Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Cu bucuresteanul la restaurant
  • Arhivă articole

Cu bucuresteanul la restaurant

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 17 decembrie, 2012
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Ca la fiecare sfarsit de an, cand facem Topul Restograf al restaurantelor din Bucuresti, discutiile si analizele cu clientii si cu patronii de localuri pe aceasta tema devin din nou subiecte de mirare si de reflectie si un bun prilej de a pune pe hartie concluzii care ii vor face pe psihologi si pe sociologi sa zambeasca din nou.

Asadar, ca sa incepem cu inceputul, bucuresteanul e convins ca se duce la restaurant ca sa manance mancare buna. La toate sondajele in care e intrebat cum isi alege restaurantul la care sa mearga, calitatea mancarii este pusa in capul listei cu criterii de selectie, in orice context. Numai ca putini stiu ce e aceea o mancare cu adevarat buna, iar despre vinuri, sa nu mai vorbim… Ca sa stii ce e aceea o mancare de «grande cuisine», trebuie sa o fi mancat macar o data. Degeaba iti povesteste cineva, iti arata poze, fara folos cauti pe Internet, iti pui la bataie tot rationamentul abstract de care esti in stare. Alta solutie nu exista, trebuie sa o mananci. O singura data e de ajuns. Or, cati bucuresteni au ajuns intr-un astfel de loc pana acum, chiar si cand aveau destui bani in portofel ca sa o faca? Totusi, bucurestenii sunt fericiti fara sa stie, pentru ca ce noroc mai mare poate sa fie decat sa mananci mancare proasta si sa crezi ca e foarte buna? Va imaginati cum trebuie sa fie pentru alti europeni, la care lucrurile stau taman pe dos?

Bucurestenii merg la restaurant pentru a manca bine, deci. Si unde poate sa fie mancare mai buna decat la un restaurant cu peretii frumos vopsiti? Cu cat sunt mai frumos vopsiti peretii, cu atat mai buna e mancarea. Garantat! Daca esti un bucatar foarte priceput si vrei sa-ti deschizi un mic restaurant, insa nu ai atatia bani incat sa iti vopsesti si peretii frumos si sa iti iei si in bucatarie si in camara tot ce-ti trebuie, mai bine uita de Bucuresti! Sau ia de toti banii vopsea si lasa bucataria si camara pe mai tarziu, dupa ce deschizi. O sa iti iei pentru bucatarie si pentru camara cu banii de la primii clienti, veniti in numar mare sa vada peretii. Pentru ca bucurestenii stiu sa-i aprecieze cum se cuvine pe cei care au restaurante cu peretii frumos vopsiti…

Pe bucuresteni ii preocupa sanatatea lor si a natiunii, in cel mai inalt grad! Toate sondajele arata preferinta lor masiva pentru mancarea sanatoasa si pentru restaurantele care o fac. Iar cand ii intrebi cate astfel de restaurante cunosc in Bucuresti, 67% iti spun ca niciunul, iar 29% ca stiu unul sau doua. Insa bucurestenii stiu ca cea mai sanatoasa mancare e cea de la supermarket. Intr-adevar, curat, totul ambalat frumos, temperatura constanta. 63% dintre bucuresteni prefera bucataria romaneasca traditionala, e pe primul loc in sondaje. Carnaciori din zgarciuri, sorici si resturi de carne, ciorba la plic, zacusca la galetusa, pui care se fac gaini in 20 de zile. Si se mai si bucura cand pe o masa imbelsugata cu toate acestea platesc 25 de lei. Li se pare normal, nu li se declanseaza nicio disonanta cognitiva.

Pentru ca bucuresteanul e convins ca la restaurant mancarea se face exact idem si la fel cum o face nevasta lui in bucatarie, acasa. Crede ca bucatarul isi pune sortul si chipiul si se apuca de gatit atunci cand el, clientul, pune degetul pe unul dintre cele 200 de feluri de mancare din meniu. Si crede sincer ca mancarea de la un astfel de restaurant cu 200 de feluri in meniu poate sa fie foarte buna. Toata! Ca, adica, bucatarul stie sa faca toate acestea la fel de bine si ca restaurantul acela are o camara cat un teren de fotbal in care stau sute si mii de produse proaspete si bune, asteptand frumos pe rafturi, doar sa fie alese de catre el, clientul. I se pare normal sa fie asa, nu i se declanseaza nicio disonanta cognitiva. Destept foc, clientul acesta bucurestean…

Pe langa logica, clientul bucurestean mai are si onoare. Pe care nu e bine sa i-o zgandaresti, ca face scandal. El nu se plange de mancarea din restaurante, ci de servicii. I se pare ca diferenta dintre serviciile din restaurantele de la noi si de la cele «de afara» e ca de la pamant la luna. Cu toate ca si oamenii acestia de aici, de la noi, fac cam ce fac si chelnerii din strainatate. Unde, in strainatate, adica, clientul si chelnerul vorbesc de la egal la egal. Insa clientul bucurestean stie ca e stapan, iar daca chelnerul nu face o plecaciune suficient de adanca ii pune un comentariu negativ pe Restograf.

Dar clientul bucurestean e un stapan generos. Oricat de neindemanatic, de prost informat sau de indolent e slujitorul, el tot ii lasa un bacsis generos. Tips, adica, pentru cei care nu cunosc termenul. Si cu cat e mai sarac, cu atat tipsul e mai mare. Mai sarac clientul, vreau sa zic.

Si sistemul axiologic al clientului bucurestean merge mult mai in profunzime. Intrebati daca ar merge sa manance si sa-si lase banii la restaurantul unui politician corupt, al unui mafiot, al unui interlop sau al cuiva care le provoaca dispret si repulsie, la modul general, 78% spun ca nu ar intra niciodata acolo sau ar evita pe cat posibil sa calce pragul unui astfel de loc. Insa, evident, aproape nimeni nu stie care sunt aceste restaurante…

.

.

(pozele de pe www.deviantart.com)

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • cafe bucuresti
  • cafenea bucuresti
  • cafenele bucuresti
  • cafenele centru
  • ceainarii bucuresti
  • cele mai bune restaurante
  • clasament restaurante
  • cluburi bucuresti
  • lista restaurante bucuresti
  • localuri nunti
  • mese festive
  • organizam evenimente
  • restaurante bucuresti
  • restaurante de top
  • restaurante evenimente
  • restaurante nunti
  • restaurante specific
  • restaurante traditionale
  • sali evenimente
  • topul restaurantelor bucuresti
Citește și
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Citește articolul
  • Arhivă articole
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Citește articolul
  • Arhivă articole
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Citește articolul
  • Arhivă articole
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Citește articolul
  • Arhivă articole
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Citește articolul
  • Arhivă articole
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.