Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Culoarea rosie
  • Arhivă articole

Culoarea rosie

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 16 ianuarie, 2014
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Culoarea rosie

In limbajul vizual, rosul simbolizeaza pericolul iminent. Este prezent in multe situatii limita, de la marul rosu al Albei ca Zapada, la otravitoarea ciuperca rosie, pana la… Rosia Montana. In organismul uman, aceasta culoare declanseaza instincte ancestrale si subconstiente, pentru ca ii spune creierului nostru ca se intampla ceva iesit din comun si el trebuie sa actioneze.

Dar daca revenim in modernitate, trebuie sa recunoastem ca rosul este culoarea care ne spune ca o carne este proaspata, sanatoasa si naturala. Asa trebuie sa fie si cu toate produsele din carne, nu? Gresit! Prin prepararea carnii animalelor, fie ele domestice sau vanat, culoarea rosie a sangelui, se transforma in diferite nuante de gri sau brun, mai mult sau mai putin pamantiu. Și atunci cum ramane cu mezelurie rosii de pe rafturile supermarket-urilor? Ei bine, aici este evident ca nu mai poate fi vorba de o indicatie a calitatii sau a carnii naturale.

Nu este vorba numai de colorantii sintetici controversati ci chiar de otravuri in toata regula. Putini consumatori stiu mare lucru despre asta. Dar care sunt ele si cu ce se… mananca? Anume, vorbim despre nitrati, pe numele lor de scena, E 251 si E 252. Teoretic, ele sunt puse in produsele din carne si pentru a impiedica dezvoltarea bacilului botulinic. Deci, punem otrava in propria mancare, pentru a otravi bacilul. Cred ca puteam gasi metode mai umane. Daca pentru drepturile consumatorului nu se agita nimeni, toate sperantele ne stau in organizatiile de protectie a bacilului botulinic…

Alte proprietati specifice nitratilor, sunt potentarea gustului si aromei mezelurilor industriale, dar si fuzionarea cu hemoglobina din sange, impiedicand astfel, procesul chimic prin care carnea isi schimba culoarea in timpul prepararii, de la rosul zglobiu, la plictisitoarele nuante de gri, atat de specifice produselor traditionale.

Nu sunt singurele substante care dau culoarea rosie. O actiune similara, o are acidul ascorbic, cunoscut mai bine ca vitamina C. Acesta, pe deasupra, diminueaza o parte din probleme si anume, efectele cancerigene ale folosirii nitratilor, care sunt rai, dar un rau necesar in mezelurile noastre. Sau nu?

Cat este stiinta alimentara in toata aceasta poveste si cat este umflarea artificiala a gustului, aromei si a culorii, in scop comercial? Este un sistem foarte bine inradacinat si pare imposibil de inlocuit. Nu ne putem inchipui o fabrica de mezeluri care ar alege sa produca cu mai putina culoare, gust, si aroma. Și de ce ar face-o, cand azi, chiar multi producatori traditionali momesc orasenii, la targurile de specific artizanal, cu stramosescul nitrat.

Pentru ca nu s-a nascut odata cu liberalizarea pietei. ”Inainte de anii ‘90, efectele cancerigene ale nitratilor, nu erau controlate in niciun fel”, ne povesteste, Alexandrina Curicuta, fosta maistru tehnolog in industria carnii. Diminuarea acestora, a fost realizata prin introducerea ingredientului numit Jabarot, care are la baza acidul ascorbic. ”Jabarotul a fost introdus tot pentru a potenta culoarea si a intarzia alterarea produsului. Apoi, au venit rezultatele analizelor surprinzator de pozitive in ceea ce priveste reactiile nitratilor.”

Ca efect colateral al eforturilor de a obtine un produs mai aratos, care sta mai mult pe raft, iata mezeluri mult mai putin cancerigene. Mi se pare doar mie, sau ar fi trebuit sa fie invers? Care este de fapt prioritatea?

Acest gen de ingrediente, sunt acceptate de autoritati in produsele alimentare, in baza faptului ca respectvele substante se gasesc, din punct de vedere cantitativ, sub nivelul maxim admis. Asta ar presupune sa avem anumite recomandari si despre cantitatea maxima de mezeluri ingerata pe zi. Asa se intampla cu toate produsele ce contin substante cu un oarecare grad de risc, in caz de supradozare. Este ca si cum medicamentele nu ar avea avertismente privitoare la supradoza, pentru ca fiecare dintre pastile, contine o doza acceptabila de substante nocive, dar nu stim cate pastile ar trebui sa inghitim pe zi.

Pana la reglarea cadrului legislativ, controale ale autoritatilor competente, sau proteste ale societatii civile, cea mai eficienta arma care sta la dispozitia consumatorului, ramane informarea si ochiul critic. Atunci cand ni se pune in joc sanatatea sau chiar viata noastra si a celor dragi, trebuie sa stam in garda.

Care ar fi solutia la indemana noastra?

Produse de calitate, avand marca pamantului romanesc, precum rosile, nucile, trufele, varietati de paste, branzeturi, porcii crescuti la tara, pasarile de curte, crescute cu boabe in curtea bunicilor.

Sa ne intoarcem in vremurile de alta data, cand bucataria era inima casei, unde atatea obiceiuri si datini vechi treceau prin grai viu de la o generatie la alta, o lume cu multa viata. Este intotdeauna ceva magic acolo.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • cele mai bune restaurante
  • clasament restaurante
  • lista restaurante bucuresti
  • restaurante bucuresti
  • restaurante de top
  • restaurante specific
  • restaurante traditionale
  • topul restaurantelor bucuresti
Citește și
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Citește articolul
  • Arhivă articole
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Citește articolul
  • Arhivă articole
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Citește articolul
  • Arhivă articole
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Citește articolul
  • Arhivă articole
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Citește articolul
  • Arhivă articole
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.