Tăriile infuzate au devenit o formă de artă și exprimare foarte populară printre mixologi și pasionații de cocktailuri. De la vodcă la gin și de la tequila la rom – adăugarea unui singur ingredient cheie poate transforma surprinzător aromele clasice. Fructele, ierburile, mirodeniile și chiar legumele pot fi infuzate în alcool, conferind o aromă aparte băuturii tale preferate. Și sunt surprinzător de ușor de făcut! În doar câțiva pași simpli, poți să faci alcool infuzat și să-ți impresionezi prietenii la următorul cocktail party. Uite cum să alegi ingredientele perfecte pentru infuzii, dar și câteva rețete delicioase.
Infuzarea lichiorurilor poate fi o modalitate fantastică de a adăuga arome unice și interesante cocktailurilor tale. Dar și a altor băuturi (precum ceaiuri) sau chiar a cremelor și a blaturilor de prăjituri. Cu tehnicile și ingredientele potrivite, dar și puțină răbdare, oricine poate crea lichioruri delicioase, precum limoncello sau amaretto, chiar în bucătăria proprie!
Tipuri de băuturi alcoolice potrivite pentru infuzat
Când vine vorba de infuzarea băuturilor spirtoase, opțiunile sunt cu adevărat nesfârșite. De la vodcă și gin până la tequila și whisky, fiecare tip de tărie oferă propriul profil de aromă unic, ce poate fi îmbogățit prin infuzarea unei arome complementare.
Vodca este o alegere populară, deoarece este relativ lipsită de aromă, permițând adițiilor de gust să strălucească, fără a concura cu aroma ei. Alte băuturi spirtoase, precum whisky-ul sau ginul, au un gust mai pregnant și distinct, drept urmare e nevoie să găsim o combinație de ingrediente armonioasă, clădită în jurul aromei originale a tăriei alese.
Cheia succesului constă în alegerea ingredientelor potrivite. De asemenea, proporția folosită este esențială. Adăugarea excesivă dintr-un ingredient poate depăși gustul băuturii în sine, așa că este important să începi cu puțin și să experimentezi până când găsești combinația care funcționează cel mai bine pentru tine.
Alegerea ingredientelor potrivite
Când alegi ingrediente cu care vrei să infuzezi un alcool, precum fructele sau condimentele, gândește-te la modul în care vor interacționa între ele și lichiorul în sine. Dacă vrei mai multă aciditate din citrice precum lămâia sau lime, nu te sfii să adaugi mai mult suc decât ai folosi în mod normal într-un cocktail. Dacă folosești condimente sau ierburi e important să optezi pentru cele proaspete în locul celor uscate, deoarece aroma lor este mai fresh.
Cum se face?
Durează doar câteva minute! Practic, vei turna sticla de alcool peste ingredientele alese, într-un borcan sau carafă, cu capac etanș. Odată amestecate, lasă-le să stea câteva zile la temperatura camerei, dar ferite de razele directe ale soarelui, astfel încât aromele să aibă timp să se îmbine și să scoată în evidență cele mai bune note ale infuziei tale. Cu o pregătire minimă și puțină răbdare, vei putea crea un cocktail delicios pe care toată lumea îl va îndrăgi! Totuși, la primele „experimente” de acest fel, înainte de a-ți servi creația, fă-i un test de gust. Poate fi necesar să ajustezi aromele în consecință! Mai trebuie să știi că dacă lași ingredientele la infuzat prea mult timp, rezultatul poate căpăta un gust prea amar. Așa că cel mai bine este să îl testezi pe măsură ce trece timpul și să te adaptezi în consecință.
Rețete cu alcool infuzat
Vodka cu infuzie cu lămâie și ierburi
Poți adăuga aromă și profunzime cocktail-urilor cu vodcă foarte ușor.
Ingrediente:
- sticlă de 750 ml vodcă
- 2 lămâi bio
- 1 crenguță rozmarin proaspăt
- 1 crenguță de cimbru proaspăt
Scoate 50 de mililitri de vodkă din sticlă și fă ce vrei cu ei. J Taie lămâia în felii cu coajă și pune-o peste vodkă, în sticlă, alături de rozmarin și cimbru. Îi pui capacul, bine închis, și o lași timp de 3-5 zile, agitând sticla din când în când. După acest timp, strecoar-o și transfer-o în sticla ei. E gata de servire.
Rom cu condimente
Romul condimentat, sau spiced rum, este o infuzie populară peste tot în lume, care adaugă căldură și complexitate cocktail-urilor. Rețeta noastră folosește un amestec de condimente puternice și zahăr brun pentru a crea un rom bogat, profund și aromat.
Ingrediente:
- 750 ml rom
- 3 batoane de scorțișoară
- 3 cuișoare întregi
- o păstaie de vanilie, despicată
- 75 grame de zahăr brun
Adăugă romul, batoanele de scorțișoară, cuișoarele, păstaia de vanilie și zahărul brun într-un recipient cu capac etanș. Sigilează-l și lasă-l să stea 2-3 zile, agitând recipientul din când în când. Și acest mix se strecoară printr-o sită cu ochiuri fine înainte de servire.
Gin cu castraveți și busuioc
Acest mix clasic este o infuzie răcoritoare și ușoară, perfectă pentru cocktailurile de vară.
Ingrediente:
- 750 ml gin
- 2 castraveți medii, feliați
- 1 legătură busuioc proaspăt (sau rozmarin)
Taie castraveții în felii și pune-i alături de busuioc într-un borcan sau o carafă de un litru, cu capac. Pune ginul peste ele, sigilează borcanul și lasă-l să stea 2-3 zile la frigider, agitând borcanul din când în când. Rezultatul se strecoară și transferă într-o sticlă curată și e gata de a fi servit.
Whisky infuzat cu miere și scorțișoară
Această infuzie de whisky cu miere și scorțișoară este foarte populară pentru că naște o combinație de dulce și spicy, perfectă și pentru consumul ca atare, dar și ca super-ingredient pentru cocktailuri.
Ingrediente:
- 750 ml whisky
- 100 mililitri de miere
- 3 batoane de scorțișoară
Pune mierea și batonul de scorțișoară într-un borcan cu capac. Toarnă whisky-ul peste ingrediente și lasă-l să stea 2-3 zile în afara frigiderului, la temperatura camerei, agitând borcanul din când în când. Se strecoară whisky-ul și se transferă din nou în sticlă.
Spicy Tequila
O tequila bună devine fantastică atunci când este infuzată cu ardei Jalapeño. Adaugă un pic de căldură și profunzime unui Margarita și altor cocktail-uri tequila.
Ingrediente:
- 750 ml tequila
- 4 ardei jalapeño, feliați
Taie ardeii jalapeño în felii de jumătate de centimetru și pune-le într-un borcan cu capac ermetic. Apoi toarnă tequila peste, închide-i capacul și las-o să stea 2-3 zile, agitând borcanul din când în când. Se strecoară tequila printr-o sită cu ochiuri fine și se pune din nou în sticlă. Dacă-ți dorești mai multă iuțeală, poți scoate doar pulpa ardeilor și să lași semințele înăuntru.
La ce mai poți folosi băuturi alcoolice infuzate
Infuzia tăriilor nu numai că te scoate din rutina tradițională a cocktailurilor clasice, dar poate deschide și o lume de posibilități pe care să le explorezi. Aceste infuzii adaugă un strat suplimentar de aromă mâncărurilor tale și pot fi folosite în sosuri și marinade pentru carne. În plus, pot adăuga o notă aparte și deserturilor tale. Lichiorurile infuzate pot fi adăugate la prăjituri și blaturi pentru un twist interesant al rețetelor clasice.
Depozitarea tăriilor infuzate
Depozitarea alcoolului infuzat este importantă pentru păstrarea aromelor și complexității acestora. De aceea este important să păstrezi infuzia într-un recipient sigilat. Acest lucru va împiedica pătrunderea bacteriilor sau a altor contaminanți și va ajuta la păstrarea aromei pentru perioade mai lungi de timp. De asemenea, expunerea infuziei la lumina directă a soarelui face ca aromele să se volatilizeze, deci e mai bine să fie păstrată în frigider sau într-un loc întunecat și răcoros. Datorită alcoolului, mixul nu se va strica și nu se va mucegăi. Astfel, din punct de vedere tehnic, va rămâne bun de consum pentru totdeauna dacă este strecurat și sigilat corespunzător. Dar fii sigur că nu va apuca să se învechească, pentru că pur si simplu îl vei adora.
Așa că, fie că ești un mixolog cu experiență sau abia acum începi să cochetezi cu așa ceva, spă faci alcool infuzat este o modalitate creativă prin care poți să experimentezi arome complexe și originale. Să înceapă experimentarea!