Am luat la analizat mai multe tipuri și sortimente pentru a răspunde la întrebarea „Care lapte e mai bun și mai sănătos?”. Hai să vedem ce dezvăluie informațiile nutriționale.
Până nu demult laptele era pur și simplu… lapte. Astăzi însă poți găsi numeroase variante atunci când mergi la supermarket. Pornind cu laptele de vacă (mai gras, semi-degresat sau degresat complet) până la sortimente de lapte vegane, pare uneori că zilnic apare la raft ceva nou. E drept că unele persoane sunt nevoite să evite anumite tipuri de lapte din cauza alergiilor sau intoleranțelor alimentare. Caz în care e cu atât mai bine să ai opțiuni cât mai diverse. În schimb alții se pot simți derutați tocmai ca urmare a acestei mari varietăți din care nu știu, efectiv, ce să aleagă.
7 variante de lapte bun și sănătos
Noi am luat la analizat proprietățile nutriționale a șapte sortimente pentru a afla care lapte e mai bun și mai sănătos. Tu alege-l pe cel care se potrivește mai bine cerințelor tale.
Laptele de vacă
Laptele de vacă este laptele „original”. Și de departe cea mai populară alegere! Atenție, însă: laptele de vacă nu este recomandat copiilor mai mici de un an şi jumătate, deoarece pot dezvolta alergie la proteinele din el.
Ce conține o cană de lapte de vacă (2% grăsime):
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Laptele de vacă are multe atuuri din punct de vedere nutritiv. Cele 8 g de proteine / cană înseamnă aproximativ un sfert din necesarul zilnic al organismului. Iar doza de carbohidrați și grăsimi asigură exact „combustibilul” de care ai nevoie pentru o zi nouă (sau pentru „realimentare” după o oră la sală). În plus e o sursă excelentă de alți nutrienți precum calciu, indispensabil pentru un sistem osos robust, și vitamina B12 benefică pentru creier și pentru funcționarea optimă a metabolismului. Este și o sursă excelentă de potasiu, care țin sub control presiunea arterială și are grijă de inima ta.
În comerț ai să găsești lapte de vacă fortifiat cu vitamina D, care nu doar ajută la absorbția calciului, dar și la atingerea necesarului zilnic de această vitamină, mai ales că este destul de greu de luat din alimentație – vitamina D se găsește în stare naturală doar în ouă și pește gras (cum e somonul).
Poate îți pare că are un conținut mare de zahăr, dar acesta este doar zahărul conținut în mod natural, fără a fi adăugat artificial. În plus, este probabil și cel mai convenabil ca preț dintre toate tipurile de lapte – mai ales dacă alegi un sortiment clasic, nu neapărat bio.
Laptele de capră
Laptele de capră este foarte asemănător celui de vacă din punct de vedere nutrițonal. Are doar ceva mai multe proteine și mai puțin colesterol, dar are un conținut mai mare de grăsimi.
Ce conține o cană de lapte de capră:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Laptele de capră este o variantă excepţională pentru cei cu alergie la proteinele din laptele de vacă, deşi conţine la rândul său astfel de proteine, dar într-o cantitate mult mai scăzută. Grăsimile din compoziţie se digeră mult mai uşor şi conţine mai mult calciu decât cel de vacă. În plus, conține și mai mult potasiu și vitamina A (dar mai puțină vitamina B12). Marele dezavantaj este că are un gust specific, iar unii nu îl tolerează uşor.
Laptele de soia
Dacă alegi să mergi pe drumul alimentației vegane sau vegetariene, laptele de soia este una dintre alternativele cele mai populare. La fel și dacă ai intoleranţă la proteinele din lapte sau alergie la lactoză.
Ce conține o cană de lapte de soia neîndulcit:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Laptele de soia are un profil nutrițional similar cu al laptelui de vacă. Este bogat în proteine și nutrienți precum calciu, vitamina B12 și potasiu. Laptele de soia simplu este mai sărac în carbohidrați decât cel de vacă, dar versiunile îndulcite sau aromate conțin mai mulți carbohidrați din cauza zahărului adăugat.
Ca bonus, s-a demonstrat că soia susține sănătatea inimii și a creierului.
Laptele de migdale
Dacă de obicei savurezi migdalele sub formă de gustare crocantă, ele pot fi la fel de bine transformate în lapte – cu siguranță ai văzut cutiile prin magazine!
Ce conține o cană de lapte de migdale neîndulcit:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Un alt tip de lapte bun și sănătos, laptele de migdale este o variantă vegetală foarte bogat în calciu și poate fi deseori fortifiat cu vitamina D pentru a-i spori valoarea nutrițională. În plus, aceștia sunt nutrienți care pot fi uneori mai dificil de asigurat pentru cei care urmează o dietă vegană. Îl poţi prepara şi acasă, din migdale lăsate la hidratat, apoi pasate foarte bine cu blenderul şi stoarse prin tifon. Are un conţinut ridicat de Vitamina E, magneziu şi potasiu, un gust dulceag şi o aromă foarte plăcută. În plus, e sărac în calorii, proteine, carbohidrați și grăsimi. Și nici nu se alterează uşor.
Chiar dacă nu este la fel de sățios sau nutritiv ca laptele de vacă sau de soia, este o alternativă mai light pe care mulți o apreciază.
Laptele de cocos
Deseori folosit la gătit, laptele de cocos poate fi găsit și servit și ca băutură de sine stătătoare.
Ce conține o cană de băutură cu lapte de cocos:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ca și în cazul laptelui de migdale, anumite băuturi cu lapte de cocos sunt fortifiate cu vitamina B12 și vitamina D pentru a „îmbogăți” oferta nutritivă. Laptele de cocos e ușor mai sărac în calorii decât restul alternativelor la lapte și nici nu conține proteine. În schimb conține mai multe grăsimi decât laptele de vacă și mai multe grăsimi saturate decât alte sortimente de lapte pe bază de plante. Și asta din cauza conținutului ridicat de grăsimi pe care îl au nucile de cocos. Din acest motiv, laptele de cocos ar trebui folosit mai degrabă ca un „aditiv” de savoare sau în circumstanțe speciale, mai degrabă decât ca o alternativă la laptele de consum. Spre exemplu, la un smoothie cu fructe de pădure.
Laptele de ovăz
Unul dintre produsele mai nou apărute este laptele de ovăz, care câștigă rapid popularitate.
Ce conține o cană de lapte de ovăz:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Multe din sortimentele de lapte de ovăz sunt fortifiate cu nutrienți, similar cu alte alternative la laptele clasic. Acesta este comparabil ca număr de calorii, grăsimi și carbohidrați cu laptele de vacă și soia. Conține însă mai puține proteine (2 g/cană), număr mai mare totuși decât la alte variante de lapte vegetal. Un lucru demn de luat în seamă este că are și 2 g de fibre/cană, ceea ce poate fi de ajutor persoanelor care încearcă să consume mai multe fibre. În plus, poți să-l prepari și acasă, de la zero.
Laptele de orez
Laptele de orez este de fapt o băutură pe bază de cereale, strecurată și filtrată așa încât să poată fi consumată în loc de laptele clasic.
Ce conține o cană de lapte de orez:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Laptele de orez este foarte bogat în carbohidraţi (ceea ce-ți poate da un plus de energie), dar sărac în proteine. Nu stă bine nici la conţinutul de calciu, însă există şi variante fortifiate așa încât să se ridice cât de cât la valorile laptelui de vacă. Are un gust dulceag, plăcut şi se găseşte chiar şi îmbogăţit cu vanilie sau scorţişoară. Se poate lua de la supermarket sau din magazinele online.
În concluzie
Sunt multe variante și alternative pe piață la laptele clasic. Iar alegerea pe care o faci ar trebui să reflecte preferințele tale sau să fie bazată pe restricțiile alimentare pe care le ai, sau nu. Din perspectivă nutrițională, laptele de vacă este bogat în mod natural atât în proteine cât și alte vitamine și minerale care susțin sănătatea sistemului osos și a organismului, în general. Laptele de soia este similar celui de vacă ca și conținut de proteine și nutrienți, în timp ce restul opțiunilor au un număr mai mic de calorii și proteine, dar se găsesc în variante fortifiate pentru a suplini „lipsurile”.
Citește și: