știi cum se prepară corect pastele. În realitate, e posibil să faci unele mici greșeli frecvente. De aceea, ține cont de câteva detalii importante.
În teorie, nu e nimic complicat în a fierbe niște paste și a turna sos peste ele. Dar pentru a face o porție perfectă de spaghete, e nevoie de ceva mai mult decât a arunca niște tăiței în apă fierbinte.
Dacă și tu te-ai întrebat cum se prepară corect pastele (că doar de asta citești acest articol), ar trebui să știi că e important inclusiv câtă apă folosești, momentul în care torni pastele în apă, dar și cât de des le amesteci. Adaugă în ecuație și câteva trucuri și vei obeserva diferența în preparatul final!
Ce greșești și cum se prepară corect pastele
Așadar, hai să vedem câteva dintre cele mai frecvente greșeli pe care oamenii le fac când gătesc paste, dar și rezolvarea corectă pentru fiecare.
1. Nu folosești suficientă apă
Proporția între cantitatea de paste pe care vrei să le prepari și cantitatea de apă necesară, contează! Dacă folosești prea puțină apă, pastele vor fi prea lipicioase sau făinoase.
Ce ar trebui să faci: Ai nevoie de aproximativ 4 litri de apă la 500 g de paste. Așadar, dacă folosești o oală de 8 litri, va trebui să o umpli pe jumătate dacă folosești o pungă sau o cutie întreagă de paste uscate (majoritatea au 500 g).
2. Torni pastele în apă prea devreme
Pastele adăugate într-o oală cu apă care nu fierbe, nu vor fi niciodată așa cum trebuie! Orice ai face, nu turna pastele în oală dacă apa nu s-a încălzit suficient încât să atingă punctul de fierbere. Altfel crește timpul de gătire necesar, iar pastele vor avea o textură mai puțin granulară. În ochii unei bunicuțe italience, ar fi un lucru de neiertat!
Ce ar trebui să faci: Așteaptă până începe apa să fiarbă, abia apoi adaugă și pastele în oală.
3. Adaugi ulei în apă
Sunt persoane care adaugă ulei în apa pentru paste așa încât oala să nu dea în foc sau pentru a preveni lipirea pastelor una de alta. Dar n-ai să întâlnești niciun italian care să facă așa ceva. Indiferent că vorbim de paste uscate sau crude, nu ar trebui să adaugi vreodată ulei în timpul fierberii! Motivul? Sosul nu va mai adera la fel de bine la paste. Tocmai de aceea, ele trebuie să fie puțin lipicioase.
Ce ar trebui să faci: Dacă folosești o cantitate corectă de apă și pui pastele la fiert la momentul potrivit, ele nu ar trebui să se lipească oricum. Așa că ia mâna de pe sticla de ulei și ia solnița de sare, în schimb. Uite așa ajungem la punctul următor…
4. Nu pui suficientă sare în apă
Acesta este unul din cazurile acelea rare în care chiar nu e cazul să reduci cantitatea de sare folosită la mâncare. Asta pentru că sarea este cea care accentuează gustul pastelor.
Ce ar trebui să faci: Adaugă sarea în apă când aproape atinge punctul de fierbere, dar înainte de a turna pastele. Și ține cont: e bine să folosești cât mai multă sare. Cea mai bună metodă de a determina cantitatea optimă este să guști, pur și simplu – ar trebui să fie la fel de sărată ca apa de mare. Știu, pare o exagerare, dar rezultatul va fi excelent și… așa se prepară corect pastele!
5. Aștepți prea mult înainte de a amesteca pastele
Știi deja că este nevoie să amesteci pastele așa încât ele să nu se lipească. Dar probabil obișnuiești să le lași o vreme în apă în timp ce te ocupi de restul ingredientelor (de exemplu, prepari sosul), înainte de a le amesteca zdravăn în oală. Iar asta e o problemă. Riscul ca pastele să se lipească între ele este mai mare la începutul procesului de gătire, înainte ca amidonul să se împrăștie în apă.
Ce ar trebui să faci: Amestecă bine pastele încă din primele două minute de când le pui în oală, după ce s-au înmuiat.
6. Lași pastele să se fiarbă prea mult
În mod tradițional, pastele se servesc al dente. Asta înseamnă că, atunci când muști din ele, trebuie să fie încă ferme. Fierberea excesivă este una din greșelile cele mai frecvente atunci când vordim despre cum se prepară corect pastele.
Ce ar trebui să faci: Respectă timpul de fierbere indicat pe ambalaj (ba chiar micșorează-l cu un minut-două).
7. Arunci apa în care au fiert pastele
Majoritatea celor care prepară paste aruncă la chiuvetă apa în care acestea au fiert, de îndată ce sunt gata. Dar a nu adăuga ceva din această apă la preparatul final este una din greșelile pe care le faci, deoarece pierzi ocazia de a da mâncării mai multă aromă.
Ce ar trebui să faci: Nu arunca toată apa din oală, mai păstrează ceva din ea. Amestecă pastele cu sosul și apoi adaugă puțin din apa în care au fiert. Va săra ușor mâncarea, iar amidonul din apă va ajuta la lipirea sosului de paste. În mod contrar așteptărilor, sosul în sine nu devine mai apos, ci din contră, îi conferă mai multă consistență.
8. Folosești prea puține ingrediente
Ingredientele sunt cele care fac diferența între o farfurie de paste grozave, sau doar… ok. Nu pleca de la premiza că poți să mai reduci ceva din cantitatea de brânză sau legume pe care le folosești, doar pentru că oricum vor fi acoperite de sos.
Ce ar trebui să faci: De la roșiile pe care le folosești pentru sos, la cantitatea de paste și toppingurile folosite, asigură-te că folosești ingrediente de cea mai bună calitate. De asemenea, nu te feri să folosești și alte tipuri de brânză pe lângă parmezan – spre exemplu, brânză pecorino (o brânză de oaie cu o aromă puternică, ușor iute) sau Ricotta sărată (o versiune de Ricotta mai uscată decât cea obișnuită).
9. Te bazezi prea mult pe sos
Deseori pastele sunt „înecate” în sos. Ori se așază în farfurie și se pune sosul deasupra – caz în care toppingul nu se va distribui uniform. În ambele cazuri, nu așa se prepară corect pastele.
Ce ar trebui să faci: Pastele ar trebui „drese” ca o salată. După ce s-au fiert, scoate-le din oală și toarnă-le în tigaia în care ai preparat sosul. Amestecă-le bine, adăugând câte puțin din apa în care au fiert, după nevoie. Astfel te asiguri că fiecare bucățică de pastă intră în contact cu sosul.
10. Încălzești resturile la microunde
Deși e puțin probabil să-ți rămână ceva dintr-o porție delicioasă de paste, dacă totuși se întâmplă, nu le reîncălzi la microunde. Pe lângă faptul că îți vor păta casoleta definitiv (dacă sunt făcute cu sos roșu), asta chiar nu e cea mai bună metodă pe care să o folosești pentru o farfurie plină de savoare. Chiar dacă îți ia ceva mai mult timp să le reîncălzești pe foc, merită efortul în plus.
Ce ar trebui să faci: Folosește o tigaie în care pui un strop de apă și încălzește pastele pe aragaz. Acea mică cantitate de lichid va ajuta pastele să aibă un gust proaspăt din nou.
Acestea fiind zise, spor la treabă!
Iar dacă ai poftă de o porție de paste gustoase, dar nu ai chef sau timp să gătești, nu uita că poți oricând să faci rezervare prin Restograf la unul din restaurantele italienești din București! Îți ia doar câteva secunde, primești confirmare pe loc și ai garanția că vei savura niște paste delicioase!
Citește și: