În pandemie, ne-am apucat toți să facem pâine. Parcă ne și vedeam… viitorii falnici brutari ai țării! Nu zic, mulți ne-am păstrat obiceiul. Dar parcă nici nu mai coacem pâine toată ziua bună ziua. Că oricum, tot ce-am face nu iese la fel de bună și crocantă ca cea gata cumpărată. Mai ales dacă e luată de unde trebuie. Uite care zicem noi că sunt cele mai bune brutării artizanale din București, de la care să-ți cumperi pâinea cea de toate zilele.
Mai știi când eram mici și ne trimite mama „la pâine”? Or mai fi și azi copii care fac asta, dar oricum conceptul ăsta al mersului la pâine s-a schimbat foarte mult față de cel pe care îl știam odinioară. Și deseori o pâine bună, făcută de un maestru brutar școlit, poate echivala cu o nouă experiență gastronomică. Asta, desigur, în locurile potrivite. Adică fix în acele brutării sau bistrouri de unde poți să-ți cumperi o pâine gourmet sau să rămâi și să iei o gustare, un mic dejun sau un brunch.
Dacă și tu ești un împătimit al pâinii proaspete și gustoase și nu reziști când simți mirosul de proaspăt scos din cuptor, atunci clar trebuie să-ți faci drum și să testezi locurile de mai jos. Apoi dă-ne un semn să ne spui care sunt, în opinia ta, cele mai bune brutării artizanale din București.
Brutării artizanale din București cu pâine proaspătă și bună
Pain Plaisir
bain Plaisir este o brutărie de inspirație pariziană, pusă la cale de o româncă (Irina Stăncescu) și un englez (Tom Reese). Un loc născut din plăcerea gustului bun și delicios. Irina a făcut cursuri de bucătărie și patiserie la Paris, acolo unde l-a cunoscut pe Tom. De-a lungul timpului, el a lucrat ca Chef Patiser pentru restaurantul cu 1* Michelin din Courchevel și alte 3 restaurante ale lui Pierre Gagnaire la Paris, Londra și Hong Kong. Apoi au venit amândoi la București.
Pain Plaisir este o brutărie care creează bunătăți autentice, modelate și coapte cu mâna lor și gustoase până la ultima îmbucătură. Au și prăjituri, tarte, plus multe tipuri de pâine, chifle și baghete pleziriste, care sunt delicioase. Pâine integrală, cu secară, de hrișcă, intermediară, cu semințe sau fără, cu maia, chiar și pâine specială pentru sendvișuri (cu 5 tipuri de semințe, ulei de măsline și dospită cu o combinație de maia și poolish – un ”pre-ferment”, un tip de maia fără aciditate).
Au mai multe locații în București: pe Kiseleff, în apropiere de Romană, în Floreasca… etc. Iar dacă vrei să încerci una din rețetele de pâine ale lui Tom, găsești una în colecția de rețete Romania’s Greatest Chefs (o poți descărca gratuit!).
🌐 Website
Grain Trip
Ce se întâmplă când vin laolaltă un om pasionat de pâine, patiserie (Valentina Ion) și unul pasionat de cafea bună (Cristian Negoiță)? Păi, iaca, iese Grain Trip. O brutărie artizanală care promite să te poarte într-un trip, o călătorie în jurul lumii, prin selecția sa de pâinici și produse de brutărie și patiserie specifice anumitor țări. Din Franța până în Brazilia, din Italia până în Statele Unite. Din Germania sau Turcia, Maroc sau Uzbekistan, pâini de pretutindeni, prin care să descoperi gusturi si obiceiuri din lumea largă.
Fiecare dintre produse spune o poveste: pâini străvechi sau noi, pâini de la curți regale, pâini din războaie, pâini dedicate unor sărbători religioase, dospite sau nedospite, în formă de minge sau de frunze, încrustate, pictate etc. Nu se fac toate odată, dar dacă îi urmărești pe paginile lor de social media poți afla din timp ce și când se coace. Și pe lângă toată povestea asta, mai e ceva care îi face aparte. Toate produsele sunt dospite lent, 100% cu maia. Nu folosesc drojdie de cultură, aditivi sau amelioratori. Adică totul e natural, făcut „în casă”. O brutărie 100% artizanală.
Au și croissante, pain au chocolat, tarte… trebuie să le testezi pe toate! Must try: Cruffin cu cremă de brânză și afine (am povestit aici mai multe, în articolul despre Cele mai bune deserturi din București). Și ca să știi: livrează și pe Tazz.
🌐 Website
Artizanii by Demetra Organic Bakery
În Drumul Taberei, în apropiere de Hanul Drumețului, ai să găsești una din cele mai faimoase brutării artizanale din București. Fac pâine albă, pâine neagră, cu semințe sau fără, de secară… Plus cozonaci, tarte, plăcinte și tot felul de prăjiturici. Și le fac așa de bine, că oamenii bat drumul din toate zonele orașului pentru a-și face pofta. Iar cei de primprejur, sunt toți deja „de-ai casei”. Mai mult, sunt așa generoși că distribuie și prin restaurante produsele lor…
Artizanii by Demetra folosesc făină bio, maia și ingrediente de cea mai bună calitate. Iar asta se resimte în gust.
🌐 Website
📍Bd. 1 Mai (Drumul Taberei) 28
Pâinea lui Dumnezeu
Ei, uite asta numesc eu denumire inspirată! Doar că, de data asta marketingul bun chiar e dublat (și întrecut) de calitatea produselor. Dacă vrei să guști din pâine uneia dintre cele mai bune brutării artizanale din București, va trebui să bați drumul până-n Băneasa (dacă nu stai prin zonă). E un loc drăguț, au și câteva mese unde poți servi brunch-ul sau una din bunătățile din vitrină. Vedetă e pâinea, evident, dar au și alte produse din zona de patiserie și tot felul de preparate care însoțesc pâinea cel mai bine. De exemplu, poți servi un ou perfect gătit, între felii de pâine pufoasă brioche ușor prăjită în unt, alături de proscuto cotto, roșii coapte și o brânză delicioasă care se topește lasciv. sau tarte, checuri, plăcinte… Acum, toamna, am găsit chiar și gulește cu prune.
Au o mulțime de tipuri de pâine, făcute după rețete diferite, cu ingrediente diverse și tehnici de pregătire potrivite fiecăreia. Maiaua pe care o folosesc e crescută chiar de ei și fie fac pâine cu maia dospită la rece, fie în funcție de cât și cum are nevoie specialitatea respectivă. Astfel obțin grade diferite de alveolare și mai ales gust aparte. Unele aluaturi stau la cald trei ore (cele cu lapte și unt), altele la rece 24 de ore și tot așa…
🌐 Website
📍Șos. Gheorghe Ionescu Sisești 50
Casa del Pan
Îți mai recomandăm să treci pe listă și Casa del Pan, o brutărie absolut senzațională! Aici, Daniel Ion Marian face pâine autentică, folosind tehnici tradiționale și ingrediente de top. Are o experiență de peste 25 de ani ca brutar și a făcut cursuri de perfecționare în țări ca Spania și Franța. Pâine e dospită la rece, minim 24 de ore, așa încât capătă o textură și un gust perfect!
Pe lângă pâine, la ei poți lua și masa. Au mixat aluaturi și texturi pentru gust și culoare, cu grijă pentru preferințele tuturor: opțiuni vegane, vegetariene, cu brânză, cu diferite tipuri de mezeluri, dar și câte ceva dulce. Și fac și cozonaci :). Dintre specialitățile inedite pe care le poți găsi la ei îți spun de „pan de cristal”, o pâine tradițională din Catalania spaniolă, cu o crustă crocantă și interior pufos. Sau de croissantul cu cărbune și fistic (negru la culoare).
🌐 Website
Bread & Spices
Bread & Spices îmbină 3 ingrediente absolut delicioase pentru un rezultat de nerefuzat. Brutărie și patiserie franțuzească + Cofetărie cu laborator propriu + Cafenea și bistro. Practic, poți să alegi ce componentă savuroasă să încerci din oferta locului: pâine proaspătă de luat acasă, croaissante alături de o ceașcă de cafea sau o masa în toată regula, însoțită de pâinea făcută în laboratorul lor.
Au deschis în 2013, din ideea de a-și face propria brutărie pe conceptul franțuzesc de bakery. Și au reușit de minune să creeze un cadru liniștit și relaxat în acest colțișor de București. Croissantele sunt geniale, cinnamon rolls la fel, prăjiturile și ele! Toate merg cu o cafea bună.
🌐 Website
📍Intersecție Str. Zagazului și Șoseaua Pipera 4
Better Bread
Better Bread este o brutărie gluten free, deschisă anul trecut în Floreasca (pe str. Frederic Chopin). Lucrează cu ingrediente de calitate și fac o pâine excelentă, fără gluten. Mai mult, nu doar că e gustoasă, dar e și sănătoasă. Având o nișă atât de specială, evident că folosesc făină la fel de specială (de ovăz, mei, hrișcă, tapioca etc.). În plus, nu au doar pâine, ci și patiserie, plus ceva opțiuni vegane. E de încercat, mai ales de către cei care au intoleranță la gluten și este o provocare pentru ei să găsească produse bune! Prețul este mai mare, dar complet justificat.
🌐 Website
Blitz ‘n’ Roll
Blitz ‘n’ Roll e o brutărie artizanală cu maia naturală și produse small-batch, unde găsești (pe lângă pâine) și pinsa sau produse de patiserie. Valeria și Ștefan (fondatorii brutăriei de pe Banu Manta) au călătorit peste tot prin lume înainte de a se stabili în colțișorul acesta primitor. Din pasiune pentru gastronomie, au adunat și recreat rețetele care i-au impresionat prin călătoriile lor. Au cules și adus laolaltă nenumărate tipuri de produse de panificație și patiserie. Așa se face că au făcut și pâine cu matcha, turmeric, fistic sau stafide, negrilică ori za’atar. Baghete, Matnakash, Fougasse, Ciabatta. You name it, they’ve done it. Fac produse doar în număr redus, așa încât fiecare tip de pâine să fie tratat cum trebuie. Asta și pentru că lucrează cu maia naturală, bazată pe procese de fermentare lente – unele aluaturile se fac chiar și în trei zile!
🌐 Website
Companion
Companion este o altă băcănie/brutărie din București de unde te poți aproviziona când ai poftă de-o pâine bună, pe care s-o devorezi apoi cu unt, brânză sau delicii tartinabile. Termenul companion vine din latină, explică ei – „com + panis” (cu pâine, cel cu care împarți pâinea). Aceasta este filosofia simplă de la care au pornit – aceea de a împărţi bucatele cu cei dragi, de a crea prietenie şi generozitate. Folosesc tehnici artizanale şi ingrediente proaspete, asigurându-se că pâinea coaptă în cuptorul cu lemne respectă e proaspătă și bună. Și folosesc ingrediente alese pentru ca apoi să ne aducă la masă o pâine bine plămădită, cu maia, sare şi apă plată. În plus, dacă te prinde dorul de cămara bunicii, au și tot felul de bunătăţi în băcănie (zacuscă, murături, dulceţuri, siropuri, miere, chiar și brânzeturi, fructe, legume şi produse din carne).
🌐 Website
Brutăria cu Maia
Brutăria cu Maia coace pentru noi pâine cu făină adusă direct de la moară, fără E-uri sau alte adaosuri nocive pentru sănătate. Apoi, brutarii folosesc o selecție de maiele și făini maturate de super bună calitate, iar pâinea este pregătită zilnic. Fără aditivi, 100% natural.
De la ei am luat o pâine rustică cu secară minunată, cu chimen, făcută cu maia sălbatică din cultură de secară, 90% făină de secară, 10% făină intermediară și sare de mare. Au și o specialitate cu semințe și făină intermediară care se potrivește perfect cu unt, cu dulceață, sau cu o omletă gutoasă. Baghetele sunt însă cele mai apreciate și mai cumpărate din magazin. Se prepară din ingrediente 100% naturale (făină de grâu, maia, apă și sare de mare), iar procesul de producție nu e ușor (se întinde pe un timp mai îndelungat). Apoi dispar imediat de pe rafturi!
Au multe specialități pe care merită să le descoperi, plus prăjiturici și croaissante bune!
🌐 Website
Brot Manufactur
Brot e o brutărie nemțească, o afacere de familie pornită din dorul și din dragostea pentru pâinea din Germania, așa cum se găsește ea la brutăriile tradiționale. Din dor au deschis prima lor mică brutărie (între timp au deschis mai multe locații) și din dragoste pentru pâine respectă o rețeta din care să rezulte produse sănătoase, făcute din ingrediente naturale și fără alte bazaconii pe care marile firme au început să le adauge pâinii de pe banda rulantă. Despre conceptul sănătos din spatele pâinii artizanale cu maia, secară și grâu de la Brot poți citi mai multe aici. La ei găsești pâine de mai multe feluri, covrigi nemțești, chifle, dar și prăjiturele, biscuiți și batoane cu cereale.
Îi găsești pe Ion Mihalache (la Piața Domenii), în Aviației, dar și în Tineretului.
🌐 Website
Mama Pan
Mamam Pan este prima brutărie socială. Ce înseamnă asta? Că angajează mame singure sau care au mai mult de doi copii și se află în situații dificile de viață. Primesc un salariu decent, și au și un program de lucru care le permite să dedice timp și familiei. În plus, profitul este reinvestit în alte activităţi sociale. Dincolo însă de acest aspect, la MamaPan se face… slow-bread. Pâinea e modelată manual și e sănătoasă, gustoasă, crescută cu maia, fără drojdie comercială. Nu folosesc adaosuri chimice, ci doar apă, sare, semințe și făină neaditivată, fără amelioratori. Fac pâine cu semințe, cu usturoi sau ceapă, cu făină albă, intermediară sau 100% integrală, cu făină de secară sau cu făină fără gluten. Pe alese. Și tot pe alese, se adaugă plăcintele – cu dovleac, cu mere, cu varză murată, fursecurile sau cozonacul.
Coaptă pe vatră, cu miez gustos și coajă crocantă, pâinea lor e tare gustoasă! Primesc comenzi doar prin intermediul site-ului.
🌐 Website
Crocant
Crocant Kitchen & Bakery e un mic bistro cu bucătărie urbană, un loc perfect să te oprești să mănânci repede ceva bun. Au mic dejun toată ziua (ouă , frigănele, muffins etc/) dar poți servi și prânzul – supă, salate, hummus, tartine… Arunci un ochi pe tabla de lângă bar și vezi ce-ți trezește pofta. Au și deserturi gustoase – savarine, chec, cheesecake, tarte și multe alte bunătăți. Tot ce e în vitrină, dar și în meniul de mic dejun și prânz e realizat integral în laboratorul propriu, fătă să folosească produse congelate, coloranți, aditivi sau conservanți. Și gătesc în cantități mici pentru ca totul să fie proaspăt și să se consume în aceeași zi. Așa că e posibil ca, uneori, anumite feluri să se epuizeze înainte amiază.
Revenind la pâinici, la Crocant își fac singuri pâinea cu maia, chiflele și brioșele. Îi găsești aproape de Piața Romană.
🌐 Website
Trece pe listă și alte patru brutării artizanale din București:
Treci și pe la Brutăria Colț de Pâine (de pe Popa Nan nr 3A), pentru că are multe sortimente de pâine cu maia, baghete, prăjituri de casă, plus cozonaci foarte gustoși (să știi să faci comandă de Sărbători). Și produsele lor sunt artizanale, naturale, dar să știi că nu fac cantități foarte mari.
Bună e și pâinea de la Cuptorul Brâncovenesc, tot brutărie artizanală cu maia, cu produse de patiserie tradițională românească, umplute cu legume și fructe neconservate, totul copt la cuptorul cu lemne, folosind făină neameliorată.
Și la Bakeria au pâinici gustoase. Pregătesc zilnic, în laboratorul propriu, pâine cu maia, câte ceva dulce (unele și fără zahăr), câte ceva sărat… Pe lângă produsele de brutărie, au și un loc special pentru delicatesurile de băcănie, plin de bunătăți artizanale pentru cămara ta. Brânzeturi și lactate, uleiuri de măsline, zacuscă, miere, dulcețuri, cafea și multe multe altele.