Indiferent dacă îți place mâncarea tradițională românească, mediteraneană, chinezească sau mexicană, noi îți spunem ce poți alege din meniul restaurantelor atunci când încerci să slăbești.
Probabil ai observat că în majoritatea restaurantelor, porțiile sunt foarte generoase – ceea ce este foarte bine. Dar cum am fost învățați că nu e bine să lăsăm nimic în farfurie, de obicei așa și procedăm – nu ne oprim până nu terminăm tot. Așa că sunt mari șanse să mănânci prea mult, chiar și dacă ai ales un preparat dietetic. Deci prima lecție ar fi… mănâncă încet, așa încât mesajul de sațietate să ajungă la creier și să te oprești când efectiv te-ai săturat. În plus, ține cont de câteva ponturi.
9 trucuri când ești la dietă
- Nu te înfometa. Știi că vei ieși seara în oraș, așa că sari peste prânz. Îți sună cunoscut? Ei bine, nu o face, căci până la cină vei ajunge să fii lihnit de foame și (ghici ce?), vei avea atendința să mănânci mai mult decât trebuie. În schimb, ia o masă ușoară de prânz (o salată cu somon sau legume la grătar) și o gustare de dupamiază.
- Nu exagera cu vinul. E ok să bei un pahar de Pinot Noir sau Merlot, spre exemplu, dar ar cam trebui să te oprești acolo. Un vin sec, cu foarte puțin zahăr, nu aduce un plus prea mare de calorii. Însă dacă bei mai mult, este foarte posibil să ți se deschidă apetitul și să mănânci mai mult.
- Ai grijă la preparatele catalogate drept „light”. Preparatele dietetice au apărut și la noi în restaurante. Sfatul nostru? Citește atent meniul și caută să ai un echilibru între proteinele din carne slabă (pește, piept de pui, mușchi slab de porc sau de vită), carbohidrați complecși (orez brun, paste din făină integrală) și grăsimi monosaturate (ulei de măsline sau de rapiță). Dacă ai nevoie de mai multe informații, întreabă ospătarul.
- Redu din dimensiunea porției. Mănâncă trei sferturi din cât ai în farfurie și apoi oprește-te. E un lucru mărunt, dar care elimină până la 300 de calorii din porția totală.
- Mizează pe salată. Dacă ai la dispoziție un salad bar, umple-ți farfuria cu legume, verdețuri, năut și pune-ți o lingură sau două de dressing light. Limitează bucățile de bacon, brânză, crutoane sau sosuri prea grase. Și uită de salatele cu ton sau pui, dacă înnoată în maioneză.
- Nu te feri să întrebi. Sunt locuri în care se acceptă mici modificări, tot ceea ce trebuie să faci e să ceri. Spre exemplu, dacă vrei o porție de paste primavera, îi poți ruga să folosească puțin ulei de măsline în loc de unt și mai multe legume, decât paste.
- Alege proteine de calitate. Ești o persoană carnivoră? Alege o friptură mai slabă, care să conțină mai puține calorii – precum mușchi file de vită sau vrăbioară, iar porția să nu depășească 150 g (ia la pachet ce-ți rămâne).
- Fă schimb! Alege orez brun sau pâine din făină integrală, în locul celor obișnuite; înlocuiește cartofii prăjiți cu legume la grătar sau o salată; iar în loc de pastele cu sosuri cremoase, comandă în loc paste cu sos de roșii, care conțin mai puține grăsimi și calorii.
- Nu sări peste desert. Serios! Dacă ai să refuzi acel sufleu de ciocolată la care poftești atât de tare, sunt șanse mari ca atunci când ajungi acasă să servești ceva mai rău (ca o cutie întreagă de înghețată). Secretul? Comandați o porție de desert pentru toți cei aflați la masă și ia și tu câteva guri. Saau… alege un desert pe bază de fructe de pădure sau un sorbet.
Ce să mănânci (și ce să eviți) la un restaurant…
… tradițional românesc
Alege: pui sau pește la grătar (cere să-ți aducă sosul separat și folosește doar o lingură) cu o salată verde