Când vine vorba de a bea o sticlă de vin, putem lua procesul pe cât de în serios dorim. Evident că o poți bea doar pentru distracție… Însă un vin bine ales poate fi și un liant social excelent, ori un instrument prin care-ți poți „steroidiza” fiecare masă. În lumea vinului, odată ce reușești să identifici caracteristicile cheie ale licorii din paharul tău – corp, aciditate, nivelul de zaharuri reziduale sau alcoolemie – atunci vei putea să-ți comunici mai bine preferințele, dar și să faci selecții din ce în ce mai inspirate, și informate, pentru tine. Demistificăm cei cinci pași ai unei degustări de vinului și-ți spunem la ce să fii atent, astfel încât data viitoare să profiți la maximum de fiecare pahar.
Cei 5 pași ai unei degustări de vinuri
1. Privește bine
Când ai de-a face cu un vin interesant, degustarea lui ar trebui să înceapă prin analiza vizuală a paharului în care este turnat. Această etapă îți poate spune nu doar culoarea (dooh!), dar și alte caracteristici cheie. Este un vin alb deschis, palid, sau unul profund auriu? Este un roșu crud strălucitor sau mai aproape de un roșu închis?
În continuare, ar trebui luată în considerare opacitatea vinului din pahar. Este vinul suficient de translucid pentru a putea fi penetrat de lumină, sau este dens și opac? Aceste indicii vizuale îți pot transmite informații precum soiul de struguri, vârsta și proveniența vinului. De exemplu, la roșii, un pinot noir va fi mult mai puțin opac și mai roșu decât un malbec argentinian. Iar la albe, un chardonnay va fi întotdeauna mai deschis al culoare decât un riesling.
2. Rotește vinul în pahar
Deși această etapă este cea mai parodiată parte a procesului de degustare a unui vin, trebuie să știi că este una esențială. Asta dacă ești serios în privința degustării de vinuri de care ai parte. Prin acea mișcare repetitiv circulară, expui vinul la oxigen și pornești procesul de „deschidere” a acestuia. Asfel vinul își poate exprima întregul buchet olfactiv și spectrul de arome. Acest gest îți mai indică, prin observarea „lacrimilor” sau dârelor lăsate de vin pe peretele paharului, vâscozitatea lui. Cu cât se scurg mai greu, cu atât conținutul de alcool este mai mare.
Când vine vorba de tehnica acelui gest, cel mai ușor este să începi prin a ține baza paharului pe masă, învârtindu-l ușor în sensul acelor de ceasornic, fără să-l ridici de pe suprafață. Această mișcare trebuie urmată de apropierea paharului de nas.
3. Adulmecă
Golește-ți plămânii de aer și nu te sfii să-ți bagi tot nasul în pahar. E momentul să încerci să-ți dai seama dacă aromele sunt discrete și delicate, sau puternice și pregnante. Pentru a putea capta la maxim aromele vinului tău, ține gura ușor deschisă în timp ce inspiri pe nas. Poți afla astfel, înainte de a gusta, dacă acel vin a fost maturat în butoi, dacă este puternic alcoolizat sau dacă este unul acid ori dulce. Evident, este un joc foarte subiectiv. Însă există câteva trickuri la care putem apela. Pentru albe, de exemplu, încearcă să spui ce fructe citrice simți acolo — întotdeauna există cel puțin unul în vinurile albe. Și apoi întreabă-te dacă mai simți și miros de fructe din livadă sau de fructe tropicale.
Odată ce te vei obișnui cu asta, încearcă să-l descompui puțin mai mult. Miroase a suc de lămâie proaspăt stors? Sau poate într-un fel amar, precum coaja de portocale ori grapefruit… Parcă e o mușcătură dintr-un măr verde, sau mai degrabă un măr dulce la cuptor? Și cum rămâne cu aromele fără fructe? Merge cam la fel și cu ele. Miroase a pădure? A ierburi? Flori? De care? Ai înțeles ideea.
4. Ia o gură și nu te grăbi să înghiți
În sfârșit, am ajuns la momentul pe care îl așteptam cu toții: degustarea efectivă a vinului. În această etapă ar trebui să încerci să identifici și să analizezi aromele observate în pasul anterior. Vezi dacă găsești același gust indicat de aromele simțite când ai mirosit. E acolo, sau simți ceva nou și diferit? E mai bun, mai complex, acel gust? La vinurile albe, contează aciditatea. Îți lasă gura apă? Este un vin cu aciditate ridicată. Ți se pare că îți lasă gura uscată? Acel vin alb este sec, cu aciditate scăzută. La vinurile roșii, prima dată ar trebui să-ți dai seama de nivelul taninilor, adică astringența gustului și senzația de gură uscată.
Atât în cazul albelor cât și în cazul vinurilor roșii, evaluează apoi nivelul fructelor: este foarte fructat, dar sec, sau are de fapt un gust dulce? Sau poate nu este deloc fructat, mai degrabă ierbos? Și cum este textura? Se duce ușor când îl înghiți? Sau are o textură onctuoasă, corpolentă, care-ți acoperă întreaga gură?
5. Savurează
Pentru vinurile de înaltă calitate, procesul de degustare nu se oprește după ce vinul a fost înghițit. Încearcă să evaluezi cât de mult îți rămâne gustul vinului în gură, dar și să observi dacă acesta se schimbă odată înghițit. Gândește-te și dacă vinul are per total un gust echilibrat, sau dacă anumite caracteristici precum aciditatea, nivelul taninilor sau alcoolul au umbrit alte atribute ale licorii. Acum a venit și momentul cel mai important. Cel în care poți spune, într-un final, dacă acel vin ți-a plăcut sau nu în general și de ce.
Educarea papilelor e posibilă
Îmbunătățirea abilităților de degustare este o chestiune de timp și antrenament. Dar poate fi exersată de oricine. Fiecare pahar de vin este o ocazie perfectă să încerci identificarea și izolarea aromelor pe care le simți. Nu trebuie să-l poți descrie juma` de oră și nici să-l analizezi perfect, până la punctul în care elimini distracția din experiență. Mai degrabă poți începe cu aromele principale. Adică primul nivel de gust, cel care dă caracterul aparte al fiecărui vin. Lasă finețurile în seama somelierilor, cel puțin pentru început. Cu timpul, încrederea ta pentru a face afirmații referitoare la ceea ce simți, miroși și guști într-un pahar de vin va veni de la sine.
Dacă vrei cu adevărat să-ți exersezi tehnica de degustare, somelierii recomandă să vizitezi o podgorie sau o cramă. În fond, pentru asta sunt acolo, să te învețe despre vinurile pe care le produc și să te facă să le înțelegi și să le apreciezi. Și, spre deosebire de un restaurant sau un bar, oamenii de acolo nu trebuie să se ocupe de alți factori, așa că-ți pot spune povestea vinului lor cel mai bine.
Mai presus de toate, nu uita să te bucuri de proces, dar și de vin, în sine! La urma urmei, cei mai mulți dintre noi cautăm o sticlă de vin care să ne ajute să ne relaxăm și să ne distrăm – atât la masă, cât și după ce ne ridicăm de a ea.
Ce tip de pahar să folosești? Cât îl umpli? Și la ce temperatură se bea vinul?
Pentru a răspunde la primele 2 întrebări, urmărește „graficul” de mai sus. Alege paharul în funcție de vin. La fel și cât torni în pahar. În ceea ce privește temperatura de servire, lucrurile stau cam așa:
Vinurile spumante se servesc la temperaturi cuprinse între 6-10°C.
Vinurile rose în general sunt servite la 8-10°C.
Vinurile albe
- Vinuri albe dulci – 4-8°C sau 8-10°C după preferințe;
- Vinuri albe seci – 8-11°C;
- Vinuri albe demidulci sau fructate – 10-12°C;
- Vinuri albe seci, învechite sau de colecție –10-12°C
Vinurile roșii
- Vinuri roșii, tinere – 12-14°C;
- Vinuri roșii simple – 14-16°C;
- Vinuri roșii mature, complexe sau nobile – 16-18°C;
Dacă te atrage lumea vinului și vrei să înveți totul despre degustări de vinuri, aceștia ar fi primii pași pe care să-i urmezi. Ce ți-ar mai fi de folos ar fi și unele accesorii pe care orice împătimit de vinuri ar vrea să le aibă acasă. Iar dacă nu știi ce vinuri să încerci, îți recomandăm noi câteva vinuri românești de vară, că tot vine sezonul cald…