Există multe motive pentru a călători. Dincolo de experiența culturală, frumusețea naturală a destinațiilor, arta și istoria locurilor, mâncarea rămâne un element integrant al experienței de călătorie și este principalul „motor” pentru iubitorul pasionat de mâncare. Uite cele mai hot destinații culinare în 2024. Pe care le vei vizita?
Conform celor mai cunoscute platforme online care furnizează recenzii, evaluări și informații despre călătorii și experiențe turistice, la nivel global, anul 2024, va fi anul călătoriilor în Asia. În materie de călătorii gastronomice, anul care tocmai a început rezervă o mulțime de surprize celor care își gândesc vacanțele ținând cont de cele mai bune restaurante din lume ca puncte de reper.
- Noma, celebrul restaurant al bucătarului danez Rene Redzepi și-a anunțat ultimul an de existență;
- Restaurantul Central din Peru a fost încoronat numărul unu în lume;
- Josh Niland se lansează în Singapore;
- Zagreb și Croația intră pe lista călătoriilor culinare cu restaurante fine dining de poveste;
- Valleta este gata să se scuture de reputația sa de capitală a petrecerilor pentru tineri sau de croazieră de o zi și să devină destinația culinară potrivită;
- Descoperă noua bucătărie (modernă) turcească, la Istanbul, și o scenă culinară aparte în Riad.
Destinații culinare care promit experiențe excepționale
Noma, Copenhaga
își încheie existența așa cum o știa lumea
Când a anunțat ultimul an de existență pentru restaurantul său, Noma, bucătarul danez Rene Redzepi a vorbit despre lipsa sustenabilității fine dining-ului. O fi începutul sfârșitului pentru acest gen de restaurante în întreaga lume? Sau doar închiderea unui restaurant care a făcut istorie în ultimii 15 ani? Timpul ne va spune.
Pentru cei care doresc o ultimă șansă de a mânca în bucătăria epică a lui Redzepi, va trebui să cerșiți, să furați sau să vă împrumutați pentru a obține o rezervare. Acum mai mult ca oricând va fi în top destinații culinare în 2024. Pentru toți ceilalți, noul Noma Projects produce o gamă largă de produse de consum la domiciliu. Cum ar fi „garum de ciuperci afumate” și „sos iute yuzu de porumb”.
Central, Lima
numărul 1 mondial
Nu numai că Lima a obținut patru restaurante în lista celor mai bune 50 de restaurante din lume din 2023 – mai mult decât Tokyo, Paris sau New York. Dar rafinatul restaurant-vedetă al capitalei peruane, Central, a fost încoronat numărul unu în lume. Acest lucru a desemnat Peru ca fiind în top destinații culinare în 2024, o opțiune serioasă pentru călătorii obsedați de mâncare. Și nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a-l vizita.
Experiența gastronomică a Central vă duce prin diversele ecosisteme din Peru. De la 25 de metri sub oceanul Pacific, prin adâncurile junglei amazoniene peruviene și apoi până la 5050 de metri deasupra nivelului mării în Munții Anzi. Dar nu ratați și scena restaurantelor mai accesibile din Lima, unde pasiunea țării pentru mâncare este pe deplin afișată.
Fysh, Edition Singapore
cu Josh Niland
Una dintre cele mai strălucitoare vedete ale scenei culinare din Sydney și recent încoronat bucătarul anului Good Food Guide este Josh Niland. El a făcut prima sa incursiune în străinătate cu restaurantul emblematic al noului hotel Singapore Edition.
Niland, cunoscut pentru abordarea sa inovatoare de a găti cu pește la restaurantele Saint Peter și Petermen din Sydney, conduce un restaurant în stil steakhouse, Fysh, la Edition. Deși, desigur, o mulțime de fripturi vor proveni din ocean, Fysh pare pregătit să le arate singaporezilor că există mult mai mult decât două fileuri în farfurie. La fel cum mâncarea australiană înseamnă mult mai mult decât plăcinte cu carne.
Croația (Zagreb, în special)
se alătură destinațiilor de fine dining
După ce a „zburat sub radar” timp de mulți ani, Zagreb (și Croația, în general) pare că își va câștiga locul bine meritat în top destinații culinare în 2024. Țara oferă atât de multe – de la munții dalmați amenințători, până la glorioasa Istria și coasta uimitoare presărată cu insule! Iar Zagreb prezintă locația perfectă pentru un tur alimentar. Orașul în sine are un anumit farmec de vechi ciudat care se potrivește cu istoria. Printre restaurantele remarcabile din oraș se numără Noel, cu un meniu de degustare de înaltă calitate, foarte bine executat, dovadă steaua Michelin din dotare.
Dacă faci o excursie în regiunea producătoare de vin, Plešivica, servește masa la Korak pentru preparate rafinat gătite. Istria este o parte frumoasă a țării și aici puteți găsi o scenă înfloritoare de fine dining cu o influență italiană distinctă. Încercați și Agli Amici Rovinj, unde bucătarul-șef Simone De Lucca servește preparate din bucătăria italiano-croată într-o locație uimitoare pe litoral.
Valetta vine tare din urmă
în materie de fine dining
Valletta este gata să se scuture de reputația sa de capitală a petrecerilor pentru tineri sau destinație de croazieră de o zi. În curând, se preconizează că va deveni una din top destinații culinare în 2024, potrivită pentru fine dining. Capitala țării este un sit uimitor al Patrimoniului Mondial UNESCO. Valletta rivalizează cu oricare dintre orașele renumite ale Italiei pentru frumusețea și istoria uluitoare. Filmările pentru Gladiatorul 2 – Ridley Scott a ales orașul ca stand-in pentru Roma Antică –, vor atrage mult mai mulți oameni în 2024.
Cu Ghidul Michelin prezent în Malta din 2020, se numără astăzi șase restaurante cu stele pe întreaga insulă. Under Grain, la Hotelul Roselli, este locul unde bucătarul Victor Bong gătește bucătărie de înaltă excelență. Bucătarul este considerat „nașul” scenei de fine dining din Malta. Asta după ce a instruit și a lucrat cu atât de mulți dintre actualii bucătari maltezi apreciați.
Istanbul,
o nouă bucătărie turcească
Acolo unde estul întâlnește vestul, acest oraș colosal este o supraîncărcare pentru simțuri. Unul dintre aceste simțuri este, desigur, gustul și cu o cultură culinară bogată și veche pe care să se construiască, o nouă generație de bucătari s-a întors din călătorie pentru a revigora scena culinară rafinată a țării.
Lumina călăuzitoare a noii mișcări este, desigur, Fatih Tutak. Restaurantul său cu două stele Michelin este o expresie a noii bucătării turcești la cel mai înalt nivel. La Neolokal, bucătarul-șef Maksut Așkar demonstrează că noua bucătărie turcească poate fi inovatoare, tradițională și durabilă.
Riad,
un fine dining acceptabil ca prețuri
Arabia Saudită se deschide turismului, deoarece planifică un viitor mai puțin dependent de veniturile din combustibili fosili. Efectul este o schimbare culturală care îl face un loc mai accesibil și mai interesant pentru a mânca. Oferta este diversă în Riyadh, cu o bază de restaurante clasice franceze, japoneze, spaniole sau sud-americane. Dar și tot ce există între ele.
Recent deschis, Nozomi oferă clienților o experiență unică cu elemente de spectacol. Asta în timp ce MNKY HSE este un restaurant intim care servește preparate din bucătăria contemporană latino-americană. Iar Myazu are titlul de cel mai bun restaurant din Arabia Saudită, conform MENA’s 50 Best Restaurants.
Riad nu oferă încă standardele de fine dining acceptate la nivel global pe care le oferă alte destinații. Motiv pentru care este momentul potrivit pentru o vizită aici! Asta deoarece este un loc cu proprie identitate și cu o scenă de restaurante în stil proriu.
Dacă ești un gurmand, ține cont de aceste destinații culinare de top când îți planifici concediul de anul acesta. Iar dacă vrei să vezi și alte restaurante considerate a fi cele mai bune din lume, uite aici câteva dintre ele.