Grand Hotel Continental organizeaza in data de 4 mai 2012, in parteneriat cu Mount Athos Area, o cina autentica, cu preparate din bucataria Muntelui Athos. Actiunea face parte din seria evenimentelor gastronomice purtand genericul Mount Athos Area Gourmet, desfasurate anual, in perioada 15 mai-15 iunie, in regiunea invecinata cu Muntele Athos. Initiatorul acestui proiect este Organizatia de Turism a Muntelui Athos, entitate laica aflata in stransa legatura cu unica republica monastica din lume.
Cina va fi pregatita sub atenta indrumare a calugarului Epifanios Mylopotaminos, cel mai cunoscut bucatar al celor 22 de manastiri ortodoxe de la Muntele Athos. Calugarul, aflat de 38 de ani la Athos, este staretul chiliei Mylopotamos, care apartine celei mai vechi manastiri din Munte – Marea Lavra.
A avut sansa sa invete melosul bizantin de la monahi aghiopavliti mai vechi, devenind un bun psalt si s-a dedicat, in acelasi timp, diaconiei de bucatar. Astazi este un binecunoscut maestru bucatar. La Mylopotamos, alaturi de parintele Ioachim, si-a asumat datoria de a restaura chilia istorica, dandu-i o noua viata. In acelasi timp, respectand traditia seculara a locului, a sadit vita de vie si a ridicat un atelier pentru producerea vinului.
In anul 2010, a publicat, singura carte de bucate a Muntelui Athos, tradusa deja in rusa, engleza si germana si aflata in curs de editare in limba romana.
Meniul care va fi prezentat la Grand Hotel Continental este compus din preparate dupa retete autentice din gastronomia Muntelui Athos: supa de caracatita, salata cu crithmum maritimum din golful Sfantului Munte, cod cu dovlecei si halva din griș cu fructe din padurea lui Aristotel. Cina este inobilata cu vin biologic adus de calugar de la viile Athosului, purtand marca Mylopotamos:
Lefkó (vin alb, sec, cu aroma de mere verzi, din struguri Muscat de Alexandria si Roditis)
Inómeli (vin rosu, demisec, doar din struguri Muscat de Hamburg)
Erithró (vin rosu inchis, cu gust bogat si matur, dar cu un buchet delicat)
Náma (vin rosu, dulce si aromat, din struguri Muscat de Alexandria si Merlot)
Bucataria Muntelui Athos este speciala si unica in lume. Dieta celor 1500 de calugari, intre care se afla si numerosi romani, are la baza preparate vegetale si preparate din peste. Datorita acestor meniuri sanatoase, monahii se imbolnavesc rar si au o viata lunga. Modul in care gatesc mancarea este unic: foc de lemne, vase de lut, materiale biologice din gradinile si de pe dealurile Muntelui Sfant.
Pestele si fructele de mare de la Muntele Sfant sunt recunoscute pentru gustul lor deosebit. Unicitatea gustului se datoreaza faptului ca apele sunt adanci, curate si strabatute de curenti marini purificatori. Fructele de mare sunt pescuite in ape foarte adanci care au cel mai mare continut de sare din toate marile Greciei, si sunt bogate in plancton si hrana curata, deoarece in golf nu se varsa rauri sau fluvii care sa tulbure echilibrul compozitiei apei.
Programul zile de 4 mai 2012:
Dimineata, calugarul Epifanios Mylopotaminos va gati impreuna cu Roxana Anghel, executive chef si echipa de bucatari de la Grand Hotel Continental;
La ora 17:00 va avea loc o conferinta de presa cu participarea calugarului, in Restaurantul Balkan Bistro;
La ora 19:00 va avea loc cina. Calugarul Epifanios Mylopotaminos va prezenta traditiile gastronomice ale Muntelui Athos si va binecuvanta preparatele servite mesenilor. Reprezentanti ai Mount Athos Area isi vor prezenta regiunea turistica situata pe bratul Athos din Halkidiki, pana la granita cu Republica Monahala a Muntelui Athos.
Valoarea cinei este de 99 lei/persoana; participantii pot castiga, prin tragere la sorti, unul din cele doua vouchere oferite de Mount Athos Area Gourmet in pensiuni din Olympiada si, respectiv, pe insula Ammouliani.
Acest eveniment este primul din caravana care va continua in tot lantul Continental Hotels, pe tot parcursul anului 2012.
Despre Continental Hotels
Grand Hotel Continental (*****), face parte din lantul Continental Hotels cu o traditie de peste 20 de ani pe piata turistica din Romania. Inca de la inceput obiectivele companiei au avut in vedere furnizarea de servicii hoteliere pentru segmentul turismului de afaceri. In prezent, Continental Hotels este cel mai mare lant hotelier romanesc ce acopera piata de lux, de business si cea economy, oferind, in acelasi timp, o gama completa de servicii si pentru segmentul MICE.
Portofoliul Continental Hotels cuprinde urmatoarele branduri proprii: Grand Hotel Continental, Continental Forum(****), Continental(***), Hello Hotels(**), Concerto Restaurant, Balkan Bistro, Mondo Restaurant, Victoria Club , Tekaffe. Continental Hotels detine si 4 hoteluri Ibis in Romania aflate in managementul grupului Accor.
Orasele in care Continental Hotels este prezent sunt: Bucuresti, Arad, Oradea, Sibiu, Constanta, Tirgu Mures, Drobeta Turnu Severin si Suceava, totalizand peste 1860 de camere.
Detalii si informatii suplimentare Mihaela Staicu (mihaela.staicu@continentalhotels.ro, 0728 666 048)
(Comunicat Continental Hotels)