Conceptul de a merge la paine s-a schimbat foarte mult in Bucurestiul asa cum il stim noi fata de orasul asa cum il stiau altii odinioara. Pentru bucuresteni, a cumpara paine poate la fel de bine sa echivaleze cu o noua experienta gastronomica. Asta, desigur, in locurile potrivite, adica fix in acele brutarii bistrouri de unde poti sa-ti cumperi o paine gourmet sau sa ramai si sa mananci o gustare, un mic dejun sau niste paine proaspat scoasa din cuptor.
Daca si voi sunteti niste impatimiti ai painii proaspete si gustoase, dar si a tuturor derivatelor pe care le puteti degusta intr-o brutarie, atunci clar trebuie sa va programati cate-o vizita in fiecare loc din cele din lista de mai jos:
Pain Plaisir e o mica bacanie cu multe produse de patiserie, prajituri si paine artizanala. Produsele de la Pain Plaisir sunt gandite si preparate de un patiser britanic, totul sub invataminte frantuzesti. Brutaria a fost deschisa de 2 prietene care s-au saturat de mediul corporate, initiativa pentru care l-au cooptat si pe un magician al aluaturilor fragede. La Pain Plaisir veti gasi croasante cu diverse ingrediente care sa le faca si mai gustoase in toata fragezimea lor. Veti gasi prajituri, tarte, chifle si baghete care sunt delicioase si simple, dar mai ales degustate in compania unei creme de branza sau al clasicului unt.
Iubitorii de produse de patiserie si brutarie nu au cum sa ocoleasca Rue Du Pain, prima boulangerie artisanale, dupa cum se definesc chiar ei. Rue du Pain este prima brutarie frantuzeasca din Bucuresti care foloseste tehnici artizanale. Tot aici au si laboratorul de productie, clientii putand vedea magicienii aluatului la lucru. Si ca o extra dovada ca Rue du Pain nu e de ocolit este si faptul ca din 2011 aceasta brutarie este si furnizorul oficial al Casei Regale a Romaniei. Deci luati drumul painii catre acest loc in care puteti sa va faceti cumparaturile pentru acasa, dar si sa va bucurati de niste gustari speciale in frumosul spatiu din Floreasca.
Brot e o brutaria nemteasca, o afacere de familie pornita din dorul si din dragostea pentru painea din Germania, asa cum se gaseste ea la brutariile traditionale. Din dor au deschis aceasta mica brutarie de pe Nicolae Caranfil si din dragoste pentru paine respecta o reteta din care sa rezulte produse sanatoase, facute din ingrediente naturale si fara alte tampenii pe care marile firme au inceput sa le adauge painii de pe banda rulanta. Despre conceptul sanatos din spatele painii artizanale cu maia, secara si grau de la Brot puteti citi mai multe aici. La Brot gasiti paine de mai multe feluri, covrigi nemtesti, chifle, dar si prajiturele, biscuiti si batoane cu cereale.
Bread and Spices imbina 3 ingrediente absolut delicioase pentru un rezultat de nerefuzat: Brutarie si Patiserie Frantuzeasca + Cofetarie cu laborator propriu + Cafenea si Restaurant. Practic puteti sa alegeti ce componenta savuroasa sa incercati din oferta locului: paine proaspata de luat acasa, croasante alaturi de o ceasca de cafea sau o masa in toata regula insotita de painea facuta in laboratorul lor.
Companion este o alta brutarie din Bucuresti de unde va puteti aproviziona cand aveti pofta de-o paine calda si buna pe care s-o devorati apoi cu unt, branza sau delicii tartinabile. Pe scurt, cei de la Companion povestesc ce fac ei in fiecare zi: “In fiecare dimineata folosim ingrediente bine alese pentru ca voi sa aveti pe masa o paine bine plamadita, cu maia, sare si apa plata. Astfel ca daca treceti pe la noi, rafturile vor fi mereu intestate cu produse de patiserie, placinte delicioase si o varietate de bunatati din toate colturile lumii“. A, si ca fapt divers, tot ei ne spun ca termenul COMPANION vine din latina – “com + panis” (“cu paine”, “cel cu care imparti painea”). In meniu au mai multe tipuri de paine (cu seminte eco, cu masline, cu ceapa, cu rosii uscate, cu chimen si altele), pizza, sandvisuri si prajituri.
My Maia spune povestea unei pasiuni, o poveste inspirationala a proprietarei care a dat postul de director de banca pe un proiect care sa-i aduca fericire. Asa a luat nastere My Maia, o brutarie artizanala despre care v-am povestit mai multe in articolul de aici. Pe scurt, My Maia ofera: “paine cu maia, fara drojdie, fara aditivi.
Doar faina, apa filtrata si sare de mare”. Si, desigur, si cateva produse de patiserie si dulciuri.
Le Grenier a Pain a adus traditia brutariilor frantuzesti in Romania. Proprietarul a inceput prin a avea o patiserie, dupa care, in 1998, a creat lantul de brutarii Le Grenier a Pain, localuri care au ajuns si-n Japonia, China, Rusia, dar si in Romania. Locul este o imbinare a conceptelor de brutarie, patiserie, bacanie si bistro, un spatiu de unde poti sa pleci cu bagheta-n plasa ca francezul sau locul in care poti sa stai la un mic-dejun/ pranz sau cina intr-un ambient placut tare.
Brutaria din Sat are alt pariu cu acest preparat de nelipsit la masa, urmarind sa retrezeasca simturile nostalgiei romanilor. “Din dragoste pentru painea sanatoasa, reinviem o veche traditie romaneasca, cuptorul de caramida arsa cu vatra taraneasca si o tehnologie artizanala cu ingrediente de cea mai buna calitate. Gustul copilariei se intregeste cu placintele si prajiturile de casa, cozonacul romanesc si alte bunatati, toate facute cu drag, din ingrediente naturale”, asta si-a propus Brutaria din Sat sa faca.
Voi ce brutarii frumoase cu produse bune mai stiti in Bucuresti?