Pe langa patrimoniul cultural, Bucovina dispune de traditii culinare diversificate, datorita influentelor multiple: poloneze, rusesti, turcesti, germane si austriece – de la care vine numele de BUCOVINA (Bukow Land – Tara Fagilor). Desi toate aceste popoare si-au lasat amprenta in obiceiurile culinare ale zonei, Bucovina are o trasatura caracteristica speciala: este “patria smantanii”.
In Bucovina, totul se mananca folosind smantana, ingredientul care se regaseste in aproape toate produsele culinare bucovinene. “Borsurile si tocaturile bucovinene” sunt preparate cu smantana: Borsul polonez cu cartofi si sfecla rosie, “Cuiburile de cinci” (cinci sarmale, fiecare cu umplutura ei – de pui, de porc, de vita si de vitel cu oaie – invelite toate intr-o frunza de potbal), tocineii (chiftelute din “barabule” bucovinene – cartofi bucovineni), pastravul pregatit cu smantana etc. Alte ingrediente care caracterizeaza din punct de vedere culinar Bucovina sunt hribii si pastravul.
Patrie a manastirilor, Bucovina are mancaruri manastiresti si de post specifice: carnatul de legume de la Putna, sarmalutele cu urda de la Sucevita, placinta cu ciuperci de la Dragomirna.
Alte specialitati culinare pe care turistul le poate gasi si savura doar in Bucovina sunt: Harzobii de pastrav afumat sau pastravi la cobza, Raciturile de porc sau de peste, Knedeli din cartofi, Cartofii cu chimen, Invartita cu mac ori cozonacul bucovinean.
Alaturi de “Invartita cu mac” (prajitura austriaca), bucovinenii mai au o prajitura specifica, pe care au invatat-o de la soldatii lui Napoleon care s-au oprit in zona in timpul retragerii, dupa infrangerea din Rusia: “Turta lui Napoleon” sau “Cremsnitul”, cum i se zice astazi.
“In Bucovina, pana intr-acolo se merge cu consumul smantanii, incat taranul bucovinean mananca dimineata mamaliga unsa cu smantana. Dar ce zic eu smantana? Este atat de grasa ca o poti taia cu cutitul, ca pe unt. Dar nu trebuie sa consideram BUCOVINA doar patria smantanii sau a hribilor si pastravilor. Nu este numai patria manastirilor, fiecare cu culoarea ei specifica (Voronet – albastru; Humor – rosu; Sucevita – verde ori Moldovita – galben ), sau TARA FAGILOR. Bucovina are din toate acestea si ceva mai mult: are niste oameni minunati, gospodari si primitori, gazde deosebite, care vor face pana si din cel mai pretentios turist un impatimit al zonei !”, a precizat Adrian Buzoianu, editor al site-ului de turism culinar ChefBuzu.com.
*
Pensiunile bucovinene – vacanta si turism culinar
*
“Cine crede ca a vazut tot ce se poate vedea in Romania, il POFTESC sa incerce să faca o escapadă culinara autentic romaneasca, la pensiunile bucovinene. S-aveti pofta! Pofta de mancare si POFTA DE VIATA!, Adrian Buzoianu, editor, site-ul de turism culinar chefbuzu.com.
Cabana ZADA – localitatea Carlibaba, Jud. Suceava, poate fi gazda perfecta a vacantelor la tara.
Atestata documentar în 1595, intr-o scrisoare a parcălabului Sucevei – Mihaly Tolnay – localitatea Carlibaba este asezata la confluenta raului Bistrita cu paraul Carlibaba, in locul unde se despart Munitii Tibaului, Obcina Mestecanisului si Muntii Suhardului.
Foarte bogata din punct de vedere hidrografic, Carlibaba ascunde in apele reci ale Bistritei Aurii specii de pesti precum lostrita (interzisa la pescuit), pastravul, lipanul, iar in padurile din jur animale precum ursul brun, cerbul carpatin, mistretul, capriorul, lupul sau vulpea si specii rare de păsări precum: cocosul de munte, cocosul de mesteacan, cinteza alpine, gaita de munte, bufnita sau pitigoiul.
Clasificata la 3 stele, Cabana ZADA ofera conditii de cazare excelente in cele 9 camere cu pat matrimonial, din care 6 camere au balcoane cu vedere catre Valea Bistritei Aurii, iar celelalte 3 au vedere catre padure si faneata.
Toate camerele au baie proprie cu apa calda permanenta, TV si cablu, incalzire centrala, iar cabana dispune de un restaurant ce oferă preparate culinare traditionale bucovinene, precum: carnaciorii de oaie bucovineni, slanina afumata bucovineana, diverse branzeturi specific zonei, bors de hribi ori ciorba radauteana, supa crema de hribi, borsul de pasare, pastravul la gratar, parjoalele moldovenesti ori hribii cu smantana.
Orice turist, poate beneficia de serviciile oferite de cabană: iarna se pot face plimbari cu sania trasa de cai, se poate schia.
Atracţiile turistice ale zonei sunt: Monumentul comemorativ ce aminteste de trecerea lui Bogdan prin aceasta localitate ( 1359 ), Rezervatia geologica Piatra Tibaului si Rezervatia Lala.
PENSIUNEA LILIANA din Campulung Moldovenesc.
Situata la o distanta de circa 15 km de Suceava, pe traseul DN 17, Suceava – Gura Humorului – Campulung Moldovenesc, Pensiunea LILIANA ofera turistilor conditii de cazare in 11 camere duble, din care 7 camere au baie proprie, iar 4 camere au acces la 2 bai
Pensiunea dispune de 2 livinguri si de o sala de mese cu o capacitate de 30 de locuri, in care veti putea servi preparate traditionale bucovinene, cu pastravi din pastravaria proprie, pregatit dupa retete proprii precum pastravul la gratar, cu sau fara saramura, servit cu smantana, pastrav cu legume la cuptor, pastrav prajit, pastrav afumat, dar si alte preparate cum ar fi corsul de sfecla, borsul cu afumatura, tochitura moldoveneasca, ciulamaua de pui cu hribi, hribii cu smantana, puiul cu smantana, balmosul, chirosti cu branza, alivenci, poale-n brau ori clatite cu diverse dulceturi din fructe de padure, preparate toate in casa.
Fiind o zona cu o puternica incarcatura culturala, oamenii locului au pastrat portul si traditiile, una dintre cele mai renumite in zona fiind incondeierea oualor de paste
Totodată, turistii cazati la pensiunea liliana pot practica turismul cultural si ecumenic, turismul cinegetic, drumetia montana dar si turismul culinar, caci si in aceasta privinta avem chiar au cu ce se lauda !
Dintre atractiile turistice ale zonei, turistii se pot bucura de vizitarea muzeului “arta lemnului’, a colectia “i.tugui” – o colectie deosebita ce cuprinde peste 4500 de linguri de lemn provenite din romania si din multe alte tari, peste 1300 de modele de cusaturi, covoare si monede vechi si noi, monumentul statuar “dragos voda si zimbrul”, codrul secular de la Slatioara, Prisaca Dornei (una din cele mai mari pastravarii din tara ), dar si Manastirea Moldovita.
PENSIUNEA COLLADA din Manastirea Humorului – O pensiune a carui punct forte este Savoarea Bucatelor.
Inca de la micul dejun, pot fi gustate preparate traditionale, naturale: oua de tara preparate in diverse forme, scrob bucovinean, cas, urda, branza de burduf sau telemea, chisca cu crupe sau chisca cu ficat, sangeretele de tara, toba de casa, slanina afumata sau pastrama de casa, brob sau racitur, laptele proaspat si dulceturile de casa.
Pranzul va continua cu alte preparate bucovinene: renumita Disrsala ( ciorba bucovineana de cartofi ), zama de gaina de curte, borsul de fasole cu costita, ardeii umpluti ca-n bucovina, curechii cu piept de porc si mamaliga de barabule, tochitura bucovineana, rascovii pane, ghiveciul manastiresc sau puiul taranesc la cuptor sunt doar o parte din deliccile culinare cu care va ademenesc gazdele.
Printre atractiile turistice ale zonei se numără: Manastirile Voronet, Humor, Arbore, Putna, Moldovita, Sucevita, Dragomirna, Chilia sapata in stanca a lui Daniil Sihastru, Marginea cu ceramica neagra apreciata in toata lumea, Rezervatia Geologica “12 Apostoli” din Masivul Calimani ori Mocanita din zona Moldovitei.
Pensiunea LOREDANA, din Gura Humorului, condusă de Catalin Afrasinei, bun cunoscator al zonei si ghid turistic atestat.
Pensiunea ofera servicii de cazare si masa deosebite, iar preparatele sale vedeta sunt: tochitura bucovineana cu pulpa de porc, costita de porc, carnati afumati de porc, puiul fript la ceaun, putin crocant, servit cu mamaliguta si mujdei de usturoi.
Pensiunea organizeaza adevarate excursii culinare, denumite Stana Turistica, traseu in care turistii sunt dusi la stanele din zona spre a vedea cum se prepara si pentru a degusta direct de la sursa deliciile culinare ale ciobanilor bucovineni, Pranz La Tara – servirea de preparate traditionale bucovinene direct din gospodartia taranului ) sau Pranz La Padure, ce include plimbare cu trasura la padure si prepararea si degustarea in mijlocul naturii a unui Balmos Traditional.
Despre proiect
Proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de Russenart Comunications in perioada februarie – noiembrie 2013 si este sprijinit de 47 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, metropotam.ro, Mujer, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, SMA Studio, stiuunloc.ro, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, WebArt, Woman TV.
Partenerul special al proiectului este ChefBuzu.com. Retetele dobrogene ale lunii martie sunt oferite de Adrian Buzoianu, Pensiunea „Casa dintre Salcii” si Pensiunea Cherhana
In luna martie, activitatile proiectului “Descopera traditiile culinare romanesti” sunt gazduite de Restaurantul Adeline, situat in Centrul Vechi, Str. Blanari, nr. 9, Bucuresti.
*