Hai la pas prin păduri de munte, unde natura îmbracă cele mai frumoase culori! Hai să vezi căderi de apă care îți taie răsuflarea, ori zone stâncoase și prăpăstii care îți vor ridica părul pe mână. Pentru fiecare zonă de trasee de munte, vei găsi în articol și câte un loc de luat masa. Cele mai bune din zonă!
Cu peisaje montane spectaculoase și natură neîmblânzită, România oferă o mulțime de trasee de munte pentru iubitorii de aventură și frumuseți naturale. În această călătorie virtuală, vom explora 5 trasee de neuitat, din mai multe zone: Cheile Nerei, Rezervația Tinovul Mare, Prăpăstiile Zărneștilor, Canionul 7 Scări, precum și minunata Cascadă a Cailor.
Trasee de munte care te vor fermeca cu frumusețea lor
Cheile Nerei
Caraș Severin
Cheile Nerei, aflate în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița din vestul României, oferă o varietate de trasee montane de vară pentru a satisface diferite niveluri de experiență și interese. Pentru o drumeție ușoară, recomandăm traseul Lacul Dracului, o plimbare ușoară până la acel lac de munte înconjurat de păduri dense. De o dificultate medie, din cauza unor formațiuni stâncoase ce se ivesc pe drum, traseul Cheile Nerei (Cheile Minișului) începe de la intrarea principală în Cheile Nerei și vă duce în jos, de-a lungul râului Nera, prin păduri de fag și pe lângă stâncile impresionante ale cheilor. Pe parcurs, veți avea ocazia să admirați cascade pitorești și formațiuni stâncoase unice.
Traseul La tunele și podul de lemn te conduce pe lângă râul Nera și-ți permite să explorezi celebrele tunele săpate în stâncă și să traversezi un pod de lemn spectaculos. Peisajul este impresionant, iar traseul este relativ ușor și accesibil pentru majoritatea drumeților.
Traseul Cheile Ravenelor este mai dificil, fiind potrivit celor care caută mai multă aventură și sunt familiarizați cu plimbările pe munte. Te duce prin cheile mai înguste și mai abrupte ale Nerei, cu porțiuni unde vei avea nevoie de echipament adecvat pentru escaladă și treceri dificile.
Foarte frumoase sunt, însă și Ochiul Beiului, de o culoare unică, și Cascada Beușnița! Nu poți face însă ambele trasee întro zi (și Cheile Nerei, și Vașea Beușniței). Găsești aici mai multe variante de trasee, toate din Cheile Nerei.
Unde te oprești la masă?
Pentru cei interesați de aceste trasee montane, Pensiunea Cheile Nerei este cea mai bună variantă de cazare și masă. Situată la câteva minute de zona „tunelelor” din Cheile Nerei, pensiunea dispune de 50 de locuri de cazare și un restaurant cu mâncare românească. Tot de aici, se organizează drumeții în Parcul Național, dar și mai spre sud, la Dunăre, rafting pe Nera, plimbări cu bicicletele ori excursii organizate cu mocănița până la Anina.
Rezervația Tinovul Mare
Suceava
Rezervația Tinovul Mare se află în județul Suceava și este una dintre cele mai cunoscute rezervații naturale din această zonă. Este renumită pentru flora și fauna sa bogată și se află în zona montană a Munților Rarău. Aici poți găsi diverse specii de plante rare, păduri de molid și zone umede, care fac parte din ecosistemul muntos din Carpații Orientali.
în Țara Dornelor, sunt 23 de tinovuri (adică zone umede, mlăștinoase, unde se acumulează turba). Două dintre acestea, Tinovul Mare de la Poiana Stampei și Tinovul Mic de la Șaru Dornei, se pot și vizita, de-a lungul unor poteci din lemn, care le străbat.
La Tinovul Mare există un traseu montan care străbate zona și îți oferă ocazia de a explora frumusețea naturală a rezervației. Are 2 km dus-întors și este perfect pentru orice grupă de vârstă. Poteca a fost amenajată de-a lungul unui traseu de vizitare, pe un podeț de lemn care traversează tinovul. Iar de-a lungul său, din loc în loc, vei întâlni panouri explicative care povestesc cum s-a format, dar și ce plante și animale se adăpostesc aici.
Ca să ajungi aici la Poiana Stampei, mergi la aproximativ 20 km de la Vatra Dornei spre satul Dornișoara. De aici, ai indicatoare spre Tinov. Drumul e de vreo 4 km, pietruit. Mergi până dai de un panou, lângă fosta cale ferată, care semnalizează accesul în rezervație.
Unde te oprești la masă?
Pensiunea Poiana Negri se află la 14 km de Vatra Dornei, oraș turistic din inima Bucovinei. Oferă cazare, masă, distracții (piscină, masă de biliard) și excursii ori drumeții organizate. Luați legătura telefonic pentru rezervări cu familia Țîcșa (proprietarii) la 0730022586 / 0731900797 / 0736498104.
Prăpăstiile Zărneștiului
Munții Piatra Craiului, Brașov
Prăpăstiile Zărneștiului, cunoscute și sub numele de „Cheile Zărneștilor”, se află în județul Argeș, în zona Munților Făgăraș. Aceste chei spectaculoase sunt cunoscute pentru peisajele lor impresionante, stâncile calcaroase înalte și defileul adânc străbătut de apele râului Zărnești.
În total, au 3,9 km, iar cel mai mare sector aparțin Văii Prăpăstiilor (de 1,7 km). Aceasta este și cea mai spectaculoasă zonă datorită culoarului îngust, străjuit de pereți verticali de calcare stratificate. Dacă ești norocos, aici poți zări capre negre!
Pentru a ajunge la Prăpăstiile Zărneștiului, trebuie să te îndrepti spre comuna Zărnești, din județul Argeș. De acolo, poți urma semnele către chei și poți parca în apropierea intrării în defileu. Există trasee marcate și poteci care-ți permit să explorezi această zonă pitorească, cu oportunități de drumeții și fotografiere.
Ca să vizitezi zona, ai nevoie de bilet. Află aici cât costă și cum le poți achiziționa on-line.
Unde te oprești să mănânci?
Pensiunea Măgura e în apropiere și oferă cazare și masă, însă recomandarea noastră este Șamedru, un hotel confortabil și un restaurant cu mâncare din ingrediente locale care nu te vor dezamăgi. Pensiunea organizează plimbări de la Măgura la Peștera și o mulțime de activități rurale.
Canionul 7 Scări
Munții Piatra Mare, Brașov
Canionul 7 Scări este o destinație populară pentru turiști, drumeți și iubitorii de natură, oferind un mediu natural frumos, cu păduri dese, stânci impunătoare și ape limpezi de munte. Această atracție naturală spectaculoasă este un defileu adânc și îngust, sculptat în stâncile calcaroase ale muntelui. Canionul este numit astfel datorită celor șapte cascade spectaculoase care coboară pe munte și pot fi traversate pe scări și pasarele, oferind astfel o experiență de explorare plină de aventură. Pentru a ajunge la Canionul 7 Scări, trebuie să mergi în apropierea orașului Timișu de Jos, care se află la aproximativ 15 km de Brașov. De acolo, urmează semnele către canion și vei ajunge la intrarea în acest loc impresionant.
Unde iei masa?
La doar câteva minute de traseul ce conduce la „Cascada și Canionul 7 Scări”, dar și de traseul Masivului Piatra Mare, Domeniul Dâmbu Morii, întins pe o suprafață de 1,5 hectare, vă propune să vă deconectați de rutina cotidiană, să vă bucurați de aerul curat și de splendoarea naturii neexplorate. Gama serviciilor de cazare a Domeniului Dâmbu Morii (31 de camere) este completată de un restaurant, o sală de evenimente festive sau corporate cu capacitate generoasă și două săli de conferințe cu dotări specifice: videoproiector, ecran de proiecție, flip chart, sistem de sonorizare, internet de mare viteză.
Cascada Cailor
Maramureș
În Maramureș, în rezervația Piatra Rea din munții Rodnei, există o cascadă cunoscută sub numele de „Cascada Cailor” sau „Cascada Cailor de la Borșa”. Se află și este una dintre cele mai mari și mai impresionante cascade din România, având o cădere de apă de aproximativ 90 de metri. Stațiunea Borșa se află în aproiere, acesta fiind și locul din care pornesc două trasee de munte către cascadă. Poți urca pe jos (cam într-o oră și jumătate), sau cu telescaunul, cum preferi!
Legenda spune că aici, în trecut, caii pășteau pe pajiștile munților. Însă o dată, pe vreme rea, o herghelie a fost urmărită de un urs. Din cauza vremii, caii nu au știut pe unde să fugă și s-au dus către zgomotul cascadei. Nu au văzut râpa și au picat toți de pe stânci. Se spune că oamenii au plâns atât de tare după ei încât s-a format o cascadă care se aruncă și acum în hău, după sufletul cailor.
Poveste sau nu, cert este că locurile sunt de o frumurețe aparte, motiv pentru care se numără printre principalele atracții turistice din zonă.
Unde iei masa?
La o distanță de 5 km înspre est (o oră de mers pe jos) se află Pensiunea Pasul Prislop. Situată la baza pârtiei de schi cu același nume, pensiunea are și un restaurant de 80 de locuri cu mâncare tradițională.
Deci, ce zici? Ți-am făcut poftă de plimbare cu aceste trasee de munte frumoase pe care ți le-am propus? Atunci îți sugerăm și o excursie gastronomică prin câteva sate frumoase din țară, unde vei descoperi niște restaurante excepționale!