Crama Basilescu a lansat cinci vinuri noi de productie 2014, din gamele “Ingeri din Micul Paris” si “Eclipse”
Crama Basilescu a lansat saptamana aceasta cinci vinuri noi, de productie 2014, in cadrul unui eveniment privat. Vedetele serii au fost Feteasca Alba si Roze – Feteasca Neagra, doua vinuri din gama premium “Ingeri din Micul Paris”, alaturi de trei vinuri din gama medie “Eclipse”: Roze, Feteasca Alba si Riesling Italian. Cele cinci vinuri prezentate in premiera sunt variantele proaspete, din 2014, ale unor vinuri aflate deja de câtiva ani in portofoliul Cramei Basilescu.
Feteasca Alba si Feteasca Neagra din gama “Ingeri din Micul Paris” sunt doua soiuri de referinta ale terroir-ului de la Urlati. Feteasca Alba este un vin floral si fructuos, cu un gust proaspat si echilibrat cu nunate de vanilie si migdale ce provin din fermentare si maturare in baricuri. Vinul Roze, obtinut din struguri de Feteasca Neagra, combina in mod armonios taninurile specifice vinurilor rosii cu fructozitatea si prospetimea vinurilor albe. Este un vin echilibrat, sec, cu o aciditate placuta si racoritoare.
Vinul Roze din colectia “Eclipse” are la baza soiul Burgund Mare si a fost realizat dupa tehnologia vinurilor albe. Este un vin usor mineral, senzaţie susţinuta de aciditate si alcool care prelungesc aromele fructoase precum cele de cirese albe. Riesling Italian din aceeasi gama este un vin corpolent, elegant, dar in acelasi timp zglobiu, mineral si persistent, cu un miros pronunţat de grapefruit la care se adauga un parfum fin de caise si piersici coapte.
“Pentru mine, Crama Basilescu, cu toata istoria care ii creeaza fundamentul, cu toata povestea minunata ce ii da savoare, este parte integranta din identitatea vinurilor noastre. Suntem binecuvântati sa avem parte de unul dintre cele mai valoroase terroir-uri ale României si acest lucru ne obliga sa realizam aceste vinuri in primul rând cu foarte mult suflet, cu respectul pentru trecut si traditie, cu obligatia pe care o avem de a pastra nivelul Cramei Basilescu acolo unde l-au dus fondatorii acestui spatiu de basm”, a declarat Dana Sofia, managerul Cramei Basilescu.
Personalitatea vinurilor Cramei Basilescu isi trage seva din terroir-ul specific dat de Podgoria Dealu Mare si Podgoria Pietroasa. Reinfiintata in 2008, Crama Basilescu isi are radacinile adânc ancorate in istorie. Povestea ei incepe in urma cu un secol, fiind marcata de caracterul proeminent al lui Nicolae Basilescu, un nume de referinta in viata politica si sociala din perioada interbelica. Vizionar, cu o extraordinara inteligenta si ambitie, avocatul Basilescu a fost unul dintre cei mai longevivi decani ai Facultatii de Drept din Capitala si intemeietorul cartierului Bucurestii Noi.
In perioada 1910-1921, prin efort propriu si cu ajutorul mai multor institutii, Nicolae Basilescu a restaurat fabrica de bere din Bucurestii Noi si a transformat-o in “Fabrica de Sampanie Naturala”. La inceputul anului 1928, Maison de Champagne St. Marceaux & Co. a autorizat folosirea marcii si a numelui pe sticlele produse de Basilescu. In 1945, statul a nationalizat toate bunurile din proprietatea familiei, insa dupa revolutia din 1989, mostenitorii au recuperat o mare parte din bunurile care astazi se gasesc in proprietatea Cramei Basilescu. Traditia Basilescu – devotament, pasiune, etica – continua si astazi prin tânara echipa a cramei, care adauga parfumului de veacuri cunostintele moderne de prelucrare a strugurilor.
In procesul de vinificatie, echipa Cramei Basilescu se consulta cu doi specialisti de marca in domeniu: dr. chimist Adriana Kontek si dr. ing. Armand Kontek, ambii cu o experienta de peste 40 de ani in munca de cercetare in cadrul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie de la Valea Calugareasca. Cei doi experti au publicat peste 130 de lucrari de specialitate, contribuind astfel la modernizarea sectorului vinicol si diversificarea gamei de produse pe baza de struguri, must si vin.
Invitat special la lansare a fost Marinela Vasilica Ardelean, specialist international in vinuri, care a inclus Crama Basilescu in cartea sa “50 de vinuri românesti intâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, volum distins cu premiul Gourmand Drinks Awards in 2014. “Personalitate, structura, prospetime si extract de fruct sunt doar câteva din caracteristicile care definesc vinurile Cramei Basilescu”, spune Marinela Ardelean in volumul amintit.
Despre Crama Basilescu
Anul infiintarii: 2008
Productie anuala: 250.000 L
Numar de hectare: 100 ha
Soiuri de struguri: Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot, Burgund Mare, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Chardonnay, Riesling Italian, Tamâioasa Româneasca, Busuioaca de Bohotin, Pinot Noir, Sauvignon Blanc
Etichete: Golem, Ingeri din Micul Paris, Eclipse, Unio, Epoque, Emancipatio, Autentique, Vinicer
(comunicat de presa)