Știi câte tipuri de paste există în lume? Peste 600. Impresionant, nu-i așa? Dar câte feluri de sosuri pentru ele? Ei bine, asta nu se știe. Dar sunt foarte, foarte multe. În cele ce urmează ne vom mulțumi să-ți… „servim” clasicele sosuri italiene pentru paste, pe care bucătăria din „Cizmă” le-a ridicat la rang de artă.
Când ne gândim la gastronomia italiană, primele care ne vine în minte sunt pizza și paste. Cu o tradiție culinară care se întinde pe secole, Italia este renumită pentru varietatea și autenticitatea sosurilor sale, fiecare regiune având propria sa rețetă „secretă” și anumite ingrediente de bază. Și mai e ceva care le iese de minune – știu exact cum să le combine cu pastele, în funcție de forma lor. Această asociere face diferența între o farfurie cu paste „uscate” și una în care sosul le îmbracă generos.
Așa că, pregătește furculițele și hai să vedem care sunt cele mai bune sosuri italiene pentru paste.
Top 10 cele mai gustoase sosuri italiene pentru paste
1. Sos Bolognese
Este un sos care este folosit pentru spaghete sau tagliatelle, fiind un fel de mâncare autentic italian. Sosul este bogat și consistent, preparat din carne tocată de vită, vițel, porc sau pancetta gătită lent (până la 3-5 ore!) împreună cu roșiile. În mod tradițional, acest sos nu conține ierburi aromatice și nici usturoi.
Încearcă rețete de la Savori Urbane, care mie mi se pare grozavă!
2. Sos Carbonara
Despre sosul carbonara italienii cred că în lume el este batjocorit în fel și chip, adăugându-i-se ba smântână, ba kaiser sau bacon și pentru aromă, nucșoară… Iar când un bucătar din Statele Unite a sugerat adăugarea de roșii pentru o pată de culoare, italienii furioși numai că nu l-au vrut ars pe rug… În mod clasic, sosul conține Parmigiano Reggiano sau Pecorino Romano, guanciale și ouă, iar pentru o savoare aparte, piper proaspăt măcinat, din belșug.
Eu am făcut acasă după o rețetă de la Jamie Oliver și a ieșit exact așa cum trebuie!
3. Sos Alfredo
Inventat în 1914, la Roma, de un respectabil domn pe nume (desigur!) Alfredo, sosul a fost preparat de acesta pentru soția sa care, în urma nașterii, nu mai avea poftă de mâncare. Are ca bază un amestec cremos fie de unt și Parmigiano Reggiano, fie de smântână și Parmigiano Reggiano. Iar pastele care se potrivesc acestui sos sunt fettuccine.
Încearcă rețeta lui Vincenzo, un chef care are un canal de YouTube unde vei găsi o mul-ți-me de rețete autentic italienești. Are 1,27 milioane de abonați, deci îți dai seama că face bine ce face.
4. Sos Arrabiata
Originar din Roma și regiunea Lazio, sosul arrabiata este un sos simplu, din ingrediente la fel de simple. Roșii, brânză pecorino, usturoi și ulei. Atât. Cu toate acestea, cel mai important ingredient care intră în prepararea sa este ardeiul iute. Dacă în reinterpretările de prin lume, sosul acesta nu conține carne, cel original, tradițional, conține de obicei pancetta. Indiferent dacă este cu sau fără pancetta, mai important este să se folosească roșii proaspete, nu din conservă, peperoncini rossi uscați, întregi, ardei roșu iute și fulgi de chili. Și obligatoriu Parmigiano Reggiano și Pecorino Romano. Sosul este potrivit pentru penne și pentru un pahar de vin roșu alături, care să mai potolească fierbințeala gustului său iute.
Niște paste arrabiata foarte gustoase am găsit la Mihai Gătește, pe pagina căruia arunc mereu câte un ochi după rețete bune.
5. Sos Pesto
Numit și Pesto alla Genovese, pesto provine din Genova, capitala regiunii Liguria și își trage numele de la verbul italian „a zdrobi”. Pesto tradițional are culoarea verde strălucitor și conține semințe de pin, busuioc, brânză italiană tare și usturoi. Toate măcinate împreună într-o pastă grosieră și amestecate cu ulei de măsline extravirgin. Sosul se servește cu paste fusilli, rotini sau farfalle, forma acestora ajutând sosul pesto pe bază de ulei să se lipească mai bine de ele.
Uite cum face chef Roxana Blenche sosul pesto.
6. Sos Amatriciana
Dacă alte sosuri italiene au suferit modificări, adaptări și reinventări, de rețeta sosului Amatriciana încă nu s-a atins nimeni. Locuitorii orașului Amatrice, de unde provine sosul, au adoptat chiar și o rezoluție care consfințește că sosul lor se prepară din numai șase ingrediente. Și anume guanciale, brânză pecorino, roșii San Marzano, vin alb, piper și chili. Este permisă doar o singură variație la această rețetă, cea în care pot fi adăugate și roșii. Așadar spaghete cu sos Amatriciana alb sau roșu. Și-atât!
Uite o rețetă de paste amatriciana de la chef Florin Dumitrescu, despre care știm că e maestru-n paste!
7. Sos Puttanesca
Unii cred că numele sosului vine de la expresia „Puttanata qualsiasi” („Fă-ne orice”). Ceea ce a condus la teoria că sosul a fost făcut dintr-un amestec de ingrediente rămase prin cămară. Există două versiuni ale acestui sos. O versiune necesită roșii, măsline negre Gaeta, usturoi, capere, oregano și ulei de măsline, fiind servit cu spaghete, linguine sau vermicelli. Cealaltă variantă folosește aceeași rețetă, doar că adaugă hamsii sărate și preferă penne și spaghete. Folosirea hamsiilor și măslinelor cu roșii conferă sosului o aromă dulce dar înțepătoare.
Aici găsești o rețetă de la Giada De Laurentiis, una dintre cele mai cunoscute femei din lumea gastronomiei italiane (a câștigat și un Emmy pentru emisiunile ei Tv și are publicate mai multe cărți de bucate).
8. Sos Aglio e Olio
Un sos atât de simplu și de ieftin încât și-a căpătat renumele de „sosul săracilor”. „Usturoi și ulei”. Ăsta e numele, astea sunt ingredientele sosului. Dacă celor două ingrediente li se mai adaugă și ardeiul iute, atunci sosul se numește „aglio olio e peperoncino”.
Deoarece aglio e olio necesită doar o mână de ingrediente, cum și când le folosești face diferența. Unii preferă să taie grosier usturoiul decojit, în timp ce alții adaugă căței de usturoi întregi în ulei și îi scot odată ce aroma de usturoi este infuzată în el. Orice ai face cu usturoiul, ai grijă să nu-l gătești prea mult și să-l arzi.
Peperoncini, dacă este folosit, este cel mai bun atunci când este adăugat proaspăt și fără semințe. În rețeta tradițională de aglio e olio nu se pune parmezan și niciun alt tip de brânză! În schimb contează calitatea uleiului de măsline. Cu cât este mai bun, cu atât sosul va fi mai delicios. Se servește cu paste lungi cum ar fi vermicelli, spaghete sau linguine. De asemenea, este o idee bună să păstrezi pentru sos apa în care au fiert pastele, deoarece amidonul din ea poate ajuta sosul pe bază de ulei să se îngroașe și să înmoaie bucățile de usturoi, astfel încât să se amestece cu pastele.
Găsești aici o rețetă de la noi.
9. Sos Quattro Formaggi
Deși quattro formaggi este un nume celebru dat unui tip de pizza, este și un sos popular pentru paste. După cum sugerează și numele, quattro formaggi este făcut din patru tipuri de brânză. Spre deosebire de alte câteva sosuri de paste care vin cu un set strict de ce trebuie și de ce nu trebuie făcut, sosul cu patru brânzeturi, în mod surprinzător, nu are reguli! Atâta timp cât folosești patru tipuri diferite, poți chiar să amesteci brânzeturi moi și tari cu diferite arome și texturi.
Alegerea brânzei îți aparține, dar una pe care probabil o sa vrei s-o eviți este mozzarella. Deși este un element de bază al bucătăriei italiene (și aproape sigur ar fi găsit pe o pizza cu patru brânzeturi), nu se amestecă bine în sosurile de paste. Din fericire, există o mulțime de alte opțiuni, inclusiv provolone, fontina, ricotta, gorgonzola și, bineînțeles, un praf de Parmigiano Reggiano.
Uite cum face Gino D’Acampo (unul din cei mai faimoși chefi italiene, pe care probabil l-ai văzut la TV) Maccheroni quattro formaggi pentru fiica sa, Mia.
10. Sos Cacio e Pepe
Atât numele felului de mâncare cât și numele sosului în sine, cacio e pepe, este făcut folosind doar trei ingrediente: cacio (brânză, în special din lapte de oaie), pepe (piper negru) și paste. Este potrivit pentru spaghete, dar și mai potrivit pentru rigatoni din făină integrală, despre care se crede că se potrivește bine cu gustul sărat al brânzei de oaie.
Uite rețeta de paste cu bânză și piper de la Adi Hădean.
Sperăm că aceste rețete de sosuri italiene pentru paste îți vor da suficiente idei pentru următoarele rețete pe care le vei încerca. Și dacă tot am vorbit despre paste, uite și cum se prepară corect pastele (câteva trucuri de care ar fi bine să ții cont dacă vrei să-ți iasă perfect).