Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > BĂUTURI > Din ce se face tequila: povestea din spatele băuturii mexicane
  • BĂUTURI

Din ce se face tequila: povestea din spatele băuturii mexicane

  • Autor : Alexandra Tiron
  • Data publicare : 6 octombrie, 2025
  • Data modificare : 6 octombrie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Când spui tequila, te gândești la Mexic, la shot-uri cu sare și lime și la petreceri pe ritmuri caliente. Dar puțini știu cu adevărat din ce se face tequila și ce drum lung parcurge agava albastră până să ajungă în pahar.

Fabrica de tequila, unde pina sunt puse in cuva pentru a fi utilizate. Din ce se face tequila

Tequila nu e doar o băutură, e un adevărat simbol cultural, o tradiție și un motiv de mândrie pentru Mexic. Un adevărat brand de țară. Născută din solul vulcanic al regiunilor Jalisco și Guanajuato, această băutură spirtoasă a trecut de la a fi consumată în ritualuri locale la a fi una dintre cele mai cunoscute din lume.

În spatele unei sticle stă o muncă impresionantă și un ingredient surprinzător: agava albastră. Planta asta, care arată de parcă ar fi crescut într-un peisaj deșertic dintr-un film SF, e materia primă care dă aromă, caracter și identitate tequilei. Și nu vorbim de un proces rapid: e nevoie de ani buni ca să ajungi de la o plantă cu frunze țepoase la un lichid limpede, aromat și cu personalitate. Dacă te-ai întrebat vreodată din ce se face tequila, stai aproape: urmează un mic tur ghidat printre plante, distilerii și câteva surprize de care sigur n-ai auzit.

Istoria tequilei: un pic de poveste, pe fast forward

Înainte să existe tequila, exista pulque – o băutură albicioasă, fermentată, pe care aztecii o făceau din seva agavei. Nu era foarte tare, dar avea un rol ritualic și social important: se bea în ceremonii religioase și era considerată „darul zeilor”.

După ce spaniolii au ajuns în Mexic în secolul al XVI-lea, au adus cu ei arta distilării. Și cum nu aveau viță-de-vie la îndemână, au adaptat ce găseau pe teren: agava. Rezultatul? Primele forme de băutură distilată din agavă, care aveau să evolueze în ceea ce azi numim tequila.

Numele provine de la orașul Tequila, din statul Jalisco, unde băutura a prins rădăcini și unde condițiile erau perfecte pentru agava albastră. În secolul al XVIII-lea, primele distilerii mari începuseră deja să producă la scară mai mare.

De atunci, tequila a devenit parte din identitatea națională a Mexicului. În secolul XX, a fost recunoscută oficial ca băutură tradițională cu Denumire de Origine. Iar astăzi? E un fenomen global – din barurile de lux din New York până la petrecerile de pe plajă în Ibiza.

ferma de agave, intinsa pe o suprafata mare, cu muntii in fundal, in Mexic

Ce este tequila, de fapt?

Dacă ar fi să sune a definiție din DEX ar fi ceva de genul „tequila este o băutură spirtoasă mexicană obținută exclusiv din agava albastră (Blue Weber Agave), o plantă care are nevoie de cel puțin 7-8 ani să ajungă la maturitate”. Spre deosebire de alte distilate, tequila este protejată prin Denumire de Origine Controlată (similar vinurilor franțuzești sau șampaniei). Asta înseamnă că doar anumite regiuni recunoscute din Mexic pot produce legal tequila (în frunte cu statul Jalisco). Și doar ce se face în aceste teritorii are voie să poarte acest nume. Restul sunt doar imitații.

Din ce se face tequila?

Răspunsul scurt: din inima plantei de agavă albastră. Această parte, numită piña (pentru că seamănă cu un ananas uriaș), este bogată în zaharuri naturale care, după coacere și fermentare, devin baza tequilei. De ce agava albastră și nu altceva? Pentru că doar ea are concentrația ideală de zaharuri și arome, iar legea mexicană stipulează clar: tequila autentică se face din cel puțin 51% agavă albastră, dar cele mai apreciate branduri merg întotdeauna pe 100%.

Inima plantei este recoltată cu unelte tradiționale de către jimadores, muncitorii care taie frunzele și scot piña din sol. Nu e ușor, iar acest „meșteșug” e transmis din generație în generație.

Jimador - lucrator la o ferma de agave, care recolteaza plantele. Din ce se face tequila.

Cum se produce tequila

Procesul e spectaculos și se păstrează cu sfințenie de la o generație la alta.

Recoltarea agavei

Totul începe pe câmp, acolo unde agava albastră stă la soare ani întregi, până ajunge la maturitate. Iar asta necesită timp – planta are nevoie de 7-8 ani ca să fie gata pentru tequila. Jimadorii, oamenii care se ocupă de recoltare, taie frunzele lungi și țepoase cu o macetă specială, coa-ul, până rămâne doar inima plantei – piña. Fără mâna lor sigură, tequila n-ar exista, pentru că fiecare tăietură contează.

Coacerea piñei

Piña nu e folosită crudă. Mai întâi e „gătită” în cuptoare tradiționale din piatră sau în autoclave moderne. Scopul e să transforme amidonul din plantă în zaharuri fermentabile. Imaginează-ți un fel de slow-cooking, dar la scară industrială. Procesul durează ore bune, iar aroma dulce care se eliberează în aer îți spune clar: urmează ceva bun.

Stive mari de pina, agave curatate d efrunze, intr-o fabrica de tequila
Cuptoare in care se arde pina de la agave, pentru a face tequila
pina zdrobite, din ce se face tequila

Fermentarea și distilarea

După coacere, piña e zdrobită și transformată într-un suc dulce, numit mosto. Aici începe magia chimiei: drojdiile intră în acțiune și transformă zaharurile în alcool, într-un proces care poate dura de la câteva zile la două săptămâni. Rezultatul e un lichid tânăr, care apoi trece prin distilare – de obicei dublă – în alambicuri din cupru sau din inox. Distilarea dă claritate, curăță aromele și stabilește tăria alcoolică. Rezultatul? O băutură limpede, aromată, cu un conținut de alcool de aproximativ 55%.

Maturarea

Nu toată tequila merge direct în sticlă. Pentru o băutură mai fină, trebuie lăsată la „odihnă” în butoaie de stejar. Practic, este pasul care face diferența între tipurile de tequila. În butoaie prinde note de vanilie, caramel, condimente și o textură mai catifelată. În funcție de cât timp petrece în butoi, vorbim de Reposado, Añejo sau Extra Añejo (adică tequila de lux). Maturarea transformă tequila dintr-un distilat proaspăt într-o băutură sofisticată.

Tipuri de tequila

Așa cum tocmai ziceam, în funcție de „vârstă”, tequila poate fi de mai multe feluri:

  • Blanco: crudă, proaspătă, fără maturare. Un shot clasic.

  • Reposado: ținută în butoi cel puțin două luni, capătă rotunjime și devine mai echilibrată.

  • Añejo: stă peste un an, devine mai fină, cu note de vanilie și caramel.

  • Extra Añejo: stă în butoaie peste trei ani și este considerată cea mai rafinată dintre toate.

Și mare atenție la diferență: „mixto” e tequila făcută cu zaharuri adăugate pe lângă agavă, în timp ce „100% agavă” e varianta curată, premium, pe care o aleg cunoscătorii.

pivnita mare, plina cu butoaie de tequila

Unde se produce tequila

Dacă am lămurit din ce se face tequila, hai să vedem și unde, mai exact. La fel ca șampania sau parmezanul, băutura are Denumire de Origine Controlată. Asta înseamnă că doar anumite regiuni din Mexic au voie să folosească numele de „tequila”.

Regina absolută e statul Jalisco, unde se află și orașul Tequila – da, există pe hartă și da, acolo găsești muzee, distilerii și câmpuri de agave cât vezi cu ochii. În plus, există încă patru state unde se poate produce legal tequila: Michoacán, Guanajuato, Nayarit și Tamaulipas.

Și nu e doar o chestie birocratică. Solul vulcanic din zona Jalisco, clima aridă și altitudinea dau agavei un profil unic, greu de replicat în altă parte. Asta îi dă tequilei o amprentă specifică zonei, un tip de aromă pe care nu-l găsești decât acolo. Exact ca vinurile care își iau aroma din terroir.

Iar cifrele vorbesc de la sine: peste 80% din toată tequila lumii vine din Jalisco. În orașul Tequila și în împrejurimi, există tururi întregi pentru vizitatori, trenuri tematice (cum e celebrul Tequila Express) și festivaluri dedicate. Practic, e un Disneyland pentru pasionații de băuturi spirtoase.

Așa că, atunci când ridici un shot sau savurezi un añejo elegant, să știi că în pahar ai un pic de Mexic autentic: pământ vulcanic, soare arzător și tradiție păstrată cu sfințenie.

Aerial View of the Historic Downtown in Tequila, Jalisco. Mexico
Orăselul Tequila, Jalisco

Tequila vs. Mezcal

Înainte să vorbim despre diferențe, trebuie spus simplu: mezcalul e băutura-umbrelă. E tot un distilat mexican din agavă, doar că poate fi făcut din zeci de tipuri de agavă, nu doar dintr-una singură. Gustul lui variază mult în funcție de specie și de locul unde e produs. (Am povestit aici mai multe despre ce este mezcalul).

Tequila e, practic, un „copil” al mezcalului, dar cu reguli foarte stricte. Se produce exclusiv din agava albastră (Blue Weber) și doar în anumite regiuni autorizate (în frunte cu Jalisco).

Cea mai mare diferență vine însă din metoda de coacere a plantei. Pentru tequila, piña (inima agavei) se coace în cuptoare mari, unde aburul și căldura scot zaharurile. În schimb, la mezcal piña e gătită mai rustic, în gropi săpate în pământ, peste pietre încinse și jar, apoi acoperită cu pământ. Procesul ăsta îi dă gustul inconfundabil, ușor afumat, care a devenit semnătura mezcalului.

Și geografia face diferența: tequila vine în principal din Jalisco, mezcalul din Oaxaca și alte regiuni. Asta explică și de ce băuturile au stiluri atât de diferite.

Pe scurt: toate tequilele sunt mezcaluri, dar nu toate mezcalurile sunt tequile. Tequila e mai curată și mai „clasică”, perfectă pentru cocktailuri și shot-uri. Mezcalul e mai artizanal, intens, afumat – genul de băutură care se bea încet, ca să-i descoperi fiecare strat.

bartender toarna tequila in pahare de shot-uri.

Cocktailuri clasice cu tequila

Tequila nu înseamnă doar shot-uri la bar. E și ingredientul principal din unele dintre cele mai cunoscute și iubite cocktailuri din lume – fiecare cu povestea și vibe-ul lui.

Margarita

Cel mai celebru cocktail cu tequila și, probabil, unul dintre cele mai comandate în baruri la nivel global. Combinația de tequila, lime și lichior de portocale (triple sec sau Cointreau) e simplă, dar genială. Se servește de obicei în pahar cu sare pe margine, ceea ce îi dă echilibrul perfect între acrișor, dulce și sărat. E băutura care a scos tequila din zona de „shot” și a făcut-o cool și sofisticată.

Paloma

Surprinzător, în Mexic nu Margarita e regina cocktailurilor, ci Paloma. Rețeta e simplă și fresh: tequila, suc de grepfrut și un strop de apă minerală sau sifon. Rezultatul e o băutură răcoritoare, mai puțin dulce decât Margarita, dar extrem de populară pe plan local. Dacă vrei să bei tequila „ca mexicanii”, Paloma e alegerea autentică.

Tequila Sunrise

Un cocktail care a devenit simbol al anilor ’70 și care arată spectaculos în pahar. Se face din tequila, suc de portocale și grenadină, care se lasă să cadă încet în pahar, formând un efect vizual de „răsărit”. E băutura care îți amintește că un cocktail poate fi și fotogenic, nu doar gustos.

Aruncă un ochi pe lista cu cele mai cool cocktail baruri din București, să vezi și unde le poți bea.

Paloma Cocktail
Paloma
2 pahare de Margarita Cocktail
Margarita
pahar cu tequila sunrise
Tequila Sunrise

10 fun facts despre tequila

  1. Tequila nu se bea cu sare și lime în Mexic. Obiceiul cu „shot – sare – lime” e inventat pentru turiști. Localnicii o beau încet, ca pe un whisky bun, uneori alături de o bere (combo-ul se numește bandera).
  2. O sticlă de tequila = ani de răbdare. O plantă de agavă are nevoie de minimum 7 ani ca să ajungă la maturitate. Pentru tequila premium, se folosesc plante chiar mai bătrâne.
  3. Agava nu e cactus. Deși arată ca unul, agava albastră e o rudă mai apropiată de crin decât de cactus. Surprinzător, nu?
  4. Există un „consiliu al tequilei”. Se numește Consejo Regulador del Tequila și e instituția care verifică dacă băutura e autentică și respectă regulile. Practic, e paznicul oficial al tradiției.
  5. Piña poate cântări cât tine sau mai mult. O singură inimă de agavă ajunge să aibă și 40–80 de kilograme. Imaginează-ți câtă muncă e să le scoți manual de pe câmp.
  6. Shot-ul clasic are 44 ml. Da, mexicanii au standardizat și asta. Așa că atunci când spui „un shot de tequila”, de fapt spui 44 ml.
  7. Mezcal vs. Tequila. Tequila e un tip de mezcal, dar făcut exclusiv din agava albastră și doar în anumite regiuni. Mezcalul, în schimb, poate fi din alte tipuri de agavă și are uneori gust afumat, pentru că piña se coace în gropi cu jar.
  8. Cele mai vechi urme de consum de agavă fermentată au peste 2.000 de ani. Aztecii beau o băutură numită pulque, obținută din fermentarea agavei, mult înainte să existe distilarea.
  9. Tequila are propria „patrie”. Orașul Tequila există cu adevărat, în statul Jalisco. Da, poți să spui liniștit „mă duc la Tequila să beau tequila”.
  10. Cele mai scumpe tequile din lume costă cât o mașină. Unele ediții limitate, maturate zeci de ani și îmbuteliate în sticle de designer, ajung la prețuri de peste 200.000 de dolari.
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • agava albastra
  • bauturi mexicane
  • bauturi spirtoase
  • cocktailuri cu tequila
  • cum se produce tequila
  • Jalisco
  • Mexic
  • mezcal
  • tequila
  • tipuri de tequila
Citește și
Negroni Week în București: cele mai bune baruri unde găsești mixul perfect
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Negroni Week în București: cele mai bune baruri unde găsești mixul perfect
Matcha în București – noua obsesie care ne-a luat cu asalt
Citește articolul
  • BĂUTURI
Matcha în București – noua obsesie care ne-a luat cu asalt
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
Citește articolul
  • BĂUTURI
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Cele mai cool cocktail baruri din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Cele mai cool cocktail baruri din București
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Cele mai tari băuturi alcoolice din lume. Vodka de 96° și whiskey de 92°, anyone?
Citește articolul
  • BĂUTURI
Cele mai tari băuturi alcoolice din lume. Vodka de 96° și whiskey de 92°, anyone?
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.