Certificatul verde a devenit obligatoriu pentru desfășurarea anumitor activități, din data de 20 septembrie, în localitățile în care rata de infectare depășește 3 la mie. În Capitală, numărul de cazuri COVID continuă să crească și a ajuns miercuri, 22 septembrie, la valoarea de 3,3. Cu alte cuvinte, ai nevoie de certificatul verde când ieși la restaurant.
Din 20 septembrie au intrat în vigoare măsurile adoptate de Guvern pe 17 septembrie, cu privire la noile restricții impuse de creșterea numărului de cazuri de COVID-19. Cu alte cuvinte, în acele localități în care rata de infectare este între 3 și 6 la mie, toți cei care merg la restaurant, la un concert sau spectacol, la un eveniment sportiv, la nuntă etc., trebuie să prezinte certificatul verde – acel certificat digital care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală. În București, incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns miercuri, 22 septembrie, la 3,3 la mie.
Potrivit măsurilor adoptate, „activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00”, iar „activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00”. Cu alte cuvinte, ai nevoie de certificat la restaurant atât la interior, cât și la terasă.
De asemenea, în mall-uri, zona de food court va fi delimitată, astfel încât accesul să fie permis doar persoanelor testate, vaccinate şi trecute prin boală.
Copii mai mici de 12 ani sunt excluși de la regulă, însă cei mai mari de această vârstă au nevoie de certificat pentru a putea însoți părinții la restaurant (și pentru restul activităților unde este nevoie de certificat verde).
În București, incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns miercuri, 22 septembrie, la 3,3 la mie.
Ce este certificatul verde?
Este un certificat digital care atestă că ești vaccinat, testat sau că ai trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Certificatul verde se acordă persoanelor:
- vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
- care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,
- care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Singurii exceptați la prezentarea dovezilor privind testul PCR sau antigen, trecerea prin boală sau vaccinarea contra Covid sunt copiii mai mici de 12 ani. Altfel, dacă vrei să mergi alături de copii la restaurant, spre exemplu, și au depășit vârsta de 12 ani, va trebui să fie testați (cu un test PCR sau un test rapid) sau să prezinte dovada vaccinării .
Atenție! Pentru a fi recunoscute, testele trebuie să fie prelucrate de personal medical, într-o clinică sau laborator medical. Asta înseamnă că testele cumpărate din farmacie și făcute acasă nu sunt valabile. În plus, nu orice test este agreat. În Uniunea Europeană și în România există doar anumite teste care se iau în considerare. Lista a fost publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.
Certificatul verde poate fi descărcat de aici și va fi verificat prin intermediul aplicației mobile „Check DCC” – se va scana codul QR al acestui certificat folosind secțiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.
Deși au existat voci care susțin că hotărârea ar putea fi atacată pe criterii de discriminare, Raed Arafat, șeful DSU, spune că nu poate fi vorba de așa ceva întrucât certificatul verde permite oricui să participe, cu îndeplinirea uneia dintre condiţii: „Asta înseamnă că nu putem vorbi despre discriminare. Discriminare era dacă ziceam „Dacă eşti vaccinat, intră” – şi nici asta nu e discriminare dacă e măsură de sănătate publică. Noi permitem tuturor categoriilor să participe, cu condiţia să fie vaccinat, testat sau trecut prin boală”.
Ce spun reprezentanții HoReCa
Ion Biriş, președintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), atrage atenția că operatorii de restaurante nu au dreptul să legitimeze clienţii şi prin urmare nici să verifice dacă certificatele verzi sunt în realitate ale acestora.
„Statul ar face foarte bine să-şi facă un pic de ordine. Noi nu avem cum să verificăm certificatul „verde”, pe lângă faptul că nu avem oamenii disponibili, nu avem competenţele necesare. Ce pot eu să fac? Nu mai punem la socoteală că acel certificat verde poate fi arătat de oricine. Practic, dacă mie îmi intră 20 de clienţi la mine pe terasă cu acelaşi telefon cu acelaşi certificat verde, eu nu am ce să fac, îi las, pentru că nu am dreptul să-i legitimez. Deci este foarte ambiguă toată această chestie”, a afirmat Ion Biriş în timpul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii, scrie Agerpres.
Potrivit acestuia, operatorii de restaurante nu se pot erija în gardieni publici, iar acest tip de măsuri „pompieristice” sunt extrem de greu de pus în practică. „De ce 50% la interior, dacă tot intri cu certificatul verde? De ce nu 70%? De ce nu 83%? Sunt măsuri luate total arbitrar şi fără nicio logică”, a apreciat Ion Biriş.
Dragoș Petrescu, un alt lider HORA, a declarat pentru Agerpres că normele puse în aplicare de autorităţi trebuie să arate foarte clar că nu operatorii din HoReCa poartă responsabilitatea dacă clienţii prezintă certificate verzi care nu sunt ale lor. „Obligaţia mea, aşa cum este astăzi în funcţie în diverse state europene, este să-mi arate că el are un certificat ‘verde’. Asta e obligaţia mea şi punct. Iar eu respect legea, dacă asta îmi cere legea, asta fac. (…) Trebuie să fie clar că nu e la noi responsabilitatea dacă clientul mi-a dat un certificat fals sau nu”, a afirmat Dragoş Petrescu.
Acesta susține că aspectul legat de monitorizare este relativ simplu, „pentru că persoanele care până acum primeau clienţii pot în câteva secunde să identifice că cel din faţa sa are certificat verde. Nu este obligaţia noastră să legitimăm acea persoană, că noi nu suntem poliţişti şi nici n-avem dreptul să facem aceste verificări, este cumva şi răspunderea celor care îţi arată acel certificat”, a precizat Dragoş Petrescu.
Care sunt activitățile pentru care ai nevoie de certificatul verde
Printre măsurile incluse în hotărârea de guvern se regăsesc următoarele:
- activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;
- activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;
- organizarea de evenimente private (nunți, botezuri etc.) cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană;
- organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție;
- în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție;
- organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior și de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătății;
- organizarea de conferințe este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății;
- în condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane;
- activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului;
- activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului;
- activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5:00 – 24:00;
- activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;
- activitățile sportive și recreative în aer liber sunt permise cu participarea a maximum 10 persoane care nu locuiesc împreună, în condițiile care vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Culturii și ministrului Tineretului și Sportului.
În cazul localităților cu incidența cuprinsă între 4 și 6 la mia de locuitori, operatorii economici care desfășoară activități cu publicul în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.
Citește și: