Din categoria super simplu și de nerefuzat, astăzi îți recomandăm câteva locuri unde vei mânca cei mai buni cartofi prăjiți din București. Pentru că, deși nu o recunoaștem mereu, cu toții ne dăm în vânt după ei!
Știi cum e cu „Noi seara nu mâncăm”, nu? Cam așa e și când vine vorba de cartofi prăjiți. Că vezi Doamne nu sunt sănătoși, că îngrașă, că și că… Dar pe de altă parte, visăm în secret la o porție mare de cartofi – cu brânză rasă, cu mujdei, cu ouă ochiuri, fiecare după propriile preferințe. Adevărul e că n-ori fi ei chiar cea mai sănătoasă mâncare, dar taaare mai sunt buni! Și dacă au ajuns chiar să aibă și o zi internațională (Ziua Mondială a Cartofilor Prăjiți se sărbătorește pe 13 iulie), zic că treaba e clară.
Cartofii prăjiți, acești „french fries” care nu sunt chiar așa de „french”
Știu că ți-am stârnit pofta și vrei să ajungi mai repede la recomandările de restaurante unde mănânci cei mai buni cartofi prăjiți din București, dar un pic de „fun facts” înainte e… fun!
Treaba e că renumiții cartofi prăjiți franțuzești sunt, de fapt, belgieni. Și au apărut pe la 1780. Când râurile înghețau și nu se mai putea pescui, belgienii tăiau cartofii în formă de pește, îi prăjeau și îi puneau la masa în loc de pește.
Numele de „french fries” l-au primit de abia în timpul Primului Război Mondial, de la soldații americani, după ce au intrat în contact cu armata belgiană (a cărei limbă era franceza).
În fine, fie că le spui cartofi pai, french fries, pomme frites sau chips, un lucru e sigur – crocanți, sărați și aurii cum sunt ei, sunt delicioși!
Unde găsești cei mai buni cartofi prăjiți din București
Fie că însoțesc o porție de coaste caramelizate, un burger savuros, o cărniță bună la grătar, sau orice alt preparat preferi, cartofii prăjiți sunt, de obicei, garnitura preferată a tuturor. Asta nu înseamnă că ne mulțumim chiar cu orice. Nu. Ca să intre în selecția de cei mai buni cartofi prăjiți din București, trebuie să îndeplinească câteva condiții: să fie proaspeți (nu congelați!); să fie aurii și crocanți sau înmuiați de arome; și eventual să aibă ceva aparte.
Dezmăț
Gustul perfect de cartofi prăjiți intră în combinație cu ouă ochiuri, roșii, pacetta și puțin cașcaval ras, iar ceea ce rezultă este Dezmățul de la Stadio. Intrat la categoria „Tratament de mic dejun” e, cu siguranță, ceea ce s-ar numi o masă sățioasă, care să te trezescă și să te pună pe picioare pentru ziua care tocmai începe. Așa că dacă te numeri printre cei care ar putea mânca cartofi prăjiți dimineața, la prânz și seara, acest preparat va fi pe gustul tău!
Nu te încumeți la mic dejun? Nu-i nimic, că tot la Stadio au cartofi prăjiți gata să țină companiei mâncării și la alte ore din zi – fie că îi preferi simpli, cu parmezan, cu usturoi și pătrunjel sau… cu trufe. Ăsta da upgrade!
Rezervă o masă la Stadio Park / Stadio Union / Stadio Unirii
Cartofi Pantesca
Poate nu se încadrează în ceea ce ai numi „gustul copilăriei”, dar sunt o variantă pe care merită să o testezi. Cartofii Pantesca fac parte din bucătăria spaniolă și pot fi o garnitură sau chiar un main dish ideal pentru vegani și vegetarieni. Cartofi prăjiți cu capere, roșii cherry, busuioc, usturoi, măsline, ulei de măsline extra virgin și oregano se îmbină într-un fel de mâncare plin de arome! Dacă nu i-ai încercat încă, trebuie să faci o vizită La Finca by Alioli! E un restaurant cu specific spaniol, unul din cele mai bune din oraș – proprietarii au petrecut opt ani în Spania și au aflat toate secretele rețetelor tradiționale.
Rezervă o masă la La Finca by Alioli
Picioci ca pe Valea Izei
Dacă vii din zona Ardealului, atunci termenul de picioci îți va suna extrem de familiar. Dacă nu, ei bine află că piciocii nu sunt altceva decât cartofi toată ziua. La fel cum sunt și crumpenele sau cumpirii ori barabule.
Ei bine, cuiva de la Paninaro probabil i-a fost dor de casă (adică Melindei Teohari, owner-ul localului). Așa că a adus în bistroul ei rețeta bunicii de cartofi prăjiți, preparați ca la Sighetu Marmației. De unde și provin, de altfel (Valea Izei este o zonă tare frumoasă, din Maramureș). Picioci ca pe Valea Izei e un amestec de cartofi roșii prăjiți cu tot cu coajă, sos de shakshuka făcut de ei, cârnați de casă, castraveți în saramură, două ochiuri bio, nu oricum, telemea de Ibănești și ceapă verde. Nu te aștepta să fie crocanți – pentru că sunt cartofi roșii sunt mai dulci și mai moi, mai ales când sunt amestecați cu toate cele. Dar taaare mai sunt buni! Printre cei mai buni cartofi prăjiți din București.
Tot la ei găsești și varianta cu boia afumată, dar și cartofi prăjiți cu telemea de Ibănești, usturoi, boia afumată și ulei de pătrunjel.
Îi găsești de miercuri până duminică, de la 11:00 la 18:00, pe str. Luterană 3.
Cartofi prăjiți cu multe sosuri
Un alt loc în care cartofii prăjiți sunt la loc de cinste este și Energiea. Nu doar că sunt proaspeți și buni, curățați și prăjiți in house, dar vin în combinații delicioase. Spre exemplu, cartofi prăjiți cu multe sosuri. Sunt cartofi amestecați cu ierburi aromatice, alături de Grana Padano (o brânză italiană, făcută din lapte de vacă și una dintre cele mai vechi brânzeturi cu Denumire de Origine Controlată din Italia), salată de castraveți proaspeți cu mărar, și sosuri preparate de ei, cinci la număr – sweet chili, bbq, maioneză verde, maioneză picantă și sos de smântână cu usturoi.
Îți place să mănânci iute? Atunci foarte buni ți se vor părea și cartofii prăjiți cu bacon și cheddar, cu salsa de ceapă roșie și jalapeno și cu maioneză picantă. Sau poate preferi cartofi prăjiți cu sweet chili, cu praf de usturoi, susan negru și alb și sos sweet chili. Ori cartofi cu sos de smântână și usturoi, și cu pătrunjel proaspăt. Yummy-yummy!
Îi găsești pe Brezoianu la nr. 4, în fiecare zi de la 12:00.
Cartofi prăjiți cu mentă proaspătă
Te-ai fi gândit la combinația asta? Pe mine recunosc că m-a suprins. Dar uite că cei de la The Temple Social Pub au avut idea asta, și bine au făcut! Sunt cartofi proaspăt prăjiți cu usturoi, mentă proaspătă și sos cremos de iaurt cu mentă. Foarte interesanți!
Nu ești pregătit să încerci lucruri noi? E ok, pentru că mai au două propuneri, ambele în variantă de cartofi prăjiți cu parmezan la care se adaugă ori bacon crocant și sos cremos de brânzeturi, ori usturoi din plin și verdețuri proaspete. Plus că vin în porții zdravene, „la găleată”, să mănânci pe săturate. Merg de minune în combinație cu un burger (mai ales că fac burgeri buni), cu niște coaste de porc delicioase sau cărnițele la tigaie, care și ele sunt gustoase. Ca să nu mai zic că terasa e foarte drăguță, un loc numai bun de pierdut vremea cu prietenii.
Rezervă o masă la The Temple Social Pub
Loaded Fries
Switch.Eat este una dintre cele mai bune burgerii din oraș. Vorba vine „burgerii”, pentru că au mult mai multe în meniu. Dar mai ales pentru asta le-a mers faima – au o mulțime de burgeri foarte buni, inclusiv vegani/vegetarieni. În opinia noastră, ar trebui să le meargă faima și pentru unii cintre cei mai buni cartofi prăjiți din București. „Găselnița” lor vine sub forma acestor Loaded Fries. Care, după cum le spune și numele, nu vin doar în porții zdravene, ci și plini cu diverse bunătăți. Recomandarea noastră este să încerci Pulled Pork Loaded Fries – cartofi proaspeți, double fried, acoperiți cu o pătură de pulled pork și sos cheddar. O nebunie! Au poate vrei varianta cu Chili Con Carne, sos cheddar și jalapenos, Feta – cu brânză din belșug, sau cu Cheddar Sauce. Nu lipsește, desigur, nici varianta clasică, cu sos de usturoi, aka mujdei!
Noi recomandăm a se consuma fără regrete! Îi găsești pe str. Horei nr 4, în zona Bd. Pache Protopopescu.
Ce alte locuri să mai treci pe listă
Păi ar mai fi câteva locuri în care am mâncat printre cei mai buni cartofi prăjiți din București. Ca de exemplu, la Grivița Pub & Grill, unde au și printre cele mai bune preparate la grătar din oraș, gătite la jar. Au cartofi prăjiți simpli, cu parmezan, dar și cartofi copți cu gorgonzola. Sau Banjo Jack, unde au tot felul de preparate americane – de la aripioare, la taco, steak, burgeri și multe alte preparate tex-mex. La Modelier au niște Cheesy Fries grozavi – cartofi prăjiţi cu cheddar, usturoi, jalapenos și ceapă verde, la fel și la Vivo – Fusion Food Bar, doar că-i cheamă Cheesy Potatoes – cu pătrunjel, usturoi și parmezan.
Tu ce ai mai adăuga pe listă? Dă-ne un semn și spune-ne!
Citește și:
- La creveți, înainte! Aici mănânci cele mai bune fructe de mare din București
- Unde mănânci bine în Cluj. Cele mai bune 15+ localuri din oraș
- Ice, ice, baby! Gelaterii cu înghețată artizanală din București (unele și cu livrare)