Restaurantele se află într-un moment de impas, care afectează întreagă industrie. Situația este instabilă și lucrurile se schimbă de la o zi la alta. Pentru a ne asigura că ai acces la cele mai noi date despre coronavirus, am creat acest ghid pe care îl vom actualiza mereu cu noi informații utile.
Află ultimele noutăți din domeniul legislativ, economic, politic și social. Vom actualiza acest feed cu cele mai importante știri, obținute exclusiv din surse oficiale, privind situația actuală din România.
Luna mai
13 mai 2020 – SOCIAL
Parlamentul a adoptat mai multe măsuri cu privire la instituirea stării de alertă începând cu data de 15 mai. Prin urmare, mai multe afaceri își vor putea redeschide porțile către clienți, printre care: săli de spectacole, centre comerciale cu suprafața de maxim 15 km pătrați, librăriile, bibliotecile, cabinetele de stomatologie, saloanele de înfrumusețare, cabinetele de optică medical, agențiile de turism și alți furnizori de servicii considerate importante.
Purtarea măștii de protecție devine obligatorie pentru toată lumea cât timp se află în spații comune sau în mijloacele de transport publice. Prin urmare, în spațiile comerciale care se vor deschide, atât clienții cât și angajații le vor purta obligatoriu.
Cu privire la transportul aerian, zborurile vor putea fi reluate însă cu respectarea anumitor restricții cu privire la igienă, reguli de conduită ale angajaților și pasagerilor, precum și limitarea numărului maxim de pasageri pe cursă.
Totodată se vor redeschide lăcașurile de cult, parcurile și sălile pentru practicarea activităților sportive în aer liber.
05 mai 2020 – SOCIAL
Iată că până la urmă primim câteva vești bune! Președintele Klaus Iohannis a declarat într-o conferință de presă că starea de urgență nu se va mai prelungi ulterior datei de 14 mai, ci va fi declarată stare de alertă. Astfel, începând cu 15 mai se vor deschide cabinetele stomatologice, saloanele de înfrumusețare, muzeele, dar și hotelurile. Totuși, restaurantele, cafenelele și barurile vor rămâne în continuare închise după această dată, întrucât reprezintă un risc epidemiologic crescut. Vom putea circula exclusiv în interiorul localităților, fără a mai avea nevoie să prezentăm declarația pe proprie răspundere, însă va trebui să purtăm mască de protecție în incinte sau mijloacele de transport în comun. Totodată rămâne interdicția întâlnirilor a mai mult de trei persoane.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu șomajul tehnic, ajutorul pentru PFA, ÎI, AF și restul de prevederi menite să susțină oamenii și economia, întrucât acestea erau prevăzute doar pentru perioada stării de urgență. Prin urmare, așteptăm hotărârea de instituire, care să conțină perioada de aplicare, precum și măsurile dispuse, obligațiile și drepturile cetățenilor, cât și ale operatorilor economici. Trebuie să avem în vedere și faptul că, dacă în urma relaxării restricțiilor situația epidemiologică se va înrăutăți, starea de urgență poate fi reinstituită oricând.
04 mai 2020 – ECONOMIC
Serviciul de livrări de mâncare Uber Eats va dispărea din mai multe piețe, inclusiv România, începând cu data de 4 iunie. În afară de țara noastră, grupul american care îl deține, Uber Technologies, mai sistează operațiunile din Cehia, Ucraina, Egipt, Honduras, Arabia Saudită și Uruguay, urmând ca sumele generate să fie investite în alte piețe considerate prioritare. Operațiunile din țările respective reprezentau cca. 1% din numărul de comenzi brute ale companiei și 4% din pierderile înregistrate în primele trei luni ale anului 2020.
Luna aprilie
30 aprilie 2020 – ECONOMIC
ATENȚIE! Pentru cererile de șomaj tehnic aferent lunii aprilie 2020 se vor întocmi noi tipuri de formulare, prin urmare NU le folosiți pe aceleași utilizate pentru șomajul lunii martie! Documentele nu se vor mai trimite prin e-mail, ci exclusiv prin accesarea platformei aici.gov.ro, unde se vor completa toate datele necesare. Puteți accesa și transmite cererile începând de vineri, 1 mai. Sumele solicitate vor fi plătite de către stat din bugetul asigurărilor pentru șomaj în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la depunerea documentelor, iar angajatorii sunt obligați ca în maxim 3 zile de la primirea sumelor în cont să efectueze plățile către angajați. Știm că pentru sumele aferente lunii martie banii au întârziat să apară în unele cazuri, însă sperăm ca luna aceasta cei de la AJOFM să fie mai operativi.
28 aprilie 2020 – ECONOMIC
Astăzi se lansează programul de creditare finanțat de stat denumit IMM Invest care acordă facilități de garantare pentru creditele acordate întreprinderilor mici și mijlocii de către băncile sau alte instituții de credit care s-au înrolat în acest program. Creditele pot fi solicitate pentru o perioadă de 6 ani dacă sunt efectuate pentru investiții, și pentru o perioadă de 3 ani dacă sunt solicitate pentru capitalizare. Aplicarea pentru acest tip de credit se poate face accesând site-ul www.imminvest.ro. Pot exista un număr de 40.000 de beneficiari ai acestui tip de finanțare, iar prioritatea nu este dată de ordinea înscrierii aplicațiilor în platformă. Dobânda aferentă creditului contractat este subvenționată de către stat, integral, până la finalul anului 2020. Ulterior, documentele aferente acestui credit vor trebui arhivate pentru 10 ani, pentru a putea fi puse la dispoziția autorităților în cazul în care acestea sunt cerute pentru control.
27 aprilie 2020 – SOCIAL
Ordonanța militară numărul 10 ne aduce noutăți cu privire la extinderea libertății de circulație a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani pentru un interval orar prelungit, precum și prelungirea suspendării majorității zborurilor până la data de 14 mai inclusiv. Primim și o veste nouă de la Președintele Klaus Iohannis, care ne spune că se întrevede o posibilă relaxare a restricțiilor începând cu data de 15 mai. Practic, am putea ieși din casă fără declarația pe proprie răspundere, însă cu obligația de a purta o mască de protecție pe față. La auzul acestei vești, hotelierii au lansat deja oferte de cazare pentru turismul litoral și montan, iar mulți dintre români și-au făcut rezervări, în speranța că pot ieși din casă așa cum o făceau alte dăți. Totodată a fost luată decizia ca elevii și studenții să nu se reîntoarcă la cursuri în unitățile de învățământ mai devreme de începerea noului an școlar/universitar, după caz.
16 aprilie 2020 – ECONOMIC
Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale care a fost publicată deja în Monitorul Oficial. Una dintre modificări este legată de deconturile cu sumă negativă de TVA pentru care se solicită rambursare, conform prevederilor și în termenele legale, în sensul că acestea vor fi rambursate de către organul fiscal, iar începând cu 30 de zile de la încetarea stării de urgență va fi programată inspecția fiscală în baza unei analize de risc. O altă măsură anunțată este legată de prorogarea termenului de depunere a situațiilor financiare anuale aferente anului 2019 cu 2 luni, până la data de 31 Iulie 2020, inclusiv.
14 aprilie 2020 – POLITIC
Conform declarațiilor Președintelui României, Klaus Iohannis, starea de urgență a fost prelungită pe teritoriul țării noastre pentru 30 de zile, începând cu data de 15 Aprilie 2020. Această măsură a fost luată având în vedere faptul că, la nivel mondial, numărul persoanelor infectate cu COVID-19 sau care au decedat din acestă cauză, continuă să crească semnificativ. Printre principalele prevederi ale acestui decret se numără: suspendarea termenului de preaviz în cazul demisiei personalului sanitar, militar, din apărare sau ordine publică; unitățile de învățământ vor rămâne închise; prețurile medicamentelor, utilităților și ale alimentelor de bază vor fi plafonate; autoritățile care nu își îndeplinesc atribuțiile de serviciu pot fi demise.
13 aprilie 2020 – ECONOMIC
Economia României are în acest moment o contracție situată între 30 și 40 de procente, conform declarațiilor ministrului Economiei, Virgil Popescu. HoReCa, turismul, industria auto, precum și transporturile, reprezintă domeniile cele mai afectate de această criză.
„Suntem, evident că suntem afectaţi, chiar foarte afectaţi. A scăzut practic economia, putem să spunem că are o contracţie deja între 30 şi 40% şi încă nu ştiu dacă am ajuns, după estimările mele cel puţin. În perioada imediat după Paşte am ajunge la vârful epidemiei, după care am putea vorbi de o pantă descendentă a acestei crize, pantă descendentă în care vrem să avem deja măsurile pregătite pentru relansarea economiei”, a declarat Virgil Popescu cu privire la pierderile provocate de pandemie în economia românească.
10 aprilie 2020 – ECONOMIC
În vederea prevenirii răspândirii COVID-19 a fost publicată Ordonanța militară numărul 8 cu următoarele prevederi: piețele agroalimentare vor rămâne deschise în perioada stării de urgență pentru comercianții deținători de certificat de producător agricol; Ministerul Transporturilor va autoriza anumite transporturi aeriene, precum și menținerea deschisă a unităților fitofarmaceutice. Totodată, actul normativ prevede anumite excepții pentu persoanele ce dețin autorizație de apicultor sau pescuit comercial. Vor fi permise, de asemenea, și achizițiile de autoturisme precum și piesele de schimb sau reparațiile autovehiculelor.
4 aprilie 2020 – SOCIAL
Ministerul Afacerilor Interne, prin ministrul Marcel Vela, a emis astăzi Ordonanța militară numărul 7 care prevede mai multe restricții de circulație efectuată de către operatori economici aerieni sau tereștri spre și dinspre Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Iran, Irlanda de Nord, Marea Britanie, Olanda, Statele Unite ale Americii, Turcia, pentru o perioadă de 14 zile. Totodată a fost instituită carantinarea orașului Țăndărei din județul Ialomița ca urmare a numărului foarte crescut de pacienți infectați cu noul coronavirus.
3 aprilie 2020 – ECONOMIC
Guvernul României a publicat o nouă Ordonanță de urgență guvernamentală, numărul 37/2020, privind amânarea ratelor la creditele acordate de bănci și IFN-uri, pentru a veni în sprijinul celor care se află în imposibilitatea plății acestora. Conform actului normativ, persoanele fizice pot solicita creditorului să le fie amânate ratele, în baza unei declarații pe proprie răspundere, cu privire la imposibilitatea de a-și onora obligațiile de plată. Băncile au obligația de a verifica fiecare astfel de cerere și de a comunica aprobarea sau respingerea, după caz, în termen de maxim 15 zile calendaristice. Nu intră, însă, sub incidența acestei ordonanțe orice restanță mai veche de data de 16 martie 2020. Amânarea graficului de rambursare a creditului poate fi cerută până maxim la data de 31 decembrie 2020.
Luna martie
Certificatul pentru Situații de Urgență
Update 31.03 – OUG 30, ordonanța privind șomajul tehnic suportat de stat a fost modificată printr-o nouă ordonanță. Astfel, NU mai este nevoie de obținerea unui certificat pentru situații de urgență. Mai multe detalii găsești aici.
Update 26.03 – CSU se solicită și se eliberează exclusiv electronic, prin intermediul platformei prevenire.gov.ro, în baza unei declarații pe propria răspundere.
Modelul declarației va putea fi descărcat de pe platforma prevenire.gov.ro, iar eliberarea certificatelor se va face automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării. În termen de 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Economiei va asigura funcționarea platformei. Aici va trebui să încarci următoarele informații:
- datele de identificare;
- declarația pe propria răspundere prin care se bifează tipul de certificat solicitat.
CSU va fi emis în două forme:
- Albastru (tip 1) – eliberat pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate;
- Galben (tip 2) – eliberat pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe proprie răspundere din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020.
Un solicitant poate cere eliberarea unui singur tip de certificat de urgență. Mai multe detalii găsești aici.
Sprijin din partea statului pentru industria HORECA
Update 19.03: statul va suporta plata șomajului tehnic (75% din salariul brut), prin intermediul ANOFM, din bugetul asigurărilor de șomaj, pe perioada stării de urgență, în limita a maxim 75% din salariul mediu brut. Măsura se aplică în cazul companiilor afectate în mod direct de măsurile restrictive adoptate de autorități – cum sunt restaurantele, barurile, cafenelele, hotelurile etc.
Alte măsuri adoptate de guvern:
- Majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, cu 5 miliarde în primă fază. În funcție de situație, statul anunță că plafonul poate ajunge până la 15 miliarde de lei. Astfel se garantează credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda e subvenționată 100%. Garanția va fi de 90% din credite pentru cele până într-un milion de lei și de 80% peste un milion de lei.
- Rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital prin intermediul rambursării TVA.
- Creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale, la rectificare, astfel încât companiile să beneficieze de acest capital.
Restricții impuse de autorități pentru restaurante
Update 17.03 – Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat marți seara că se suspendă activitatea de servire și consum în restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice. Este permisă, în schimb, comercializarea alimentelor și băuturilor care nu presupun rămânerea clienților în localuri.
16.03 – Autoritățile depun eforturi pentru a limita și a încetini răspândirea coronavirusului. Momentan a fost interzisă organizarea evenimentelor cu mai mult de 50 de persoane în spații închise – culturale, religioase, sportive etc. Asta după ce, inițial, au fost interzise evenimentele cu peste 100 de persoane (inclusiv nunți, botezuri și alte ceremonii care urmau să aibă loc în restaurante). De asemenea, decretarea stării de urgență înseamnă că este posibil ca, la un moment dat, dacă situația o impune, autoritățile să decidă închiderea cluburilor și a restaurantelor.
Pentru a asigura o sursă de informare corectă, Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și organizația neguvernamentală Code for Romania au lansat luni, 16 martie, platforma online COVID-19 Știri Oficiale (stirioficiale.ro) unde se vor anunța măsurile ce sunt luate și alte informații utile.
Alte informații bine de știut
Ce este SARS-CoV2 coronavirus?
Coronavirus este virusul care declanșează afecțiunea respiratorie COVID-19. A fost depistat prima oară în Wuhan, China și s-a răspândit cu rapiditate în lume, fiind foarte ușor transmisibil. Infecția cu acest virus conduce la afectarea respiratorie, care poate evolua cu pneumonie sau afectarea întregului organism. Perioada de incubație este de 5-6 zile în medie, variind între 0 și 14 zile.
Cum se transmite coronavirusul?
În mod normal, virusurile gripale sunt transmise în momentul în care persoanele infectate prezintă deja simptome. Însă în acest caz, persoana care a contactat virusul este contagioasă chiar și în absența simptomelor de boală.
Coronavirusul se răspândește:
- prin contact direct, persoană de la persoană, pe cale aeriană – prin picături de lichid eliminate prin tuse, strănut, vorbit, care intră în contact apoi cu mâinile, ochii, mucoasa orală sau nazală.
- indirect, prin atingerea suprafețelor contamine (după care mâna nespălată sau dezinfectată este dusă la față).
Potrivit informațiilor recente, virusul poate supraviețui pe suprafețe o perioadă destul de mare. Un studiu al cercetătorilor de la Princeton și UCLA arată că virusul se poate transmite de la o distanță de 4,5 m și rezistă pe suprafețe până la 2-3 zile.
Potrivit recomandărilor venite de la Ministerul Sănătății, dezinfectanții chimici care pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform.
Poate fi transmis coronavirusul prin mâncare?
În acest moment nu există nicio dovadă care să suțină ipoteză că virusul ar putea fi răspândit prin intermediul alimentelor, iar experiența trecută avută cu virsururile SARS și MERS susțin această idee.
Coronavirusul are nevoie de o gazdă (animal sau om) pentru a se dezvolta, iar alimentele nu sunt un mediu propice. În plus, prepararea termică ar putea distruge virusul – ceea ce se întâmpla în cazul SARS printr-o o expunere a virusului la temperaturi de 60°C, timp de minim 30 de minute.
Ce măsuri de siguranță a alimentelor se pot lua în restaurant?
Restaurantele trebuie să ia măsuri drastice ca măsură de prevenție. Este posibil ca un angajat infectat să contamineze suprafețele din jur, prin tuse sau strănut, sau să-l transmită colegilor dacă nu se urmează regulile de igienă.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă o serie de măsuri pentru a limita expunerea sau transmiterea bolilor contagioase (despre care am mai povestit aici). Printre acestea se numără spălarea frecventă a mâinilor, timp de minim 20 de secunde, măsuri de dezinfecție și evitarea contactului cu persoanele care prezintă simptomele unei boli respiratorii (precum tuse sau strănut).
Angajații unui restaurant ar trebui să își spele mâinile:
- înainte de a începe lucrul
- înainte de a intra în contact cu preparatele gătite, gata de a fi servite
- după ce au atins sau au gătit alimente crude
- după ce au intrat în contact cu deșeurile menajere
- după ce au efectuat curățenia în restaurant
- după ce au folosit toaleta
- după ce au suflat nasul, au strănutat sau au tușit
- după ce au mâncat, au băut sau au fumat
- după ce au pus mâna pe bani.
Ce trebuie să facă managerul/proprietarul unui restaurant?
Cea mai mare responsabilitate pică pe umerii managerului de restaurant, căci acesta trebuie să se asigure că ia toate măsurile pentru siguranța personalului și a oaspeților din restaurant.
În linii mari:
- să se asigure că fiecare membru al echipei cunoaște și respectă măsurile de igienă și prevenție
- să supervizeze personalul pentru a se asigura că respectă aceste reguli
- să asigure materialele necesare – soluții dezinfectante, săpun etc.
- să se asigure că angajații raportează orice simptom de boală, înainte de a veni la serviciu și să trimită imediat acasă persoanele care nu se simt bine
- să rămână vigilenți cu privire la starea de sănătate a echipei.
Ce putem face cu toții?
În primul rând, să evităm aglomerările și să respectăm regulile de igienă. Atât Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cât și Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (OSHA) au emis ghiduri pentru pregătirea corespuzătoare a spațiilor de muncă ținând cont de COVID-19, care includ informații despre cum se poate preveni răspândirea virusului și ce pași trebuie urmați pentru a limita expunerea angajaților.
Ce poți face dacă există probleme în lanțul de aprovizionare?
Epidemia de coronavirus a închis granițele mai multor țări din Uniunea Europeană (și nu numai) care își iau măsuri de protecție. Iar acest lucru poate afecta inclusiv tranzitul de alimente și bunuri de larg consum. Uniunea Europeană a pregătit un set de recomandări pentru statele membre pentru a se coordona între ele, astfel încât să permită fluxul de mărfuri și persoane, însă sincopele în lanțul de aprovizionare sunt posibile. Astfel, unele ingrediente și produse ar putea deveni indisponibile.
Ce pot face restaurantele în astfel de situații este să:
- elimine sau să înlocuiască ingredientele respective și/sau…
- să folosească același ingredient, de la un alt producător
- să schimbe rețeta.
Trebuie luate însă în calcul aspecte precum prezența anumitor alergeni în cazul noilor produse, dar și care este termenul de valabilitate.
Alte resurse
Articole din Restograf:
- Daniel Mischie, CEO CityGrill, despre impactul coronavirus asupra HoReCa
- Măsuri de siguranță pentru livrări și take-out
- Cum se acorda șomajul tehnic suportat de stat
- Cum poți obține Certificatul de Situație de Urgență
- Strategii în vreme de criză: cum comunici cu oaspeții
- Statul ia măsuri în sprijunul HORECA
- Autoritățile au decis: se închid restaurantele și barurile
- Măsuri de protecție pe care să le iei în restaurant
- Cum sunt afectate restaurantele de coronavirus
- 3 pași importanți pentru a gestiona situația provocată de coronavirus în restaurant
Site-uri oficiale din România
Știri oficiale din partea autorităților : COVID-19 Știri oficiale
Recomandări de la Ministerul Sănătății
Informări zilnice de la Departamentul pentru Situații de Urgență
Organizația Mondială a Sănătății
Updates despre situația Coronavirus
Sfaturi pentru pregătirea locului de muncă
Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA)
Ghid pentru siguranță la locul de muncă (în contextul COVID-19)