S-a mai tot discutat despre asta, dar acum este oficial. A fost promulgată legea care reglementează bacșișul oferit de clienți la restaurant: acesta va fi trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și va fi aplicată de la 1 ianuarie 2023.
Discuția despre reglementarea bacșișului e mai veche și au mai tot existat încercări legislative pe această temă. În 2019, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect normativ prin care definea bacșișul și obliga evidențierea acestuia pe bonul fiscal în cazul serviciilor de restaurant și baruri. „Legalizarea bacșișului este o practică europeană, nu știu dacă sunt maximum două țări care nu o implementează”, spunea atunci inițiatorul legii, fostul senator Eugen Teodorovici.
Fast forward către 2022 și iată că pe 13 decembrie Camera Deputaților a aprobat legea pe 13 decembrie, cu 189 de voturi „pentru”, 34 „contra” și 47 de abțineri. Lege care apoi a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Și ca lucrurile să fie clare, bacşiș înseamnă orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de restaurante, baruri şi alte tipuri de localuri.
Ce prevedea legea care reglementează bacșișul
Legea definește bacşişului așa încât suma să fie evidenţiată pe bonul fiscal, separat de plata pe care clienții o datorează pentru consumația în restaurant, așa încât să se asigure fiscalizarea bacșișului. Sumele care provin din bacşiș vor fi distribuite integral angajaţilor, iar banii vor fi consideraţi venituri cu reţinere la sursă (fără a fi cuprinse în baza de calcul a CAS şi fără a intra în zona de aplicare TVA).
Conform legii, localul are obligația de a înmâna clientului o notă de plată, înainte de a emite bonul fiscal, iar pe notă trebuie să existe rubrici unde vei putea specifica nivelul bacșișului oferit (între 0% și 15% din valoarea consumației). Dacă nu vrei să lași un procent, poți alege să oferi ospătarului o anumită sumă – caz pentru care există, de asemenea, o rubrică unde poți trece suma oferită drept bacșiș. În plus, bacșișul poate fi plătit cu cardul, sau în numerar – după cum dorești. Dar va fi evidenţiat pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de plată.
Bineînțeles, asta nu înseamnă că ești obligat să lași bacșiș – din contră. Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.
Cum se impozitează?
Legea stabilește clar că bacşişul nu va fi reconsiderat de către autorităţile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor. Și nici operatorul economic nu poate înregistra drept cheltuială distribuirile de bacșișuri către salariaţi. Drept urmare, asupra bacșișului nu se va impune decât impozitul pe venit, de 10%.
Sumele provenite din încasarea bacşişului se distribuie integral salariaților și fiecare local are libertatea de a stabili propriul regulament intern, procedura și modalitatea prin care sumele se distribuie angajaților.
„În situaţia în care, la solicitarea clienţilor, utilizatorii eliberează acestora şi factură, bacşişul se evidenţiază distinct şi pe aceasta. Sumele reprezentând bacşiş, astfel evidenţiate în factură, se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici sau altor entităţi plătitoare pe seama cheltuielilor de protocol şi au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal”. Cu alte cuvinte, dacă ceri factură de la restaurant, bacșișul trebuie inclus în factură.
Reglementarea bacșicului a fost cerută de patronatul HORA, iar prevederile legii intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Nerespectarea acestor dispoziţii pot fi sancţionate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei. Prin excepţie, pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, operatorii economici nu au obligaţia de a evidenţia bacşişul pe bonul fiscal.