Grija pentru mediu este un subiect actual și mult dezbătut în comunitățile ce activează pentru responsabilitatea socială. Iar reciclarea este un capitol important în cadrul acestui subiect. Preocuparea pentru natura înconjurătoare se răspândește în tot mai multe activități, fie ele industriale, comerciale sau domestice.
Ospitalitatea nu face nici ea opinie separată, încercând să găsească soluții pentru o funcționare cât mai în acord cu natura ce ne găzduiește de atâta timp. Și în vreme ce în țările occidentale apar localuri ce tind să aibă o activitate aproape integral prietenoasă cu mediul, la noi se fac pași mici, însă cu potențial de creștere.
Piața a început să primească tot mai mulți producători de ambalaje și accesorii produse din materiale reciclate sau care sunt mai ecologice decât agresivul plastic, pe care prea puțini sunt deocamdată dispuși să îl colecteze selectiv.
Ambalajele din această categorie sunt cele făcute din materiale ce pot deveni apoi compost, din ceară de albine, paie de hârtie sau din paste făinoase ori farfurii comestibile făcute din tărâțe de grâu. Iar trendul se extinde și către marile companii, de la producătorii de apă care aleg să includă în compoziția plasticului mai mult material reciclabil, la hypermarketurile care oferă pungi ce nu poluează mediul.
Alternativa la paiele de hârtie sau din materiale comestibile, care nu au o durată de viață prea lungă în pahar o reprezintă cele reutilizabile din inox, sticlă sau silicon, mană cerească pentru proprietarii de localuri din țările în care paiele de plastic au fost interzise, precum India, de exemplu.
Și tot din acest curent face parte și obiceiul de a veni cu propria ceașcă la cafeneaua ta obișnuită pentru a-ți lua băutura la pachet, așa că mai marile și mai micile lanțuri de cafenele au ajuns să vândă căni portabile din porțelan sau bambus și să ofere reduceri celor care adoptă acest obicei sănătos pentru Planetă.