Evenimentul Zilei a inceput o campanie de sensibilizare a consumatorului roman de produse alimentare periculoase, atat la restaurant cat si acasa, prin cumparaturile din magazine, inclusiv de la marile magazine si in cazul marcilor cunoscute. Iata ultimele articole:
– Mezelurile, în topul bombelor alimentare
– Topul bombelor alimentare
– In ce alimente se gasesc cele mai periculoase substante
– Top alimente contrafacute
Semnalam aceste articole deoarece sustin cu argumente foarte puternice toate ideile, punctele de vedere si avertizarile pe care le prezentam si noi aici, pe Restograf, de fiecare data cand avem ocazia si cand ni se pare ca un restaurant incearca sa insele buna-credinta a clientilor sai. Iata cateva extrase:
“Mezelurile sunt cea mai mare pacaleala in materie de alimente: contin carne de proasta calitate-mai putin muschi, dar sorici, oase pisate si zgarciuri din plin, apa inchegata cu gelifiant, sare ascunsa in denumiri tehnice si potentatori de aroma care le mentin poleiala mult timp.”,
“Nenumarate studii au demonstrat ca majoritatea contin ingrediente cancerigene. Cu cat sunt mai ieftine si cu cat au mai multe barci de grasime, cu atat sunt mai periculoase. Citind eticheta mezelurilor din magazine, puteti observa ca sunt un amestec de carne, slanina, apa in proportii variabile, carne dezosata mecanic, dextroza (zahar), alaturi de coloranti (carmin), conservanti (nitriti de sodiu si potasiu), potentatori de aroma (glutamati), agenti de afumare si sare. Mezelurile ieftine in special au cantitati impresionante de grasime, de cea mai proasta calitate: sorici, emulsie de sorici, untura, pielita de pasare, zgarciuri, dar si carne dezosata mecanic.”,
“Supermarketurile fac loc unui numar imens de produse, confuzionand consumatorii. S-a ajuns la situatii extreme, produse contrafacute folosind denumiri generice intr-un mod inselator: exista cascavalul care nu contine branza, frisca fara smantana, pateul fara ficat, pasta de unt care nu contine unt sau ciocolata cu alune care are doar 10% cacao si doar 0,1% alune. Şi, mai ales, exista sunca fara niciun fel de carne.”