Barcelona înseamnă doar paella, tapas și sangria? Nici pe departe! Coasta de est a Spaniei, unde se află și Barcelona, oferă lumii specialitățile bucătăriei catalane. Și dacă vrei să-i guști esența, ar trebui să încerci mâncarea lor tradițională. Uite ce preparate să mănânci în Barcelona (și la ce restaurante le găsești).
Bucătăria catalană își dezvăluie cele mai apetisante arome chiar în inima Barcelonei. Rețetele sunt influențate de ingredientele oferite de litoralul mediteraneean – legume (vinete, roșii, anghinare), leguminoase (năut și fasole), grâu (paste și pâine), ulei de măsline, vin, carne de porc (cârnați și șuncă) și pește (cod, ton, sardine și hamsii). Mâncărurile tradiționale ce rezultă din aceste ingrediente sunt tocanele, salatele, supele, dar și farfurii cu pește și carne de porc – nu doar tapas-urile pe care le găsești la tot pasul în Spania.
Ce să mănânci în Barcelona și unde
O vacanță în Catalonia te obligă să te delectezi cu un platou de calçot carbonizate (ceapa celebră a regiunii), salate acompaniate de cod sărat și tone de cârnați de casă, flancați de mormane de fasole. Iată mâncărurile catalane pe care trebuie să le încerci și locurile unde le găsești:
#1. Calçot
– ceapa la grătar –
Dacă ar trebui să o descriu, aș spune că această legumă, calçot, este o ceapă verde (vezi poza de mai sus). Calçot este unul dintre cele mai cunoscute produse catalane ale gastronomiei locale. Această ceapă fragedă, prăjită la foc de lemne și mâncată cu un sos tipic, arată că simplitatea nu este incompatibilă cu rafinamentul. Deși este adevărat că ai nevoie de o anumită îndemânare ca să consumi calçot, dar și că ritualul în sine este, oarecum, grosier, este autentic și chiar distractiv. Nu poți rata acest preparat tipic catalan care, cu siguranță, va fi senzație pentru papilele tale gustative.
Ca să-ți dai seama cât de apreciată e ceapa asta în bucătăria catalană, află că, în martie, devine protagonista unui festival. Acolo, ceapa asta se prăjește pe grătare și se servește pe farfurii de carton, exact ca micii noștri la festivalul micilor, din București.
Cepele astea sunt unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare din bucătăria catalană, iar degustarea necesită un anumit ritual pentru a nu pierde sosul care însoțește legumele în drumul către gură. Sosul Romesco, sosul tipic care merge cu calçot, se face cu roșii, pâine, migdale, usturoi, alune de pădure, ñoras (ardei rosu uscat), rozmarin, ulei de măsline, oțet, sare și piper.
Ca să te bucuri de gustul ei, îndepărtează stratul ars de la suprafață, apoi scufundă-l în sosul romesco. În general, calçot este însoțită de carne la grătar, de obicei cârnați, miel sau pui.
Ca să regăsești preparatele cu calçot în meniurile restaurantelor barceloneze, trebuie să fie sezonul lor, adică începutul primăverii. Noi îți recomandăm să faci o vizită la Restaurat Nogal (Carrer de la Diputacio, 412). E un loc tare fain și mâncarea e foarte gustoasă!
#2. Cap i pota
– cap și picior –
Este un preparat tradițional catalan, devenit mai puțin popular în vremurile astea, dar pe care îl găsești încă în restaurantele de școală veche din Barcelona. Dacă ai baftă, poți da peste acest fel culinar și în piețele cu mâncare stradală.
Cap i pota este, la bază, o tocană din organe sau alte măruntaie de vită fierte bine de tot, în care mai poți găsi tendoane sau cap de vițel. Nu știu cum îți sună ție astea, dar crede-mă, te lingi pe degete. Am savurat-o alături de ciuperci sau cartofiori fierți, de fiecare dată senzațională. Aduce cu acel osso bucco italienesc.
Du-te negreșit la Bodega Sepúlveda (Carrer de Sepúlveda, 171). Săptămâna trecută au făcut 70 de ani de când gătesc. Restaurantul a fost tavernă până în 1936, iar în 1952 a fost cumpărată de Llorens Solà, bunicul actualului proprietar, Josep Solà. Care e la comandă încă. Nu te opri doar la a gusta cap i pota, deși locul e celebru pentru această rețetă.
#3. Esqueixada
– salată de cod sărat –
Codul sărat, numit bacallà în catalană, a apărut în urma metodei de conservare a acestui pește. Codul proaspăt este frecat cu sare și apoi atârnat afară pentru a se usca. Codul sărat și uscat astfel poate fi găsit într-o mulțime de preparate catalane, cea mai populară fiind esqueixada. Perfectă în serile calde de vară, esqueixada este o salată cu cod sărat, roșii și ceapă feliate, stropită cu ulei de măsline și oțet. Salata este uneori servită cu măsline și ouă fierte.
Părerea noastră e că cea mai bună esqueixada o poți găsi în piața centrală a Barcelonei, La Boqueria, situată lângă La Rambla. Majoritatea restaurantelor din oraș de aici își procură ingredientele, așa că aici poți găsi de la alimentele proaspete, nepreparate, până la toate felurile de mâncare specifice bucătăriei catalane.
#4. Mongetes amb botifarra
– cârnați catalani –
Gătit în Catalonia încă din secolul al XVI-lea, mongetes amb botifarra este versiunea catalană a cârnaților cu fasole. Botifarra este cârnatul, care este de obicei făcut din carne de porc (uneori, gâscă), cu un gust aparte, datorită condimentelor specifice zonei. Alte versiuni ale acestui cârnat includ botifarra neagră, făcută din sânge de porc și botifarra d’arròs, care este făcut din orez și, ocazional, unele părți mai grase de la porc. Mongetes amb botifarra este servit, de regulă, cu fasole albă și ornat cu pătrunjel.
Mergeți și gustați acest fel de mâncare la restaurantul La Cova Fumada (Carrer del Baluard, 56). E o fostă cramă, un restaurant de familie din 1944. Se află în Barceloneta, un cartier unde trăiesc pescari și muncitori. Localul este foarte lăudat, dar chiar merită.
#5. Crema catalană
– versiunea spaniolă a creme brûlée-ului franțuzesc (deși sunt voci care zic că e fix invers 😊) –
Nu aș închide lista, deși oferta bucătăriei catalane e departe de a se fi terminat, fără a aminti de, probabil, cel mai cunoscut desert catalan. Crema catalană este izbitor de asemănătoare cu versiunea franțuzească, numită creme brûlée, cu unele mici deosebiri. Crema catalana folosește o bază de lapte (în loc de smântână) și este îngroșată cu ouă. Se gătește la cuptor la bain marie; după ce este scoasă de la cuptor, i se pune deasupra zahăr și acest zahăr se arde la flacără.
Îți recomand un local istoric, Granja M. Viader (Carrer d’en Xuclà, 4), o cafenea deschisă din 1870 și o să te rog să nu te oprești doar la crema lor catalană. Ar fi păcat să nu guști plăcitele lor sau simpla, dar atât de complexa, brânză cu miere și nuci.
Barcelona este un oraș minunat, plin de surprize la fiecare pas. Gastronomia se înscrie și ea în acest capitol al surprizelor frumoase și, cu siguranță, merită să o descoperi. Dacă ești fan tapas, promitem să revenim cu informații despre ele într-un „episod” următor. Iar dacă vrei să descoperi mai multe preparate spaniole, găsești aici un articol dedicat lor.
Și dacă ți-am spus ce să mănânci în Barcelona și ți-am stârnit pofta (dar mai ai de așteptat până vei călători în capitala catalană), rezervă o masă prin Restograf la unul din restaurantele spaniole și delectează-te cu preparatele lor specifice.