Prieteneste iti spun: te aflii in fata unui cal troian. Daca nu incetezi in a mai face clasamentele tu pe restrograf.ro, ai cuvantul meu de onoare, la cat de mult ai lucrat la imaginea ta, asa de mult voi lucra si eu in a ti-o ‘curata definitiv’ online. Inceateaza sa mai pui restaurante preferential ( ma refer la evaluarea cititorilor ), in a le mai da stele dupa cum iti bese capul. Te rog sa nu ma faci sa emit comunicate cu probele stranse, sa-ti fac pagini sociale, bloguri si alte campanii virale. Asa cum media te-a ridicat, asa new media te poate cobora. Reda Cezarului ce e al Cezarului. Nu uita, an de an dai premii … INCORECTE … asta inseamna dezinformare … Fa sa fie apa limpede si vei ramane unde esti.
Un anti-fan moldoveni care vin la Bucuresti pentru visul romanesc.
* * *
Mesaje ca acesta de mai sus primesc destul de des, imi pare rau ca nu mi-a venit pana acum ideea sa le pastrez, as fi putut sa le dau cuiva care face un doctorat in psihologie sociala sau in sociologie…
De cand am facut Restograful acesta, mai mult in joaca, la inceput, mi-am facut cativa prieteni noi si dusmani de vreo suta de ori mai multi. Si nu numai dintre cei nevazuti, ci si printre cunoscuti sau chiar parteneri de afaceri, unii persoane importante rau. Pentru ca mult mai multe astfel de persoane importante din lumea afacerilor sau din politica, deact credeam eu, au restaurante, cafenele sau cuburi, ori sunt in spatele sau in umbra lor.
Insa nu numai de injuraturi si de amenintari am avut parte pana acum! Am primit (adica ni s-au oferit) tot felul: de la mese gratuite pentru noi, pentru familiile noastre si pentru partenerii de afaceri, la bani (fie direct, fie prin interpusi: « Intreaba-l pe Butunoiu cat ar vrea ca sa ne scrie o recenzie favorabila. » si pana la diverse ispite, unele greu de refuzat. Un singur lucru vad ca nu ni s-a cerut pana acum: sa scriem de rau despre unul sau altul. Tot e bine…
Cele mai multe reprosuri sunt legate de notele pe care le dam si de recenziile pe care le facem. Eu am scris cat se poate de clar, si in sectiunea « Metodologie », si in prezentare si de cate ori am facut cate un comentariu, ca aceste note si evaluari trebuie privite si luate doar ca orientative, ca unul din multele puncte de vedere subiective, si nu ca o evaluare profesionista. De cele mai multe ori mergem o singura data la restaurantul respectiv, luam cateva feluri de mancare (ca regula, incercam extremele, adica ce spun ei ca e cel mai bun, pe de o parte, si ce banuim noi ca e cel mai prost), dam o nota si scriem despre ce vedem in jur si despre cum ni se par mancarea si serviciile. Ca sa nu mai spun ca sunt pe Restograf si evaluari de acum doi sau trei ani, si cine stie de cate ori s-au schimbat conceptul, meniul, bucatarul sef sau chiar patronii de atunci…
Alte ridicari dese din sprancene si chiar remarci violente provoaca alaturarea in topul unic a restaurantelor cu bucatarii (specific) total diferite. Nu am vrut sa facem 30 de topuri mai mititele, cate unul pentru fiecare bucatarie in parte. Am scris cat se poate de clar si am colorat textul cu rosu, ca sa sara si mai mult in ochi, ca « Nota de la mancare e relativa la tipul de bucatarie! ». Adica trebuie comparate notele de la mancare doar pentru restaurantele din aceeasi categorie, cu acelasi « specific », cum vad ca se zice in mod curent. Degeaba! Daca un restaurant cu bucatarie americana, adica unul cu mancare destul de rudimentara, are un 10 la mancare, iar un restaurant frantuzesc, cu bucatarie sofisticata si mancare fina, are un 9, ceea ce-l pune sub cel american in topul nostru, cei mai multi inteleg ca « Butunoiu zice ca mancarea americana e mai buna decat mancarea frantuzeasca. ». Ceea ce Butunoiu nu a spus niciodata, ba dimpotriva! Daca va trebui sa aleaga, Butunoiu va merge intotdeauna la un bistrou frantuzesc cu nota 8 la mancare pe Restograf, si nu la un steak & grill american notat cu 10, pentru ca de la americani mai mult de atat nu poti cere…
Topul Cititorilor de pe Restograf e problema noastra cea mai mare. Domnul care a scris mai sus probabil ca nu e din cale afara de inteligent daca isi inchipuie ca avem vreun interes ca acest top, adica aproape jumatate din esenta Restografului, sa fie complet compromis. Cand 590 de restaurante din 600, cate sunt in Topul Cititorilor, au numai note de 5 si de 6 (adica toate cu doua stelute), crede ca ii schimb eu nota unui restaurant pe care l-am notat cu 9.50 in Topul Restograf, de la 5,31 la 5,38 in Topul Cititorilor, ca sa urce putin si sa treaca in fata altuia pentru care as putea avea vreo antipatie. E posibil sa nu stie ca as putea sa intru direct in banca de date si sa-i pun 9.50 si in Topul Cititorilor si sa-l las sa ramana acolo indiferent de cine si ce nota ii mai da. Aici, la Topul Cititorilor, adevarul e ca marea majoritate a notelor sunt date nu de catre clienti, ci de catre cei de la restaurante. Intra zilnic pe Restograf (mai des nu le permite sistemul) si isi pun lor notele maxime, iar concurentilor le dau numai 2 si 3. Cum apare un nou restaurant in top, cu note « normale », in mai putin de o ora ajunge in coada listei cu astfel de note date de cei care nu suporta sa-l vada mai sus. Mai mult, unii au angajat niste softisti care au gasit o metoda de a pacali sistemul de protectie si care schimba din mers IP-ul calculatorului in asa fel incat Restograful sa creada ca e un nou user si sa ii permita sa voteze din nou. Astfel, s-a ajuns la situatia in care exista restaurante cu mai multe voturi decat intrari pe pagina respectiva. IT-isti nostri au spus ca nu exista o solutie tehnica pentru a contracara aceasta smecherie, daca ramanem cu sistemul actual de votare.
Prin urmare, ca sa nu-l mai suparam pe anti-moldoveanul care a scris mai sus si ca « sa nu mai emita comunicate cu probele stranse », vom schimba complet modul de votare la Topul Cititorilor de pe Restograf. Asta inseamna, in primul rand, ca toate notele de pana acum vor fi sterse si totul va reporni de la zero. E important ca fiecare votant sa fie identificabil. Nu in public, pe site – adica nu va vedea nimeni in afara de noi cine e -, ci printr-un sistem care sa ii pastreze urma si identitatea, atat cat se poate pe Internet, evident. Dintre toate metodele posibile, cea prin care sa se lege de profilul sau Facebook e, de departe, cea mai sigura. Asta mai inseamna ca cineva poate vota numai daca e logat prin profilul sau Facebook si noi stim de unde a venit votul, chiar daca nu spunem nimanui. Nu credem ca ii va da cuiva in minte sa faca 100 de profiluri false de Facebook ca sa voteze in bine pentru el si in rau pentru ceilalti, ar fi un efort iesit din comun. Sigur, vom pierde o multime de voturi si de votanti, pentru ca nu toata lumea are un profil de Facebook si, chiar daca are, nu il tine mereu deschis si poate ca nici nu vrea sa stim noi ce a zis sau chiar ca a trecut prin locul respectiv. Insa IT-istii nostri nu gasesc ceva mai bun.
Asadar, daca aveti niste IT-isti mai buni decat ai nostri, care stiu cum s-ar putea vota la noi pe site mai corect si mai discret decat atat, va rog sa ne scrieti aici sau direct pe e-mail. Chiar si pe anti-moldovean il rog asta, mai ales ca se semneaza, alternativ, si ca « hacker ». Daca nu gasesc o solutie mai buna, in martie vom trece la noul sistem de vot. Le multumesc de pe acum tuturor celor care vor veni cu idei si comentarii.
(pozele sunt de pe www.deviantart.com)
*