Lumea influencerilor e mare. Și sunt atât de multe persoane care fac asta, încât (hai s-o spunem p’a dreaptă) am ajuns să cam strâmbăm din nas la termenul ăsta. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că avem, cu toții, câteva persoane pe care le urmărim mereu. Pentru că reușesc, cumva, să vină cu recomandări pe gustul nostru. Iar când vine vorba de mâncare, cu atât mai mult contează… gustul ăsta de care vorbeam. Unul dintre cei pe care îi urmărim și noi constant este FoodInRomania. Și am vrut să aflăm de la el cum e să fii food blogger, dar și cum ar arăta un top de recomandări, în viziunea lui.
Acum, și noi avem în cap numai mâncare și restaurante 😊, dar nu stăm numai în bula noastră și ne place să ne împrietenim cu oamenii care ne împărtășesc pasiunea. Iar comunitatea asta de food bloggeri a crescut fantastic în ultimii ani. Ceea ce e foarte bine, credem noi – cu cât mai multe păreri, cu atât mai bine. Și cu cât mai mulți „ochi” puși pe explorări culinare și pe găsit locuri faine prin oraș, iar e cu atât mai bine.
De-a lungul timpului ne-au atras și nouă atenția câteva persoane care fac treaba bine. Iar unul dintre ei este Cătălin, aka Food In Romania (cum îl găsești pe Instagram și pe Facebook). A adunat peste o mie de postări despre mâncare, aproape 52.000 de followers și peste 500 de localuri vizitate din 2016 și până acum. Așa că are ceva experiență încât să ne poată povesti despre această părticică din viața lui.
Cine este FoodInRomania?
Hai să o luăm cu începutul. Cine este omul din spatele FoodInRomania?
Sunt Cătălin, soț, tatăl Mayrei care urmează să facă 6 ani pe 28 iulie, ITist sau corporatist cum zice lumea și gurmand desăvârșit, toate într-o anumită măsură 😊
De unde pasiunea asta pentru mâncare? Cum a început totul? Și de când te-ai apucat de treabă?
Sunt gurmand de mic sau foodie cum este termenul la modă acum. Iar de când am ajuns la București din Focșani (cu facultatea, acum 18 ani), mi-a plăcut să descopăr locuri mișto, cu mâncare bună, și să le recomand mai departe prietenilor, colegilor, vecinilor etc.
Ai pornit din start pe ideea de o construi o pagina unde să „documentezi” toate explorările tale culinare de prin oraș, sau a venit cumva natural… mâncând și postând 😊 despre asta?
Da, cumva am pornit pe ideea să documentez mai mult pentru mine și ca să nu uit de locurile care-mi plac. Dar și pentru a le recomanda old school, pe cale orală pe mai departe 🤣. Dar încet, încet a devenit virală pagina, nu eu, pentru că nu am postări plătite și postez fix ce vreau și ce cred eu că merită. Cred că a contat mult asta.
Din bucătăria internă…
Când ți-ai dat seama că oamenii chiar țin cont de recomandările tale și treaba devine serioasă?
Nici acum nu știu sigur dacă țin cont de recomandările mele 😊. Dar, de exemplu, imediat după ce s-a deschis Oh La La Patisserie, am postat vineri seara iar sâmbătă au avut sold out. Nu știu dacă a fost coincidență, dar probabil au contat și postările mele.
Cum alegi locurile în care mergi să mănânci și cum descoperi locuri noi?
Orice om care inspiră are, la rândul lui, alți oameni care descoperă locuri noi și care îl insipră. Iar principalele mele surse sunt De Corina blog, Pia Marina, thesocialite_ro, hypnoticfoodie etc. Dar sunt cumva targetat și de ads-urile de pe Insta și imediat văd dacă e ceva new in town.
Te abordează și localuri care te invită să iei masa la ei? Și dacă da, ce faci dacă după aceea nu-ți place ce-ai mâncat?
Da, mă și abordează, dar merg și eu pe cont propriu. Am constant 20+ invitații, dar dacă nu îmi place cum arată locația, sau dacă are un specific incert, nu mă duc. Iar dacă mă duc și nu îmi place (au fost 5-6 cazuri), le dau feedback despre ce nu a fost OK și mă ofer să plătesc consumația, dar nu postez. Oricum nu văd niciun scop în reclamă negativă – în cazul în care mă duc eu și plătesc și nu-mi place.
Cum ți se pare comunitatea asta de food bloggeri din București? Pentru că mie mi se pare că sunt tot mai mulți cei care fac astfel de conținut.
E o comunitate cool (mai puțin o singură persoană care crede că i se cuvine totul și care a pornit trendul ăsta cu recomandări în zona de food din București. Și mai multe nu mai zic, știe toată lumea despre cine este vorba).
Ai ajuns deja să cunoști și să te împrietenești cu alți oameni care fac asta? Ai spune că e o competiție între voi sau, din contră, e ca într-o „familie” ai cărei membrii se sprijină reciproc?
Cu majoritatea vorbesc, schimb păreri despre ce locații s-au mai deschis. Cu unii chiar m-am împrietenit da, cum e influentaran, cu care inclusiv merg la locații noi, postăm amândoi… Nu văd o competiție. The more, the better cum zice o vorbă. Dar mai sunt și cazuri de hate… ca în orice pădure cu uscăciuni. 😊
Nu monetizez nimic. Scopul meu a fost să fac oamenii să mănânce în locuri pe specific, deosebite, care merită prețul. Nu, nu aș renunța la job. Ca să fii influencer trebuie să ai latura asta artistică mai dezvoltată, să ai chestii de zis. Eu sunt doar un foodfluencer, care face poze bune și recomandă chestii super.
Și un pic de know-how
Toate rețelele sociale încurajează postările zilnice. Simți o presiune a faptului că trebuie să postezi constant? Îți faci un plan de ieșiri la restaurant și de postări pe care le programezi?
Nu e o presiune, sincer. La mine e a way of living. Sunt o persoană organizată. Am 30 de memento-uri active constant 😊 plus programul pe fiecare zi, cu ce am de făcut în viața personală, la job și inclusiv ieșiri la restaurante / evenimente.
Cum te-ai adaptat la noile tool-uri din social media? Cât de greu ți-a fost să te familiarizezi cu ele? Urmărești recomandările și schimbările de algoritm din Instagram, de exemplu?
Nu, asta chiar nu. Postez fix cum vreau și am cam rămas în urmă, cumva, cu noile chestii gen reels – nu mă atrage deloc. Sunt mai pe stilul vechi, mă bazez că o poză bună face mai mult ca 1000 de cuvinte / un video 😊.
Faci și TikTok?
Nu numai că nu fac, l-am și dezinstalat. Nu sunt fan. Am amici TikTok-eri, e o platforma OK. Dar efectiv nu mai am timp să postez/urmăresc TikTok după job, familie și Insta 😊.
Ce sfaturi ai da cuiva care îți dorește să devină creator de conținut pe zona aceasta de food?
Să se plimbe prin restaurante, să posteze ce îi place lui și să mă urmărească pe mine 😊.
Despre restaurantele Bucureștene, din perspectiva FoodInRomania
Hai să povestim puțin și despre restaurante… Cum ți se pare „peisajul” nostru citadin din acest punct de vedere?
Pot spune că sunt mulțumit acum, în 2023, de peisajul gastronomic. Au apărut multe restaurante pe specific, cu meniu restrâns, foarte concentrate pe gust, nu pe profit. De la 5 restaurante nepaleze, la african, georgian, un loc cu arancini, chinezesc autentic, 2-3 cu specific korean, cubanez, mexicane muulte și bune, românești reinterpretate, panini, hawaian etc. etc.
Ai putea spune că găsești, în București, cam tot ce ți-ai putea dori din punct de vedere culinar?
După ce am fost în Londra, clar nu! Aș vrea să existe câte un restaurant cu specific din fiecare țară, dacă se poate, care să te transpună măcar cu gândul și gustul acolo unde vrei.
Unde crezi tu că este „punctul forte”? Sau ce anume ți-a atras atenția în ultima perioadă?
Revin la ideea pe specific. Mi se par că locațiile care au doar 3-4-5 chestii, le pot duce la rang de artă și pot perfecționa. Aici pot menționa Soro Lume, care lucrează doar cu foc și au niște preparate geniale, românești with a twist. Sau Cupella, care pe desert a venit cu niște brioșe calde, umplute cu înghețată. Sau Salumeria, care vine cu niște panini simpli dar super gustoși! Juicy Crab a adus un concept împrumutat din SUA, cu fructe de mare la pungă, servite direct pe masă, cu niște condimente cajun super interesante! Și închei cu nebunia care a fost după apariția New York Rolls la Angeline Cake Boutique.
Din reacțiile pe care le primești la postările de pe FoodInRomania, care crezi că sunt preparatele / restaurantele care au cel mai mare succes?
Cele care merită. Și aici am zis tot 🙌🏻
Top 3 Cool by FoodInRomania
Dacă ar fi să faci un top 3 al localurilor tale preferate, care ar fi?
Nu pot face doar un top 3, așa că o să enumăr mai multe locații care m-au impresionat de fiecare dată când am fost.
- Rual primul aprobistro – mult pe asiatic, gust genial!
- Poesia – cel mai bun italian around.
- Smith Eatery – all around the world, dar cu un meniu mic, toate preparatele fiind excelente.
- L’Atelier Relais & Chateaux – best hotel restaurant.
- NOUA & Soro Lume & Beautyfood – best romanian with a twist.
- Osho Steakhouse – chef Iosif is the meat master!
- Zen Sushi & Yoshi – best sushi
- Plantini – best brunch
- Los Amantes – best mexican
- Kara Lounge – best oriental
- Ayt – best turkish
- Mo Burgers & The Burgers – no introduction needed here
- La Kostas Mansion – best greek
- Eclarts & Angeline – best desserts
- Haveli / Isha – best indian & nepalese
- Bistropolitan & Mom – because chef Buruiană
- Pizzamania & Centrale & Omni – best napoletan pizza
- Casa del Pan & Grain Trip – best bread
- LeBab – best comfort food
- LeBab FC – best fried chicken
- Senviș – best sandwiches
Dar un top 3 al preparatelor?
- Yellowtail Nigiri by chef Iulian Constantin de la Zen Sushi
- Burrito by chef Munti de la Los Amantes
- Philly cheesesteak de la Smith Eatery
+ un desert :
New York Roll de la Angeline Cake Boutique
Ei, cam asta a fost povestea lui Cătălin despre FoodInRomania, food blogging, mâncare și restaurante de prin București. Tu ce food bloggeri mai urmărești și despre cine ai vrea să mai citești? Nu de alta, dar ne-am hotărât să-ți faci cunoștință cu fiecare, rând pe rând. Dă-ne un semn pe salut@restograf.ro și spune-ne!
Până atunci, aruncă un ochi și pe interviurile noastre cu chefi de renume de pe la noi.