În ultima vreme, capitala a devenit un adevărat paradis pentru iubitorii de localuri hip și moderne. Când credeai că ai văzut toate locurile faine unde poți lua masa sau bea o cafea bună, hop, mai apar câteva! Facem și noi o scurtă recapitulare și îți spunem ce locuri noi în București să verifici.
De la destinații cu meniuri internaționale, fusion sau dedicate unei anumite culturi culinare, până la concepte noi de restaurante, 2023 este plin de oportunități gastronomice. Fie că ești în căutarea unui taco sabroso sau a unui sandwich cu creveți pe care să-l poștești cu prietenii, micul Paris oferă o varietate maaare de opțiuni pentru toate gusturile și preferințele.
Aruncă o privire pe câteva locuri noi în București (apărute pe final de 2022 și anul acesta) și fă-ți pofta cedând unor experiențe unice și memorabile.
Locuri noi în București unde să ieși la masă sau la un pahar de… ce vrei tu
Meygu
În fruntea listei, bineînțeles, pentru că autoarea articolului are o mică obsesie cu creveții, iar Meygu se ocupă cu succes de aceasta. Meniul lor are ca „fir roșu” această delicatesă în multiple forme. De la burgeri la sandvișuri, tacos, wraps sau chiar și simpli, prăjiți, în combinație cu fistic. De altfel, Meygu este primul local axat exclusiv pe creveți din România. O afacere de familie, creată cu ajutorul unui chef cu experienţă internațională în HoReCa, acumulată în SUA, România şi Iran.
Numele locului, MEYGU, înseamnă crevete în limba persană (farsi). Cu trimitere spre mâncarea favorită din copilăria celor care formează azi echipa restaurantului. Pe lângă meniul atractiv, Meygu are și un branding super fresh și tineresc, care te invită la un trial delicios al acestui concept-mix între street food, take away și fine dining.
Găsești localul în Piața Amzei, unde te poți opri pentru degustare sau poți lua la pachet delicioasele preparate din creveți.
Animaletto House
Campion la eleganță și expresivitate, cu ajutorul tablourilor sarcastice afișate cu aplomb, Animaletto House este un hot spot pentru cei care sunt iremediabil îndrăgostiți de preparatul numit tartar. Deschis la finalul verii lui 2022, localul înlocuiește restaurantul Dianei 4 și are un concept de food sharing. Zona de aperitive este, deci, extinsă: tot felul de tartaruri apetisante și salate arătoase, care să meargă la fix cu cocktailuri colorate.
Localul este un business de familie, al doilea dej,( după Pizzeria Animaletto de la Piață Română). Un business care a schimbat radical traiectoria profesională a ownerului care ar fi trebuit, inițial, să devină notar, după absolvirea Facultății de Drept.
Animaletto House este grozav pentru vremea călduță de afară datorită grădinii moderne și spațioase, unde serile boeme vor trece cu rapiditate. Dacă eșți îndrăgostit de case vechi, poți face rezervarea înăuntru, chiar în zona de oranjerie, minunat decorată. De curând, localul a deschis și etajul.
Los Amantes
Los Amantes este un concept culinar eclectic fondat în anul 2022. Cultura mexicană bogată este cea care i-a inspirat pe owneri. Ei și-au dorit să creeze un loc în care oaspeții să se poată deconecta de la ritmul alert al vieții pentru a se răsfață cu mâncare fantastică, redescoperind bucuria vieții trăit mai lent.
Deoarece Mexicul este despre varietate, și meniul lor reflectă acest lucru. E ca o aventură culinară fără sfârșit, plină de culoare și arome. Una care-i încântă atât pe cei care sunt la început de drum într-ale deliciilor mexicane, cât și pe cei mai exigenți clienți. Și tocmai de asta, restaurantul este o destinație potrivită și atractivă în orice moment al zilei.
Ceea ce diferențiază acest loc super cool este designul lui plin de viață. Un curcubeu vesel, ce-ți ridică moralul imediat de cum îl descoperi – atât în interior, cât și la exterior.
Ave Forchetta
Nu putea lipsi o minunăție de restaurant italienesc din această lista cu locuri noi în București! Cu o investiție inițială de 1,1 milioane de euro, AveForchetta – Italian Neo-Bistro s-a transformat rapid într-o destinație gastronomică populară. Nu mai puțin de 18.000 de clienți le calcă pragul lunar, ceea ce nu-i deloc de trecut cu vederea. Localul se poziționează drept un neo-bistro contemporan, în stil mainstream, dar inovator. Și atrage un public urban și social neconvențional.
Are un meniu scurt, dar rafinat, care te poartă boem într-o călătorie culinară prin Italia. Totul cu ajutorul unor ingrediente atent selectate, majoritatea importate direct din Cizmă. Și aici e de menționat designul interior formidabil, cu o atmosfera prietenoasă, dar în același timp și cu un aer fin. Îl poți asocia la fel de bine cu o primă întâlnire, un business lunch sau pur și simplu o ieșire cu prietenii. Da, localul este foarte instagramabil!
Unde mai pui că peste drum este și Kraft Market, în aer liber, la rândul lui o noutate în zona culinară. (În fine, oarecum… ei s-au deschis anul trecut, dar nu au funcționat în sezonul rece. Iar acum și-au redeschis porțile).
Gangnam Pocha
Dacă ne-am luat cu bucătării naționale, să încheiem cu una foarte apreciată, de unde vine și bijuteria culinară denumită kimchi. Dacă vrei să descoperi bucătăria sud-coreeană și cultură K-Pop, nu trebuie să ratezi noul local din Centrul Vechi. La Gangam Pocha poți savura specialități coreene super interesante și ai parte de un vibe hip! La ei te delectezi și încerci preparate pe care mai mult că sigur le vei pronunță greșit – precum jumulleok, sora muchim sau dakgalbi.
Iar dacă ești curios despre originea numelui sau deja îți sună puțin cunoscut, află că în limba coreeană, Gangnam înseamnă „la sud de râu”. Se face astfel referire la râul Han, un fluviu ce separă cele două Coree. Gangnam este, de asemenea, numele celui mai trendy district din Seul – de unde și faimoasa piesă Gangnam Style. În completare, termenul „pocha” face referire la standul de street-food sud-coreean, unde se vând mâncăruri tradiționale. Cum ar fi celebrele gheare de pui picante numite Dakbal, considerate o adevărată delicatesă sud-coreeană.
La Pocha, mâncarea este accesibilă, rapidă și extrem de gustoasă, așa că restaurantul din București a creat așteptări serioase. Merită să le testezi și tu mâncarea cât de curând!
G.Y.S.T
„Inspired by Copenhagen. Served in Bucharest”. Cam așa sună invitația unuia dintre cele mai noi localuri, parte din Kané Group, deschis nu demult pe Blănari. Un gastropub edgy, așa cum se descriu, care pune preț pe lucrurile bune și simple.
Au cafea de specialitate, mâncare, bere locală de la Bârlog și bere artizanală de la danezii To ØL. Iar meniul e conceput și coordonat de Cătălin Bejenariu (Head Chef al Kané) și Sorin Bologa (Sous Chef Kané). La ei poți servi Early Brunch (08:00 – 15:00), Full Brunch (10:00 – 15:00) și Cină (18:00 – 23:00).
PS: marțea, berea e la jumătate de preț. Îi găsești pe Blănari 18.
Vié
Următoarea oprire în drumul nostru printre locuri noi din București e un restaurant super rafinat și elegant. În ianuarie s-a deschis Vié, restaurant gastronomic românesc dublat de un wine shop. Proprietarii mai au două restaurante în Paris, dar Andreea Barroca spune că mereu și-a dorit să deschidă un local și în România.
Locul arată foaarte bine, ușor scenic, teatral. Albastrul domină spațiul și îi dă o notă de profunzime, de rafinament, iar prin fereastra bucătăriei poți vedea întreagă echipă la treabă. Echipă coordonată de chef Radu Iliescu, care a acumulat experiență în mai multe restaurante din Europa, inclusiv deținătoare de stele Michelin.
Conceptul preparatelor este bazat pe sezonalitate și totul se construiește inventiv, pornind de la produse locale. Inspirația vine din mâncarea tradițional românească iar meniul scurt à la carte este dublat de un meniu de degustare. Dincolo de gastronomie, un accent deosebit s-a pus pe vinurile servite. Multe vinuri craft, de o calitate extraordinară, provenite de la producători pasionați, vin să acompanieze mâncarea gustoasă.
Vié poate fi închiriat pentru evenimente private. Prânz sau cină business, team building, sărbătoare cu familia sau prietenii, toate își găsesc aici cadrul perfect.
NOUA B.A.R
Dacă te-ai bucurat vreodată de bucatele grozave preparate de chef Alex Petricean, sau dacă ai luat masa la NOUA Bucătărie Românească și ai rămas impresionat, atunci sigur vrei vrea să testezi și noua lor propunere, NOUA B.A.R. Adică Bucătărie Aproape Românească.
S-a deschis oficial pe 8 decembrie și este (după cum spun chiar ei), „un manifesto care prin deja cunoscutul laitmotiv al sării în bucate și al cristalului de sare, își propune asumarea identității noastre culinare punând o barieră de la judecata tuturor cutumelor și limitelor geografice sau istorice care ne opresc din acceptarea a cine suntem de fapt.”
Păstrând bunul lor obicei, și aici bucătăria este în mare parte de sezon și la fel de creativă. E un loc foarte primitor, cu un design impregnat de o puternică identitate românească în care regăsești detalii și obiecte tradiționale care au ceva istorie în spate (ca de exemplu măștile sau țesături vechi tradiționale din mai multe regiuni ale țării). Iar de curând au deschis și terasa.
Îi găsești pe Ion Mihalache nr. 16.
Le Manoir Gourmet Market
Deschis recent în cadrul One Herăstrău Towers, e locația perfectă pentru shopping rafinat de produse gourmet și băuturi fine. Dar nu e vorba doar de shopping aici, pentru că te poți opri și să iei masa. Găsești produse gastronomice deosebite, de la brutărie și patiserie marca Eclair de Genie, la pește proaspăt, stridii, măcelărie, dulciuri și vinuri.
Barul franțuzesc se deschide dimineața cu croissants proaspăt copți și cafea de specialitate, transformându-se apoi într-o mică braserie pe parcursul zilei, pentru a deveni Wine & Cocktail Bar seara. Au și un Sushi Room, barul de sushi cu produse din pește, deschis zilnic. Totul într-o ambianță elegantă, cu un design sofisticat. Îi găsești pe Str. Nicolae Caramfil 74.
Ce alte locuri noi în București ar mai fi de notat:
-
Jeonjuu Korean BBQ. Luându-și numele de la orașul care este privit drept capitala gastronomică a Coreei (Jeonju), restaurantul din Centrul Vechi propune mâncare locală autentică. Așa dacă vrei să testezi mâncârea coreeană, treci pe la ei.
-
Și tot un restaurant cu arome deosebite este Isha Restaurant, cu specific nepalez / indian. Îi găsești în apropiere de parcul Grădina Icoanei, pe Vasile Lascăr 81.
-
DeSoi e un loc de inspirație al Bucureștiului de altădată, reimaginat de noi în gusturi desăvârșite. Restaurant, winebar, cafenea, băcănie și brutărie, totul într-un singur loc.
-
Chiar dacă nu e un loc nou, poate fi considerat așa. Redeschis de curând după ce a trecut printr-o serie de lucrări de reamenajare, noul Bistropolitan a prins viață. Un concept modern, cu un decor foarte dichisit, atmosferă fresh și preparate delicioase (inclusiv opțiuni vegetariene și vegane). Plus super cocktailuri!
-
Dacă îți fan al gogoșilor de la Berliner Donuts, probabil știi deja că au închis locația din Plevnei și acum îi găsești pe Matei Millo nr 5. Dacă nu le-ai descoperit încă, încearcă-le!
-
Și tot la capitolul dulciuri Angeline Cake Boutique după ale căror New York Rolls ne topim, are o locație nouă în Aviatorilor (pe str. Popa Savu nr 73). Un adevărat atelier de magie dulce!
- Despre înghețată: Velocità a deschis în martie o nouă gelaterie în Piața Victoriei, în clădirea America House (unde este și Gram Bistro și Starbucks). Și de cum a venit vremea bună s-a redeschis și Zelltato, micro-gelaterie și cofetărie cu zvâc, la intrarea în Herăstrău.
Stăm cu ochii pe:
Raionul de Pește, care a deschis pe 10 mai noul și spectaculosul restaurant din Florească. Designul este semnat de faimosul designer Karim Rashid. Iar meniu este creat, degustat și perfecționat de chef Raul Gliguță și echipa lui.
Raionul de Pește este un loc consacrat în lumea iubitorilor de pește și fructe de mare, care apreciază experiențele culinare de-a dreptul speciale. Iar noul restaurant se anunță a fi cu adevărat premium, cu meniu inspirat din culturile gastronomice mediteraneene, japoneze și sud americane.
Negroni Aperitivo Bar Romania, un concept italian lansat în Ucraina în 2020, care se va deschide și la București anul acesta. Locația promite să devină un reper pe Calea Victoriei și se va afla la parterul clădirii Tandem de pe str. Matei Millo (în apropiere de Cercul Militar Național).
Manufaktura, care a anunțat că va deschide o locație nouă în oraș în curând.
Deci… încotro?
În concluzie, găsești o mulțime de locuri noi în București unde să iei masa. Și cu siguranță sunt multe care vor mai apărea anul acesta. Iar noi de abia așteptăm să le încercăm pe toate! Tu nu?