(Drumul spre gastronomie III)
Din cauza conditiilor de munca dificil de inteles din industria ospitalitatii din Romania, cei mai multi lucratori, fie experimentati sau incepatori, aleg calea strainatatii. Fie vase de croaziera, sau colturi indepartate ale globului, in lumea civilizata sunt putine locuri cu conditii mai proaste decat aici. Datorita apropierii geografice si culturale, destinatia preferata este Europa de vest, cel mai accesibil spatiu cu conditii de munca umane. De ce li se neaga romanilor conditiile de munca decente, la care au dreptul?
Nicaieri nu umbla cainii cu covrigi in coada. Nu de putine ori, romanii infrunta xenofobia si discriminari nationaliste, dar totusi sunt impinsi din spate de speranta. Pentru ca acolo, trebuie doar sa iti cunosti meseria si sa muncesti, pentru a avea un trai demn si viitorul asigurat.
Ca chef, am avut ocazia sa lucrez in Franta, Germania, Elvetia si in alte tari, unde respectarea drepturilor celor cu care lucram era ceva natural. Lucrez de 8 ani in Romania si am intalnit foarte multe abuzuri generate de lipsa de respect pentru angajat, iar foarte multe, pe fodul unei legislatii a muncii foarte subreda, sau aplicata in mod fraudulos. In ambele cazuri, angajatul se resemneaza sau pleaca. Fie la un alt restaurant sau in alta tara, cei responsabili de bunastarea lor, privesc acest fenomen cu aceeasi lejeritate, ba chiar il incurajeaza de la cel mai inalt nivel. Pare tinutul nimanui.
In 1961, Martin Luther King, in efortul de emancipare a afro-americanilor, considerati atunci cetateni de clasa a doua, revendica drepturile elementare, de care trebuie sa beneficieze orice cetatean activ si liber: salarii decente, conditii corecte de munca, spatiu de locuit adecvat si accesibil, siguranta traiului dupa pensionare, asigurare sociala si de sanatate garantata. In 2014, in domeniul ospitalitatii din Romania, visul lui Martin Luther King, ramane doar un vis. Asupritii s-au resemnat, iar sindicatele au interese politice mai mari decat drepturile muncitorilor, adica, motivul existentei lor…
Daca romanul Mizerabilii, al lui Victor Hugo este doar inspirat de realitate, viata angajatilor romani, nu are atat romantism, ci este mai mult sumbra. Trebuie sa realizam, deasemenea, ca romanul descrie ororile ce se petreceau in Franta, in urma cu doua secole. Ceea ce denunta acest roman atunci ca fiind inacceptabil, sunt lucruri cotidiene in Romania de azi. Oameni cu calificare, care muncesc, dar nu isi pot permite propriul trai, oameni corecti care sunt la buna dispozitie a celor potenti financiar, dincolo de lege, copii care muncesc si traiesc printre gunoaie. Toate acestea sunt azi, aici.
Tot azi, dar in Franta, salariul unui Chef de Partie, in functie de aptitudini, experienta si conditiile postului, poate ajunge la 1800 de euro, dar nu scade sub 1300. In Romania, cu costuri de trai mai mici, dar comparabile, salariul este la un sfert din aceasta suma, cu beneficii sociale zero, sau insignifiante. Aceasta functie, presupune minim 8 ani de experienta in bucatarie, atat in Franta, cat si in Romania.
Dar nu este vorba numai de banii primiti lunar. Acordarea drepturilor banesti sau sociale nu se masoara in cat poate manca sau cheltui acel profesionist. Prin aceste drepturi, statul si angajatorul ii recunosc un statut profesional, dar mai ales social potrivit pregatirii si eforturilor sale.
Statutul profesional si social, potrivit calificarii si experientei, ii garanteaza profesionistului din domeniul ospitalitatii un salariu minim corect, dar atrage si noile generatii, fascinati acum, doar de emisiunile foarte regizate, cu chefi-actori, apoi goniti de realitate, catre tari mai calde, din punct de vedere profesional sau catre alte meserii.
Un statut profesional adecvat ar duce si la o mai mare incredere in experienta unui chef la varsta pensionarii. Intr-un mediu de lucru atat de solicitant cum este bucataria, putini bucatari sau patiseri pot lucra dupa pensionare. Acestia sunt mentori perfecti pentru tanara generatie, daca li se ofera ocazia.
Un om cu o experienta de o viata in domeniu, poate reforma sistemul dintr-o institutie de reglementare si control alimentar, prin coordonarea institutiilor de control si prin controale mai dese, mai stricte, dar corecte. Cine are autoritate prin statutul profesional superior, nu renunta la acesta pentru spaga.
De aceea, voi crea o asociatie profesionala, cu personalitate juridica, care prin forta celor multi si cu vocea celor care venim din randul lor si vrem sa chimbam lucrurile spre mai bine, sa revendice dreptul lor firesc: conditii de munca decente si un statut profesional si social adecvat pregatirii si experientei fiecaruia.
Sunt mai mult de 30.000 de profesionisti in ospitalitatea romaneasca. Daca isi unesc fortele pe baricade, intr-o cooprare constructiva, pot face o adevarata revolutie in domeniu si sunt surprins ca nu au facut-o pana acum.
(poza lui kiebitz de pe www.deviantart.com)