Produsele prezente pentru premiile iF sunt venite din viitor. Întrunesc cele mai bune criterii de performanță, sunt frumoase și au grijă de mediul înconjurător. Hai să vezi cum arată câteva gadgeturi de bucătărie și când le poți găsi pe piață.
iF Design este o organizație internațională cu sediul în Germania, specializată în domeniul designului industrial, de produs și de comunicație. A fost fondată în 1953 și este una dintre cele mai prestigioase organizații din lume în domeniul designului. iF Design organizează anual competiții, unde designerii din întreaga lume își pot prezenta proiectele pentru a fi evaluate și recunoscute în funcție de standardele de excelență și inovație în design.
iF Design, una din cele mai importante competiții de inovație în design
Pentru a participa la aceste premii, designerii trebuie să își trimită proiectele. Acestea sunt evaluate de un juriu format din experți și profesioniști din industria designului. Câștigătorii sunt aleși pe baza criteriilor precum inovația, funcționalitatea, estetica, responsabilitatea socială și impactul asupra mediului. Premiile iF Design sunt recunoscute la nivel global și oferă câștigătorilor prestigiu, vizibilitate în industrie și o confirmare a calității și excelenței proiectelor lor de design. Nu e de mirare că un premiu câștigat este considerată un semn al recunoașterii și reușitei în domeniu. Sunt multe categorii de produse, însă noi am ales să ne focalizăm atenția pe gadgeturi de bucătărie. Uite câteva dintre inovațiile premiate în 2023.
Cele mai cool și mai inovatoare gadgeturi de bucătărie
Grătar, friteuză, cuptor pentru coacere, prăjitor tradițional, cuptor cu microunde și aparat de deshidratare
Nutricook Smart Air Fryer Grill XL
Brandul Caliber Brands propune un grătar inteligent de interior care este, în același timp, o friteuză cu aer cald. Simulează grătarul în aer liber, dar permite utilizarea pe blatul din bucătărie, ceea ce înseamnă că te poți bucura de plăcerea cărnii la grătar tot timpul anului. De fapt, acest aparat multifuncțional combină 6 funcții – prăjirea cu aer cald, grătar, coacere, prăjire tradițională, reîncălzire și deshidratare. Include un termometru inteligent care monitorizează constant temperatura internă a alimentelor, garantând rezultate consistente. Nu degajă fum și nici nu are nevoie de hotă. Dimensiunea sa XL permite o capacitate maximă de gătit, ideală pentru gătit mult și pentru a economisi timp și energie.
Prăjitorul de pâine care memorează preferințele
Tineco TOASTY ONE
Acest prăjitor de pâine inteligent de la Tineco rezolvă problema pe care prăjitoarele tradiționale încă nu o pot depăși: salvează preferințele celor care o folosesc. Dispune de un ecran tactil, unde poți alege exact cum vrei să arate felia ta de pâine prăjită (culoare, grad de prăjire, umbre). Apoi salvezi și folosești setarea când faci următoarea felie. Ba mai mult, oricine își poate salva profilul personal de preferințe cu diferite avataruri pentru următoarea pornire rapidă. Și dacă asta nu era suficient, află că Toasty One poate prăji două felii de pâine cu setări diferite în același timp.
Plită invizibilă, cu inducție
Smartkitchen by Porcelanosa & Gamadecor
Cum ar fi să nu mai vezi nicio plită pe blatul de la bucătărie, dar ea să existe totuși? Ar însemna mai mult spațiu de lucru, poate chiar mai multă curățenie, nu? Ei bine, se va putea. Grație unui nou sistem de inducție cu tehnologie dublă invizibilă, montat în blat. În felul acesta, blatul devine o plită de gătit activând un mic ecran sensibil la atingere care controlează diferitele funcții electronice. Acesta este primul blat de lucru atât pentru gătit, cât și pentru alimentarea dispozitivelor cu sistemul său de transfer inductiv de energie electrică de 220 V. La așa gadgeturi de bucătărie… să tot visezi! Un produs Gamadecor în colaborare cu Porcelanosa.
Plită cu inducție și hotă incorporată
Bosch Seria 6 Accentline
Printre gadgeturi de bucătărie super smart este și plita de gătit Bosch Accentline Venting cu Glass Protect. O soluție 2 în 1 de înaltă performanță, care cuprinde o plită cu inducție și hota integrată. Plita este din sticlă, însă finisajul metalic elegant poate preveni majoritatea zgârieturilor, fără însă a reduce din estetica plitei. Temperatura de gătit și nivelul de ventilație sunt controlate cu ușurință cu ajutorul interfeței extrem de intuitivă. Prin zona de aspirație din mijloc, aburul și mirosurile sunt aspirate în jos. Silențios și eficient. O bandă de ceramică protejează filtrul zonei de aspirație, asigurând totodată un design atemporal.
Sticla care strigă după tine când uiți să bei apă
Smart Water Bottle
Am trăit să o văd și pe asta! O sticlă inteligentă de apă, prevăzută cu un senzor intern care urmărește cantitatea de apă consumată în fiecare zi. Conectarea sticlei la o aplicație mobilă prin bluetooth te ajută să urmărești cantitatea de apă băută pe tot parcursul zilei. Când nu există un consum suficient de apă la un anumit moment al zilei, sticla se va aprinde pentru a-ți reaminti să bei. Mai mult, sticla este echipată cu senzori inteligenți care măsoară calitatea apei din sticlă. Interiorul sticlei este făcut dintr-un strat dublu de oțel inoxidabil alimentar.
Sticla origami, care se pliază când e goală până la dimensiunea unui buzunar
DiFOLD Origami Bottle
E, de asta ce mai zici?! O sticlă de 750 ml care se pliază cu 80% din volum pentru a încăpea chiar și în buzunar. Cu toate acestea, este super stabilă și robustă când este desfășurată. Fabricată din material premium pe bază de plante, pare o alegere potrivită pentru împătimiții de călătorii pe munte. Reduce din greutatea bagajelor, căci poți umple sticla la izvoarele de pe traseu. Este perfectă, însă, și pentru plimbările prin oraș, prin parc sau oriunde te duce viața. Sticla este produsul emblematic al tehnologiei brevetate DiFOLD, care poate fi aplicat la mai multe produse dincolo de sticle. Cum ar fi să dispară plasticul pe care acum îl depozităm în gunoaie speciale și care reprezintă cea mai mare amenințare pentru planeta noastră? Sticla origami pregătește scena pentru alte containere reîncărcabile pliabile, care urmăresc să accelereze tranziția către cumpărături fără deșeuri. Motiv pentru care se numără printre acele gadgeturi de bucătărie pe care le aplaudăm!
Gunoiul care transformă resturile alimentare în compost
WelrixZERO
Creat de Migunlife, o companie din Seul, Welrix Zero este un coș de gunoi inteligent, căruia îi pasă de mediu și de utilizatori. Tehnologia microbiană descompune resturile alimentare, transformându-le în compost. Compostul este un material organic descompus, rezultat în urma unui proces care implică aerisirea și amestecarea regulată a materialelor organice, menținerea unei anumite temperaturi și umidități care permit microorganismelor să descompună resturile într-un amestec stabil și nutritiv pentru plante. Exact, pentru plantele tale din ghiveci sau din grădină!
Este o alternativă ecologică și sustenabilă la îngrășămintele chimice și poate contribui la reducerea deșeurilor organice și la protejarea mediului înconjurător. Oferă beneficii oamenilor și naturii printr-un ciclu producție-consum-deșeuri-reciclare. Tot ce ai de făcut este să arunci resturile de mâncare în acest coș care le reciclează. În plus, cele două uși automate și manuale reflectă un design UX (n.red. User Experience, în românește „experiența utilizatorului”), un domeniu din design și tehnologie care se concentrează pe îmbunătățirea experienței și satisfacției utilizatorilor atunci când interacționează cu un produs, serviciu sau aplicație.
Elimină mirosurile și sterilizează alimentele
Dezodorizant de frigider
Printre gadgeturi de bucătărie care s-ar dovedi super utile se află și acest dezodorizant ultrasubțire pentru frigider, creat de Zhejiang Supor, companie din China. Funcțiile sale principale sunt de eliminare a mirosurilor și sterilizare a alimentelor, așa încât asigură că sunt optime pentru consum. Are funcții antibacteriene și anti-înghețare. Elimină mirosul și germenii din tot spațiul interior (360 de grade fără spații în care să nu ajungă) și ocupă un minimum de spațiu. Are un ecran frontal, vizibil când ușa frigiderului este deschisă, pentru a putea fi setat ușor pe mai multe trepte de funcționare. Are senzor de vibrații încorporat și funcție de închidere automată la deschiderea ușii.
Espressorul de cafea, varianta din viitor
Meticulous, pe numele lui
Espressorul a fost inventat cu peste 100 de ani în urmă și încă folosește aceiași tehnologie ca motorul cu abur. În ciuda progreselor tehnologice mari din ultimele trei decenii, aparatele moderne de făcut cafea se bazează încă pe mecanisme analogice învechite, cum ar fi arcuri, supape, țevi și rezervoare de apă pentru a obține un espresso.
Acest espressor, numit Meticulous (creat de compania cu același nume), este primul espressor complet digital din lume. Este o schimbare revoluționară de paradigmă. Dispune de senzori de înaltă precizie pentru a măsura fiecare variabilă în timpul preparării și este capabil să controleze digital presiunea, debitul și temperatura în mod independent pentru a produce shot-uri extraordinare de fiecare dată.
Ar mai fi multe produse demne de menționat, dar ne oprim aici. Tu poți însă arunca un ochi pe site-ul iF Design, dacă ai curiozitatea să le vezi. Până să le vedem în bucătăria de acasă (dacă am avea norocul!), putem visa cu ochii deschiși… Și ca să te aducem cu picioarele pe pământ, îți propunem, în schib, să arunci un ochi și la ustensilele must have în bucătărie (pe care le poate avea oricine).