Ești dintre cei care spun că pentru tine nu există o mâncare prea picantă, că „poți să duci” oricât de iute? Dacă susții asta numai pentru că apreciezi piperul, boiaua și ardeiul iute, nu înseamnă că poți să mănânci fără să-ți dea lacrimile și să-ți amorțească limba unele dintre cele mai celebre mâncăruri picante din diverse colțuri ale lumii…
Majoritatea celor mai faimoase feluri de mâncare din lume sunt de origine asiatică. S-ar putea să știi că ardeii iuți s-au născut în America de Sud, dar Asia este cea care domină scena mâncărurilor picante.
Hai să-ți prezentăm 10 astfel de mâncăruri picante, unele de care poate nu știai și nu le-ai gustat până acum. Iar dacă vreodată ai ocazia să le servești, amintește-ți că noi te-am avertizat…
10 mâncăruri picante pentru cei cu simț de aventură
#1. Sichuan Hot Pot (China)
Sichuan Hot Pot este un preparat chinezesc originar din provincia Sichuan. Conține bucăți de carne, organe, fructe de mare, tăiței și legume, totul fiert într-un bulion picant în care se adaugă boabe de piper Sichuan, ardei iuți Sichuan uscați, scorțișoară, cuișoare și anason stelat. Se spune că acest fel de mâncare a apărut în comunitatea barcagiilor de pe râul Yangtze, devenind inițial foarte popular printre aceștia. Preparatul se servește fierbinte, lucru care face ca iuțeala boabelor de piper să dea senzația ca îți ia gura foc.
#2. Dakdoritang (Coreea de Sud)
Când se vorbește despre mâncarea picantă din Coreea, probabil că prima care îți vine în minte este kimchi. Ei bine, când vrei ceva mai mult de-atât, există dakdoritang. Este o tocăniță de pui al cărei sos conține doze generoase de gochugaru (pulbere de chilli coreeană) și gochujang (pastă de chilli coreeană) amestecate cu vin de orez, sos de soia, usturoi, ghimbir și ulei de susan. Se servește de obicei cu morcovi, ceapă și cartofi.
#3. Porc Vindaloo (India)
Ehei, India este recunoscută pentru opțiunile sale alimentare foarte picante, așa că trebuie să știți exact când comandați, cât de picant doriți să fie preparatul, pentru că nivelul de rezistență la iute al indienilor nu se compară cu al celorlalți oameni. Ceea ce ei consideră ușor picant, e puțin probabil ca un european să poată mânca… Porc Vindaloo este unul dintre cele mai tradiționale mâncăruri picante indiene. Constă în bucăți de carne de porc condimentate cu o pudră picantă obținută din amestecul de ardei iute roșu prăjit, cuișoare, semințe de mac, piper negru, chimen și boabe de muștar. Ca să înțelegeți cât de serioasă este treaba la indieni, să știți că pe lângă toate acestea, la momentul servirii în mâncare se mai adaugă și ardei iute proaspăt, din belșug. Iar „iute” nu este un eufemism…
#4. Pui Jerk Chicken (Jamaica)
Caracteristic bucătăriei caraibiene, puiul Jerk este o opțiune atunci când vreți să vă distrageți atenția de la căldura care vă frige piele cu ceva care să vă frigă… limba. Super-iuțeala acestui fel de mâncare este dată de condimentarea puiului cu ardei Scotch bonnet, cunoscut a fi cel mai iute ardei.
#5. Sik Sik Wat (Etiopia)
Bucătăria etiopiană se bazează adesea pe o mulțime de legume amestecate cu carne si condimente picante. Felurile de mâncare de acest gen, cunoscute generic sub denumirea de „wat”, sunt niște tocănițe servite fierbinți. Una dintre cele mai picante astfel de tocănițe este Sik Sik Wat, și are la bază pastă de ardei roșu. Carnea de vită este înăbușită în această pastă iute, adăugându-i-se și alte ingrediente pentru aromă, inclusiv ceapă, usturoi și suc de lămâie. Se servește cu pâine în stil arabesc (lipie).
#6. Picadillo (Mexic)
Mexicul este renumit pentru că găzduiește una dintre cele mai picante bucătării din lume, iar picadillo este un fel de mâncare picant preferat. Ceea ce pune acest fel de mâncare pe lista mâncărurilor îndrăznețe picante este renumitul ardei jalapeño. Sosul este făcut din roșii, ardei jalapeño, ceapă și usturoi, asezonat cu ierburi și condimente precum oregano și chimen. Sosul poate fi folosit pentru a condimenta multe feluri de mâncare diferite dar s-a consacrat alături de carnea de vită și cartofi.
#7. Pui piri-piri (Mozambic și Angola)
Portughezii au introdus acest fel de mâncare picant cunoscut și sub numele de pui piri-piri în Angola și Mozambic încă din secolul XV, când au amestecat ardei iute african cu ingrediente europene. Bucățile de pui de pui piri-piri sunt marinate în ardei iute, ulei de măsline, lămâie, usturoi și ierburi precum busuioc și oregano pentru o aromă care îmbină sărat, acru și dulce. Mâncarea este populară și în Namibia și Africa de Sud, unde se găsește adesea în meniul restaurantelor portugheze.
#8. Aripioare picante (SUA)
Aripioarele picante (Buffalo wings) sunt un aliment de bază în bucătăria americană. Aripile de pui prăjite sunt apoi „marinate” într-un sos iute de piper si ardei cayenne, unt, oțet, pudră de usturoi și sos Worcestershire. Pentru ca experiența să fie completă, este de preferat să fie servite într-un ranch tipic american, alături de o bere…
#9. Penne all’arrabbiata (Italia)
Știi că italienii sunt oameni veseli, dar și aprigi la mânie… Despre asta este vorba și în penne all’arrabbiata. Pentru că, în italiană, arrabbiata înseamnă furios! Iar acest fel de mâncare îmbină blândețea pastelor și a roșiilor cu iuțeala ardeiului roșu (peperoncino) și usturoiului din sosul care le „învelește”. Uite aici mai multe sosuri (nu doar picante), perfecte pentru paste.
#10. Chilli con carne
Avem o surpriză privind originea acestui preparat. După denumire îl asociezi cu Mexicul, nu-i așa? Află că acest fel de mâncare nu este de origine mexicană, ci texană. Și ar fi fost inventat în închisorile din acest stat, pentru ca iuțeala ardeilor să acopere gustul cărnii de vacă de proastă calitate folosită la prepararea hranei deținuților. Chilli con carne este un fel de tocană ale cărei ingrediente principale sunt carnea de vită și chilli. Există însă și variante care includ diverse legume precum fasolea boabe, porumbul, ardeiul gras, roșiile, ceapa, usturoiul, chimenul sau coriandrul.